Wat is een affectieve relatie? Wat is de definitie van affectief? Om alvast een tipje van de sluier te lichten: een affectieve relatie is een emotionele band tussen twee mensen. Het kan hierbij om verschillende soorten relaties gaan, zolang het gevoelsleven maar betrokken is. De liefdesrelatie is de bekendste vorm van affectieve relaties.
Een ander belangrijk voorbeeld is de relatie tussen een ouder en een kind. Voor een gezonde relatie, speelt ‘affectie’ een belangrijke rol. In dit artikel gaan we dieper in op affectieve relaties. We leggen onder andere uit waarom het zo belangrijk is om affectieve relaties te hebben met de mensen om ons heen. Ook geven we je jou een checklist hoe je weet of je een affectieve relatie hebt.
Wat is een affectieve relatie?
Een affectieve relatie is een emotionele band tussen twee mensen. Het kan hierbij om verschillende soorten relaties gaan, iets waar we later op terugkomen. Om context te schetsen bij het hebben van een affectieve relatie is het interessant, wellicht zelf essentieel, om de definitie van affectief te omschrijven. Dat doen we allereerst aan de hand van de omschrijving van affectie zoals deze in psychologische vakliteratuur- en lectuur wordt gehanteerd. Daarna gaan we snel over naar de definitie van affectie die we in het dagelijks leven hanteren.
Psychologische definitie van affectie(f)
‘Affectie’ (Engels: affect) is een psychologische term die wordt gebruikt om een gevoelservaring of emotie te omschrijven. In wetenschappelijk onderzoek worden er nog enkele andere definities aan ‘affect’ verbonden, maar in het kader van dit artikel zijn die niet interessant om uit te lichten. Affectie bestaat uit een aantal verschillende componenten, te beginnen met emoties die je ervaart.
Als je een emotie hebt, een emotie opwekkende ervaring hebt of als je andere subjectieve gevoelens ervaart, dan roept dat iets in je op. Dit kan zowel positief als negatief zijn. Daarnaast kan affectie óók inhouden dat je in een bepaalde staat van opwinding verkeert. Niet per definitie seksuele opwinding; het kan net zo goed zijn dat je ernaar verlangt om met iemand te praten of je ervaringen te delen.
Het laatste component van affectie dat we willen bespreken is motivatie. Het lijkt een beetje op opwinding, want je hebt in eerste instantie een sterk verlangen om iets te doen. In dit geval voel je echter de drang (motivatie) om dit daadwerkelijk uit te voeren. Om op een prikkel af te gaan, om inderdaad tegen de andere persoon te praten of iets anders. Affectief is het bijvoeglijke naamwoord dat bij affectie hoort.
Let op: dit is nog een redelijk beknopte weergave van alle informatie die psychologische onderzoeken laten zien. Als je hier graag meer over wil weten, raden we je aan om Engelstalige, academische literatuur op dit gebied te raadplegen.
Huis-tuin-en-keuken definitie van affectie(f)
Bij affectie, affectieve relaties en affectiviteit, is er altijd sprake van situaties waarbij het gevoel betrokken is. Vaak spreken we hierbij specifiek over positief gevoel, bijvoorbeeld het hebben van een affectieve band, ‘een gevoelsrelatie’. Over deze relatie komen we later meer te spreken. Een synoniem dat vaak wordt gebruikt voor affectie, is emotioneel of gevoelsmatig. Tegenstellingen van affectie zijn: effen, steenkoud, ijzig, kil, koel, koud.
Waarom heeft een mens behoefte aan affectie en affectieve relaties?
Van nature zijn mensen op zoek naar een soort natuurlijk gevoelsakkoord. Dat betekent onder andere dat je emoties kunt ervaren, zowel positieve en negatieve emoties. Het gelukkigste ben je als je harmonie voelt ten aanzien van deze emoties. Bovendien hebben mensen er behoefte aan om deze gevoelens te delen met anderen. Hiermee kan een positieve band ontstaan, het begin van een ‘affectieve relatie’. Als mensen in staat zijn om gevoelens te ervaren en delen ontstaat er een vorm van zingeving. Zonder gevoelens zou het leven heel vlak zijn. Je doet alles wel, maar aangezien je er niets bij voelt, kun je de activiteiten die je doet en de banden die je aanhaalt niet echt op waarde schatten.
Soorten affectieve relaties
Om te begrijpen dat er verschillende soorten affectieve relaties zijn, moet je je realiseren dat een ‘relatie’ een breed begrip is. Relatie in de breedste zin van het woord betekent ‘een verhouding tussen mensen’.
Dat kan gaan om ‘we hebben een goede relatie met de buren’, tot ‘kopje koffie drinken met een zakelijke relatie’ of ‘ik heb sinds kort een relatie met een leuke meid’. Voorwaarde is wel dat het gaat om een verstandhouding op de lange termijn, waarbij je je voorneemt om de relatie in stand te houden. Kortom, elke situatie waarbij je op de lange termijn betrokken bent bij een ander, is een relatie.
In een affectieve relatie heb je een positieve, gevoelsmatige band met een ander. Een affectieve relatie gaat dus niet per definitie over romantische gevoelens. Het gaat evengoed over gedeelde gevoelens tussen ouders en kind, ouders onderling, kinderen onderling, vrienden of wellicht zelfs collega’s. Hieronder zullen we drie meest voorkomende affectieve relaties uitlichten:
- Romantische affectieve relatie: dit gaat over een liefdesrelatie tussen partners. Het is een relatie waarbij beide partners veel positieve gevoelens ervaren die ze met elkaar kunnen delen. Het uiten van emoties aan de ander, en het goed reageren op de emoties van de ander, is een belangrijke voorwaarde voor het hebben van een goede relatie. In dit artikel lees je meer over de bouwstenen van een positieve, affectieve relatie.
- Familie affectieve relatie: dit gaat over de relatie tussen een ouder en een kind. Je hebt niet automatisch een affectieve relatie met je kind en vice versa. Het is iets dat moet groeien, door veel met elkaar te communiceren en open te zijn over je gevoelsleven. Als een kind te weinig affectie ervaart, spreken we van ‘affectieve verwaarlozing’. Dat kan ernstige gevolgen hebben voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind. Daarom is een positieve band tussen ouders en kinderen essentieel.
- Vriendschappelijke affectieve relatie: dit gaat over een relatie tussen twee vrienden, ongeacht leeftijd of geslacht. Om een diepgaande vriendschap af te kunnen sluiten, is het noodzakelijk om affectie te voelen jegens de ander. Gedeelde emoties zorgen namelijk voor een sterke, mentale band. Bovendien is affectie belangrijk omdat je elkaar in vertrouwen wil nemen over dingen die je mee maakt, angsten die je hebt, dromen die je wilt realiseren. In tegenstelling tot een liefdesrelatie, zijn er geen seksuele gevoelens in het spel.
Wanneer is er sprake van een affectieve relatie?
Tijdens het hebben van een affectieve relatie deel je bepaalde emoties en gevoelens met een ander individu. Het kunnen om verschillende soorten gevoelens gaan: van verliefdheid op elkaar, tot de gemeenschappelijke afkeer tegen een collega van de afdeling.
Bij zo’n eerste, gemeenschappelijke gevoelservaring wordt het eerste zaadje geplant dat kan leiden tot een positieve relatie. Nadat zaadje kun je nog meer gevoelens uitwisselen, waardoor er op den duur een affectieve relatie kan ontstaan. Wil je weten of je een affectieve relatie hebt?
Hieronder sommen we een lijst op met kenmerken van een affectieve relatie. Als jij je in de meerderheid van de facetten herkent, dan heb jij waarschijnlijk een affectieve relatie met de persoon die je in gedachten houdt als je de lijst afloopt. En zo niet, dan moet je de band verder uitbouwen (als je dat wil)!
- Je voelt je veilig bij de ander
- Je kunt openlijk spreken over je dromen en angsten uit het leven
- Je durft iemand in vertrouwen te nemen
- Je neemt de tijd om naar de ander te luisteren
- Je neemt de emoties van de ander serieus
- Je kunt je vaak vinden in de gevoelens van de ander
- Je voelt veel affectie jegens de ander
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- 7 signalen van een rebound relatie & wat te doen?
- 8 dingen je moet weten over een LAT relatie
- Is een lange afstandsrelatie mogelijk? 7 tips
- Een nieuwe relatie als 50 plusser? 6 leuke datingsites
- Hoe kun je vragen stellen in een relatie? 8 voorbeelden
- Relatie aangaan met je ex, verstandig of niet? 5 tips
- Leeftijdsverschil in een relatie? 7 tips