We weten allemaal wel dat roken niet bepaald goed is voor je gezondheid. Het is dan ook het beste om te stoppen of te minderen met roken. Eén van de nadelen van roken is dat het zorgt voor een slechtere huid, ook wel een ‘rokershuid’ genoemd. Een mooie, gezonde huid willen we allemaal. Daarom hebben wij voor jou tien tips op een rijtje gezet die je kunnen helpen om een rokershuid tegen te gaan.
Wat zijn de kenmerken van een rokershuid?
Wanneer je al langer een stevige roker bent, zal je dat na verloop van tijd terug gaan zien in je huid. Er zijn een aantal kenmerken die horen bij een rokershuid. Een van de meest bekende aspecten van een rokershuid is de gelige teint in het gezicht. Deze geelachtige kleur wordt veroorzaakt door de nicotine en zorgt ervoor dat je er ziek uitziet. Ook zal de huid op je gezicht eerder geneigd zijn om rimpels en plooien te gaan vertonen. Dit is natuurlijk een normaal proces wat hoort bij het ouder worden. Maar door te roken wordt het ontwikkelen van rimpels versnelt, waardoor je er vaak jaren ouder uitziet dan je daadwerkelijk bent. Daarnaast kan je door veel te roken ook last krijgen van een droge huid en mee-eters.
1. Stop met roken
Misschien een beetje een open deur, maar we zetten deze tip er toch tussen. De snelste manier om van zo’n vervelende rokershuid af te komen is natuurlijk door zo snel mogelijk te stoppen met roken. Stoppen met roken is natuurlijk geen eenvoudige opgave, maar je zal je gezondheid er een groot plezier mee doen. En je huid ook. Het kan ook zijn dat je al gestopt bent met roken. Goed bezig! Misschien zie je echter nog steeds wel de effecten van het roken terug op je huid. Lees in dat geval snel verder voor de volgende tips hoe jij je huid kunt herstellen van de schadelijke effecten van het roken.
2. Reinig je huid grondig
Als je huid bedekt is met vuil of make-up, krijgt zij niet de kans om te ademen en te herstellen. En dat is nou juist zo belangrijk als je last hebt van een rokershuid. Zorg er daarom voor dat je zowel in de ochtend als de avond jouw gezicht grondig reinigt. Was je gezicht zorgvuldig met water. Gebruik daarna het liefste een cleanser waar geen parfum aan toegevoegd is. Twijfel je, vraag dan aan je schoonheidsspecialiste om advies bij het uitkiezen van een cleanser
3. Sla de koffie een keertje over
Roken is niet goed voor je huid, maar het is zeker niet de enige boosdoener. Dranken die veel cafeïne bevatten, zoals koffie, kunnen er ook voor zorgen dat je huid uitgedroogd raakt en er minder mooi en gezond uitziet. Probeer dranken met veel cafeïne daarom zo veel mogelijk te vermijden.
4. Scrub, scrub, scrub!
Trakteer je huid eens op een fijne scrub beurt. In een scrub zitten harde deeltjes. Door deze deeltjes met kleine draaibewegingen over je huid te wrijven, worden dode huidcellen verwijderd en wordt de doorbloeding in de huid gestimuleerd. Dit zorgt ervoor dat je huid er stralender en gezonder uitziet. Let er bij het scrubben wel op dat je lichaamsscrub gebruikt voor je lichaam en speciale gezichtsscrub gebruikt voor je gezicht. De huid op je gezicht is namelijk van nature delicater en raakt sneller beschadigd. Daarom is een scrub voor het gezicht minder grof dan een scrub voor het lichaam. Scrub je gezicht om deze reden ook niet dagelijks, maar liever één of twee keer per week.
5. Neem meer vitamine C
Een van de vele nadelige gevolgen van roken is dat nicotine vitamine C afbreekt. Zoals iedereen wel weet, is vitamine C erg belangrijk om je weerstand op peil te houden. Maar wat je misschien nog niet wist, is dat deze vitamine ook essentieel is voor het behouden van een mooie en gezonde huid. Helaas breekt nicotine erg veel vitamine C af. Zodanig veel dat je daar zelfs met dagelijks fruit eten niet tegenop kunt boksen. Daarom kun je beter voor het zwaardere geschut kiezen en speciale vitamine C tabletjes of capsules innemen. Zo krijg je in één keer een lekker grote hoeveelheid vitamine C binnen. Goed voor je huid én voor je weerstand!
6. Verzorg je huid met vitaminen
Iedere huid heeft vitaminen nodig om mooi en gezond te blijven. Maar helemaal wanneer je last hebt van een rokershuid, snakt jouw huid naar die essentiële vitaminen. Het is niet alleen belangrijk om voldoende vitaminen binnen te krijgen via je voeding of supplementen. Ga ook voor huidverzorgingsproducten die verrijkt zijn met vitaminen. Kies bijvoorbeeld voor verzorgende gezichtscrèmes die vitamine A, C en E bevatten. Deze belangrijke vitaminen zorgen ervoor dat je huid meer collageen gaat aanmaken. Collageen is de stof die ervoor zorgt dat je huid er soepel en stevig uitziet. Lekker smeren, dus!
7. Vergeet je zonnebrandcrème niet!
Het gebruik van zonnebrandcrème is belangrijk voor iedereen die een mooie en gezonde huid wilt. Volgens dermatologen zou ieder mens dagelijks zonnebrandcrème met minstens factor 30 moeten dragen. Maar dit is nog eens extra belangrijk als je huid dagelijks wordt blootgesteld aan sigarettenrook. Door je huid goed te beschermen met zonnebrandcrème maak je de bestaande problemen zoals verstopte aderen en een gele teint in ieder geval niet nog erger.
8. Gebruik huidverzorging met antioxidanten
Dermatologen raden rokers aan om dagelijks een verzorgende crème of serum voor je gezicht te gebruiken die antioxidanten bevat. Als je zelf rookt of iemand in je omgeving hebt die rookt, krijg je veel sigarettenrook in je gezicht. Deze rook van buitenaf bevat giftige vrije radicalen en is schadelijk voor je huid. Antioxidanten kunnen jou hiertegen beschermen. Het is aan te raden om een antioxidanten serum onder je zonnebrandcrème aan te brengen. Hierdoor wordt ook de aanmaak van collageen gestimuleerd. En zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is dat zeer voordelig voor je huid.
9. Masseer je huid regelmatig
Als de doorbloeding in je gezicht optimaal is, ziet je gezichtshuid er levendig en gezond uit. Er zijn meerdere factoren die ervoor kunnen zorgen dat de doorbloeding in je gezicht vermindert raakt en roken is daar één van. Je kunt de bloedcirculatie in je gezicht een boost geven door de huid op je gezicht voorzichtig maar grondig te masseren. Maak zachtjes draaiende bewegingen over je hele gezicht. Dit helpt de doorbloeding op gang te komen en zorgt ervoor dat jouw gezicht er weer gezond uitziet.
10. Breng een bezoek aan de schoonheidsspecialiste
Bovenstaande tips kun je makkelijk vanuit huis toepassen met een bescheiden budget. Maar wil je jouw rokershuid écht goed aanpakken? Dan schakel je de hulp in van een professional. De schoonheidsspecialiste zal precies weten wat de beste methode is om jouw rokershuid weer mooi en gezond te maken. Je kunt kiezen uit meerdere behandelingen voor je huid, zoals bijvoorbeeld microneedling. Hierbij wordt een huidroller met microscopisch kleine naaldjes over jouw gezicht gerold. Deze kleine naaldjes zorgen ervoor dat je huid meer collageen en elastine zal aanmaken. Dit zorgt ervoor dat je huid er strakker en soepeler uit gaat zien. Rimpels kunnen hierdoor ook verminderd worden.
Hoe kun je het beste je rokershuid behandelen?
Zoals eerder benoemd is het voor je huid en de rest van je gezondheid natuurlijk het beste om te stoppen of in ieder geval te minderen met roken. Toch zijn er ook stappen die je kunt ondernemen om je huid er gezonder en mooier uit te laten zien, ook al ben je een roker. Mensen die veel roken of hebben gerookt hebben vaak een gelige teint in hun gezicht, diepere rimpels dan leeftijdsgenoten, droge huid en mee-eters. Er zijn diverse dingen die je kunt doen om deze vervelende gevolgen tegen te gaan of te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan het regelmatig scrubben en reinigen van je huid, extra vitamine C innemen of een serum gebruiken wat verrijkt is met antioxidanten. Kom je er zelf echt niet uit, vraag dan om advies aan je schoonheidsspecialiste.
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- Beste app om te stoppen met roken
- Wanneer stopt de gewichtstoename na stoppen met roken?
- Wat kun je doen tegen een onrustige huid?
- 10 tips voor een egale huid
- Hoe kan ik kraaienpootjes verminderen?
- Wat kun je doen tegen een extreem droge huid?
- 10 redenen om kokosolie voor je huid te gebruiken
- Hoe kun je ouderdomsvlekken (laten) verwijderen?
- Wat is niacinamide en hoe verbetert het je huid?