Iedereen die zich bezighoudt met het behouden (of bereiken) van een gezonde en stralende huid, heeft hoogstwaarschijnlijk weleens van de term microneedling gehoord. Maar wat is dat nou eigenlijk precies? Hoe gaat zo’n behandeling bijvoorbeeld in zijn werk? Waar kun je zo’n behandeling laten doen? En waar is het precies goed voor? In dit artikel beantwoorden we al je vragen over microneedling, zodat je na het lezen precies weet wát het is en hóé het werkt.
Microneedling
Microneedling is een behandeling waarbij er met een roller over de huid van het gezicht gerold wordt. Die roller is voorzien van een hele hoop minuscule naaldjes, die bij het rollen door de huid prikken. Dat verklaart direct ook de naam van deze behandeling. Naast een behandeling met een roller, is er ook een behandeling met een pen mogelijk. Welke behandelmethode gebruikt wordt, hangt onder andere af van de salon/kliniek en het soort behandeling.
Waarvoor dient microneedling?
De minuscule gaatjes die tijdens de microneedling behandeling in de huid worden gemaakt, zijn zo klein dat ze met het blote oog niet zichtbaar zijn. De kleine gaatjes moeten ervoor zorgen dat de huid zichzelf weer gaat herstellen en genezen. Hiervoor wordt door het lichaam onder andere elastine en collageen aangemaakt. Deze twee stoffen moeten er samen voor zorgen dat de huid volledig herstelt. Het grootste voordeel van deze twee stoffen is dat ze ervoor zorgen dat de huid er steviger en egaler uit gaat zien. Dat is dan ook een van de doeleinden waarvoor microneedling gebruikt kan worden. Maar deze behandeling is in nog veel meer gevallen bijzonder effectief gebleken.
Bij welke problemen kan microneedling helpen?
Microneedling is bij een flinke variatie aan ‘huidproblemen’ een geschikte oplossing gebleken. Niet alleen kan de behandeling ervoor zorgen dat rimpels minder diep worden en dus vervagen, waardoor je (huid) er een stuk jonger uit gaat zien, maar ook de behandeling is ook zeer geschikt voor het:
- Verminderen van littekens (door acne)
- Verstrakken van de oudere of slappere huid
- Verminderen van pigmentvlekken
- Verbeteren van striae
- Verminderen van grove poriën
- Creëren van een frisse uitstraling
Kan iedereen een microneedling behandeling ondergaan?
Nee, niet iedere huid is hiervoor geschikt. Microneedling is voor de huid best een heftige ingreep. De huid zal namelijk worden beschadigd en moet wel in staat zijn om zichzelf weer te herstellen. Daarom is het belangrijk dat de huid gezond is. Dit is ook om te voorkomen dat er ontstekingen of infecties optreden. Om te bepalen of jouw huid geschikt is voor een microneedling behandeling zal er eerst een huidanalyse gedaan moeten worden. Hierbij wordt niet alleen bepaald of jouw huid geschikt is voor de behandeling, maar er wordt ook gelijk gekeken naar het ‘probleem’ en hoeveel behandelingen er nodig zullen zijn om het resultaat te bereiken dat je voor ogen hebt.
Doet een microneedling behandeling pijn?
Veel mensen vragen zich af of een microneedling behandeling niet ontzettend veel pijn doet. Het antwoord op deze vraag is: nee. Dat wil echter niet zeggen dat je niets van de behandeling zult voelen. Het kan namelijk wel degelijk ietwat pijnlijk of irriterend zijn. Tijdens de behandeling kun je kleine steekjes voelen. Het is echter niet zo dat deze pijn heel heftig is.
Het verloop van de behandeling
Voordat de behandeling start, wordt je huid eerst goed gereinigd. In bepaalde gevallen kan het nodig zijn om de huid te verdoven met een speciale crème, al is dit eerder uitzondering dan regel. Zodra je huid er klaar voor is, zal de behandeling gestart worden. De behandeling zelf duurt vaak slechts een x aantal minuten tot een half uur.
Het resultaat van de behandeling
Na de behandeling zul je niet direct resultaat zien. Wel zal de huid er na de behandeling rood (of roze) uitzien en kun je last hebben van een trekkerig of brandend gevoel. Dit kan enkele dagen aanhouden, maar zal in de meeste gevallen na vier dagen wel verdwenen zijn. Dit betekent echter niet dat het uiteindelijke resultaat van de behandeling dan ook zichtbaar is. De huid heeft namelijk tijd nodig om collageen en elastine aan te maken. Dit proces kan een aantal maanden in beslag nemen. De precieze hersteltijd die nodig is, is onder andere afhankelijk van je huid en je leefstijl.
Geef je huid de tijd
Tijdens de herstelperiode is het heel belangrijk dat je je huid goed beschermd tegen de zon. En de eerste twee dagen na de behandeling is het gebruik van make-up niet aan te raden. Ook kun je het beste een paar dagen niet intensief sporten, naar de sauna gaan of gaan zwemmen. Probeer ‘agressieve’ verzorgingsproducten ook te vermijden. Zo geef je je huid de tijd en kans om even bij te komen van de behandeling.
Wanneer zie je resultaat?
Het resultaat van de behandeling is dus niet direct zichtbaar. Wel zul je gedurende de herstelperiode zien dat de conditie van de huid verbetert. Het uiteindelijke resultaat is vaak na 2 a 3 maanden te bewonderen. In veel gevallen is slechts één behandeling niet voldoende om het ‘probleem’ dat je met je huid hebt op te lossen. In dat geval kan het nodig zijn om meerdere behandelingen te ondergaan. De behandelaar zal je hier tijdens een intakegesprek alles over vertellen. Zo weet je van tevoren precies hoeveel behandelingen je zult moeten ondergaan en hoe lang het dus duurt voordat je kunt genieten van het resultaat waar je op hoopt.
Wat kost een microneedling behandeling?
De kosten voor een microneedling behandeling hangen af van wat het precies is dat je gaat laten doen en hoeveel behandelingen je precies nodig zal hebben. Daarnaast is het zo dat de diverse salons en klinieken die deze behandeling aanbieden ook nog eens hun eigen tarieven hanteren. Met andere woorden: op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven. Bij diverse behandelaars ligt de prijs voor een behandeling voor het hele gelaat zo tussen de €150,- en €190,- per behandeling. Er zijn echter ook behandelaars die een lager tarief hanteren. Meer informatie hierover kun je dan ook online vinden.
Wordt de behandeling vergoed door je zorgverzekering?
In de meeste gevallen zul je een microneedling behandeling zelf moeten betalen. Er zijn echter wel uitzonderingen. Zo is bij sommige verzekeraars mogelijk om een vergoeding te ontvangen voor de behandeling, wanneer je een aanvullende verzekering hebt. Het loont dus zeker om je verzekering eens goed te bekijken voordat je een behandeling start. Je kunt eventueel ook contact opnemen met je verzekeraar om navraag te doen naar een eventuele vergoeding.
Thuis een (derma)roller of pen gebruiken
In sommige gevallen kun je na de microneedling behandeling een speciale pen of roller kopen om mee naar huis te nemen. Deze roller kun je gebruiken om je huid thuis te onderhouden en te stimuleren, waardoor het resultaat van de behandeling beter is. Voor het gebruik van deze roller of pen zal de behandelaar je duidelijke instructies geven, zodat je precies weet wat je moet doen. Zo is het bijvoorbeeld heel belangrijk dat je altijd hygiënisch te werk gaat en dat je precies weet hoe je de roller wel en niet kan gebruiken. Ook online zijn er een hoop verschillende (derma)rollers en pennen verkrijgbaar. Houd er rekening mee dat een roller die je thuis kunt gebruiken lang niet zo effectief is als een behandeling bij een specialist, en dat het bij verkeerd gebruik onder andere kan leiden tot infecties. Daarom is het zeker aan te raden om de behandeling door een professional uit te laten voeren of hem of haar tenminste om advies te vragen.
Een microneedling behandeling
Een microneedling behandeling is een behandeling waarbij er met een roller of een pen allemaal minuscule gaatjes in je huid worden gemaakt. Deze gaatjes stimuleren je huid om elastine en collageen aan te maken, om de gaatjes weer te herstellen. Collageen en elastine zorgen er vervolgens voor dat de conditie van de huid verbetert. Zo wordt de huid onder andere strakker en steviger. Hierdoor kunnen littekens, verslapping van de huid en bijvoorbeeld rimpels verminderen. Voordat je een behandeling ondergaat, zal er een huidanalyse gemaakt worden om te bekijken of je huid geschikt is voor de behandeling. De prijzen voor een behandeling verschillen per kliniek. Hoe duur een behandeling bij jou in de buurt is, kun je online vinden. In sommige gevallen is het mogelijk om voor de behandeling een vergoeding van je zorgverzekeraar te ontvangen.