Wat is de friendzone en hoe kom je eruit? 22 tips

Wat is de friendzone en hoe kom je eruit? 22 tips

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Je bent bevriend met iemand, maar je merkt dat je meer voelt dan vriendschap voor de ander. Voor jou is het een verliefdheid. De ander heeft (nog) niets laten blijken van wederzijdse gevoelens. Hij of zij ziet jou als goede vriend of vriendin. Kortom, als maatje.

Hoe kom je dan uit deze ‘friendzone’? Het is lastig om hieruit te komen, maar niet onmogelijk. In dit artikel vind je verschillende tips voor mannen en vrouwen om uit zo’n situatie te komen. Het is namelijk een bekend probleem waar veel mensen mee te maken hebben.


blank

Wat verstaan onder de ‘friendzone’?

Friendzone is het niveau van contact waarbij jij (sinds kort of al langere tijd) bevriend bent met iemand, waar jij gevoelens voor hebt. De ander ziet de vriendschap puur als vriendschap, en heeft deze gevoelens niet voor jou. Hij of zij ziet jou niet als een seksueel persoon. Dat wil niet zeggen dat jij dat niet bent, maar de ander heeft deze associaties gewoon niet.
Soms komt het voor dat de gevoelens wel wederzijds zijn, maar dat de ander het moeilijk vindt om dit te laten merken. Dit gebeurt af en toe bij diepgaande vriendschappen. Zodra jij dan een duidelijke move maakt, is de ander daar in die situatie heel gelukkig mee.

Wat in elk geval zeker is, is dat je alleen de friendzone uit kunt komen door actie te ondernemen. De kans dat de ander dit spontaan doet is klein.
Als je gemerkt hebt dat er geen bepaalde spanning hangt als jullie samen zijn, kan je erop rekenen dat de gevoelens alleen van jouw kant komen. Soms kan je toch uit de friendzone komen. Met onze tips verderop vergroot je je kans.


blank

Verschillende situaties

Hoewel het woord ‘friendzone’ erg duidelijk is, kunnen er toch verschillende situaties zijn waarin je in de friendzone zit. Herken je één van de volgende situaties?

  • Deze friendzone komt het meest voor: je hebt een of meerdere leuke dates gehad met iemand, en je bent gek op hem of haar. De ander wil wel contact houden en samen dingen ondernemen, maar geeft er overduidelijk een vriendschappelijke draai aan. Er wordt niet geflirt, en er worden niet die romantische of lieve berichtjes uitgewisseld waar je op hoopte.
  • Je bent al een tijdlang bevriend met iemand, en je begint meer te voelen voor deze persoon. Jullie kennen elkaar goed en de vriendschap is voor jullie allebei belangrijk
  • Je hebt net iemand leren kennen (bijvoorbeeld in je buurt of met sporten) en jullie zijn al snel vrienden geworden. Jij vindt hem of haar heel erg leuk. Deze friendzone is eigenlijk de minst moeilijke. Als je net iemand hebt leren kennen (zonder date als eerste ontmoeting), kan het nog alle kanten uit. Maak daar gebruik van!

In de laatste situatie kan je als je niet te lang wacht, gaan daten met vriendschap als basis. Dat is een mooie basis. Wacht er niet te lang mee, en geniet van het feit dat je een leuk iemand hebt ontmoet!

De eerste twee situaties zijn lastiger. Dit zijn de friendzones waar mensen meestal uit proberen te komen. Een reden waarom dat zo moeilijk is, is dat de romantische en seksuele spanning die er is bij verliefde mensen, ontbreekt in een vriendschap. Elkaar diep in de ogen kijken, wat zachter gaan praten, dicht bij elkaar zitten en elkaar plagen zijn daar allemaal voorbeelden van.
De spanning waar we het nu over hebben, kan je niet forceren. Wel kan je dit soort spanning een zetje geven. Over het algemeen (we gaan even uit van heteroseksuele mensen) helpt het al een beetje als vrouwen zich extra vrouwelijk gaan gedragen bij de man, en als mannen zich (extra) mannelijk gedragen bij de vrouw.


blank

Hoe herken je de friendzone als man?

Een vrouw die misschien niet (direct) verliefd op je is, maar jou wel aardig vindt, houdt jou graag in haar vriendengroep. In de eerste plaats omdat ze je graag mag, maar ook omdat het voor vrouwen altijd leuk is om aandacht te krijgen van iemand die niet alleen seks wil. Ze voelt zich veilig bij je en ziet je als maatje of grote broer. Wat zijn typische signalen die je vertellen dat je als man in de friendzone zit:

