Wat kun je doen tegen stinkende oksels?

Wat kun je doen tegen stinkende oksels?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

De mens is geen fan van onaangename geuren. Zeker niet wanneer ze van de oksels vandaan komen. Stinkende oksels zijn niet alleen bijzonder onprettig voor degene die er last van heeft, maar ook voor de mensen die zich in de buurt  van de persoon in kwestie begeven. En het brengt vaak schaamte en onzekerheid met zich mee. Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om stinkende oksels tegen te gaan. In dit artikel lees je welke dat zijn.


Een vervelend lichamelijk ongemak

Stinkende oksels. Misschien heb je wel eens in je naaste omgeving te maken gekregen met iemand die er last van heeft. Of misschien ga je er zelf onder gebukt. In beide gevallen weet je hoe vervelend het kan zijn. Het kan de oorzaak zijn dat je iemand gaat vermijden of vermeden wordt. Er zijn namelijk maar weinig mensen die graag vertoeven in een walm van slechte lichaamsgeur. Vaak wordt gedacht dat stinkende oksels het gevolg zijn van een slechte hygiëne. Natuurlijk leidt een slechte verzorging van het lichaam al gauw tot stinkende lichaamsgeuren, maar het hoeft zeker niet altijd de oorzaak te zijn van stinkende oksels.


Stinkende oksels door zweet

Stinkende oksels zijn onlosmakelijk verbonden met zweten. En zweten doen we allemaal, de hele dag door. Zweet helpt ons namelijk bij het op peil houden van onze lichaamstemperatuur, omdat we door te zweten overtollige warmte lozen. De zweetdruppels die op de huid terechtkomen verdampen, waardoor het lichaam afgekoeld wordt. Zweet wordt geproduceerd door zweetklieren, die over ons gehele lichaam te vinden zijn. Gemiddeld gezien verliezen we via zweet circa 1 liter vocht per dag, maar bij warm weer of bij (zware) inspanning  verliezen we natuurlijk meer.

De klieren in onze oksels produceren ten opzichte van de rest van de zweetklieren in ons lichaam slechts een klein gedeelte van het zweet. Toch lijkt het soms alsof het gros van het zweet uit onze oksel stroomt. Met klotsende oksels als resultaat. Niet is minder waar. Omdat de oksels over het algemeen slecht geventileerd worden, verdampt het zweet minder snel dan op andere plekken op het lichaam. Daarom lijkt het alsof de oksels vaak “natter” zijn dan andere lichaamsdelen.


Waarom oksels sneller stinken

Toch is het zweet dat door onze oksels geproduceerd wordt anders dan het zweet dat bijvoorbeeld uit onze armen vloeit. Dat heeft met het type zweetklier te maken. Ons lichaam heeft namelijk twee verschillende soorten zweetklieren: de eccriene en de apocriene zweetklieren. De eccriene zweetklieren komen voor over het gehele lichaam en zijn onder andere verantwoordelijk voor het reguleren van de lichaamstemperatuur, de handpalmen voorzien van vocht voor extra grip en het produceren van zweet bij stress of emotie.

De apocriene zweetklieren hebben een wat meer seksuele functie (lees: verleiding van het andere geslacht en afbakening van het territorium) en scheiden een ander soort vocht af dan de eccriene zweetklieren. Dit vocht bevat meer vetten, zoals cholesterol en vetzuren. Onze oksels bevatten apocriene zweetklieren, die het zweet produceren dat uiteindelijk leidt tot lichaamsgeur. Uiteindelijk, want zweet is in principe geurloos. Wanneer het echter in aanraking komt met de bacteriën die zich op huidoppervlak bevinden, dan ontstaat de welbekende stinkende lucht. De bacteriën zetten het zweet namelijk om naar geurende stoffen, zoals boterzuur. En omdat de oksels veel bacteriën bevatten, wordt zweet daar al snel omgezet naar stank.


Stinkende oksels tegengaan

Tot zover de biologische achtergrond van stinkende oksels. In dit artikel gaat het namelijk om het vinden van een oplossing voor het probleem. En stinkende oksels kunnen een behoorlijk groot probleem zijn voor jezelf en je omgeving. Stinkende oksels belemmeren een prettige omgang met vrienden en collega’s en kunnen de oorzaak zijn van onzekerheid en schaamte. Wanneer je ernstig last hebt van stinkende oksels, dan bestaat zelfs de kans dat men je gaat vermijden. Gelukkig kun je iets tegen stinkende oksels doen. We hebben een paar goede oplossingen voor je op een rijtje gezet.

Goed en op de juiste manier wassen

Zoals eerder in dit artikel aangegeven wordt vaak gedacht dat een slechte hygiëne de oorzaak is voor stinkende oksels. Dat hoeft niet altijd zo te zijn. Wel is het belangrijk dat je je oksels regelmatig wast. Slechts een beetje deppen met zeep is echter geen goede oplossing; je zult je oksels grondig moeten wassen. Met een scrub bijvoorbeeld of met behulp van een washandje. Belangrijk om mee te nemen in dit verhaal is het type zeep dat je gebruikt om je oksels schoon te maken. Sommige zepen bevatten namelijk stoffen die je sneller laten zweten en de zweetlucht sterker maken. Daarom kun je het beste gebruik maken van een natuurlijke, antibacteriële zeep. Ook niet geheel onbelangrijk is het goed afspoelen van de zeep die je gebruikt. Resten die achterblijven kunnen schimmels veroorzaken en verdere bacteriegroei bevorderen. En dat zorgt er weer voor dat je sneller gaat stinken als je gaat zweten.

Gebruik een anti-transpirant

Vaak krijgen mensen die last hebben van stinkende oksels te horen dat ze wat meer gebruik moeten maken van deodorant. Deodorant is echter niet het juiste middel om stinkende oksels tegen te gaan, aangezien het de nare geur enkel maskeert en het probleem niet voorkomt. Veel beter kun je dan gebruik maken van een anti-transpirant. Deze blokkeert namelijk de zweetklieren onder de oksels, waardoor men minder gaat zweten en er minder zweet in aanraking komt met de aanwezige bacteriën. En dat leidt weer tot een minder sterke geur onder de oksels.

Het blokkeren van de zweetklieren is overigens niet schadelijk: het zal op een andere manier het lichaam verlaten (via andere zweetklieren of via de nieren). Daarnaast is het aantal klieren dat geblokkeerd wordt slechts een klein aantal. Vaak krijgt een anti-transpirant ook nog eens een lekker geurtje mee, waardoor de oksels lekker fris gaan ruiken en vieze lucht geen kans krijgt. Welke anti-transpirant voor jou het beste werkt, zul je zelf moeten ondervinden. Er zijn veel soorten op de markt verkrijgbaar en sommige merken zullen in jouw persoonlijke situatie beter werken dan andere.

Scheer je oksels

Hoe meer haar je onder je armen hebt, hoe meer bacteriën er vastgehouden worden. Nu wordt veel haar onder de oksels vanuit een hedendaags esthetisch oogpunt al niet mooi gevonden, maar het heeft dus ook invloed op de frisheid van de oksels. Veel okselhaar is namelijk een fijne plek voor schimmels en bacteriën die zweet omzetten in nare luchtjes. Het scheren van de oksels kan helpen bij het tegengaan van stank. Dat geldt zowel voor mannen, als voor vrouwen.

Let op je voeding

Als je echt veel last hebt van stinkende oksels, zul je ook op je voeding moeten letten. De voeding die je eet is namelijk ook van invloed op je oksels. Eet je veel ui en knoflook, dan zal de lucht die onder je oksels vandaan komt veel sterker ruiken. Drink je veel koffie en alcohol? Dan zul je dit ook merken. Koffie en alcohol verhogen namelijk je hartslag, waardoor je lichaam meer af dient te koelen en je dus meer gaat zweten. Hetzelfde geldt voor sigaretten, die ook nog eens de huid kapot maken. Hierdoor krijgen bacteriën een grotere kans zich te nestelen, waardoor je sneller gaat stinken als je zweet. Het kan daarom helpen goed te letten op je voeding en voldoende groente en fruit te eten. Dat helpt tegen nare lucht. In de regel geldt: hoe meer ongezonde producten je tot je neemt, hoe meer afvalstoffen je lichaam dienen te verlaten. Onder andere via zweet. Drink daarom vooral ook veel water. Op die manier kan het lichaam de afvalstoffen beter via de nieren en darmen afvoeren, waardoor er minder afvalstoffen via de oksels afgevoerd hoeven te worden.

Draag ventilerende kleding

Verder van belang bij het tegengaan van stinkende oksels is het dragen van ventilerende kleding. Als je veel strakke kleding draagt krijgen de oksels weinig tot geen kans om te ademen. Zodoende krijgt het zweet geen kans te ontsnappen, waardoor het zich ophoopt en sneller met bacteriën gaat mengen en de nare lucht dus aanzienlijk zal toenemen. Verder vindt men het over het algemeen geen gezicht wanneer er zweetplekken in de kleding zichtbaar zijn en zal het voor jezelf ook niet prettig aanvoelen. Verder is het belangrijk om dagelijks schone kleding aan te trekken. Kleding waarin zweet achter is gebleven zal stinken, ook al wordt de zweetlucht gemaskeerd met een verfrisser. Het is daarom verstandig gedragen kleding zorgvuldig te wassen om achtergebleven zweetluchtjes te verwijderen.


Bezoek de huisarts

Heb je werkelijk alles geprobeerd, maar blijven je oksels stinken? Dan is het wellicht geen slecht idee om eens naar de huisarts te gaan. Het kan namelijk zijn dat je hyperhidrosis hebt. Dit is een aandoening waarbij men altijd te veel transpireert (ongeacht de lichaamstemperatuur). Indien dit het geval is, kan de huisarts je doorverwijzen naar een specialist. Heb je geen hyperhidrosis, maar blijven de stinkende oksels een belemmering vormen in je dagelijkse leven? Ook dan kun je natuurlijk advies vragen aan je huisarts. Voor elk probleem is er een oplossing, ook voor stinkende oksels.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Lichaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag