Tijdens je zwangerschap kan er best een hoop op je af komen. Je lichaam verandert elke dag, je bent in gedachten alleen maar bij je kleintje, de babykamer moet misschien nog ingericht (klik hier voor 10x inspiratie voor de babykamer) en je moet een misschien nog een hoop spulletjes aanschaffen. Op zo’n to do lijstje staat ook vaak het kopen van een zwangerschapskussen. Maar wat is een zwangerschapskussen nou precies? En waarom moet je eigenlijk echt zo’n kussen hebben? In dit artikel leggen wij je uit in welke situaties een zwangerschapskussen goed van pas kan komen.
Iedere vrouw heeft een andere zwangerschap
Elke vrouw zal haar zwangerschap weer op een andere manier ervaren. De één slaapt gerust de hele nacht door zonder wakker te worden, de ander kan juist haar draai niet vinden en wordt om de haverklap wakker omdat ze naar het toilet moet. Je hebt opeens een buik waar je rekening mee moet houden tijdens het vinden van je slaaphouding, en je fijne matras voelt door de veranderende vormen van je lijf toch anders aan: je krijgt afwijkende drukpunten op je lichaam, waardoor je opeens last kunt hebben van rugpijn en zelfs hoofdpijn. In zulke situaties kan een zwangerschapskussen heel goed van pas komen! Maar dat is nog niet alles, een zwangerschapskussen is in nog veel meer situaties te gebruiken, ook na de zwangerschap, en zelfs tijdens de bevalling.
Wat is een zwangerschapskussen precies?
Dat er veel op je af komt tijdens een zwangerschap, staat buiten kijf. Je gaat je bezighouden met de babykamer, de spulletjes die je nodig zult hebben voor je kleintje en het aanpassen van je huis voor de baby. Maar denk je ook aan jezelf? Tijdens je zwangerschap (maar ook daarna) kan een zwangerschapskussen heel goed van pas komen. Maar wat is een zwangerschapskussen nou precies? Wij helpen je graag uit de brand! Een zwangerschapskussen wordt ook wel een voedingskussen genoemd. Het kussen heeft meestal een u-vorm (maar is er ook in andere vormen) en heeft vaak een leuk kleurtje of printje. Je kunt een zwangerschapskussen goed gebruiken voordat je gaat bevallen, maar ook als je kleintje er is heb je veel aan een voedingskussen. Het kussen is erg veelzijdig en een must om op je boodschappenlijst voor de zwangerschap te zetten.
Er zijn verschillende soorten zwangerschapskussens
Een zwangerschapskussen is in verschillende soorten en maten te verkrijgen. Welk soort zwangerschapskussen het beste bij jou past, hangt helemaal af van je zwangerschap en je wensen voor het resultaat van een kussen. Wij zetten de verschillende soorten zwangerschapskussen voor je op een rij.
De wig
Dit is één van de goedkoopste varianten van een zwangerschapskussens. Dit kussen heet de wig omdat hij er precies uit ziet als een wig. Het kussen is veel kleiner dan de andere vormen van een zwangerschapskussen. Wel zo handig, als je het bed met je partner deelt. Dan heeft diegene ook nog wat ruimte! Door de wig kun je hoger liggen, je buik extra ondersteuning of het kussen achter je rug leggen, zodat je ‘s nachts niet veel zult draaien en woelen.
Een lichaamszwangerschapskussen
Een lichaamszwangerschapskussen is een stuk groter dan de wig: het kussen is vaak net zo groot als jijzelf! Dit kussen biedt door de grootte dan ook stukken meer ondersteuning. Dit kussen kun je op allerlei manieren gebruiken: je kunt het kussen tussen je benen klemmen, zodat je hoofd en je buik ondersteunt worden. Dat scheelt weer een hele stapel losse kussens in je bed.
Een C-vorm
De enorme lichaamszwangerschapskussens zijn er in twee verschillende soorten: de C-vorm en de U-vorm. Bij een zwangerschapskussen in de C-vorm kun je jouw zwangere buik als het ware in de C-vorm laten rusten. Zo wordt het gewicht beter verdeelt en kun je veel beter rusten.
Een U-vorm
Bij een zwangerschapskussen in een U-vorm lig je eigenlijk ín het kussen: je hoofd steunt dan op de onderkant van de letter. Zo wordt je aan alle kanten ondersteunt: je buik, je hoofd en je rug. Dat klinkt perfect, maar een zwangerschapskussen in de U-vorm is de duurste van alle kussens.
Daarbij kun je kiezen uit een bonte collectie van kleurtjes en printjes. Omdat je een zwangerschapskussen zo vaak zult gebruiken (ook na de bevalling!), is het fijn als het kussen geen doorn in het oog zal zijn. Misschien kun je het kussen zelfs matchen met de babykamer. Ook handig: bij de meeste zwangerschapskussens zit een extra hoes, zodat je het kussen goed schoon kunt houden én ook nog eens kunt wisselen van stijl. Wel zo fijn!
Er zijn ook verschillende soorten vulling voor een zwangerschapskussen
Naast het feit dat zwangerschapskussens in verschillende soorten en maten te koop zijn, is het ook nog zo dat de kussens op verschillende manieren gevuld worden. Dit heeft te maken met de mate van ondersteuning die een voedingskussen moet bieden. Een kussen gevuld met polyester biedt bijvoorbeeld meer steun dan een kussen gevuld met piepschuim. Welke opties heb je?
Piepschuim
Piepschuim neemt snel de vorm van het lichaam aan. In het begin geeft het materiaal nog veel steun, maar na veel gebruik neemt de vorm van de balletjes af. Goedkope zwangerschapskussens worden vaak gevuld met piepschuim, en dat merk je ook op langere termijn. Daarbij kan het geluid van het piepschuim als vervelend worden ervaren. Ben je op zoek naar een kussen voor kort gebruik, dan is een zwangerschapskussen gevuld met piepschuim een goed idee.
Microparels
Als je het geluid van de piepschuim balletjes vervelend vindt, is een kussen gevuld met microparels een oplossing. Deze vulling gaat ook stukken langer mee: de parels bieden goede ondersteuning en ze verliezen niet snel hun vorm.
Polyester
Er zijn ook zwangerschapskussens gevuld met polyester. Ook dit materiaal ondersteunt je lichaam perfect en is ook super zacht. Het enige nadeel is dat polyester niet goed ademt: als je veel zweet, is een andere vulling dan een beter plan.
Traagschuim
Je kent traagschuim vast wel van matrassen en kussens. Traagschuim wordt ook wel astronauten schuim genoemd omdat NASA, het Amerikaanse ruimtevaart agentschap, het traagschuim heeft uitgevonden. Door deze ontwikkeling kon NASA de druk beter over het lichaam van de astronaut verdelen. En de druk verdelen, dat is precies wat je wilt van een zwangerschapskussen!
Een zwangerschapskussen is dé oplossing voor een goede nachtrust
Slapen tijdens je zwangerschap kan soms best lastig zijn. Je buik groeit, je benen zijn vermoeid door het veranderen van je lichaam en vaak heb je daarom ook last van je rug. Een goede nachtrust kan door deze situaties best een uitdaging zijn: daar kan je tijdens je zwangerschap best een beetje hulp bij gebruiken! Wist je dat je door een slechte nachtrust tijdens je zwangerschap allerlei nare klachten kunt krijgen, zoals opzwellende kuiten en opborrelend maagzuur? Als je hier last van hebt, kan dat dus komen doordat je niet voldoende slaapt. Een zwangerschapskussen is dan de uitkomst, omdat deze je ondersteunt in de nacht, waardoor je niet steeds wakker zult worden. Daarbij geeft het kunnen voldoende support om nek- en rugklachten te voorkomen. Buikslapers kunnen ook tijdens de zwangerschap in deze houding blijven slapen, omdat het kussen de buik begeleidt.
Voor, na én tijdens de bevalling te gebruiken
Een groot voordeel van een zwangerschapskussen is dat het kussen op elk moment tijdens je zwangerschap te gebruiken is. Maar ook tijdens je bevalling kan het kussen erg goed van pas komen. Daarbij kun je een voedingskussen tot ver na de bevalling gebruiken voor je kindje. Benieuwd waarvoor je zo’n zwangerschapskussen dan allemaal voor kunt gebruiken? Wij leggen het je graag uit.
Tijdens je zwangerschap
Tijdens je zwangerschap kan een voedingskussen je helpen bij een goede nachtrust. Ook tijdens andere rustmomenten kan het kussen erg fijn zijn: lekker een filmpje op de televisie kijken wordt zo een stuk comfortabeler, bijvoorbeeld. Of het kan eventueel ongemak tijdens een lange rit in de auto verzachten.
Tijdens je bevalling
Ook tijdens je bevalling kan een zwangerschapskussen erg goed van pas komen. Het kussen kan je helpen bij het vinden van de juiste houding om je weeën op te vangen. Het kussen zorgt voor extra comfort, waardoor je je beter kunt ontspannen. En ontspannen zijn, dat is natuurlijk precies wat je wilt als je gaat bevallen! Ook vlak na de bevalling is een kussen fijn voor aanvullende steun, helemaal als je te maken hebt gehad met medische ingrepen. Dan is extra support altijd welkom, natuurlijk.
Tijdens de babytijd
De naam zegt het natuurlijk al: een voedingskussen kun je ook gebruiken tijdens het voeden. Als je herstellende bent van de bevalling, is het fijn als het kussen je extra steun kan bieden tijdens het voeden. Zo belast je jouw armen ook niet al te veel, want voeden kan best lang duren. Daarbij voorkom je dat je kleintje weg kan rollen tijdens het voeden: door het kussen blijft je baby op zijn plek liggen.
Het kussen is nog veelzijdiger dan alleen voor voeden tijdens de babytijd. Als je jouw baby leert zitten, kan een zwangerschapskussen je kleintje extra steun geven, zodat hij of zij de kunst van het zitten sneller oppakt. Daarbij ruikt het kussen naar jou omdat jij ermee slaapt: het zal voor je kindje dan een veilig gevoel zijn om jouw geur te ruiken. Extra tip: als je baby een broertje of zusje heeft, kan je met behulp van een voedingskussen je kind de baby het flesje laten geven, zonder dat je bang hoeft te zijn dat er geen ondersteuning is. Handig!
Een zwangerschapskussen is dus tot ver na de bevalling erg handig. Het is een must have! Voor welke vorm, vulling en kleur kies jij?