Ben je gestrest, heb je last van vermoeidheid of slaap je slecht? Of heb je last van zere of stijve spieren, of het gevoel dat er spanning ‘vast zit’ in je lijf? Dan zou een ontspanningsmassage dé manier kunnen zijn om eens even heerlijk te ontspannen en om weer helemaal tot jezelf te komen. Spanningen worden weggemasseerd, spieren zullen weer prettig(er) aanvoelen, en je hoofd en lijf zullen compleet ontspannen zijn. Maar wat is een ontspanningsmassage nou eigenlijk precies? En waarom is zo’n massage goed voor je? In dit artikel vertellen we je er alles over.
Last van spanning
Ieder mens heeft tijd nodig om te ontspannen, om los te komen van stress en de dagelijkse gang van zaken, en om even helemaal tot zichzelf te komen. In deze tijd, waarin iedereen eigenlijk altijd maar druk is, zijn er echter steeds minder mensen die dat doen; die de rust opzoeken en dat momentje voor zichzelf creëren, die de tijd nemen om te ontspannen. En dat is zonde, want het gebrek aan rust en ontspanning kan voor veel verschillende problemen zorgen. Zo krijgen veel mensen last van stijve of pijnlijke spieren in hun schouders of nek, of van mentale overprikkeling, waardoor ze het gevoel kunnen hebben dat alles ze teveel is.
Een ontspanningsmassage
Hoewel rust en ontspanning dus heel belangrijk zijn voor de mens, zijn er steeds minder mensen die hier tijd voor vrijmaken. Voor iedereen die eigenlijk te weinig tijd neemt om te ontspannen, kan een ontspanningsmassage dé manier zijn om eens even helemaal tot rust te komen. Een moment voor jezelf waarop je zowel mentaal als fysiek volledig kunt ontspannen. Door middel van strijkbewegingen, kneden, kloppen en schudden wordt je lichaam in complete staat van ontspanning gebracht. Anders dan bij bijvoorbeeld een diepe weefselmassage, richt een ontspanningsmassage zich namelijk voornamelijk op de huid en de oppervlakkigere spieren. Spanningen zullen op die manier wegvloeien en pijnlijke spieren zullen zich eindelijk ontspannen. Zowel je lijf als je hoofd zullen door middel van een ontspanningsmassage volledig tot rust komen, waardoor zo’n massage misschien wel het beste cadeautje is dat je jezelf kunt geven.
Waarom een ontspanningsmassage?
De redenen om een ontspanningsmassage te nemen zijn voor iedereen verschillend. Waar de een komt omdat hij last heeft van bepaalde lichamelijke klachten zoals bijvoorbeeld pijnlijke spieren, komt de ander meer voor een soort ‘onderhoud’ voor zijn of haar lijf. Toch heeft het nemen van een ontspanningsmassage voor de meeste mensen iets te maken met een drang naar ontspanning en een vermindering van stress. Stress is namelijk funest voor een gezond lijf en een gezonde geest. Het kan onder andere zorgen voor klachten als:
- Stijve en pijnlijke spieren
- (Chronische) pijn
- Hoofdpijn of migraine
- Nek- en schouderklachten
- Rugpijn
Deze vormen van pijn staan je in de weg. Ze beperken je in wat je wilt doen, zorgen ervoor dat je je niet lekker of vermoeid voelt, en zijn alles behalve prettig. Door middel van een ontspanningsmassage kan de pijn verminderen of soms zelfs (tijdelijk) volledig verdwijnen. Door regelmatig een ontspanningsmassage te nemen, zou je dit soort klachten zelfs kunnen voorkomen.
Spanningen loslaten
Lichamelijke klachten zijn niet de enige reden om een ontspanningsmassage te ondergaan. Door stress ontstaan er namelijk spanningen in ons lijf die soms zorgen voor blokkades. Die blokkades kunnen zich letterlijk uiten in bijvoorbeeld pijn in spieren, maar dat hoeft niet. Sommige mensen hebben geen of nauwelijks fysieke klachten, terwijl ze wel een gevoel van spanning ondervinden. Ook voor dat soort mensen kan een ontspanningsmassage erg prettig zijn. Door de massage worden de spanningen weggemasseerd, waardoor je lijf en je geest tot rust kunnen komen. Hierdoor kan de spanning die je voor de massage voelde verdwijnen of op zijn minst verminderen.
Een moment voor jezelf
Natuurlijk kun je pas een ontspanningsmassage nemen als het hoognodig is, doordat je lijf bijvoorbeeld zeer doet of doordat je heel gestrest bent. Maar eigenlijk zou je jezelf een (paar) keer in de maand een ontspanningsmassage moeten gunnen. Door middel van een ontspanningsmassage kun je spanningen loslaten en echt even helemaal ontspannen en tot jezelf komen. Door een (paar) keer in de maand een moment voor jezelf te nemen en jezelf te verwennen door een heerlijke ontspanningsmassage te nemen, kun je voorkomen dat spanningen te hoog oplopen, en kunnen lichamelijke klachten door stress worden voorkomen.
De resultaten van een ontspanningsmassage
Een ontspanningsmassage is dus bedoeld om zowel je lichaam als geest te ontspannen. Dit wordt gedaan door middel van een rustgevende massagetechniek, maar ook door geur. De oliën die gebruikt worden hebben geuren als sandelhout, kamille, lavendel of amandel. Deze geuren hebben een rustgevende en kalmerende werking op de geest. Daarnaast zal er vaak gebruik gemaakt worden van rustgevende muziek. De combinatie van al deze dingen, maken de ontspanningsmassage zo effectief. Maar wat doet zo’n massage eigenlijk nog meer voor je, behalve dat je ervan ontspant?
Een ontspanningsmassage zorgt voor of kan bijdragen aan:
- Soepele spieren
- Verminderde pijn
- Een betere bloedcirculatie
- Extra energie
- Verminderd gevoel van vermoeidheid (zowel in het lichaam als mentaal)
- Zuivering van je lichaam
- Vermindering van last door vastzittende spanningen
- Een betere concentratie
- Verhoging van je natuurlijke weerstand
- Het losmaken van verkrampte spieren
- Vermindering van stress
- Betere nachtrust (werkt tegen slapeloosheid)
- Het gevoel weer bij jezelf te zijn
Soorten ontspanningsmassages
Ontspanningsmassages zijn in verschillende vormen te vinden. Zo zijn er veel salons die een onderscheid maken tussen de volgende massages:
- Rug, nek en schouders
- Benen (voor en achter)
- Complete ontspanningsmassage
De keuze uit deze verschillende ontspanningsmassages is voornamelijk een persoonlijke keuze. Een massage waarbij alleen de rug, schouders en nek, of alleen de benen worden aangepakt, duurt gemiddeld een half uur. Wanneer je kiest voor een complete lichaamsmassage is dit ongeveer een uur. Het voordeel van een volledige ontspanningsmassage is dat je (lijf) echt helemaal tot rust komt.
Waar?
Ontspanningsmassages zijn een bekende vorm van massages, waardoor ze haast overal wel te vinden zijn. Bij massagesalons, maar ook in wellnesscentra of bij sportscholen zijn dit veelgevraagde massages. Wil je weten waar je bij jou in de buurt kan genieten van zo’n heerlijke ontspanningsmassage? Online valt veel informatie te vinden over waar je dit kunt doen. Zoek bijvoorbeeld simpelweg op Google naar ontspanningsmassage plus je woonplaats of een stad in de buurt, om een plek te vinden waar je zo’n massage kunt laten doen.
Kosten
De kosten voor een ontspanningsmassage verschillen per plek. Niet alleen hangt het af van de locatie, maar ook van de massage die je kiest. Grofweg zou je kunnen zeggen dat een massage voor een bepaald gedeelte van het lijf (bijvoorbeeld nek, schouders, rug, of benen) zo rond de dertig euro kost. Een massage waarbij het hele lijf volledig tot ontspanning wordt gebracht, kost je zo rond de vijftig euro. Houd er wel rekening mee dat deze prijzen echt overal verschillend zijn, dus check altijd de website van een salon of wellnesscentrum, voordat je de massage boekt.
Helemaal ontspannen
Een ontspanningsmassage is een massage waarbij je zowel lichamelijk als mentaal helemaal tot rust wordt gebracht. Het verwijdert (vastzittende) spanning uit je lijf en helpt pijnlijke en stijve spieren te ontspannen en te herstellen. Een ontspanningsmassage kun je nemen wanneer je bijvoorbeeld heel gespannen of gestrest bent, en het dus echt nodig hebt. Of je kunt het eens in de zoveel tijd plannen als een soort onderhoud voor je hoofd en lijf, en als een soort cadeautje voor jezelf. Vooral voor mensen met een druk bestaan is een ontspanningsmassage absoluut geen overbodige luxe. Het houdt je lichaam en geest scherp en gezond, en zorgt ervoor dat je niet (of minder snel) gebukt gaat onder de druk waar je in je leven mee te maken hebt. Reden genoeg om jezelf zo nu en dan te verwennen met ontspanningsmassage.