Wat is een goede openingszin? 40 tips & voorbeelden

Wat is een goede openingszin? 40 tips & voorbeelden

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

De openingszin: die eerste, schoorvoetende zin waarmee je iemand voor het eerst aanspreekt. In de bus, op het schoolplein of misschien zelfs in een museum: je kunt de ware overal tegen het lijf lopen. En dan kun je maar beter een goede openingszin klaar hebben liggen. Daarom deelt dit artikel tips voor goede openingszinnen, zowel online als offline. Welke ga jij als eerst gebruiken?


blank

1. Wanneer is iets een goede openingszin?

Over het algemeen is een goede openingszin allereerst oprecht. De ander wil niet het gevoel hebben dat je een slijmbal of een enorme flirt bent. Daarnaast moet de openingszin interesse opwekken, zodat de ander eerder geneigd is om een gesprek met je aan te knopen.

Met een open vraag heb je de grootste kans op een reactie, omdat iemand dan Humor doet het ook goed, maar dat is wel lastig te realiseren omdat je niet weet wat de humor van de ander is. Aan de andere kant, als je met een grap het ijs breekt, weet je in ieder geval dat het klikt! Zorg er wel voor dat het niet afgezaagd wordt. Meer hierover lees je bij ‘slechte openingszinnen’.

Er bestaat helaas geen standaardformaat voor een goede openingszin. Je kunt het beste op diverse manieren inspelen op de situatie en op de andere persoon. Onderstaande punten laten voorbeelden zien van hoe je dat kunt doen:

  1. De omgeving: een foute openingszin wordt je misschien vergeven in de kroeg, maar in het museum rent jouw potentiële gesprekspartner waarschijnlijk gillend weg.
  2. Jouw persoonlijkheid: met je openingszin wil je het liefst een goede indruk maken, waarmee je direct een stukje van jezelf laat zien. Een brutale openingszin komt dus ongeloofwaardig over als je heel verlegen blijkt te zijn… Kies voor een openingszin die goed bij je past en waarbij je je op je gemak voelt.
  3. De gesprekspartner: Houd ook rekening met je gesprekspartner. Als je een beetje een beeld hebt van degene die je aan wil spreken, kies dan een zin waarvan je denkt dat ie in goede aarde valt. Geen idee wie die ander is? Kies dan voor een veilige openingszin die niet verkeerd of dubbelzinnig opgevat of kan worden.
  4. Jouw intenties: Tot slot moet de openingszin aansluiten bij jouw intenties. Het verschilt natuurlijk of je iemand aanspreekt om te netwerken, te daten of om een one night stand mee te hebben. Pas de toon en de inhoud van je openingszin aan het doel dat je wil bereiken.

blank

2. Tips voor een goede online openingszin

In dit digitale tijdperk vinden veel eerste ontmoetingen digitaal plaats. Denk aan populaire dating apps zoals Tinder of Happn en aan datingsites zoals Lexa.nl of Relatieplanet.nl.

Het voordeel van een digitale ontmoeting is dat je vaak al wat informatie kunt halen uit iemands profiel. Daarnaast loopt een online profiel niet zomaar weg. Oftewel, je hebt ruim de tijd om een goede openingszin te boetseren.

Het is misschien een open deur: maar stel het liefst open vragen. Als iemand met ‘ja’ of ‘nee’ jouw vraag beantwoordt geeft dat weinig ruimte tot een leuk gesprek.

Daarnaast scoor je punten als jouw openingszin aansluit bij iemands profiel. Daarmee laat je zien dat je zijn of haar profiel hebt bekeken en dat je oprecht geïnteresseerd bent. Tot slot werken luchtige openingszinnen het beste. Niemand heeft zin om tijdens het eerste contact het achterste van zijn/haar tong te laten zien!

Goede voorbeelden

Om je alvast wat inspiratie te geven, hier wat voorbeelden van goede online openingszinnen. Je kunt hier natuurlijk op variëren op basis van wat je op iemands profiel leest. Ook staan er wat algemene zinnen tussen, voor als je niets weet over de ander.

  1. “Wat leuk dat je ook van wielrennen houdt! Hoelang doe je dat al?”
  2. “Eindelijk iemand die de Japanse keuken net zo waardeert als ik. Wat is je favoriete gerecht?”
  3. “Wow, jij hebt wel veel gereisd zeg! Wat was de mooiste bestemming?”
  4. “Wat is jouw favoriete scene uit [film op iemands profiel].”
  5. “Wat is jouw lievelingsnummer van [band op iemands profiel]. Ik ben zelf gek op [nummer].
  6. “Ben je meer een prater of een doener?”
  7. “Wat heb je een mooie uitstraling! Ben jij net zo […] als dat je eruit ziet? […] kan verwijzen naar eigenschappen zoals aardig, lief, vrolijk et cetera.”
  8. “Doen, durven of de waarheid?”
  9. “Hoe zou jij jezelf in drie woorden omschrijven?”
  10. “Waar kan ik jou ‘s nachts voor wakker maken?”

Slechte voorbeelden

Als een openingszin niet in goede aarde valt kun je fluiten naar vervolgcontact. Daarom selecteerden wij wat openingszinnen die zo flauw en cliché zijn dat je ze beter niet kunt gebruiken. De meest tenenkrommende voorbeelden op een rijtje:

  1. “Deed het pijn toen je uit de hemel viel?”
  2. “Ben je niet moe? Je loopt al de hele dag rondjes in m’n gedachten.”
  3. “Jouw vader is vast een dief? Dat hij alle sterren heeft gestolen en in je ogen heeft gestopt.”
  4. “Ik hoop dat je EHBO kent, want je bent adembenemend.”
  5. “Als je een hamburger was, noemde ik je Mac Beauty.”
  6. “Weet je hoe zwaar een ijsbeer is? Zwaar genoeg om het ijs te breken.”
  7. “Wat wil je voor ontbijt?”
  8. “Ik heb geen openingszin maar jij hebt een opening en ik heb zin.”

Toegegeven, sommige mensen zullen hier de humor van inzien. Zolang je het zelf brengt als een grapje, kun je de gok wagen.


blank

3. Tips voor een goede offline openingszin

Veel ontmoetingen vinden plaats in het uitgaansleven, zoals in een kroeg of in een club. Maar voor hetzelfde geld zie je een knappe verschijning in de sportschool of in het park. In tegenstelling tot online dating moet je in het echte leven snel handelen om het eerste contact te leggen. Hoe verzin je dan een vlotte openingszin die jou enthousiasme goed verwoord?

Voorbeelden

Onderstaande openingszinnen dienen ter inspiratie voor uiteenlopende situaties. Je kunt hier zelf mee variëren door er een persoonlijke twist aan te geven. De openingszinnen zijn gesorteerd op de thema’s sportwedstrijden, kroegen, musea en parken. De laatste zinnen zijn algemene openingszinnen die je overal kunt toevoegen.

  1. “Wil je ook een biertje? Dat verzacht de pijn van dat doelpunt een beetje.”
  2. “Wat vindt jij de beste speler van [sportteam]?”
  3. “Wat doe jij voor sport?”
  4. “Waar heb je zo goed leren dansen?”
  5. “Kan ik je iets te drinken aanbieden?”
  6. “Wil je met me dansen?”
  7. “Wat vindt jij van de muziek hier?”
  8. “Wat vindt jij het mooiste werk van [naam kunstenaar]?
  9. “Wat denk jij dat [naam kunstenaar] wil zeggen met dit schilderij?”
  10. “Wat vind jij zo leuk aan [plek waar jullie zijn?”
  11. “Waar ken jij […] van?” (Bijvoorbeeld degene die het feestje geeft.

Een oprecht compliment is ook een leuke ijsbreker. Het werkt het beste als je iemands (kleding)stijl complimenteert in plaats van iemands uiterlijk. Bijvoorbeeld: “Wat een gave sneakers!” of “Wat een mooie jas.” Eindig deze openingszin het liefst met een vervolgvraag, anders is het gesprek met een simpele“dankjewel” snel afgelopen.


blank

4. Hoe breng je een openingszin?

Bij een goede openingszin gaat het niet alleen om het kiezen van de juiste woorden. Sterker nog, je openingszin staat of valt met non-verbale communicatie. Daarom moet de perfecte openingszin gepaard gaan met de juiste houding en lichaamstaal.

Ten eerste moet je de openingszin met veel zelfvertrouwen brengen. Dus: geen gegiechel, gestotter of stiltes tussendoor. Sta rechtop, glimlach en kijk de ander kort aan als je jouw openingszin gebruikt. Let er ook goed op dat je een open houding hebt. Een houding met gekruiste armen of armen in de zakken komt ongeïnteresseerd over, dus dat wil je voorkomen.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Liefde

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Lexa
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag