Welke bloedgroep heb ik? Hoe weet je welke bloedgroep je hebt?

Welke bloedgroep heb ik? Hoe weet je welke bloedgroep je hebt?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Wist je dat er acht verschillende bloedgroepen zijn? Het vaststellen van je bloedgroep is niet altijd noodzakelijk. Het is pas nodig om te weten wat je bloedgroep is als je te maken krijgt met bloedtransfusies. Dat kan enerzijds het geval zijn als jij degene bent die bloed geeft (aan de bloedbank), of als jij degene bent die bloed nodig heeft van een donor. Hoe werkt dit precies en kan je zelf achter je bloedgroep komen? In deze blog zochten we het voor je uit. Zo kan je bijvoorbeeld bloed geven bij de bloedbank. Hiermee kom je achter je bloedgroep en mogelijk kan je er regelmatig mensen mee helpen. Ook een thuistest voor je bloedgroep is mogelijk én betrouwbaar.


Welke acht bloedgroepen zijn er?

Over het algemeen, dat wil zeggen in de dagelijkse praktijk, maken we het onderscheid tussen acht bloedgroepen. Een bloedgroep bestaat uit een letter, (bijvoorbeeld A of B) en een rhesus kenmerk. Het rhesus kenmerk kan positief of negatief zijn en wordt aangegeven met het + teken of – teken.
De bloedgroepen die we tegenkomen zijn:

  • Bloedgroep A – positief
  • Bloedgroep A – negatief
  • Bloedgroep O – positief
  • Bloedgroep O – negatief
  • Bloedgroep AB – positief
  • Bloedgroep AB – negatief

Bloedgroep O – positief komt het meeste voor in Nederland. Van onze bevolking heeft 39% van de mensen bloedgroep O-positief. Daarop volgt bloedgroep A=positief, die 35% van alle Nederlanders heeft.
De bloedgroepen B-positief, B-negatief, AB-positief en AB-negatief komen allemaal veel minder voor. Bloedgroep B-negatief komt maar bij 1,3% van de Nederlanders voor. Bloedgroep AB-negatief zelfs maar bij 0,5% van de Nederlanders.


Redenen om je bloedgroep te laten bepalen

Er kunnen een aantal redenen zijn om je bloedgroep te bepalen, en er zijn verschillende manieren waarop je dat kunt doen. De meestvoorkomende redenen dat mensen hun bloedgroep laten bepalen zijn:

  • Kennis willen hebben van het eigen lichaam, dus een stukje nieuwsgierigheid. Welke bloedgroep heb ik?
  • Verblijf in een ander land (bijvoorbeeld langdurig verblijf waarbij een visum nodig is).
  • Zwangerschap, omdat een negatieve bloedgroep invloed kan hebben op de baby.
  • Je wilt bloed doneren aan de bloedbank (deze nemen voor de veiligheid in elk geval bij elke potentiële donor bloed af).
  • Je hebt een bloedtransfusie nodig, en deze kan alleen uitgevoerd worden met de juiste bloedgroep.

Tijdens medische situaties zoals de noodzaak een bloedtransfusie of begeleiding tijdens je zwangerschap, zal je altijd advies van een arts of specialist krijgen om je bloedgroep te achterhalen. Dit zal dan gebeuren door middel van bloedprikken. Het kan ook zijn dat je ‘vrijwillig’ je bloedgroep wilt weten, dus zonder dat er een medische reden is.


Je bloedgroep laten bepalen bij de huisarts (of het daar navragen).

Bij veel mensen is de kans groot dat de huisarts hun bloedgroep al heeft. Dit is vaak het geval wanneer je al eens bloed hebt laten prikken bij de huisarts. Je kan dan gewoon je huisarts bellen en jouw bloedgroep staat dan bij je huisarts in het bestand. Er zijn verschillende redenen of aandoeningen waarvoor je al eens hebt bloedgeprikt bij de huisarts:

  • Bloedonderzoek voor verschillende ziektes, aandoeningen of allergieën.
  • Bloedonderzoek voor vitaminetekort
  • Orgaandonatie
  • Bloedprikken voor een operatie die je gehad hebt.
  • Zwangerschap

Er zijn dus veel mensen die zodoende weleens bloed hebben laten prikken bij de huisarts. Je bloedgroep daar navragen kan in deze gevallen zeker een antwoord opleveren.


Je bloedgroep bepalen met behulp van je ouders

Hoewel het niet in alle gevallen nauwkeurig is, kan je met behulp van je ouders je eigen bloedgroep inschatten of vaststellen. Hiervoor moeten je ouders zeker weten welke bloedgroep zij hebben. Met deze informatie kan je aan de slag met de onderstaande stelregels. Let op, want we vertellen daaronder ook nog wat over de rhesusfactor, dus positief of negatief. Eerst moet je het volgende weten:

  • Ouder 1 O en ouder 2 O = kind met bloedgroep O
  • Ouder 1 A en ouder 2 O = kind A of O
  • Ouder 1 B en ouder 2 O = kind B of O
  • Ouder 1 AB en ouder 2 O = kind A of B
  • Ouder 1 A en ouder 2 A = kind A of O
  • Ouder 1 A en ouder 2 B = kind A, B, AB of O
  • Ouder 1 AB en ouder 2 A = kind A, B of AB
  • Ouder 1 B en ouder 2 B = kind B of O
  • Ouder 1 B en ouder 2 AB = kind A, B of AB
  • Ouder 1 AB en ouder 2 AB = kind A, B of AB

Dan is er niet alleen de bloedgroep met de letter A, B, AB of O, maar ook nog de Rh-factor ofwel de rhesusfactor, welke positief of negatief kan zijn. Als allebei je ouders Rh-factor negatief hebben, is het eigen bloedonderzoek met hulp van de ouders makkelijker: jij hebt dan ook Rh-factor negatief. Als beide ouders bloedgroep O-negatief hebben, heb jij dat ook.

Met de Rh-factor positief wordt je eigen onderzoek moeilijker. Als één van je ouders Rh positief is, kan hun kind positief of negatief zijn. Daarbij heb je, behalve bij twee ouders met bloedgroep O, dan ook te maken met de onzekerheid welke bloedgroep je hebt betreft A, B, AB of O.

Eigen onderzoek met je ouders is dus deels mogelijk, maar in veel gevallen ben je dan niet helemaal zeker.


Je bloedgroep bepalen met een online calculator

Met een online calculator je bloedgroep bepalen lijkt erg op het ‘bloedgroeponderzoek’ met behulp van je ouders. Je moet er namelijk de bloedgroep van je ouders invullen en dan krijg je dezelfde uitkomsten als met het bovenstaande schema. In de meeste gevallen zijn dit dus meerdere mogelijkheden. Hier heb je weinig aan als je je bloedgroep exact wilt weten. Een thuistest doen of bloed laten prikken zijn dan veel nauwkeurigere methodes, want daarmee kom je je bloedgroep en de rhesusfactor precies te weten.


Bloedgroep bepalen met thuistest Easy Home

Als je geen bloed wilt, of hoeft laten prikken, kan je je bloedgroep zelf vaststellen met een thuistest, waarvan je nauwkeurig de instructies moet opvolgen. Met de thuistest kan je je eigen bloedgroep nauwkeurig vaststellen. Je bloedgroep vaststellen samen met je ouders zorgt dat er meerdere opties overblijven, maar met een thuistest krijg je het precieze antwoord. Dat wil zeggen dat je bloedgroep A, B, O of AB ermee bepaalt wordt, en je Rh-factor.

De bekendste thuistest om je bloedgroep te achterhalen is Easy Home. De Easy Home test kost ongeveer 20 euro. Er zit ook een kaart bij deze test. Als je deze kaart altijd bij je draagt, kunnen hulpverleners je bij bijvoorbeeld een ongeluk, sneller helpen als er een bloedtransfusie nodig is.

Handig om te weten bij de werking van de Easy Home bloedgroeptest is dat bloedgroepen die niet bij elkaar passen (dus elkaar afstoten), gaan klonteren. Bij de test gebruik je dit klonteren om je bloedgroep vast te stellen. In het lichaam is het klonteren van niet bij elkaar passende bloedgroepen natuurlijk erg gevaarlijk.
Daarom is het in sommige situaties van levensbelang om te weten welke bloedgroep je hebt.

De Easy Home bloedtest werkt als volgt:

  • Je geeft jezelf een vingerprik met een lancet
  • Je brengt je bloed aan op de testcirkels van de kaart
  • Aan de hand van het resultatenoverzicht in combinatie met de testkaart, lees je je bloedgroep en je Rh-factor af. Je komt dus te weten of je bijvoorbeeld A-positief, of B-negatief, enzovoorts bent.
  • Indien je wilt kan je de testkaart na je bloedgroeptest laten drogen en plastificeren met bijgevoegde plakfolie. Met een pasfoto en je naam, adres en andere gegevens ben je er altijd zeker van dat je in geval van nood (bloedtransfusie) zo snel mogelijk geholpen kan worden.

De Easy Home bloedtest werkt met een betrouwbaar systeem dat wereldwijd gebruikt wordt. Je kan de test kopen vanaf 17,95 eur0.


Bloed doneren bij de bloedbank (Sanquin)

Als je bloed doneert bij de bloedbank, is het natuurlijk ook nodig om je bloedgroep te weten. Daar kom je bij de bloedbank snel achter. Zij zullen eerst bloed bij je afnemen om vast te stellen welke bloedgroep je hebt en hoe je gezondheid is. Om bloed te geven aan de bloedbank, moet je bloed uiteraard volledig gezond zijn.

Bloed geven aan de bloedbank heeft als voordeel dat je meteen iets voor een ander kunt betekenen. Als je in aanmerking komt om er te doneren, kan je regelmatig worden opgeroepen. Hoe meer jouw bloedgroep voorkomt, hoe vaker je kan worden opgeroepen.

De (bekendste) bloedbank in Nederland is Sanquin. Zij hebben locaties in Rotterdam, Amsterdam, Nijmegen, Zwolle, Utrecht, Eindhoven, Groningen en Leiden.


Het is niet moeilijk om achter je bloedgroep te komen

Je bloedgroep bepalen is niet moeilijk. In sommige gevallen volstaat een telefoontje naar je huisartsenpraktijk, als zij bloed bij jou hebben geprikt. Je staat er in dat geval in het bestand en dan is ook je bloedgroep bekend. Je kan je bloedgroep daarnaast bepalen door middel van de bekende en betrouwbare Easy Home thuistest, of met de informatie over de bloedgroep van je ouders. De laatstgenoemde is echter in de meeste gevallen minder nauwkeurig, omdat er op basis van die informatie meerdere uitkomsten mogelijk zijn. Een heel andere methode om je bloedgroep vast te stellen is doneren aan de bloedbank. Zij onderzoeken je bloed eerst op bloedgroep, en op geschiktheid om bloeddonor te worden.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Lichaam

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag