Iedere vrouw krijgt er vroeg of laat mee te maken: de aanschaf van een bh. Waarschijnlijk weet je nog goed dat je voor het eerst op jacht ging naar een bh… Spannend! Je had geen idee waar je op moest letten en pakte een bh in een leuke kleur, die ‘ongeveer’ paste. Om er vervolgens achter te komen dat een goede bh héél belangrijk is! Of misschien ben jij nú wel op zoek naar jouw eerste bh en vraag je je naarstig af waar je op moet letten. Want hoe weet je bijvoorbeeld wat een goede maat bh is en of een bh voldoende ondersteuning heeft? Of je nu een ervaren of onervaren bh-drager bent; na het lezen van dit artikel weet jij waar een goede bustehouder aan voldoet.
Koop de bh in de juiste maat
Dit lijkt een inkoppertje, maar uit onderzoek van de Libelle blijkt dat 80% van de vrouwen de verkeerde bh-maat draagt. Hierdoor zit de bh niet comfortabel, maar dat is lang niet het enige ‘nadeel’. Het dragen van een bh-maat is schadelijker dan je denkt. Dit zijn enkele potentiële gevolgen:
- Teveel druk op de borsten. Druk, bijvoorbeeld uitgeoefend door de beugel in een bh, kunnen ervoor zorgen dat de ligamenten van je borstweefsel worden aangetast. Hiermee vergroot het risico op hangende borsten. Daarnaast bestaat er een kans dat de bloedtoevoer nar het borstweefsel vernauwd wordt.
- Druk op de pezen en hangende borsten. Een te grote bh kan, net als een te kleine bh, voor lichamelijke ongemakken zorgen. De borsten krijgen te weinig ondersteuning, waardoor ze eerder gaan hangen. Daarnaast kan je last krijgen van de pezen in je schouders.
- Ontsteking van het borstweefsel. Een verkeerde bh-maat kan het borstweefsel dermate beïnvloeden, dat er een ontsteking kan ontstaan. Deze ontsteking mondt mogelijk uit in cystes, rugpijn en pijn in de borsten. Gelukkig is er geen wetenschappelijk aangetoond verband tussen bh-keuze en borstkanker. Dus dat gerucht, dat bij sommige vrouwen nog steeds leeft, willen we bij dezen ontkrachten.
Hoe weet ik welke bh-maat ik nodig heb?
Een bh-maat bestaat uit twee componenten: de omvang (gemeten in cm onder de borst) en de cupmaat (gemeten in cm over de borst heen). Door deze twee componenten met elkaar te combineren, weet je welke bh-maat jij hebt. Onderstaande tabel geeft een mooi overzicht van mogelijke bh-maten:
Er zijn twee manieren om de omvang uit te rekenen. De eerste is ‘zelf meten’. Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een meetlint in centimeters. In de praktijk is het echter lastig om de exacte maat te bepalen. Is de omvang nou 72 cm of 73 centimeter? Hoe strak moet het lint om de borst? En ga zo maar door. Daarom kun je het beste een eenmalige meting laten doen in een lingeriewinkel. Bij de meeste winkels kost dit je niets. Je bent niet eens verplicht om een aankoop te doen (al is het wel fijn om direct een goed passende bh te kopen).
Blijf altijd kritisch en durf te investeren in een goede bh
Als je eenmaal jouw bh-maat weet, hoef je niet continu opnieuw te meten. Wel moet je elke bh die je koopt even passen. Soms valt deze groter of kleiner uit dan normaal, ook afhankelijk van de winkel waar je de bh koopt. Bovendien kunnen de borsten soms in omvang toenemen, of juist afnemen. Bijvoorbeeld bij een zwangerschap.
Daarnaast is het belangrijk om voldoende opzij te leggen voor een goede bh. Het is verleidelijk om een paar goedkope, sexy bh’s te kopen, maar daar heb je weinig aan als deze onvoldoende ondersteuning bieden. Je kunt beter een paar goede, iets duurdere bh’s kopen dan veel goedkope ‘niemendalletjes’. Vrouwen met grotere borsten zullen hier overigens eerder ‘last’ van hebben dan vrouwen met kleine borsten.
Verschillende soorten bh’s
Er zijn een heleboel soorten bh’s: balconette, beugelbh, beugelloze bh, bralette, demi cup, full cup, grote maten bh, longline bh, maximizer bh, minimizer bh, multiway bh, voorgevormde bh, niet-voorgevormde bh, plak bh, plunge bh, push-up bh, sport bh, strapless bh, t-shirt bh… Hoe weet je nou welke je nodig hebt?
Welke pasvorm past bij jou?
Je hoeft echt niet al deze verschillende bh-soorten te hebben. Pas een aantal verschillende modellen en kijk welke pasvorm goed aansluit bij de vorm van jouw borsten. Het is hierbij heel belangrijk om te kijken of de bh voldoende ondersteuning biedt. Met een kleine cup kom je makkelijk weg met een beugelloze bh, maar met een grote cup ontkom je eigenlijk niet aan een beugel in je bh. Het is helemaal niet raar om advies te vragen in de winkel! De meeste vrouwen kopen een paar verschillende bh’s, bijvoorbeeld:
- Sport bh: voor het sporten
- Strapless bh: onder jurkjes/shirtjes met blote schouders
- Voorgevormde bh: voor alledaags gebruik
- Push up bh: voor een avondje uit / datenight
Besteed aandacht aan de details
Het belangrijkste aspect van een bh is dat deze goed past en voldoende ondersteuning biedt. Daarnaast zijn er nog een aantal andere aspecten waar je op kunt letten tijdens de aanschaf van de bh. Deze details zijn belangrijker dan je denkt! Ze helpen je om de knoop door te hakken.
Bandjes van de bh
De bandjes van een bh lopen standaard van de borst naar de rug, in een rechte lijn. Er zijn echter ook een heleboel modellen waarbij de bandjes op een andere manier lopen. Bijvoorbeeld kruislings, of met een sluiting in de nek. Hierdoor sluit de bh beter aan op bepaalde soorten shirts of jurkjes. Bovendien hebben sommige bh’s de mogelijkheid om de bandjes los te maken. Daardoor kun je de bh -bandjes een ander verloop geven, of je kunt ze volledig loshalen waardoor er een strapless model ontstaat.
Lifehack: heb je een bh met rechte bandjes? Je kunt hier heel eenvoudig een kruislings model van maken, door de bandjes in het midden van je rug aan elkaar vast kan maken. Je moet de bandjes dan iets langer maken, anders gaat het heel strak zitten. Je kunt de bandjes aan elkaar bevestigen met een veiligheidsspeld, haarelastiekje of een ander type verbindingsmiddel.
Sluiting van de bh
Sluiting met haakjes aan de achterkant? ‘Kliksluiting’ aan de voorkant? Ritssluiting, helemaal geen sluiting… Er zijn meerdere opties. Je kunt het beste een bh met een sluiting kopen die je strakker of losser kunt maken (het maakt hierbij niet uit of de sluiting aan de voor- of achterkant zit). Dan weet je zeker dat deze altijd goed past. Aan de andere kant irriteren veel mensen zich eraan dat deze sluiting in hun lichaam ‘prikt’. Dat kan een reden zijn om een bh zonder sluiting te kopen. Deze moet je dan over je hoofd aan- en uittrekken. Het nadeel van dit type bh is dat de band na verloop van tijd een beetje uit lubbert, wat ten koste gaat van de ondersteuning die de bh biedt. Voor iedere bh geldt: als de sluiting na verloop van tijd ‘lam’ wordt, of als de bh-band erg oprekt, dan wordt het tijd om een nieuwe bh te kopen.
Materiaal en kleur van de bh
Bh’s vind je in allerlei soorten materialen en kleuren. Wat voor materiaal heeft jouw voorkeur? Met een katoenen bh zweet je minder en raakt je huid minder snel geïrriteerd. Een synthetische bh daarentegen ziet er vaak mooier uit. Verder is het belangrijk om te letten op de kleur van een bh. Staat de kleur mooi bij je huid? Schijnt deze niet teveel door de kleding heen? Vind je de details mooi? Het oog wil natuurlijk ook wat.
Wasvoorschriften van de bh
Enkele bh’s zijn erg delicaat en gaan snel kapot in de wasmachine. Bijvoorbeeld bh’s met veel kant, strass steentjes of andere tierelantijntjes. Deze bh’s zijn minder geschikt om te wassen in de wasmachine. Kijk dus even op het labeltje van een bh of je deze wél of niet in de wasmachine mag wassen, en op hoeveel graden. Als de bh niet in de wasmachine kan, dan zal deze met de hand gewassen moeten worden. Voor sommige vrouwen een reden om een andere bh te kopen. Verder raden wij aan om de bh altijd in een waszak (of speciale bh-waszak) te wassen. Zo blijven de bh’s langer mooi en hoef je minder snel een nieuwe te kopen!
Kijk hoe de bh onder kleding staat
Als je een bh gaat passen in de paskamer, dan bekijk je de bh in eerste instantie zonder kleren. Je moet immers goed kijken hoe de bh zit (staat ‘ie mooi? Past ‘ie goed?). Veel mensen baseren hun aankoop op hun halfnaakte evenbeeld in de spiegel. Zonde, wacht liever even tot je de bh met kleding hebt gepast! Dit kan jou namelijk op andere gedachten brengen. Sommige bh’s zien er prachtig uit, maar zijn niet erg praktisch. Ze schijnen bijvoorbeeld enorm door. Door een felle kleur, geribbeld stofje of details zoals knoopjes, strikjes of andere versieringen. Ook kan het zo zijn dat de bh boven je shirt uitsteekt, door versieringen over de borst heen. Het is de vraag of je dat mooi vindt. Kortom, kijk vóór de aankoop in ieder geval even hoe de bh zonder én met kleren staat.