  1. Ze geeft je een bijnaam (koosnaam)
  2. Ze voelt zich genoeg bij je op je gemak om je om hulp te vragen of op te bellen bij het minste of geringste.
  3. Ze slaapt bij je in bed, maar geeft geen seksuele signalen.
  4. Haar datingleven bespreekt ze met jou.
  5. Soms kijkt ze rond naar vrouwen waar ze jou mee kan koppelen.
  6. Ze doet niet haar best om er mooi uit te zien als jullie wat afspreken.
  7. Ze kleedt zich gerust om waar jij bij bent.
  8. Als je haar uitnodigt voor iets, neemt ze andere mensen mee.
  9. Ze ziet jou vooral als maatje voor een bepaalde activiteit (hobby’s, sporten, festivals of musea bezoeken) en buiten deze activiteiten is het plotseling lastig om haar te ontmoeten.
  10. Zodra je meer toenadering zoekt, gedraagt ze zich ineens wat stugger of terughoudender.
  11. De eerste, of eerste paar afspraken waren leuk, maar er komt niets van de grond. Toch blijft ze wel contact houden met jou. Zodra jij dan meer toenadering zoekt, verloopt het contact plots weer moeizamer.

Wat wel vaak gebeurt, is dat een vrouw vaak samen met jou af wil spreken en dat jullie veel samen doen. Ondanks dat jullie veel leuke dingen doen met z’n tweeën, blijft de spanning ontbreken.


Hoe kom je uit de friendzone als man?

Zowel voor mannen als vrouwen is het lastig om uit de friendzone te komen. Er is namelijk geen eenduidig antwoord op te geven. Wat wel geldt voor mannen, is dat vrouwen hen vaak bellen en om hulp vragen als mannen bij hen in de friendzone zitten. Het is als man daarom belangrijk om zo’n situatie zoveel mogelijk te voorkomen of te vermijden. Hoe doe je dat als man:

  1. Zoek veel oogcontact met haar. Oogcontact vertelt haar dat jij je openstelt voor haar.
  2. Doe je niet anders voor dan je bent. Vrouwen prikken hier heel snel doorheen.
  3. Ga niet in op elke afspraak die ze wil maken met jou, hoe lastig dit ook is. Onderneem je eigen activiteiten en wees niet haar grote broer die ze altijd kan bellen. Wacht soms een tijdje met terugappen.
  4. Geef haar complimenten wanneer ze er mooi uitziet.
  5. Geef haar geen afgekorte naam of koosnaam. Noem haar bij haar eigen naam.
  6. Plaag haar of daag haar uit.
  7. Zorg dat ze niet alles van je weet. Daardoor zorg je voor wat spanning, je bent minder kwetsbaar én je komt iets minder vriendschappelijk over.
  8. Raak haar af en toe aan en ga iets dichter bij haar zitten. Wist je dat bijvoorbeeld de elleboog een erogene zone is? Dat is het niet bewust, maar wel onbewust. Raak als jullie in gesprek zijn of elkaar plagen, af en toe haar elleboog, haar arm of haar schouder aan.
  9. Is het toch zover dat ze je belt met allerlei vragen of probleempjes, ga hier dan niet teveel in mee. Hou telefoongesprekken kort en geef een mannelijke, praktische tip.
  10. Heel vervelend is als de vrouw waar jij gek op bent, haar datingleven met jou gaat bespreken. Laat haar merken dat je daar niet in geïnteresseerd bent. Wel is dit een signaal dat je diep in de friendzone zit.
  11. Ben je bang dat je na de eerste, of eerste paar dates in de friendzone terecht gaat komen, laat dan heel duidelijk merken wat jou intenties zijn. Niet door je op te dringen of voortdurend berichten te sturen, maar door zelfverzekerd te laten merken dat je haar graag wil zien. Eis haar als het ware op, maar dan wel netjes. Hier is wat moed voor nodig als je verlegen bent, maar je verkleint er de kans mee dat je in de friendzone eindigt.
  12. Tot slot is het belangrijk om aan jezelf te denken. Als zij echt de boot afhoudt, dan kan je beter zelf uit de friendzone stappen door niet meer met haar om te gaan. Moeilijk, maar wel beter voor je zelfvertrouwen.

Laten merken wat je intenties zijn (al vanaf het begin) is belangrijk. Doe je dat, dan is de kans veel kleiner dat jij bij een vrouw in de friendzone terecht komt.


blank

Hoe herken je de friendzone als vrouw?

Als je als vrouw in de friendzone zit bij een man, is dit vaak een iets andere situatie dan wanneer een man bij een vrouw in de friendzone zit. Mannen zijn er minder gevoelig voor dan vrouwen om hints op te pakken. Ook hebben ze een iets minder lange lijst met friendzone-signalen dan vrouwen. Wel zit je waarschijnlijk in de friendzone als je deze signalen herkent bij een man:

  1. Hij stuurt geen flirterige of romantische berichtjes.
  2. Als jullie samen op de bank zitten, blijft hij zitten op een afstand.
  3. Hij is wat grof tegen je, omdat hij je ziet als één van zijn maten.
  4. Hij geeft je nooit echt complimenten.
  5. Hij is erg aardig voor je, maar niet echt ‘lief’.
  6. Hij is bezig met andere vrouwen (en bespreekt dit met jou).
  7. Jou mee uit nemen vindt hij prima, maar dan ben je wel mee als één van zijn maten.
  8. Hij wil je wel zien, maar niet zo vaak als jij graag zou willen.
  9. Soms stelt hij voor om in een groep af te spreken, in plaats van met z’n tweeën.

Kortom, de man vertrouwt je en vindt jou een leuke meid of vrouw, maar hij doet geen versierpogingen. Het goede nieuws is dat mannen heel gevoelig kunnen zijn voor jouw vrouwelijke eigenschappen. Hieronder lees je hoe je je sterke punten gebruikt om uit de friendzone te komen.


Hoe kom je uit de friendzone als vrouw?

Vrouwen komen vaak iets minder diep in de friendzone terecht dan mannen bij vrouwen. Dit geldt echter over het algemeen en is geen regel. Om te beginnen is het in elk geval belangrijk dat een man jou niet gaat zien als één van zijn maten, met wie hij naar voetbal kijkt en grappen maakt. Het is goed als een man jou ziet als relaxed, en als iemand met humor, maar bovenal is het belangrijk dat je jezelf bent en vrouwelijk blijft. De volgende tips helpen:

  1. Kleed je vrouwelijk op een manier waar jij je prettig bij voelt. Je hoeft niet voortdurend op hakken of in jurkjes te lopen, maar besteed er in elk geval aandacht aan. Een mooie top of trui en goedzittende spijkerbroek zijn al prima.
  2. Ga niet teveel mee in wat hij en zijn vrienden doen: je kan best een biertje meedrinken, maar boeren laten, scheten laten of luidruchtig zijn worden niet echt als vrouwelijk gezien. Daarmee blijf je meer in de friendzone.
  3. Zoek veel oogcontact met hem. Als je dit terugkrijgt, is dat een goed teken.
  4. Flirt met hem, en doe weer even een stapje terug op het moment dat hij hapt. Zo creëer je verlangen en spanning.
  5. Draag een vrouwelijk parfum in zijn buurt en gebruik daar niet teveel of te weinig van. Teveel is wel erg intens, terwijl te weinig niet opgemerkt wordt.
  6. Plagen hij (en zijn vrienden) jou met je vrouwelijke trekjes en gewoontes, dan ben je goed op weg. Mannen plagen vrouwen graag met hun ‘vrouwendingen’ omdat ze die juist heel interessant vinden.
  7. Wees niet al te beschikbaar, onderneem genoeg voor jezelf.
  8. Probeer je te ontspannen en lach veel. Veel mensen vinden dit aantrekkelijker, en mannen vinden het leuk als je lacht om hun grapjes.
  9. Geef tegengas en laat hem je eigen mening weten.
  10. Lichamelijke signalen zijn belangrijk: raak hem af en toe aan (zijn arm of zijn schouder) en speel met je haar.

Het is dus belangrijk om jezelf te blijven, maar om wel te flirten. Dat mannen signalen minder snel oppikken dan vrouwen is namelijk écht waar.
Sla niet teveel door in flirten of in het dragen van sexy kleding. Het gevaar bestaat dan dat de man in kwestie je gaat zien als potentiële scharrel. Als je van hem houdt, is dat natuurlijk niet wat je wil. Flirt erop los, maar blijf jezelf en net een tikje ongrijpbaar.


Probeer uit de friendzone te komen

Zowel voor mannen als vrouwen geldt dat je wat moed op moet brengen om uit de friendzone te komen. Bij mannen wil extra mannelijk gedrag nog weleens helpen, bij vrouwen extra vrouwelijk gedrag en flirten. Helpen onze tips niet, dan zou het weleens kunnen dat de liefde echt niet wederzijds is, of zal gaan worden. Hoe jammer dit ook is, kies dan liever voor jezelf, in plaats van voor een vriendschap met iemand die jouw gevoelens niet gaat beantwoorden.

Tot slot zijn we bij dit artikel uit gegaan van heteromannen en heterovrouwen, maar de tips kunnen net zo goed helpen voor vrouwen die met vrouwen daten, of mannen die met mannen daten. Het belangrijkste is dat je naar je gevoel luistert en doet waar je je goed bij voelt. In de liefde zijn geen regels, maar je kan het heft wel in eigen hand nemen.



foto auteur Merel Kruit
Dit artikel is geschreven door Merel Kruit

Schrijft veel over natuur, gezondheid en huidverzorging en verdiept zich helemaal in een onderwerp. Woont in Rotterdam en werkt als freelance copywriter. Liefhebber van natuur en tegelijkertijd de stad. Schrijft in haar vrije tijd fictie en gaat graag naar concerten.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Liefde

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Lexa
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag