Ben je al jaren te zwaar, gaat het soms goed, soms niet, maar ben je in ieder geval zat van het diëten? En zoek je een manier om permanent dunner te worden? Logisch dat een maagverkleining dan je in opkomt. Het is echter een behoorlijk heftige ingreep, dus het is logisch dat je hier even goed over na wilt denken en jezelf goed wilt inlichten van de voor- en nadelen van een maagverkleining.
In dit artikel komen de nadelen als eerste aan bod, want dat is immers hetgeen wat jou tegen zou houden! Maar we hebben ook aandacht voor de voordelen van een maagverkleining. Dus zit jij eraan te denken om je maag permanent te laten verkleinen? Lees dan snel verder!
Wat is een maagverkleining?
Als je dit artikel leest ben je waarschijnlijk al bekend met de maagverkleining. Toch willen we het nog kort toelichten, want er bestaan wat misvattingen over.
Een maagverkleining is een operatie die door de chirurg uitgevoerd wordt. Tijdens de ingreep wordt de maag letterlijk verkleind; dit ondersteunt blijvend gewichtsverlies. Er zijn een paar verschillende types maagverkleiningen: de gastric bypass en de gastric sleeve. Welk type het beste bij jouw situatie past, zal je bespreken met de behandelend arts. Het is overigens niet zo dat iedereen in aanmerking komt voor een maagverkleining! Hier zijn strenge, medische eisen aan verbonden.
Wat zijn de nadelen van een maagverkleining?
Aangezien een maagverkleining een medische ingreep is, verschillen de ‘nadelen’ van persoon tot persoon. Toch zijn er een aantal klachten die over het algemeen vaker de kop op steken na een maagverkleining. Bovendien zijn er welbekende risico’s die aan deze ingreep kleven. Zowel de risico’s als de nadelen zullen we hieronder bespreken.
Risico’s tijdens of na de operatie, te beginnen met trombose
Net als bij elke andere operatie, kunnen er problemen ontstaan. Zogeheten complicaties. Zo kan er trombose ontstaan, naar aanleiding van een bloedpropje dat in de vaten van je been terecht kan komen. Hierdoor krijg je een dik, rood en pijnlijk been. Erger nog: dit bloedpropje kan in je longen terecht komen. Dan heb je een longembolie, dat zelfs levensbedreigend is. Uiteraard zouden artsen nooit een maagverkleining uitvoeren als jouw leven daadwerkelijk op het spel zou worden gezet. Daarom krijg je na de operatie bloedverdunners, die de kans op trombose aanzienlijk verkleinen.
Lekkage
Een tweede risico van een maagverkleining is ‘lekkage’. Dat is een beetje een rare term om aan te geven dat er een gaatje ontstaat op de plek van de hechtingen. De inhoud van jouw maag of darmen lekt vervolgens in je buikholte, waardoor je hier een ontsteking kunt krijgen. Dan heb je weer een nieuwe operatie nodig om het te verhelpen! Gelukkig is de kans op lekkage niet zo groot. Althans, het is maar net hoe je ‘groot’ definieert: ongeveer 1% van de mensen die een maagverkleining ondergaan krijgt deze problematiek.
Infecties
Verder zijn er nog wat infecties waar je sneller last van krijgt tijdens of na een operatie. Namelijk een wondinfectie, longontsteking, blaasontsteking of nierbekkenontsteking. Deze ontstekingen zijn vervelend, maar gelukkig goed te behandelen. Geef direct een seintje aan de arts als je klachten krijgt!
Overlijden
Een laatste risico is er een die je niet moet onderschatten. De kans dat het gebeurt is heel klein, maar wel degelijk aanwezig. We hebben het hier over de kans op overlijden. Van de 1000 mesen die de operatie ondergaan, zijn er gemiddeld 2 die overlijden tijdens of vlak na de ingreep.
Nadelen maagverkleining op de lange termijn
Ook op langere termijn (denk aan weken, maanden en soms zelfs jaren) kan er problematiek ontstaan door een maagverkleining. Die ‘nadelen’ oftewel gezondheidsrisico’s zullen we hieronder toelichten.
Galstenen
Na een maagverkleining vliegen de kilo’s eraf. Daar heb je jarenlang, misschien zelfs wel je hele leven van gedroomd, maar dit heeft wel consequenties voor je lichaam. Zo heb je na een maagverkleining meer kans op galstenen.
Dumpingklachten
Dat je maag verkleind is, betekent nog niet dat jouw oude eet- en drinkgewoontes ineens helemaal als sneeuw voor de zon zijn verdwenen. Hoewel je zoveel mogelijk moet letten op je eten en drinken, kan het een keer voorkomen dat je toch nog te veel of te zoet eet en drinkt. Hierdoor word je misselijk, duizelig en zweterig. Hoewel het een vervelende ervaring is, kan het geen kwaad.
Problemen met de maag
Een heel logisch nadeel, want deze ingreep heeft gewoon ontzettend veel gevolgen voor jouw maag, dus het is niet zo vreemd dat je hier klachten kunt krijgen. Wat voor klachten kun je verwachten? Onder andere een vergrote kans op een maagzweer. Om dit te voorkomen krijg je na de operatie maagbeschermers mee. Elk ziekenhuis bepaalt voor zichzelf hoelang ze denken dat je deze nodig hebt. Daarnaast kan je vaker last krijgen van brandend maagzuur, omdat er een hoge druk ontstaat in de maag. Er past immers minder in! Dat is vervelens, maar in principe niet iets om je zorgen over te maken. Een laatste klacht die met je maag gerelateerd is, is de vernauwing van de maag of de overgang naar de darmen. Als gevolg kan jouw eten minder goed ‘zakken’. Je kunt misselijk worden en overgeven.
Te veel huid
Als je heel snel afvalt, kan het zijn dat je huid het niet kan ‘bijhouden’. Daardoor kun je als het ware extra huid overhouden. Dit gaat hangen en ziet er niet mooi uit. Het kan geen kwaad, maar ziet er niet zo mooi uit. Als je hier last van hebt kun je de overtollige huid tegen betaling laten verwijderen door de plastisch chirurg.
Problemen met voedsel
Allereerst zal jouw eetpatroon moeten aanpassen. Dat is alleen maar voor het goede doel, je wil immers wel slank blijven! Het kan helaas ook zo zijn dat jouw maag bepaalde voedselstoffen niet goed meer verdraagt, waardoor je dingen niet meer kunt eten. Dit wordt voedselovergevoeligheid genoemd. Jammer, maar niets aan te doen. Daarnaast kan het zo zijn dat jouw darm de voedingsstoffen minder goed kan opnemen. Hierdoor kan er een vitaminetekort ontstaan.
Voordelen van een maagverkleining
Door de lange lijst met potentiële nadelen en risico’s, zou je een maagverkleining haast niet overwegen. Gelukkig komen de complicaties niet allemaal en niet in dezelfde mate voor bij iedereen. Het kan zijn dat je net pech hebt, maar voor hetzelfde geld pakt de operatie hartstikke goed uit en is het de juiste stap naar een slank en gezond lichaam. Wat zijn de voordelen van een maagverkleining?
Je weegt minder
Het is geen keiharde garantie, maar gebeurt in de praktijk bijna altijd. Je kunt minder eten en zal hierdoor automatisch afvallen. Met een kleinere maag gaat het een stuk sneller dan met een kleinere maag, maar nog steeds niet automatisch! Dus je moet wel goed op je eten letten en veel bewegen om het gewenste resultaat te bereiken.
Minder vaak ziek
Overgewicht wordt geassocieerd met bepaalde ziekten, zoals diabetes, problemen met een te hoge bloeddruk en gewrichtsklachten. Na de operatie zul je al snel merken dat dergelijke klachten als sneeuw voor de zon verdwijnen.
Kortom: je voelt je beter en zelfverzekerder!
Voor veel mensen is een maagverkleining zwaar, vanwege de risico’s en nadelen die eraan kleven. Daarnaast is een operatie altijd heftig voor je brein. Dat gezegd hebbende, zijn mensen over het algemeen ontzettend blij met hun maagverkleining. Het moment dat je veel afvalt is een moment waar veel mensen tot voor kort alleen nog maar van konden dromen. Als je eindelijk weer dun bent doe je dingen die je eerder misschien niet zo snel zou doen. Bijvoorbeeld opvallend dansen in een club, of korte rokjes kopen. Je voelt je zelfverzekerder en hebt het gevoel dat je de hele wereld aan kunt!