Ketoconazolcrème is een zalf die speciaal is ontwikkeld om schimmels op de huid te bestrijden. Denk bijvoorbeeld aan ‘zwemmerseczeem’ waar veel mensen last van hebben. Ketoconazolcrème is een effectief middel om deze schimmels te bestrijden. Hoe werkt deze zalf en waar is deze verkrijgbaar? En waar moet je op letten bij het gebruik? In deze blog zochten we het voor je uit. In elk geval is huidschimmel vervelend, maar het is geen probleem waar je lang mee rond hoeft te lopen.
Wat is ketoconazolcrème en wat doet het?
Zoals de naam al zegt, bevat ketoconazolcrème de werkzame stof ketoconazol. Deze stof is effectief in het bestrijden van verschillende soorten schimmels. Het meest bekend is daarbij bijvoorbeeld voetschimmel, maar de crème wordt ook gebruikt bij bijvoorbeeld seborroïsch eczeem, pityriasis versicolor en andere schimmelinfecties van de huid. Hieronder vertellen we kort iets over de aandoeningen waarvoor je de crème kunt gebruiken.
Ketoconazol is bedoelt als kuur. Dat wil zeggen dat je de zalf dagelijks gebruikt, totdat de schimmel geheel verdwenen is. Als je eerder stopt kan een schimmel of gist makkelijk terugkomen, waardoor een behandeling juist langer duurt.
Bij deze schimmel aandoeningen kan er ketoconazolcrème worden voorgeschreven
Bij sommige huidproblemen denk je misschien niet meteen aan een schimmel, terwijl het toch een schimmel is die het probleem veroorzaakt.
Bij deze huidproblemen, infecties of aandoeningen wordt er ketoconazolcrème gebruikt:
- Voetschimmel; een schimmel die meestal tussen je tenen zit en ook wel ‘zwemmerseczeem’ wordt genoemd omdat zwemmers er sneller last van hebben. De huid tussen je voeten is dan rood en jeukt.
- Seborroïsch eczeem; dit zijn schilferende, gelige plekken op de huid. Vaak komen ze voor bij de mond, neus, en op de hoofdhuid. Bij dit eczeem is er een schimmel die goed groeit bij een bepaald type talg.
- Pityriasis versicolor, waarbij een bepaald type gist vlekjes veroorzaakt op je huid. Iedereen draagt deze gist bij zich, maar bij sommige mensen veroorzaakt deze gist ongewenste vlekjes en schilfertjes op de huid.
- Schimmelinfecties op de huid; iedereen draagt schimmels bij zich op de huid, maar soms kunnen ze te hard groeien. Dit gebeurt het snelste op plekjes waar de huid warm en vochtig is zoals je oksels, je voeten, je liezen of de beschadigde huid. Vaak wordt een schimmelinfectie op de huid veroorzaakt door de Candida schimmel.
Hoe kan je een schimmel op je huid herkennen?
Bij vrijwel al deze schimmelinfecties herken je het probleem door roodheid, schilfering en jeuken van de huid. Alleen seborroïsch eczeem ziet er iets anders uit. Als je last hebt van een rood, schilferig of jeukend plekje op je huid dat niet weggaat, maar ook geen pijn doet, is de kans aanwezig dat het om een schimmel gaat. Je huid kan wel geïrriteerd zijn. Dit kan vooral het geval zijn als je krabt op de bewuste plek.
Hier moet je op letten tijdens het gebruik van ketoconazolcrème
Ketoconazolcrème is eenvoudig in het gebruik. Je brengt het dagelijks aan op de plek waarop de schimmel zit, totdat de schimmel volledig is verdwenen. Wat dat betreft is de crème echt een kuur, waarbij het belangrijk is dat je deze ook afmaakt en ongeveer 1 week doorsmeert nadat de infectie is verdwenen. Niet elke aandoening met schimmel verdwijnt even snel. Huidinfecties en voetschimmel kunnen een kuur van 6 weken vragen voor ze verdwijnen. Plekjes met seborroïsch eczeem kunnen soms na twee weken al verdwijnen.
Het is niet erg als je de crème een keer vergeet aan te brengen, je kan dit dan later alsnog doen. Het afmaken van de kuur blijft echter wel belangrijk. Ook belangrijk is om de crème aan te brengen op een schone huid, bijvoorbeeld na het douchen.
Afhankelijk van het advies van je arts of van de bijsluiter van de crème die je meekrijgt, smeer je één of twee keer per dag de crème op de aangedane plek. Met name bij huidschimmel is het belangrijk dat je tot 2 cm buiten de plek met de infectie smeert. Zonder dat je het ziet, kan de infectie een groter oppervlak innemen dan je denkt.
Alleen verkrijgbaar in de apotheek
Ketoconazolcrème is in Nederland niet verkrijgbaar bij de drogist. Je kan het met een recept van je huisarts afhalen bij de apotheek. De huisarts kan vaststellen dat je een schimmelinfectie op de huid hebt (of je hebt dit zelf al gezien) en je een recept geven. Alleen tijdens zwangerschap wordt er niet zomaar een recept voor deze crème gegeven. Hoewel ketoconazolcrème waarschijnlijk geen bijwerkingen heeft voor een ongeboren kind, worden er gewoonlijk geen risico’s genomen.
Ketoconazolcrème wordt in apotheken verstrekt onder de naam ‘ketoconazolcrème’ of Nizoralcrème.
https://nl.pinterest.com/pin/137289488793317898/
Bijwerkingen
Ketoconazolcrème heeft geen invloed op andere medicijnen en ook alcoholgebruik is geen probleem. Of het invloed kan hebben op zwangerschap is onbekend, dus in dat geval wordt de crème afgeraden.
Ketoconazol crème geeft soms in het begin een lichte bijwerking. Je huid kan wat roder worden, jeuken en branderig aanvoelen. Meestal stopt deze bijwerking na een paar dagen gebruik. Als deze bijwerking niet stopt, raadpleeg dan je arts of de apotheek.
In zeldzame gevallen zijn mensen overgevoelig voor ketoconazolproducten. Dit uit zich meestal in huiduitslag, irritatie of galbulten. In dat geval moet je direct met de zalf stoppen en kan er eventueel een andere oplossing gezocht worden.
Kan je schimmels of gisten op de huid zelf voorkomen of genezen?
Iedereen kan last krijgen van een schimmel of gist die een infectie veroorzaakt. In de meeste gevallen heb je gewoon pech. Wel zijn er mensen die er sneller last van hebben, zoals bijvoorbeeld het geval is bij seborroïsch eczeem. Bij deze mensen krijgt een bepaalde schimmel meer kans om te irriteren, vanwege de talg. In dit geval kan advies van een huidarts en het gebruik van de juiste producten belangrijk zijn.
Met deze tips kan je de kans op een huidschimmel kleiner maken:
- Draag zoveel mogelijk ademende kleding.
- Zorg dat je kleding en schoenen goed passen: wrijving zorgt voor warmte en irritatie en zo ontstaat er sneller een infectie.
- Droog jezelf zorgvuldig af na douchen en zwemmen.
- Wissel je schoenen af: dit is hygiënisch en zorgt ervoor dat er niet telkens drukplekken ontstaan op dezelfde plek op je voeten.
- Gebruik in het geval van eczeem de juiste producten.
Als je graag zwemt, kan er sneller een schimmel op je huid ontstaan. Jezelf goed verzorgen na het zwemmen is dan extra belangrijk.
Ketoconazolcrème is een effectieve oplossing voor schimmelaandoeningen.
Ketoconazolcrème is op recept verkrijgbaar bij de apotheek en helpt bij het bestrijden van verschillende huidschimmels – en gisten. Daarvan zijn de meest bekende: huidschimmelinfectie, voetschimmel, seborroïsch eczeem en pityriasis versicolor. Ketoconazolcrème is bedoelt als een kuur: je smeert het net zo lang tot de aangedane plek weer herstelt is van de schimmel, en bij voorkeur een week langer. Het is niet erg als je het een dag vergeet aan te brengen, maar het afmaken van de kuur is wel belangrijk.
Afhankelijk van het type infectie duurt het ongeveer 2 à 6 weken voor een schimmel verdwenen is. Bij huidinfectie smeer je altijd op een grotere plek (ongeveer 2 cm) dan het aangedane gebied, omdat de infectie vaak wat uitgebreider is dan je zelf kunt zien.
Soms treedt er aan het begin van een ketoconazolkuur een branderig gevoel op. Dit trekt in de meeste gevallen weg. Bij overgevoeligheid moet je meteen met het gebruik van de crème stoppen.
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- Wat is de beste dagcrème voor een oudere huid?
- Wat is barrière crème en waar is het goed voor?
- Wat is de beste gezichtscrème?
- Wat is de beste oogcrème?
- Wat is de beste vitamine E crème?
- Wat is de beste vitamine A crème?
- Wat is een goede pigmentvlekken crème?
- Wat is goji crème en werkt het?
- Wat is slakkencreme en waar is het goed voor?
- Wat is progesteron crème en waar is het goed voor?