Misschien ken je het gevoel wel: je wordt midden in de nacht wakker, bezweet, met natte lakens en een vreemd gevoel. Je bent direct wakker en ligt meteen niet meer lekker in je vochtige bed. Dan maar weer opstaan om de lakens te verschonen… Veel mensen in Nederland hebben last van nachtzweten: dat is niet alleen heel vervelend voor jou en je eventuele partner, maar je gaat ook nadenken over de oorzaak van het nachtzweten. Dat hoeft niet altijd een ernstige reden te hebben, maar het is toch goed om te onderzoeken hoe het komt dat jij last hebt van nachtzweten. In dit artikel lees je wat nachtzweten precies is, wat de oorzaken en gevolgen eigenlijk zijn en wat je kunt doen aan het nachtzweten. Zo kun jij ’s nachts weer lekker doorslapen!
Wat is nachtzweten precies?
Het woord nachtzweten zegt natuurlijk al genoeg: in de nacht, of juist ’s ochtends vroeg, word je wakker omdat je flink hebt gezweet in je slaap. Zweten heeft een belangrijke functie voor het lichaam. Door het transpireren regelt je lichaam de temperatuur: wordt je lijf te warm, dan gaat het bloed in je lichaam sneller stromen. Door het verwijden van de bloedvaten wordt de warmte afgevoerd, en als antwoord daarop produceren de zweetklieren in je lichaam meer vocht. Uiteindelijk komt dat vocht op de huid en verdampt het weer: zo koelt je lichaam af. Zweten is dus eigenlijk een soort lichaamseigen temperatuurregulator of een soort airco, zodat je niet oververhit zult raken – ook in je slaap.
Meer dan miljoenen zweetklieren
Wist je dat een mens meer dan drie miljoen zweetklieren heeft? Zoals hierboven uitgelegd, helpen je zweetklieren bij het afkoelen van je lichaam. Dat heeft ook weer alles te maken met hormonen: die hormonen regelen in je hersenen het aan en uitzetten van de zweetklieren. Nachtzweten heeft niets met geslacht te maken: zowel mannen als vrouwen worden soms door een vochtig bed wakker.
Een te warme omgeving
Maar hoe komt dat nachtzweten dan? Overdag zweet je over het algemeen ook niet zo veel dat je kleren helemaal nat worden. Het is niet voor niets dat je meer zweet als het buiten warm is. Hoe warmer de omgeving, hoe meer je lichaam moet werken om de lichaamseigen temperatuur te moeten behouden – dus: harder te zweten. Je zult, als je last hebt van nachtzweten, dus meer transpireren in de nacht als de temperatuur van je slaapkamer te warm is, of als je met te veel of een te warme deken slaapt. Maar natuurlijk kan nachtzweten ook andere oorzaken hebben.
Wat zijn de oorzaken van nachtzweten?
Nachtzweten kan verschillende oorzaken hebben. Van heel simpel, zoals het slapen in een te warme kamer, tot het gebruik van bepaalde medicatie of een meer ernstige oorzaak zoals kanker. Het is goed om te weten wat nachtzweten kan veroorzaken, zodat jij je niet meteen ontzettend zorgen zult maken als je last hebt van nachtelijk zweten. Daarom zetten we de verschillende oorzaken van nachtzweten voor je op een rij.
Psychische problemen
Als je een moeilijke tijd hebt in je leven, of een grote druk op je schouders door je werk, kan dat angst, stress en zelfs een depressie veroorzaken. De psychische problemen kunnen ervoor zorgen dat je gaat nachtzweten: omdat je hart door de problemen sneller gaat kloppen, en ook je bloeddruk hoger wordt, wordt je lichaam warmer dan normaal. Je kent vast wel dat gevoel van angstzweet in je nek als er iets naars gebeurt: dat heb je in zulke situaties ook in de nacht.
Een verkoudheid of de griep
Iedereen heeft het wel eens gehad: een flinke verkoudheid of een griep waarbij je ’s nachts flink gaat zweten. Dat kan ook komen door koorts, waardoor je lichaam veel te warm wordt en door zweten weer moet afkoelen, of door een vervelend virus waardoor je lichaam hard moet werken om het te bevechten. Het resultaat: nachtelijk zweten.
Een te laag bloedsuikergehalte
Ook een te laag bloedsuikergehalte, ook wel hypoglykemie genoemd, kan transpireren in de nacht veroorzaken. Vaak hebben mensen met suikerziekte last van hypoglykemie – en dus ook last van nachtzweten.
Bij vrouwen: de overgang of de zwangerschap
Helaas: bij de overgang krijgen veel vrouwen te maken met nachtzweten. Meer dan tachtig procent van de vrouwen, zelfs. Dat heeft te maken met de hormonale schommelingen die de overgang met zich meebrengt. Zoals je eerder al las, regelen hormonen de zweetproductie in je lijf. Door de overgang komen die hormonen op gang, terwijl je het misschien niet eens te warm hebt: toch ga je dan zweten, ook ’s nachts. Dat geldt ook voor zwangere vrouwen, alhoewel dit minder vaak voorkomt.
https://nl.pinterest.com/pin/391742867587679537/
Het gebruik van bepaalde medicatie
Het is algemeen bekend dat je door het gebruik van bepaalde medicatie te maken krijgt met bijwerkingen: hoofdpijn, uitslag of een droge mond, bijvoorbeeld. Maar wist je dat sommige medicatie ook nachtzweten kunnen veroorzaken?
Slaapapneu
Slaapapneu is al een vervelend probleem in de nacht: je ademt dan niet goed door in je slaap. Slaapapneu alleen al heel naar, maar kan ook nachtzweten met zich meebrengen. Dat komt omdat het lijf hard moet werken om goed te blijven ademen, waardoor je (nog) meer kunt gaan zweten. Dat is vaak het geval bij antidepressiva of medicatie tegen suikerziekte, maar ook bij bepaalde pijnstillers en cortisone medicatie kan je gaan nachtzweten.
Zweetaandoening hyperhidrosis
Als je vaak last hebt van nachtelijk zweten en ook overdag veel transpireert, kan je last hebben van de zweetaandoening hyperhidrosis. De oorzaak van deze aandoening is onbekend: sommige mensen hebben het nu eenmaal. Hyperhidrosis krijg je in je tienerjaren en kan na jaren ineens verdwijnen.
Kanker
In sommige gevallen kan nachtzweten ook een ernstige oorzaak hebben. Nachtzweten kan een van de vroege symptomen zijn van bepaalde soorten kanker, zoals leukemie. Het is wel zo dat je naast nachtzweten ook last hebt van andere symptomen, zoals onverklaarbaar gewichtsverlies en pijn in de lymfeklieren. Bij twijfel is het altijd een goed idee om naar de dokter te gaan.
Wat zijn de gevolgen van nachtzweten?
Nachtzweten, met welke oorzaak dan ook, kan vervelende gevolgen hebben voor je gezondheid. Door het nachtzweten kun je namelijk minder goed slapen: je wordt ’s nachts wakker in een nat bed, schaamt je misschien door het nachtzweten voor je partner en je kunt zelfs angstig worden om te gaan slapen, omdat je niet wilt gaan transpireren. Dat leidt tot een verstoorde nachtrust en dat kan leiden tot de volgende klachten:
– Overdag moe zijn en weinig energie hebben
– Concentratieproblemen
– Onzekerheid en problemen in een eventuele relatie
– Hoofdpijn
– Een verhoogde bloeddruk
Wat kun je doen tegen nachtzweten?
Als je last hebt van nachtzweten, wil je natuurlijk zo snel mogelijk een oplossing. Er zijn veel dingen die zelf kunt doen tegen nachtzweten, soms heb je de dokter nodig voor een oplossing tegen nachtelijk transpireren.
Zorg voor een goed ventilerend matras
Iets wat je zelf kunt doen tegen nachtzweten, is een matras aanschaffen die goed ventileert, zodat je minder zult zweten in de nacht. Je zult het niet gauw te warm krijgen op een goed matras. Een matras dat goed is bij nachtelijk zweten is bijvoorbeeld een koudschuim matras. In dit artikel van Dik.nl lees je meer over de voor- en nadelen van dit type matras.
Let goed op wat je eet en drinkt
Sommige producten bevorderen het nachtelijk zweten. Daarom is het goed om eens kritisch naar je dieet te kijken en de voeding die het transpireren kan bevorderen te schrappen uit je dagelijkse eet routine. Pittig eten zorgt bijvoorbeeld voor meer zweten: laat die pepers en die lekkere hete Indiase curry dus maar even staan. Ook alcohol en koffie helpen niet echt in de strijd tegen transpireren: probeer het dus zo veel mogelijk niet te drinken, of bijvoorbeeld alleen een kopje koffie in de ochtend. Dat geldt trouwens ook voor drugs: daar kun je ook flink van gaan zweten, wat mensen die last hebben van nachtzweten echt niet zal helpen.
Investeer in ademend beddengoed en nachtkleding
Als je het nachtzweten wilt verminderen, kun je naast een ventilerend matras ook op zoek gaan naar beddengoed en nachtkleding die lekker ademende. Gooi die synthetische pyjama maar gauw weg, en shop een nachtelijke outfit van katoen. Kijk eens goed naar de materialen waarvan je lakens van zijn gemaakt. Katoen is vaak de beste, meest ademende optie voor wat verlichting bij het nachtelijk zweten. Zo zul je minder gauw wakker worden in een doorweekt bed. Beddengoed en nachtkleding hoeft trouwens echt niet duur te zijn: kijk eens bij de Ikea, de Hema of de H&M voor fijne, ademende producten.
Werk met laagjes
Heb je het als je gaat slapen vaak wat koud, maar word je midden in de nacht zwetend wakker? Probeer dan met laagjes te werken. Natuurlijk heb je dan lekker ademend materiaal als katoen op je bed en aan je lijf, maar slaap bijvoorbeeld met twee of drie dunne dekens om je heen, die je gedurende de nacht van je af kunt gooien. Op een gegeven moment raak je gewend aan de laagjes en zul je sneller doorslapen, zonder dat je bibberend in slaap hoeft te vallen.
Ga in deze situaties naar de dokter
Slik jij bepaalde medicijnen en denk je dat het nachtzweten hier het gevolg van is? Maak dan zeker een afspraak bij je huisarts, misschien zijn er alternatieven waar je in de nacht minder van gaat zweten. Ook als je last hebt met het stoppen met drinken of bijvoorbeeld het afvallen (zwaarlijvige mensen zweten natuurlijk ook meer) kan je dokter je een helpende hand bieden. Ook bij angst of stress kan de praktijkondersteuner je vaak helpen, zodat je van een betere nachtrust geniet. Bang voor kanker of een andere ziekte? Laat je altijd onderzoeken: dan ga je maar voor niets naar de huisarts, je bent in ieder geval gerust gesteld als er niks aan de hand is.
Na het lezen van dit artikel weet je wat nachtzweten precies is, wat de oorzaken en gevolgen zijn en wat je er zelf of samen met je dokter aan kunt doen. Hopelijk kun je nu beter slapen!