Goedkoop scheiden is een lastig vraagstuk, omdat goedkoop scheiden niet altijd mogelijk is. Toch zijn er zeker manieren om een scheiding minder duur te maken. De meeste van deze manieren werken alleen als er geen groot conflict is. Zo is een aspect dat scheiden zo duur maakt, bijvoorbeeld een echtscheidingsadvocaat. In dit artikel bespreken we 8 tips om zo goedkoop mogelijk te kunnen scheiden.
- 1. Zoek uit wat er komt kijken bij een scheiding
- 2. Probeer conflicten uit te praten
- 3. Maak samen alvast afspraken
- 4. Scheiden goedkoop online regelen
- 5. Goedkope scheiding via de overheid
- 6. Kies bij conflicten voor begeleiding door een mediator
- 7. De gemiddelde kosten van een scheiding
- 8. Conclusie: Goedkoop scheiden kan
1. Zoek uit wat er komt kijken bij een scheiding
Voor je goedkoop een scheiding gaat regelen, is het van belang om te weten wat er precies bij een scheiding komt kijken. In elk geval is het essentieel dat er voldoende aandacht aan jouw dossier wordt besteedt, en dat de zaak alle aandacht krijgt. Het volgende moet er gebeuren bij een scheiding:
- Een scheiding mag volgens de Nederlandse Wet aangevraagd worden, wanneer de relatie tussen mensen langdurig ontwricht is. Een relatie kan ontwrichten omdat er bijvoorbeeld grote meningsverschillen zijn, overspel, verschil in leefstijl of omdat men niet meer verliefd is op elkaar.
- Een echtscheiding vraag je aan bij de rechtbank, via een advocaat. Het is verplicht om deze advocaat in te schakelen.
- Maak een financieel plan waarin zaken staan zoals bezittingen, schulden en de hoogte van de alimentatie. Hoe meer je samen bespreekt voor alles wordt doorgenomen met de mediator en advocaat, hoe meer tijd en geld dit zal schelen.
- Maak een inventarisatielijst voor een eerlijke boedelverdeling.
- Als je samen kinderen hebt, moet er in een omgangsregeling komen te staan wie de kinderen wanneer zal zien. Ook moet er een ouderschapsplan komen, waarin staat wie welke zorg – en opvoedingstaken voor de kinderen op zich neemt.
- De volgende stap is om de afspraken die samen zijn gemaakt, te laten bekrachtigen (dus officieel te maken) door de rechter. Als je samen in goed overleg afspraken hebt kunnen maken, is dit alleen een formaliteit. Zijn er meningsverschillen, dan kan het zijn dat de rechter een knoop doorhakt in een bepaald aspect. Als jij het daar niet mee eens bent, kan je in hoger beroep gaan. Wat je ook kunt doen, is een voorlopige voorziening aanvragen. Daarbij bepaalt de rechter bijvoorbeeld een tijdelijke alimentatie, totdat er een definitieve uitspraal wordt gedaan.
- Als de uitspraak van de rechter is opgenomen in de registers van de burgerlijke stand, zijn je partner en jij officieel gescheiden.
Normale scheiding
We gaan in dit artikel voornamelijk uit van een scheiding zoals je die normaal gesproken ziet: de scheiding waarbij twee mensen uit elkaar gaan, en het huwelijk daarmee stopt.
Er bestaat echter nog een andere vorm van scheiden, die minder vaak voorkomt. Dit heet ‘scheiden van tafel en bed’. Het huwelijk en de bijbehorende verplichtingen blijven daarbij in stand, maar twee mensen gaan gescheiden van elkaar wonen.
Scheiden van tafel en bed wordt nog weleens gedaan uit geloofsovertuiging, of om financiële redenen.
Scheiden van tafel en bed heeft dezelfde procedure zoals een standaard echtscheiding, al hoef je in bepaalde opzichten wat minder uitgebreide afspraken te maken, en houdt het huwelijk stand.
2. Probeer conflicten uit te praten
Scheiden is een stap die je niet zomaar neemt. In het gunstigste geval kan een scheiding in goede harmonie verlopen en blijven mensen na het huwelijk goed of oké met elkaar omgaan. In andere relaties kunnen frustraties, verdriet en diepgaande woede zijn ontstaan. Deze emoties kunnen zo heftig zijn, dat het uitpraten van conflicten makkelijker is gezegd dan gedaan. De mogelijkheid om ruzies uit te kunnen en willen praten, hangt daarnaast af van de karakters die beide mensen hebben.
Bedenk dat, als je gaat scheiden, grote conflicten, en het willen ‘winnen’ van de ex-partner, uiteindelijk veel tijd, frustratie en geld gaat kosten. Scheiden zonder grote conflicten heeft een paar voordelen:
- Het is goedkoper, omdat je bijvoorbeeld de situatie vermijdt dat je partner en jij beide een eigen advocaat in moeten schakelen.
- Als er kinderen bij betrokken zijn, is het voor hen makkelijker als de ouders geen grote conflicten hebben.
- Bij een scheiding die vlot verloopt, hoeft er ook geen mediator ingeschakeld te worden.
Bij onze volgende tips kom je meer te weten over zoveel mogelijk samen afspraken maken, zodat je geld uitspaart met het inschakelen van professionals.
3. Maak samen alvast afspraken
In principe is het voor een scheiding verplicht om een advocaat in te schakelen (behalve bij uitzonderlijk goedkope scheidingen, welke we verderop toelichten). De advocaat zal onder meer de echtscheiding aanvragen bij de rechter en je begeleiden tijdens de scheiding. Alle tijd die de advocaat aan jou besteedt, kost geld. Dit kan je uitsparen door samen al afspraken te maken over de volgende zaken:
- Boedelverdeling
- Onderhoudsregeling (alimentatie)
- Ouderschapsplan (kinderen), wie er welke zorgtaken van de kinderen op zich neemt.
- Omgangsregeling (kinderen), dus afspraken over wie wanneer de kinderen ziet.
Hoe meer je van deze onderwerpen samen al bespreekt en vastlegt, hoe sneller en goedkoper het hele proces zal zijn. Je hebt simpelweg minder tijd nodig van de mediator en/of advocaat.
4. Scheiden goedkoop online regelen
Op sommige websites kan je online een scheiding aanvragen. Het is als je een laag inkomen hebt, zelfs mogelijk om dit volledig gratis te doen. Bij een laag inkomen spreken we bijvoorbeeld over een jaarinkomen van 38.000 euro of minder met minderjarige kinderen, of over een jaarinkomen van 26.000 euro of minder, zonder kinderen.
Wat je feitelijk doet als je heel goedkoop gaat scheiden, is het overslaan van een aantal stappen. Gratis of goedkoop scheiden ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:
- Je vult een aanvraagformulier en een vragenlijst in.
- Aan de hand van de vragenlijst die je hebt ingevuld, wordt vastgesteld welke documenten er allemaal nodig zijn voor de echtscheiding.
- Het bedrijf waarbij jij de goedkope scheiding hebt aangevraagd, zorgt dat alle papieren bij de rechtbank terecht komen (via een advocaat)
- Je ontvangt een factuur van de griffierechten aan de rechtbank, en daarbij een advies.
- Je ondertekent alle stukken (documenten) en deze komen bij de rechtbank terecht, waarmee de scheiding officieel wordt aangevraagd.
- De aangevraagde scheiding wordt bekrachtigt door de rechtbank.
Zoals je ziet is de enige rol van de advocaat, het indienen van de documenten bij de rechtbank . Wel is het bij een goede aanbieder van online en goedkoop scheiden, gebruikelijk dat je een mediator kan zien. Ook hoor je duidelijke informatie te krijgen over de documenten waar je mee te maken krijgt.
Het is heel belangrijk om bij een nette, vertrouwde aanbieder online te scheiden. Als er onzorgvuldig met dossiers en dergelijke wordt om gegaan, kan het zijn dat er zaken mislukken. Die kunnen je achteraf geld kosten, en dan heb je niets gehad aan de goedkope procedure.
Vergelijk de verschillende aanbieders en bel ze op om te bekijken of je er een goed gevoel bij hebt. Scheiden blijft zowel emotioneel als qua papierwerk een complexe zaak. Het moet goed geregeld worden.
5. Goedkope scheiding via de overheid
Een betrouwbare manier om betrouwbaar, online een echtscheiding te regelen is met een module van de overheid. Op de website Uit Elkaar kan je dit betrouwbaar doen. Er komen wel kosten bij kijken, maar deze zijn een stuk lager dan gemiddeld. Waar de gemiddelde scheiding 2500 tot 5000 euro kost, kost een scheiding op Uit Elkaar ongeveer 700 tot 1700 euro. De prijs loopt op bij bijvoorbeeld het inschakelen van een mediator, en begeleiding voor het maken van een ouderschapsplan. Het is dus goedkoop, en wordt nog goedkoper als er geen grote conflicten aan de gang zijn.
Op Uit elkaar kan je kiezen uit verschillende modules met vast afgesproken prijzen, en je wordt goed begeleid.
6. Kies bij conflicten voor begeleiding door een mediator
Bij een echtscheiding in Nederland komt nog altijd een advocaat kijken om de scheidingsdocumenten in te dienen bij de rechtbank. Bij conflicten schakelen beide partners een advocaat in, die opkomt voor de partner die hem ingeschakeld heeft. Je maakt dus ieder voor zich, flinke kosten voor een advocaat. Daarbij sta je tegenover elkaar in de rechtbank, en is het wachten op wie er gelijk zal krijgen.
Een mediator is neutraal. Hij of zij staat dus niet aan de kant van één van de partners. De mediator heeft als taak om conflicten op te lossen voor een goede toekomst van beide partners en eventuele kinderen. De twee mensen die uit elkaar gaan, delen samen de kosten voor een mediator. Dit kost veel minder geld dan elk een eigen advocaat inschakelen. Je kan via de gebruikelijke weg scheiden met de hulp van een mediator, maar bij online scheiden kan je ook kiezen voor een mediator. Sterker nog, bij online scheiden wordt er altijd met een mediator gewerkt om conflicten op te lossen, en niet met een advocaat.
7. De gemiddelde kosten van een scheiding
Omdat we in deze blog ingaan op goedkoop scheiden, is het praktisch om te weten wat een scheiding gemiddeld kost. Een gemiddelde scheiding kost tussen de 2500 en 3000 euro. Hierbij gaan we uit van een echtscheiding die redelijk normaal verloopt. Een scheiding met conflicten kan stevig oplopen in prijs. Bedragen van 5000 euro zijn daarbij geen uitzondering. Denk bijvoorbeeld aan de situatie waarbij beide partijen tegenover elkaar komen te staan, met allebei een advocaat.
Wat we in elk geval al kunnen vertellen over goedkoop scheiden, is dat dit eigenlijk alleen opgaat als er geen grote conflicten in het spel zijn. Niet alleen scheelt dat kosten voor een bemiddelaar of mediator, maar je hebt ook wat meer mogelijkheden om een scheiding via een snelle (en goedkopere) weg te regelen.
8. Conclusie: Goedkoop scheiden kan
Zoals je zag is er geen hele grote keuze om goedkoop te scheiden. Dit komt omdat het in Nederland (nog) niet mogelijk is om een echtscheiding te regelen zonder advocaat. Een scheiding online aanvragen is echter wel goedkoper. De rol van de advocaat in een online scheiding is namelijk niet heel groot. Bij online scheiden kan je hulp krijgen van een mediator, die het proces begeleidt van het maken van afspraken. Voor online scheiden is vaak wel vereist dat je samen de aanvraag indient. Spelen er zeer grote conflicten, dan is dit niet altijd mogelijk.
Wil of kan je niet online scheiden, dan is het goedkoper om bij conflicten een mediator in te schakelen dan ieder voor zich een advocaat. Een mediator heeft daarbij als voordeel dat hij of zij onpartijdig is en ervoor zorgt dat er goede gesprekken gevoerd kunnen worden.