Sommige mensen zijn van nature al een slangenmens, terwijl anderen wat stijver zijn. Hoewel een stukje aanleg zeker meespeelt, kan je leniger worden heel goed oefenen. Lenig zijn heeft zelfs verschillende voordelen voor je gezondheid. In dit artikel bespreken we handige tips om leniger te worden: verschillende oefeningen en bepaalde sporten. Er is altijd wel een oplossing die je in kan passen in je schema. Om te beginnen lichten we kort toe wat er voor zorgt dat mensen lenig zijn of niet.
Wat verstaan we onder lenigheid?
Lenig zijn houdt kort gezegd in dat je lichaam de maximaal mogelijke bewegingen daadwerkelijk kan benutten. De bewegingen die je maximaal kan maken worden begrensd door bijvoorbeeld een gewricht.
Waarom is de één leniger dan de ander?
Niet zo lenig zijn wordt over het algemeen veroorzaakt door te korte spieren. Met de juiste oefeningen of sporten, maak je deze spieren langer met als resultaat dat je leniger wordt. Erfelijkheid, ras en individuele aanleg spelen een grote rol in al dan niet lenig zijn.
Wat ook een belangrijke rol speelt, is de manier waarop je je spieren traint. Zo hebben mensen die aan krachttraining doen, vaak (te) korte spieren. Zij hebben vaak heel sterke spieren, maar ze blijven stijf, omdat het langer worden van deze spieren meestal niet getraind wordt.
Andere oorzaken van minder lenig zijn zijn ouderdom, bepaalde ziektes of aandoeningen, blessures of bijvoorbeeld een arm die stijf is omdat er gips omheen heeft gezeten.
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van lenig zijn?
Met verschillende rekoefeningen kan je ervoor zorgen dat je leniger wordt. Hoe precies, bespreken we in de rest van deze blog. Lenig zijn verbetert je welzijn. Dat gebeurt op een paar manieren:
- Door lenigheid kan je je borstkas maximaal verruimen voor meer uithoudingsvermogen.
- Voldoende lenigheid zorgt dat je makkelijker in een goede houding zit, loopt en werkt.
- Met lenigheid (lange spieren) voorkom je dat pezen overbelast raken.
- Door lenig te zijn voorkom je dat je gewrichten vast gaan zitten.
Of je nu jong bent of oud, lenig zijn heeft verschillende voordelen waardoor je beter in je vel komt te zitten.
Tips voordat je gaat oefenen
Kijk met oefeningen om leniger te worden altijd uit dat je jezelf niet overbelast. We geven dit bij de meeste oefeningen daarom nog eens apart aan. Als je een blessure oploopt kan je de oefeningen een periode niet doen, of je moet zelfs actief aan de slag om van een (vervelende) blessure af te komen. Dat is natuurlijk zonde.
Een andere tip is om altijd voorzichtig en vloeiend te bewegen, in plaats van snel en schokkerig. Schokkerige bewegingen zijn niet alleen gevaarlijk, maar ze werken ook tegen je omdat je er juist minder flexibel van wordt.
Twijfel je of een oefening wel bij je past, of vraag je je af of je te ver gaat tijdens een oefening, stop dan meteen.
Wat je ademhaling met lenigheidsoefeningen te maken heeft.
Je ademhaling heeft alles te maken met lenigheidsoefeningen. Wanneer je uitademt, kunnen je bewegingen namelijk verder reiken. Daarom kan je het beste uitademen als je een lenigheidsbeweging maakt. Probeer bij het inademen weer terug te komen in de beginpositie. Probeer dit toe te passen bij al je oefeningen en je zal zien dat het al snel vanzelf gaat. Je wordt sneller lenig als je je ademhaling bij de oefeningen betrekt!
Lenigheidsoefeningen voor je armen
Om leniger te worden in je armen, moet je verschillende gewrichten trainen. Met name de gewrichten in je schouders en in je polsen.
Schouders
Strek je armen om en om voor je borst langs. Druk ze met je andere hand tegen je borst. Probeer dit een paar minuten vol te houden, of stop wanneer het niet prettig (pijnlijk) voelt.
Polsen
Ga op je knieën zitten en leg je handen voor je op de grond. Hou daarbij je handpalmen naar boven en je vingers naar je toe gericht. Doe dit een paar minuten lang, en draai daarna je handen in rondjes om ze nog leniger te maken.
Lenigheidsoefeningen voor je bekken en benen
Er zijn verschillende oefeningen voor je bekken en benen, waarvan we er hier twee noemen:
- Ga op de grond zitten met je benen plat op de grond, vlak voor je uit gestrekt. Buig voorzichtig naar voren en blijf recht vooruit kijken. Hou deze houding telkens een paar keer vast.
- Een spagaat is ook een geschikte oefening voor lenigheid in je bekken en benen. Het is eerder het proberen van de spagaat; weinig mensen kunnen een volledige spagaat. Zak voor deze oefening zo diep mogelijk in een spagaat als mogelijk is, zonder dat je vast komt te zitten. Hou deze houding een paar minuten vol en stop meteen als het pijn begint te doen.
Oefeningen voor je rug
Veel mensen willen ook de lenigheid in hun rug oefenen. Belangrijk is daarbij dat je altijd onthoudt dat je rug een relatief kwetsbaar gebied is. Rugblessures zijn altijd vervelend, dus wees voorzichtig.
Dagelijkse oefening voor je rug
Een oefening voor je rug die je dagelijks uit kan voeren is draaien vanuit je heupen. Draai langzaam je bovenlichaam terwijl je onderlichaam blijft staan. Strek zover je kunt, en zover dat goed voelt.
Het handige aan deze oefening is dat je ‘m makkelijk even tussendoor doet.
Oefening op een matje voor je rug
Ga op een matje op je buik liggen. Duw jezelf met je handen overeind, zodat je schouders omhoog komen. Je benen blijven plat op de grond. Hou de houding met je schouders omhoog even vol en zak voorzichtig terug.
Lenigheidsoefening voor meerdere spieren: neerwaartse hond
Voor deze oefening ga je op je handen en je knieën staan. Vervolgens zet je je tenen in de mat en duw je jezelf omhoog. Duw daarbij je billen het hoogst. Je armen zijn gestrekt en je hoofd zit tussen je armen. Probeer als je deze houding hebt aangenomen, je hakken zover mogelijk naar de grond te krijgen. Blijf in deze houding en stop op het moment dat je als het ware in je schouders gaat hangen.
Lenigheidsoefening: zittende tang
Voor deze oefening ga je zitten en strek je je benen naar voren. Reik met je handen naar je voeten. Zo gaat je bovenlichaam zo ver mogelijk naar voren. Adem kalm uit terwijl je dit doet. Bij de volgende inademing haal je je bovenlichaam weer terug naar de beginpositie. Herhaal dit zolang je het volhoudt. Bij deze oefening zal je goed zien dat je elke keer verder komt.
Lenigheidsoefening: vlinderen
Voor deze oefening zit je in kleermakerszit. Zet je voetzolen tegen elkaar aan terwijl je zit, en houd je rug en nek recht. Plaats je handen bij je voeten of enkels. In deze houding maak je rustig vlinderbewegingen met je knieën, op en neer. Probeer je bekken te ontspannen bij deze oefening. Bij het diepste punt van de beweging probeer je de beweging heel even vast te houden.
Lenigheidsoefening: Low lunge
Voor deze oefening zet je één been voor je neer. Het andere been strek je languit naar achteren. Duw je heupen richting de grond. Als het goed is, voel je daarbij een goede, prettige rek. Reik met je armen naar boven en hou deze houding een aantal seconden vast. Daarna kom je wat omhoog met je heupen om even te ontspannen. Ga daarna weer met je heupen omlaag. Herhaal deze beweging, en wissel daarna van been.
Yoga
Yoga is misschien meer een bewegingsleer dan een sport. Oorspronkelijk is Yoga bedacht om lichaam, geest en gevoel te beheersen. Je leert hierbij verschillende houdingen aan, en daarvan word je erg lenig. Het voordeel van een yogacursus is daarbij dat je je goed leert concentreren. Je leert veel over bewegingen, en er is altijd een instructeur in de buurt om je te begeleiden.
Een wat sportievere, zwaardere versie van yoga is poweryoga. Hierbij ligt de nadruk wat meer op kracht. Poweryoga houdt zich zogezegd meer met het lichamelijke deel van yoga bezig.
Gymles
De meeste mensen kennen het nog wel van school: doodgewone gymlessen met balspelen, apekooien en rondjes rennen. In veel gymzalen worden gymlessen voor jong en oud georganiseerd. Er zijn zelfs gymverenigingen die speciale ‘apekooilessen’ organiseren voor verschillende leeftijden. Gym is een praktische en speelse manier om lenig te worden.
Turnen
Turnen is de sport bij uitstek om leniger van te worden. Iedereen kent wel de afbeeldingen van een turnster in de split of spagaat. Turnen is voor mannen en vrouwen, jong en oud. Bij deze sport draait het volledig om het maken van bewegingen, waarbij verschillende toestellen gebruikt worden.
Ballet
Bij ballet maak je veel mooie, vloeiende bewegingen met je armen en benen. Met deze vorm van dansen word je wat leniger. Daarbij is deze dans goed voor je houding. Een goede houding en lenigheid samen, zorgen voor een optimaal gebruik van je lichaam.
Lenig zijn heeft voordelen voor iedereen
Of je nu oud bent of jong, sportief of juist niet, een stukje lenigheid is goed voor je lichaam. Door lenig te zijn benut je je lichaam optimaal. Overigens is een andere sport naast lenigheidsoefeningen altijd een goed idee. Door lenigheid te combineren met kracht en conditie, behoud je een soepel en fit lichaam.
Lenigheidsoefeningen zijn makkelijk in te passen in je dagritme, zodat je ze makkelijk naast werk, sport en andere activiteiten kan doen.
Heb je gezondheidsproblemen waardoor je wat stijver bent, laat dan een fysiotherapeut met jou overleggen wat geschikte oefeningen zijn voor je.