8 dingen je moet weten over een LAT relatie

8 dingen je moet weten over een LAT relatie

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Al sinds de jaren 60 van de vorige eeuw kennen we het begrip LAT relatie, een liefdesrelatie waarbij twee partners een duurzame relatie hebben maar niet in hetzelfde huis wonen. Vaak zijn de partners niet met elkaar getrouwd, al zijn daar zoals elke goede regel natuurlijk ook uitzonderingen op.

De laatste jaren wordt de LAT relatie als relatievorm bij stellen steeds populairder. Vooral hoogopgeleide mannen en vrouwen kiezen er steeds vaker voor om niet samen te gaan wonen maar allebei een zelfstandig leven te behouden, met name wanneer ze al een of meerdere lange relaties achter de rug hebben.

Misschien vraag je je af of een LAT relatie ook wat voor jou zou zijn? Lees dan verder, want in dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over latten. Zo laten we je de grootste voor- en nadelen zien, aan welke eisen je moet voldoen om van deze relatievorm een succes te maken maar ook hoe je een LAT relatie leuk en spannend houdt.


blank

1. Wat is een LAT relatie?

LAT is een afkorting die staat voor ‘living apart together’. Het betekent dat je een duurzame relatie hebt zonder in hetzelfde huis te wonen. Je wilt dus wel degelijk lange tijd bij iemand blijven, maar wilt (of in sommige gevallen: kunt) niet samenwonen.

LAT relaties worden steeds populairder en komen dus ook steeds vaker voor. Vooral dertigers en veertigers, al dan niet met kinderen, die na een stukgelopen relatie opnieuw een vriend of vriendin krijgen kiezen er steeds vaker voor om niet meer samen te gaan wonen maar allebei zelfstandig te blijven. Maar ook jongere mensen die tevreden zijn met hoe hun leven er op dat moment uitziet kiezen er steeds vaker voor om dit niet om te gooien voor een nieuwe relatie.


2. Waarom kiezen mensen voor een LAT relatie?

Mensen kunnen om heel uiteenlopende redenen kiezen voor een LAT relatie. Bijvoorbeeld omdat ze al eerder hebben samengewoond en dat niet goed is bevallen, omdat ze graag hun persoonlijke vrijheid willen behouden of omdat ze hun relatie leuker vinden wanneer ze hun partner niet doorlopend bij zich in de buurt hebben.

Mannen of vrouwen met kinderen uit een eerdere relatie kunnen ook kiezen voor latten om hun relatie zoveel mogelijk voor zichzelf te houden en hier dus niet hun kinderen mee op te zadelen. Een samengesteld gezin heeft tenslotte ook weer zijn eigen unieke uitdagingen en dit pakt niet zelden verkeerd uit.

Latten kan dan een prima manier zijn om deze stress te vermijden en alleen plezier te hebben van de relatie.


blank

3. Is een LAT relatie altijd een bewuste keuze?

De meeste mensen die aangeven in een LAT relatie te zitten hebben hier om uiteenlopende redenen zelf bewust voor gekozen. Toch kan het natuurlijk ook gebeuren dat je als geliefden min of meer noodgedwongen niet samenwoont terwijl je dat wel graag zou willen. Ook dan is veel informatie uit dit artikel op jullie van toepassing, zoals de tips over het leuk houden van de relatie wanneer je elkaar niet zoveel ziet.

Je kunt in zijn algemeenheid spreken van een LAT relatie in de volgende situaties:

  • Je kiest er allebei bewust voor om niet samen te willen wonen, maar alleen op gezette tijden met elkaar af te spreken.
  • Je bent er als geliefden aan toe om met elkaar te gaan samenwonen, maar dit kan om bepaalde redenen nog niet.
  • Je hebt al samengewoond, maar er is iets voorgevallen waardoor dit (tijdelijk) niet meer kan. Een van beide partners heeft bijvoorbeeld moeten verhuizen voor een baan, terwijl de ander (nog) niet mee kon.

4. Zijn wij geschikt hiervoor?

Of je als koppel geschikt bent om met elkaar een LAT relatie te beginnen hangt af van een aantal factoren. Ten eerste moet het een keuze zijn waar beide partners volledig achter staan, want anders is het gedoemd te mislukken. Een van beiden die meer wil is een recept voor frustratie, wantrouwen en irritaties.

Daarnaast moet je elkaar ook volledig kunnen vertrouwen en goed met elkaar communiceren. Je weet namelijk nooit helemaal zeker wat je partner doet als jullie niet bij elkaar zijn en je moet er dus vanuit kunnen gaan dat het goed zit tussen jullie.

Maar zelfs wanneer beide partners 100% achter hun keuze staan kun je nog genoeg uitdagingen op je pad krijgen die je in goed overleg het hoofd moet zien te bieden. Ook dan is open communiceren de sleutel tot de oplossing.


blank

5. Is een LAT relatie een open relatie?

Veel mensen denken dat een LAT relatie automatisch ook een open relatie is, waarbij beide partners dus niet monogaam zijn en ook het bed delen met andere mensen. Dit hoeft echter in het geheel niet het geval te zijn. Er zijn wel degelijk mensen die ervoor kiezen om een open LAT relatie te hebben, maar er zijn evengoed koppels die wel met elkaar samenwonen en er ook voor gekozen hebben om seks te blijven hebben met andere mensen. Een LAT relatie is dus zeker geen synoniem voor een open relatie.


6. De nadelen

Iedereen die in een LAT relatie zit zal toegeven dat het een aantal nadelen heeft ten opzichte van een relatie waarbij je wel samenwoont. Een paar van die nadelen hebben we voor je op een rijtje gezet, al zal niet iedereen die in een LAT-relatie zit elk nadeel herkennen natuurlijk:

  • Het eerste nadeel is een hele praktische, namelijk geld! Je hebt allebei de kosten van je eigen woonhuis, zoals bijvoorbeeld de huur of de hypotheek, energiekosten en woonverzekeringen. Daardoor hou je minder geld over om leuke dingen van te doen dan wanneer je samen zou wonen. Daarnaast heb je ook meer reiskosten, vooral als je ver weg woont van elkaar.
  • Wanneer je samen wat wilt doen moet je dat veelal plannen in het weekend. Dat laat minder tijd voor andere activiteiten die je dan zou willen ondernemen. Een ‘verplichte’ sociale activiteit moet je dan of samen ondernemen, of het ten koste laten gaan van de tijd die jullie samen kunnen doorbrengen.
  • Er kan altijd iets gebeuren doordeweeks waarbij je het fijn zou vinden om er met je partner over te kunnen praten, of om gewoon even te kunnen knuffelen. Hem of haar dan moeten missen kan dan extra pijnlijk aanvoelen. Het is daarom voor veel mensen in een LAT relatie extra belangrijk om terecht te kunnen bij vrienden of familie in hun directe omgeving.

blank

7. De voordelen

Natuurlijk heeft latten ook veel voordelen, anders zouden niet steeds meer koppels er tegenwoordig voor kiezen. Wat zijn bijvoorbeeld een paar van die voordelen?

  • Je kunt doordeweeks je tijd precies zo indelen als je zelf wilt. Of het nu gaat om spontaan een avondje op stap gaan of bepalen wat je kijkt op televisie, jij bepaalt het allemaal zelf.
  • De tijd die je met elkaar doorbrengt is vrijwel zonder uitzondering bijzonder en dus ook echte ‘quality time’. Dat kan er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat de spanning tussen de lakens langer aanhoudt, niet onbelangrijk natuurlijk.
  • Er is vrijwel altijd minder stress wanneer er kinderen in het spel zijn, omdat je de relatie en je gezin voor een groot deel (of zelfs helemaal) gescheiden kunt houden.
  • Wanneer de relatie stukloopt heeft dat veel minder gevolgen dan normaal gesproken, omdat je niet een gezamenlijke inboedel hoeft te verdelen of meteen je huis moet verkopen.

8. Hoe hou je een LAT relatie leuk?

Zelfs voor doorgewinterde latters kan het soms een hele uitdaging zijn om je LAT relatie leuk en ontspannen te houden. Helemaal als je niet zo lekker in je vel zit, je partner mist of als je ruzie met elkaar hebt (gehad) kan de afstand extra pijn doen.

Wat kun je dan doen om je relatie leuk te houden en de meeste kans van slagen te geven?

  • Maak goede afspraken met elkaar. Wat vertel je elkaar wel en wat juist niet? Spreek ook af hoe vaak, wanneer en hoe lang je elkaar ziet. Natuurlijk kun je hier vanaf wijken soms, maar dan weet je wel dat dat eerst even overlegd moet worden.
  • Verzin manieren om ook als je elkaar niet ziet aandacht aan elkaar te kunnen geven. Dat is het dankzij het internet tegenwoordig makkelijker dan ooit, zo kun je bijvoorbeeld via Whatsapp zo vaak als je wilt kosteloos met elkaar kletsen.
  • Communiceer! Met elkaar praten over je verwachtingen, eventuele jaloezie en andere emotionele aspecten van een relatie is natuurlijk altijd belangrijk, maar doe je dit niet in een LAT relatie dan loop je nog eerder dan anders tegen problemen aan.
  • Bespreek serieuze onderwerpen (bijvoorbeeld issues in jullie relatie) alleen wanneer je elkaar in het echt ziet. Dus liever niet via de digitale weg, want dat zorgt al snel voor misverstanden.
  • Zorg dat je gezamenlijke doelen hebt. Hoe zie je jullie toekomst voor je en waar kunnen jullie beiden aan werken om dat te bereiken?
  • En heel praktisch: koop essentiële (gebruiks)artikelen dubbel en laat ze bij elkaar achter. Denk aan ondergoed, tandenborstel, zeep, enz. Zo kun je zonder er telkens bij na te hoeven denken bij elkaar langs gaan.


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Liefde

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Lexa
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag