Hoe kun je oprechte complimentjes geven? 12 tips

Hoe kun je oprechte complimentjes geven? 12 tips

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Oprechte complimenten geven is makkelijker gezegd dan gedaan. Factoren als timing, emotie, mimiek, woordkeuze, lengte van de zin, specificiteit en uniciteit komen daarbij kijken. Veel mensen hebben moeite om op het juiste moment in de juiste woorden iemand te complimenteren.

Gevolg is vaak dat mensen het complimentje toch maar niet maken. Dit is een gemiste kans! Voor zowel de zender als ontvanger zijn complimenten goed. Het versterkt de band en het verhoogt zelfvertrouwen. Maar hoe geef je nou precies een oprecht compliment en komt het niet ‘gemaakt’ over? Na het lezen van dit artikel ben jij een complimenten expert.


blank

Hoe geef je oprechte complimenten?

Een goed oprecht compliment hangt samen met de volgende factoren: timing, emotie, mimiek, woordkeuze, lengte van de zin, specificiteit en uniciteit. In dit hoofdstuk gaan we deze factoren stuk voor stuk bij langs om jou uit te leggen hoe je hier slim gebruik van maakt. Wanneer je alles hebt gelezen is het zaak om er mee gaan te oefenen. Binnen de kortste keren geef jij de leukste en onvergetelijke complimenten. Je gunfactor krijgt hierdoor een flinke boost!

1. Timing

Timing is ongekend belangrijk bij het geven van complimenten. Je kunt dit deels aanleren, maar je moet hier vooral ‘voelsprieten’ voor creëren. Wanneer je collega bijvoorbeeld overduidelijk veel aan het bellen is en constant aan het typen is, is het geen goed moment om te beginnen over zijn mooie blouse.

Het kan wel, maar het moment is gewoonweg niet zo geschikt. Wacht bijvoorbeeld tot de middagpauze en zeg daarna: ‘Evert, wat heb jij een hip overhemd aan! Staat je perfect’. Op deze manier voelt deze man zich fijn en zelfverzekerd en wordt het compliment niet direct vergeten omdat hij druk aan het werk is.

2. Emotie en mimiek

Je compliment kan een fantastische timing hebben, maar als het compliment monotoon uit je strot komt en je er een beetje stumperig bij staat komt het nogal nep over. Verwijt jezelf niet dat dit gebeurt, sommige mensen vinden het namelijk best eng om een compliment te geven.

Vooral als je een oogje op iemand hebt, ben je vast bang om iets verkeerds te zeggen. Wees je er van bewust dat je enthousiast praat met een goede toon. Lach er daarnaast bij of trek een opgewekt gezicht. Ook hierbij geldt dat je en juiste balans moet vinden. Alles overdreven acteren heeft geen zin. Maar als je het compliment echt meent; gooi het er uit met alle ziel, zaligheid, emotie en mimiek!

blank

3. Woordkeuze

Vermijd standaard woorden en gebruik sterke woorden. Hiermee bedoelen we dat  je woorden als: goed, leuk, prima en mooi beter kunt vermijden. Ze zeggen in principe wel iets positiefs, maar als je deze woorden gebruikt komt het er lang niet zo overtuigend uit als je de woorden vervangt door: Fantastisch, prachtig, schitterend, geweldig, fenomenaal enzovoorts. Als je deze woorden ook nog gebruikt met een specifiek iets, is het een perfect compliment!

4. Lengte van de zin

Dit advies is kort en bondig, maar houd er wel goed rekening mee. Een compliment komt verbaal het sterkst over als je er geen boekwerk van maakt. Houd het kort en bondig! Voorbeeld: een klasgenoot van je is geslaagd voor zijn examen. Je zegt: ‘Echt ontzettend knap van dat je het hebt gehaald! Ik weet nog wel dat je aan het begin van het jaar op de eerste toets van Engels een 3,5 had en de toetsen van geschiedenis gingen ook niet top.

Weet je nog? Dat was toen meneer De Wit zo boos op je werd?’ Zoals je misschien wel merkt is dit compliment veel te lang en bovendien dwaal je af. Houd het bij ‘Echt ontzettend knap van dat je het hebt gehaald! Vooral je goede cijfer op Engels!’. Dit korte, bondige en oprecht enthousiaste compliment komt het best over.

5. Specificiteit

In de voorbeelden hebben we het al veelvuldig terug laten komen; wees specifiek in je compliment. Gebruik de woorden dusdanig dat de ontvanger van het compliment niet hoeft te zoeken naar antwoorden. Met andere woorden, wees gericht. Voorbeeld: jouw ‘crush’ treedt op bij een open podium.

Je vindt het erg mooi en zegt: ‘Prachtig gezongen!’. Op zich een aardig complimentje, maar wat dacht je van deze: ‘Wow! wat een dijk van een stem heb jij. Echt zuiver en met gevoel gezongen. Ik heb er kippenvel van’. Uiteraard moet het optreden dan wel van voldoende kwaliteit zijn geweest. Als iedereen merkt dat het niet altijd even zuiver was en jij komt met zo’n compliment aan is dat ongepast. Wees daarom altijd oprecht.

6. Oprecht (dus niet overdreven)

Geef bij voorkeur geen complimentjes die je niet meent. Soms kan dit wel in jouw voordeel zijn, maar het komt de oprechtheid niet bepaald ten goede. We bevorderen om complimentjes te maken als je het oprecht meent. Twijfel niet om het te zeggen en verblijd die gene met prachtige woorden. Dit is goed voor jullie zelfvertrouwen en gemoedstoestand. Pas wel op met overdreven complimentjes. Het moet wel in proportie blijven, anders komt het juiste niet oprecht over. Vind een juiste balans!

7. Uniciteit

Eigenlijk geen essentiële tip, maar een extra tip: wees uniek in je woorden en verschil van de rest. Zo vallen jouw woorden meer op en worden ze beter onthouden. Stel dat jouw vriend(in) promoveert tot directeur van een stichting voor daklozen en je zegt het volgende:’ zoals Aristoteles zei waar je talenten en de behoeften van de wereld elkaar kruisen, daar ligt je roeping’. Bij jou zie ik dat echt. Wat een ongekend goede prestatie. Ik ben trots op je!’. Een compliment als deze blijft veel beter en langer hangen dan simpelweg benoemen dat het een goede prestatie is.


blank

Zo moet het niet; veelgemaakte fouten

Voordat we je gouden tips geven om oprecht te complimenteren is het zaak om stil te staan bij wat er fout gaat. Aangezien veel mensen tegen dezelfde euvels aanlopen is het vruchtbaar om dat te bespreken. De volgende zaken gaan vaak mis bij het geven van complimenten:

8. ‘Goed gedaan’

Stel je bent aan het daten met een jongeman. De tweede keer dat je hem ziet ga je bij zijn voetbalwedstrijd kijken. Hij scoort twee doelpunten. Wanneer je na de wedstrijd tegen hem zegt: ‘goed gespeeld’, komt dat nogal bot en onecht over. Wees specifieker en gebruik een opgewekte toon. Vertel hem bijvoorbeeld: ‘wauw, dat je vanuit die moeilijke hoek scoorde is echt super knap!’.

9. ‘Bent u alweer 75 jaar geworden? U lijkt eerder 45’

Wanneer je bovenstaand compliment tegen een bekende zegt komt het nogal ongeloofwaardig over, ook al bedoel je het goed. Je bedoelt waarschijnlijk dat ze er nog jong uit ziet voor haar leeftijd. Maar omdat je zo erg overdrijft kan de ontvanger van het compliment dit als zeer cynisch of zelfs humoristisch ervaren. Een compliment wat aandikken is prima, maar maak het niet te bont!

10. ‘Zo, wat zie jij er gezond uit! Vorig jaar was je een stuk dikker’

Als je oprecht een compliment wil geven die goed aanslaat, moet je soms niet te veel informatie willen geven. Veel mensen praten hun mond voorbij en ratelen iets te lang door. In bovenstaand geval is het genoeg om te zeggen dat die gene er goed en gezond uit ziet. Het gedeelte ‘vorig jaar was je een stuk dikker’ is overbodige informatie en weet die gene zelf ook wel. Het voegt niets toe om dat er nog even bij te melden.

11. ‘Je hebt best wel een leuk truitje aan’

Misschien heb je het al gemerkt als je bovenstaande zin leest. Het voelt een beetje twijfelend en ongemakkelijk. Een belangrijke tip die we in de volgende hoofdstukken uitgebreid bespreken is: zeg het met vertrouwen! Als je iets opmerkt waarover je een compliment wil geven, moet je het met overtuiging zeggen. Dit heeft een veel puurder en beter effect dan wanneer je al twijfelend het compliment geeft.

12. ‘Jij hebt uitstekend gepresenteerd! Vond je mijn presentatie net zo goed?’

Met het eerste gedeelte van het compliment is niets mis. Echter verziekt het laatste gedeelte van de zin alles. Je hoopt namelijk dat diegene jou ook een compliment geeft. Zo komt jouw compliment al dan niet bewust over als een nep compliment met voorbedachte raden. Pas daar echt mee op, want mensen gaan jou op deze manier arrogant vinden.


Conclusie

Terugkoppelend hoe je een oprecht compliment kunt geven kunnen we kort en bondig zijn. Zorg ten eerste dat je bewust van van hoe het niét moet. Als je deze stap hebt voltooid kun je kijken hoe jij je complimenten kunt verbeteren. Timing, emotie, mimiek, woordkeuze, lengte van de zin, specificiteit en uniciteit zijn aspecten van een compliment waar je je van bewust moet zijn om een goed compliment te maken. Ben je bewust van de theorie? Ga het dan proberen in de praktijk en binnen de kortste keren geef jij de beste, meest unieke en oprechtste complimenten!



foto auteur Dion Smits
Dit artikel is geschreven door Dion Smits

Altijd op zoek naar antwoorden. Schrijft commercieel, journalistiek en persoonlijk. Gek op bluesmuziek, natuur, columns en FC Barcelona.

LinkedIn
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Liefde

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Lexa
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag