Wat te doen tegen snurken?

Wat te doen tegen snurken?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Ongeveer een miljoen mensen in Nederland snurkt regelmatig. Uit onderzoek is gebleken dat gemiddeld 40% van de mannen vaak snurkt en ongeveer 24% van de vrouwen. Snurken kan een negatieve invloed hebben op de bedrust van je partner, maar is ook voor jezelf vervelend. Je kunt er zelf namelijk ook wakker van worden. Hier bespreken we de oorzaken van snurken en vooral wat je hieraan kunt doen.


Wat gebeurt er tijdens snurken?

Snurken is kort gezegd een verslapping van de spieren van het zachte gehemelte, de huig en de tong. De kans dat iemand snurkt wordt groter door verdikking van de keelholte of vernauwing van de neusholte. Deze verdikking en vernauwing kunnen allerlei oorzaken hebben. Een aantal van deze oorzaken zijn aangeboren, of hebben te maken met je gezondheid en leefstijl.

Tijdelijk snurken is minder vervelend. Een kortdurende periode snurken kan bijvoorbeeld ontstaan bij een vergrote keel – of neusamandel bij kinderen. Ook zwangerschap, verkoudheid, allergie en medicijnen kunnen tijdelijke veroorzakers zijn van snurken.  Ben je zwanger en snurk je, neem dan wel contact op met een arts. Het kan wijzen op een grotere kans op complicaties tijdens de zwangerschap.


De belangrijkste oorzaken van snurken

Langdurig snurken kan een groot aantal oorzaken hebben. De belangrijkste zijn:

  • Slappe of lange huig of gehemelte (aangeboren)
  • Afwijkende vorm van de achterkant van de tong of het strottenklepje (zeldzaam)
  • Slaapapneu
  • Overgewicht
  • Roken
  • Alcohol
  • Slaap – of kalmeringsmiddelen
  • Neuspoliep of misplaatst neustussenschot
  • Zware maaltijden voordat je gaat slapen
  • Een te traag werkende schildklier die voor spierverslapping zorgt.

Snurken voorkomen door slaapapneu aan te pakken

Slaapapneu is een van de heftigste veroorzakers van snurken. Een slaapapneu is een slaapstoornis waarbij iemand kortdurende ademstilstanden heeft tijdens het slapen. Dit gebeurt iedereen af en toe, maar wanneer je dit vaker dan 10 keer per uur hebt, is er sprake van de stoornis slaapapneu.
Meestal gaat slaapapneu gepaard met extreem snurken. Op het moment dat iemand wakker wordt van de slaapapneu, zal hij of zij kort naar adem happen. Mensen met een slaapapneu slapen minder diep, omdat ze wakker worden van de kortdurende ademstilstanden. Een slechte nachtrust door slaapapneu is erg ongezond. Naast snurken, zorgt het voor vermoeidheid en concentratieproblemen overdag.

Wat kan je doen aan een slaapapneu?

In de eerste plaats kan je voor een slaapapneu het beste naar de huisarts gaan. Deze kan je doorverwijzen voor verder onderzoek, zoals een KNO arts of een slaapstudie. Er wordt ook onderzocht of het slaapapneu wordt veroorzaakt vanuit de hersenen, of door het inklappen van de luchtweg. Je kan het volgende tegen een slaapapneu doen:

  • Het dragen van een CPAP masker. Dit is een zuurstofmasker met een luchtpompje.
  • Het dragen van een MRA (mandibulair repositie apparaat), een soort prothese die de onderkaak iets naar voren duwt voor een vrije luchtweg
  • Stress vermijden
  • Minderen of stoppen met alcohol
  • Afvallen
  • stoppen met slaapmiddelen

Er zijn nog meer oplossingen voor slaapapneu en het bijbehorende snurken. Een specialist kan samen met jou kijken wat het beste werkt.
Vast staat in elk geval dat overgewicht, drankgebruik en stress, slaapapneu kunnen uitlokken. Ook het gebruik van slaapmiddelen wordt nadrukkelijk afgeraden.


Eenvoudige hulpmiddelen voor je neus en mond

Er zijn een paar eenvoudige hulpmiddelen die kunnen helpen tegen snurken. Hou hierbij wel in gedachten dat ze niet voor iedereen werken, en dat niet iedereen hier prettig mee slaapt. In veel gevallen is een gezondere leefstijl of eventueel een operatie een duurzamere oplossing.
Wat je kunt proberen als hulpmiddel tegen snurken:

  • Een plastic spreider in je neus om deze open te houden.
  • Een kinband om je mond gesloten te houden
  • In sommige gevallen helpt een neusspray, maar gebruik deze alleen als tijdelijke oplossing!
  • Niet op je rug slapen.

Op je rug slapen kan snurken flink verergeren. Je kan een tennisbal aan je pyjama vastmaken om te voorkomen dat je op je rug gaat liggen, maar een meer comfortabele oplossing is om te kijken of je iets kan doen aan de oorzaak van het snurken.


Snurken verhelpen door middel van een operatie

Een arts kan verschillende soorten operaties aanraden die het snurken wegnemen. Deze operaties vinden, afhankelijk van de oorzaak, plaats bij je neus, bij je huig en je gehemelte of aan de achterkant van je tong. Meestal zijn deze operaties erg effectief en kan je hierna (voorgoed of voor een lange periode) snurkvrij slapen.
De volgende operaties tegen snurken komen vaak voor:

  • Verwijderen van poliepen in de neus
  • Rechtzetten van het neustussenschot
  • Verwijderen van de huig en het zachte gedeelte van het gehemelte.
  • Verstijven van de huig en het zachte gehemelte door gecontroleerde littekenvorming
  • Verstijven van de achterkant van de tong door gecontroleerde littekenvorming

Hou er rekening mee dat deze operaties met name bij de huig, bijwerkingen kunnen hebben. Zo kan het de eerste twee weken moeilijk zijn om te slikken en te werken.
De operatie waarbij de huig en het zachte gehemelte verstijfd worden, moet twee keer uitgevoerd worden voor een goed resultaat.


Snurken aanpakken door een gezond gewicht

Overgewicht is een van de grootste veroorzakers van snurken. Vetweefsel door overgewicht gaat namelijk ook in je keelholte zitten en daarvan kan je flink gaan snurken. Door af te vallen kan je veel resultaat bereiken.
Buiten het snurken is een gezond gewicht essentieel voor je gezondheid. Als je het moeilijk vindt om hieraan te werken, kan het helpen om een diëtiste in te schakelen en wellicht een sportcoach. Probeer in elk geval regelmatig te wandelen en pak waar het kan de fiets in plaats van de auto.


Matigen met alcohol

Alcohol veroorzaakt verslapping van de spieren in  je mond, tong en keel. Dit vergroot de kans op snurken. Zeker wanneer je op je rug in slaap valt. Ben je gevoelig voor snurken, probeer alcoholgebruik dan zoveel mogelijk te beperken. Zelfs mensen die niet erg gevoelig zijn om te snurken, kunnen aardig ronken na al die biertjes.


Kijk uit met slaap – en kalmeringsmiddelen

Met name mensen die slaapapneu hebben, willen nog weleens slaapmiddelen gebruiken. Slaapmiddelen kunnen snurken en slaapapneu verergeren en lossen bovendien het onderliggende probleem niet op. Vind je het moeilijk om te stoppen met slaapmiddelen gebruik, overleg dan met je arts wat een goed alternatief is.


Stoppen met roken

Roken veroorzaakt irritatie in de keelholte. De lucht kan daardoor minder makkelijk door je keel stromen en ook dit kan snurken veroorzaken. Stoppen met roken is eigenlijk altijd goed, maar in het bijzonder wanneer je snurkt.


Zorg voor voldoende nachtrust en vermijd stress

Bekend is dat een matige nachtrust, onrustig slapen en stress ook de kans vergroten op snurken. Probeer per nacht minstens acht uur te slapen en hou je stresslevel laag. Belangrijk is om voor je gaat slapen een activiteit te doen waar je rustig van wordt. Stress en onrust zorgen niet alleen voor een luidruchtige of matige slaap, ze vergroten ook de kans op roken of drinken en die twee zorgen ook weer voor snurken.

 


Zie snurken ook als waarschuwing

Omdat snurken vaak wordt veroorzaakt door KNO problemen, slaapapneu of een ongezonde leefstijl, is het veelal een waarschuwing dat er iets niet in orde is in je lichaam. In dat geval moet je om het snurken te verhelpen aandacht besteden aan het belangrijkste: je gezondheid.


Samengevat: snurken, gezondheid en oplossingen

Snurken is vervelend: zowel de persoon die snurkt als de partner kunnen er wakker van worden. Zeker wanneer iemand lange periodes achtereen hard snurkt. Dat kan een aangeboren oorzaak hebben, maar hangt ook vaak samen met allerlei leefstijlfactoren.
Alcohol en overgewicht zijn bijvoorbeeld bekende triggers. Door hiermee aan de slag te gaan kan je het snurken al behoorlijk terugdringen. Als dat niet helpt, is overleg met een arts het beste.

Middeltjes zoals een neusspreider of kinbandje helpen vaak niet voor langere tijd en ook niet bij iedereen. Wel is het het proberen waard, en niet duur.
We willen tot slot aanraden om bij vermoedens van een slaapapneu altijd naar de huisarts te gaan. Naast extreem gesnurk, brengt deze slaapstoornis andere problemen met zich mee. Voorbeelden zijn slechte concentratie overdag, stemmingswisselingen en een grotere kans op andere (gevaarlijke) gezondheidsproblemen.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Lichaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag