Je weet precies wie je bent maar vindt het lastig om dat in een paar mooie zinnen samen te vatten. Logisch, want je bent veel meer dan een stel woorden op een beeldscherm. Toch vergroot een goede omschrijving op een datingsite jouw kans op een succesvolle match. Daarom geeft dit artikel tips over hoe je jezelf het beste kunt omschrijven op een datingsite.
De beste omschrijving voor een datingsite begint met een goede voorbereiding. Weet je al bij welke datingsite je je wilt inschrijven? Neem dan eerst de tijd om andere profielen door te nemen en kijkt wat je opvalt. Op welke omschrijvingen knap je af, welke omschrijvingen vind je leuk (en waarom)? Hoelang zijn de meeste omschrijvingen? Hiermee schep je voor jezelf een beeld van een goede omschrijving.
1. Kies de juiste datingsite om je zelf te presenteren
Een leuke of goede omschrijving staat of valt bij het succes van de datingsite. Hierbij de 3 leukste sites om jezelf te presenteren, oftewel omschrijving op een datingsite:
Lexa
Bij Lexa heb je zonder veel moeite te doen een mooi uitgebreid profiel met foto’s en aanvullende informatie.
Er zijn veel voorbeelden en vragenlijsten waarmee je jouw profiel vormgeeft. Ook voor jouw persoonlijke omschrijving geeft Lexa een paar goede suggesties. Die kun je vervolgens naar eigen inzicht aanpassen.
Bezoek LexaMetJou
Met MetJou is je bio tekst samen met foto’s de basis voor de Fotozapper functie. Op een hele leuke manier swipen door profielen. Zo presenteer jij jezelf op een unieke manier op één van de populairste datingsites van Nederland.
Bezoek MetJouPepper
De vrolijke datingsite Pepper vindt dat een foto meer zegt dan 1000 woorden.
Daarom bestaan de profielen op Pepper uit een mooie fotocollage met korte omschrijvingen bij iedere foto. Toch behoefte aan een verhaaltje over jezelf?
Als je de Pepper persoonlijkheidstest doet genereert Pepper automatisch een tekst.
Bezoek Pepper2. Hoe maak je de juiste omschrijving
Een omschrijving gaat verder dan je naam, leeftijd en woonplaats. Het biedt ruimte voor jouw hobby’s, passies en werk. Voor jouw persoonlijkheid, favoriete reisbestemmingen, voor een omschrijving van jouw ideale partner. Of voor een leuke anekdote.
Vaak helpt het hierbij om een paar steekwoorden op te schrijven die passen bij jou. Bijvoorbeeld “Natuur” of “Goede gesprekken”. Op basis van deze steekwoorden kun je beginnen te schrijven. Heb je niet zo’n vlotte pen? Dan kun je het (voorlopig) ook bij een paar steekwoorden laten. Zolang je maar aanvullende informatie over jezelf geeft.
Als je het lastig vindt om jezelf te omschrijven kun je ook de hulp van een goede vriend of vriendin inschakelen. Waarom vindt diegene het zo leuk om met jou bevriend te zijn? Hoe ben jij in relaties? Is hij of zij het eens met de steekwoorden die jij hebt bedacht? Deze informatie kun je gebruiken om jouw omschrijving verder vorm te geven.
3. De lengte van een omschrijving
Het is lastig om in een paar zinnen samen te vatten wie je bent. Aan de andere kant wil je geen ellenlange tekst doorspitten als je iemands profiel bezoekt… Het moet natuurlijk wel spannend blijven voor jouw potentiële online match. Wij raden aan om een of twee alinea’s te gebruiken (wat is gebruikelijk op de datingsite?). Lees de tekst na en kijk of je jezelf herkent in het verhaal. Zo ja? Dan ben je klaar om de tekst te publiceren.
4. Een begeleidende foto
Een profielfoto is minstens zo belangrijk als een profielomschrijving. Hoewel het natuurlijk niet alleen om je uiterlijk draait, is dat wel het eerste wat opvalt op een website. Kies daarom voor een paar recente foto’s waar je vrolijk op staat. Het is ook leuk om te kiezen voor foto’s die iets over jou zeggen (bijvoorbeeld een foto dat je aan het wielrennen of voetballen bent). Hier vind je meer tips over het kiezen van de juiste foto op een datingsite.
5. Blijf jezelf en ga niet overdrijven
Op het internet kun je jezelf zo mooi presenteren als je zelf wil. Dat zorgt misschien voor extra matches, maar het is de vraag of dit duurzame matches zijn. Want als je besluit om iemand in het echt te ontmoeten komt de aap alsnog uit de mouw. Draai de situatie om en stel je eens voor dat je afspreekt met een jongeman die je online hebt leren kennen. Dan ben je niet blij als hij 20 kilo zwaarder is dan op de foto’s.
Of heel verlegen blijkt te zijn, terwijl zijn profiel overliep van de spontaniteit. De kans is groot dat je dan afknapt. Niet vanwege zijn eigenschappen, maar om het feit dat hij de waarheid heeft verzwegen op zijn profiel. Door jouw profiel zo eerlijk mogelijk in te vullen trek je alleen die matches aan die jou accepteren zoals je bent.
6. Omarm je karakter
Je kent het wel, van die profielen waar je spontaan verliefd op wordt. De ander is niet alleen sportief, maar houdt ook nog van reizen. Hij of zij is empathisch, charmant, slim, lief en grappig tegelijk.
Heb jij ook een dergelijke profielomschrijving? Misschien schrik je andere gebruikers wel af. Of je komt ongeloofwaardig over. Daarom kan het geen kwaad om in je omschrijving aandacht te geven aan jouw negatieve eigenschappen. Dit hoeft niet heel zwaar te zijn, het kan ook met een knipoog.
Bijvoorbeeld “Stiekem ben ik bang in het donker” of “Ik ben niet echt een ochtendmens…”. Zorg voor een gebalanceerde tekst met overwegend positieve berichten, want een negatieve houding is per definitie onaantrekkelijk.
7. Wees uitgesproken
Heel veel mensen weten niet goed hoe ze zichzelf moeten omschrijven op een datingsite, dus daarin ben je niet de enige. Dat resulteert in generieke openingszinnen zoals: “Vraag maar wat je wilt weten”. Of: “Ik vind bijna alles wel leuk, zolang het maar met de juiste persoon is.”. Dat is echter niet echt een uitnodigende tekst omdat het weinig aanknopingspunten heeft.
Een andere reden dat mensen niet echt uitgesproken zijn in hun omschrijving is omdat ze bang zijn voor afwijzing. Wat als iemand afknapt op mijn passie voor Judo? Is het wel ‘cool’ om van dieren te houden? Wat als mensen het raar vinden dat ik geen kinderwens heb? Door deze aannames te maken heb je minder kans op een goede match. Want andere leden zullen nooit weten dat jullie bepaalde hobby’s of wensen delen. Terwijl dat juist een goed uitgangspunt kan zijn in het eerste contact.