Kledingverf, hoe pas je het toe en wat is de beste?

Kledingverf, hoe pas je het toe en wat is de beste?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Dat ene kledingstuk dat je nét niet in de goede kleur kocht, wat doe je daar eigenlijk mee? Waarschijnlijk denk je al snel aan weggooien of weggeven, maar je kan het ook verven. Met kledingverf kan je oude kleding, of kleding in de verkeerde kleur, weer nieuw leven in blazen. Heel leuk om een keer te doen én om op een bijzondere manier je garderobe weer een beetje op te frissen. Wél moet je bij het verven van kleding met een paar dingen rekening houden. Zo kan je synthetische stoffen bijvoorbeeld niet zomaar verven. In dit artikel lees je alles over het verven van je kleding en het kopen van geschikte verf. Zo wordt jouw project met het verven van dat mooie shirt zeker een succes!


Kleding verven: dit moet je weten voordat je begint.

Kleding verven is heel leuk en kan je prima zelf doen als een creatief project. Het eerste dat je moet weten is dat helaas niet elk kledingstuk geverfd kan worden. Kleding verven is bijna alleen mogelijk bij natuurlijke stoffen. Polyester kleding bijvoorbeeld, kan je niet verven. Hetzelfde geldt voor kleding van de materialen nylon, spandex, goretex en lycra.
Welke stoffen kan je wél verven:

  • katoen
  • linnen
  • viscose
  • zijde
  • wol
  • ramie
  • canvas
  • jute
  • denim

Het kan wel zijn dat kleding van een natuurlijke stof synthetische naden heeft. In dat geval (of als je dit niet zeker weet) moet je er rekening mee houden dat de verf niet goed pakt op de naden, en dat deze hun oorspronkelijke kleur zullen houden. Dit kan er heel mooi uitzien, maar als je het niet verwacht, valt het misschien tegen.
Dan zijn er ook de kledingstukken die gemaakt zijn van een mix met een natuurlijke en een synthetische stof. Sommige daarvan kan je ook verven. Dit zijn bijvoorbeeld:

  • een mix van polyester en katoen
  • polyester en viscose
  • zijde en linnen

Over het algemeen kan je een mix van synthetische – en natuurlijke vezels prima verven, zolang niet meer dan de helft van het kledingstuk synthetisch is. Stoffen met een aandeel van meer dan 50% synthetische stof, zullen de verf onvoldoende ‘pakken’. Ook zal je merken dat het effect van de verf op kleding die deels synthetisch is, al minder intensief is dan de verpakking van de verf beloofd. Hou daar rekening mee voor het uiteindelijke resultaat.

Viscose: synthetisch of niet?

Een uitzondering op de regel dat je synthetische stoffen niet kunt verven, is de stof viscose. Viscose is een stof die kunstmatig is gemaakt, maar wél met natuurlijke stoffen. Zodoende kan je viscose toch verven. Grofweg zou je kunnen zeggen dat viscose een mix is van 50% natuurlijke stoffen en 50% synthetische stoffen.

Kan je kleding wit verven?

Nee, het wit verven van een stof is helaas niet mogelijk. Hou er rekening mee dat dat niet kan. Zelfs niet met een ontkleurder, waar we verderop meer over vertellen.

Kleding met de hand verven of met je wasmachine

Kleding kan geverfd worden met de hand, of in de wasmachine. Over het algemeen geldt dat je kleding die je met de hand zou wassen, ook beter met de hand kan verven. Denk bijvoorbeeld aan kledingstukken van wol.

Donkere kleding lichter maken vraagt wat extra voorbereiding

Lichte kleding donkerder maken is vrijwel nooit een probleem. Dit kun je gewoon doen met het stappenplan dat we verderop in deze blog bespreken.
Donkere kleding verven in een lichte kleur vraagt wat extra voorbereiding, omdat dit minder makkelijk gaat. Je moet eerst de huidige kleur verwijderen als je donkere kleding lichter wilt maken. Hier heb je een ontkleurder voor nodig.


Hier moet je op letten bij het kopen van kledingverf en dit is de beste.

Het is niet heel moeilijk om kledingverf te vinden: er zijn namelijk niet erg veel merken op dit gebied. In Nederland zijn er twee grotere kledingverfmerken, en dat zijn Dylon en Aybel textielverf. De merken beloven allebei kwaliteit en hebben ook beide een website met allerlei tips om aan te slag te gaan.

Waar kan je op letten bij het maken van een keuze tussen één van de twee merken:

  • Welk merk heeft precies die kleur die jij wilt?
  • Dylon maakt onderscheid tussen verf om kleding met de hand te verven en verf om kleding te verven in de wasmachine. Het merk Aybel maakt dat onderscheid niet.
  • Aybel heeft de keuze uit meer dan 50 kleuren verf, Dylon biedt 20 kleuren.
  • Aybel beloofd dat ook nylon kleding geverfd kan worden met hun verf (al zal je er dan rekening mee moeten houden dat het resultaat minder intensief is)
  • Qua prijs (ongeveer 4 euro per verpakking) zijn beide merken vergelijkbaar.
  • Dylon kan je ook kopen bij de drogist, Aybel heeft minder verkooppunten.
  • Het merk Dylon verkoopt ook producten om te ontkleuren (de Pre-Dye Ontkleurder) en om verf te fixeren. Zo kan je alles kopen wat je nodig hebt, van hetzelfde merk.

Verderop lees je stap voor stap hoe je je kleding mooi kunt verven. Moeilijk is het niet, dus je kan zó aan de slag. Hieronder vind je eerst de tip over het ontkleuren van kleding, mocht dat nodig zijn.

https://nl.pinterest.com/pin/414894184421653998/


Het ontkleuren van kleding

Het ontkleuren van een kledingstuk of stuk textiel is nodig wanneer je een kledingstuk in een veel lichtere kleur wilt gaan verven dan het oorspronkelijk heeft. Lichte verf pakt minder goed op een donkere kleur, dan andersom. Dit werkt feitelijk hetzelfde als het verven van een muur. Daarom moet je kleding in een donkere kleur eerst ontkleuren. Voor het mooiste resultaat is het zelfs aan te raden om altijd eerst te ontkleuren.

De Pre Dye ontkleurder van Dylon is bedoelt om – snel en makkelijk – het desbetreffende kledingstuk te ontkleuren in je wasmachine.
Dat doe je als volgt:

  • Giet de inhoud van de verpakking Dylon ontkleurder in je wasmachine. Giet deze in de trommel en niet in je wasmachinebakje.
  • Stop je kledingstuk in je wasmachine en draai het langste, warmste programma (volgens de instructies op de verpakking)
  • Als de wascyclus met de ontkleurder is afgelopen, was je het kledingstuk daarna op de gebruikelijke temperatuur.

Na een wasbeurt op de gebruikelijke temperatuur kan je het kledingstuk gaan verven. Dit kan je in de machine doen of met de hand. Hieronder lees je hoe dat moet.


Zo ga je te werk als je kleding wilt verven in je wasmachine

Kleding wassen in de wasmachine is wel zo makkelijk. Daarbij is een voordeel dat er aan de kledingverf van Dylon al zout is toegevoegd, waardoor de kleur meteen gefixeerd is na het wassen. Bij de handwaskledingverf is dat niet het geval.
Vóór je begint met verven, weeg je eerst de kledingstukken of het kledingstuk. Zo weet je hoeveel verfpoeder je moet gebruiken.

Hoe verf je je kledingstuk met de wasmachine:

  • Het is belangrijk dat het te verven kledingstuk nat is. Als je het al hebt gewassen om te ontkleuren, is het al nat.
  • Trek voor de zekerheid rubberen handschoenen aan als je het verfpoeder in de machine stopt.
  • Neem de dosering verfpoeder die je nodig hebt voor het kledingstuk, en strooi dit in de trommel van je wasmachine.
  • Als er nog geen zout in de kledingverf zit, voeg dan zelf 500 gram toe (in de machineverf van Dylon zit dit wel)
  • Beweeg de trommel tot alle verfpoeder in de gaatjes is verdwenen.
  • Stop de kleding die je wilt verven nat in de trommel.
  • Draai een 40 graden katoenprogramma zonder voorwas (of eigenlijk in de eerste plaats: kijk wat de verpakking van jouw kledingverf aangeeft en draai dat programma).
  • Na het programma waarin je de kledingverf hebt toegevoegd, was je de kleding met wasmiddel op een programma naar keuze.
  • Haal de kleding uit je wasmachine en laat het opdrogen.
  • Reinig je wasmachine op een warm programma met bleekwater of soda.

Hierna kan je genieten van een mooi resultaat.


Kleding verven met de hand

Kleding verven met de hand is niet moeilijk, maar het is wel wat bewerkelijker. Het ontkleuren kan je doen zoals we dat hebben uitgelegd. Daarna kan je het beste wat oude kleding en handschoenen aantrekken. Echt ‘vies’ word je niet, maar je wilt geen verf knoeien op de kleding die je aan hebt.
Wat je nodig hebt is de kledingverf die je wilt, en daar een juiste dosering van in een teiltje of emmer met water doen. Het merk Dylon heeft speciale handwasverf.

Daarna ga je als volgt te werk:

  • voeg de kledingverf volgens de instructies van het merk aan het water toe.
  • Voeg eventueel zout toe (vaak is dit in het geval van verven met de hand wel nodig) om de kleur te fixeren.
  • Om te zorgen dat heel het kledingstuk wordt geverfd, blijf je ongeveer een kwartier lang roeren in het mengsel van verf, water en zout met je kledingstuk.
  • Laat de emmer of teil met het kledingstuk een tijdje staan volgens de instructies, en roer af en toe goed door.
  • Gooi het mengsel met water en verf voorzichtig weg en was je kledingstuk volgens de instructies die je normaal gewend bent. Mocht dat het handwasprogramma van je machine zijn, reinig je machine dan voor de zekerheid na het wassen.

Meestal worden stoffen zoals wol en zijde met de hand geverfd.


Leuk en handig om te weten

Kledingverf is één van de leukste manieren om een kledingstuk nieuw leven in te blazen. Naast het doorlezen van onze tips, kan je allerlei leuke en handige video’s vinden over kleding verven. Wist je dat je sommige badkleding ook kan wassen? En canvas sneakers? Er is genoeg inspiratie te vinden.
In dit artikel hebben we je hopelijk een idee gegeven over hoe je je kleding kan verven. Hou je in de eerste plaats altijd aan de instructies van de fabrikant, en vergeet nogmaals niet om je wasmachine goed schoon te spoelen na de verfbeurt van die mooie jeans.


Kleding verven is niet moeilijk, maar niet elke stof kan geverfd worden.

Kleding verven klinkt in eerste instantie bewerkelijk, maar dat valt erg mee. Het resultaat is mooi, en het is niet moeilijk. Belangrijk is wel om met een aantal punten rekening te houden. Synthetische kleding zoals polyester en spandex kan je nooit verven. Dit komt omdat deze synthetische stoffen de verf niet goed opnemen. Viscose is de enige niet-natuurlijke stof die je goed kan verven. Katoen, jute, canvas, wol, linnen en zijde kan je wel verven. Over het algemeen geldt daarbij dat je stoffen die je met de hand wast, ook met de hand verft. Dit is niet moeilijk, maar vraagt wel wat aandacht.
Kleding van bijvoorbeeld katoen, kan je in je wasmachine verven. Dit doe je door verfpoeder in de wastrommel te doen, en dit goed te verspreiden. Vervolgens verf je het kledingstuk met een wasprogramma volgens de instructies van de fabrikant. Na het verven van je kleding is het belangrijk dat je de machine goed reinigt.

Als je donkere kleding lichter wilt kleuren is het raadzaam om eerst te ontkleuren. Ook dit kan je doen in de wasmachine.
Kleding wit verven kan niet.



foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Kleding

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag