Waarschijnlijk heb je weleens van een rebound relatie gehoord. Maar wat is dat nu eigenlijk precies? Wanneer ga je zo’n relatie aan? Hoe kun je zo’n relatie herkennen? En waarom is een rebound relatie (g)een goed idee?
In dit artikel leggen we je precies uit wat een rebound relatie is, hoe je deze kunt herkennen, en of het wel een goed idee is om zo’n relatie aan te gaan. Dus kom jij net uit een relatie, of ben jij met iemand die net uit een relatie komt, en heb je het vermoeden dat je in een rebound relatie terecht bent gekomen? Lees dan snel verder.
1. Wat is een rebound relatie precies?
Een rebound relatie is een relatie die vrij snel (soms zelfs direct) na het verbreken van een belangrijke of langdurige relatie wordt aangegaan. Het gebroken hart dat is overgehouden aan de beëindiging van de vorige relatie, kan iemand regelrecht in de armen van een nieuwe geliefde drijven. Een rebound relatie is een relatie om de pijn en het verdriet dat je hebt overgehouden aan de vorige relatie te stillen.
De nieuwe geliefde
Het probleem met een rebound relatie is dat de nieuwe geliefde vaak vrij snel in beeld komt nadat de oude relatie verbroken is. Degene met het gebroken hart stort zich vol in deze nieuwe relatie, verkondigt misschien zelfs dat hij of zij nog nooit zo verliefd en gelukkig is geweest, maar doordat de relatie met een gebroken hart is aangegaan, is het beeld vaak een beetje vertroebeld.
Dat kan ervoor zorgen dat de nieuwe geliefde iemand is die eigenlijk helemaal niet bij je past. Iemand waar je anders misschien wel helemaal nooit voor had gekozen.
2. Heeft de relatie een toekomst of niet?
Een rebound relatie is dus eigenlijk een soort pleister op de wond die de vorige relatie achtergelaten heeft. Een middel dat dient om er weer bovenop te komen. En hoewel de afleiding van zo’n relatie erg fijn kan zijn bij het verwerken van je liefdesverdriet, is het probleem dat je deze relatie niet in je eentje hebt. De ander, ofwel de rebound partner, is waarschijnlijk met hele andere intenties in deze relatie gestapt.
De kans dat je zijn of haar hart breekt wanneer je weer weggaat nadat jouw hart geheeld is, is dan ook heel groot. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, en natuurlijk zijn er ook relaties die wél standhouden, ondanks dat ze ooit uit een rebound zijn ontstaan. Tijdens een relatie kan de vonk immers dusdanig overspringen, en kunnen jullie zo dicht naar elkaar groeien, dat het tóch meer wordt/is dan de rebound relatie waarmee het eigenlijk ooit begon.
3. De ex vergeten
Een rebound is dus om de ex te vergeten, om de pijn te stillen. Maar een rebound relatie kan ook dienen om die ex pijn te doen. Het idee dat je hem of haar eens even laat zien hoe gelukkig je zonder hem of haar bent, kan ervoor zorgen dat je een rebound relatie aangaat.
Je verkondigt aan iedereen hoe gelukkig je bent, plaatst foto’s van jou en je nieuwe geliefde op social media, en zorgt ervoor dat je ex er niet onderuit kan dat je hem of haar helemaal niet nodig hebt. Je doet overkomen alsof jullie break-up het beste is geweest wat je ooit is overkomen.
Dat dit waarschijnlijk niet waar is, en dat je het eigenlijk doet om hem of haar te kwetsen, is iets wat je op zo’n moment misschien niet ziet (of wel), maar wat in dit geval uiteindelijk toch vaak het uitgangspunt blijkt. Misschien hoop je zelfs dat je ex spijt krijgt als hij of zij jou zo gelukkig ziet, en dat je je ex op die manier terug kunt krijgen.
4. Hoe herken je een rebound relatie?
Vraag je je af of je in een rebound relatie zit? Of wil je graag weten hoe je zo’n relatie zou kunnen herkennen? Hieronder hebben we een aantal aanwijzingen voor je verzameld die erop zouden kunnen wijzen dat een relatie een rebound is.
1. Net single
Als jij of de ander eigenlijk pas net uit een relatie komt wanneer je iets met elkaar begint, is de kans aanwezig dat het gaat om een rebound relatie. Het verwerken van een relatie kost namelijk tijd. Er wordt zelfs gezegd dat voor ieder jaar dat de relatie duurde, een maand nodig is om hem te verwerken. Bij een relatie van bijvoorbeeld 6 jaar zouden er dus minstens 6 maanden nodig zijn om de breuk te verwerken.
2. Er wordt nog veel over de ex gepraat/nagedacht
Wanneer de ex een grote rol speelt in de relatie, is de kans erg groot dat het om een rebound relatie gaat. Praten jullie veel over de ex, of denk je zelf nog veel na over de relatie die je met je ex had, dan is er een kans dat je nog niet toe bent aan een nieuwe relatie, omdat je de vorige nog aan het verwerken bent.
Vooral wanneer je jezelf afvraagt waar het fout is gegaan, wat je had kunnen doen om ervoor te zorgen dat jullie nog samen zouden zijn, of wanneer je weet dat je hem/haar terug zou nemen als je die kans kreeg, dan kun je er eigenlijk wel zeker van zijn dat het te vroeg is voor een nieuwe serieuze relatie.
3. Alles gaat heel snel of juist heel langzaam
Een rebound relatie kenmerkt zich doordat alles supersnel of juist tergend langzaam gaat. In het eerste geval zal alles letterlijk snel gaan, alsof de persoon die net uit een relatie komt niet kan wachten om opnieuw te beginnen, om alles opnieuw op te bouwen, maar dan met een nieuw persoon. Het kan ook zijn dat het juist tergend langzaam gaat, alsof het eigenlijk nergens heengaat. Zo kan het zijn dat jullie best serieus zijn samen, maar hij of zij je nog niet heeft voorgesteld aan zijn of haar familie en vrienden. Of dat jijzelf eigenlijk niet zo veel zin hebt om je nieuwe partner mee te nemen naar verjaardagen of feestjes.
4. Hij of zij is totaal anders dan de ex (of juist bijna hetzelfde)
Wanneer je een rebound relatie aangaat, dan is de kans groot dat je óf met iemand gaat die heel erg op je ex lijkt, of juist met iemand die totaal anders is. Beide opties zullen vrij extreem zijn. Zo kan het zo zijn dat je iemand uitzoekt die qua uiterlijk precies op je ex lijkt. Of je kunt iemand uitkiezen die zó anders is, dat je waarschijnlijk nooit voor hem of haar had gekozen als je geen gebroken hart had.
5. De relatie is vooral fysiek
Een rebound relatie is vaak vooral fysiek. Dit betekent dat jullie gesprekken vaak vrij oppervlakkig zijn (of over de ex gaan), en dat jullie vooral samenzijn om het lichamelijke stukje. Het fysieke gedeelte van de relatie is waar het om gaat, dat is het stukje dat de afleiding biedt. Alles daaromheen is vaak vrij afstandelijk, soms zelfs kil.
Wanneer je merkt dat in de relatie vooral de seks heel belangrijk is, en dat jullie verder eigenlijk niet echt iets delen, zou dit een goede indicatie kunnen zijn dat je je in een rebound relatie bevindt.
5. Een soort tussenrelatie
Een rebound relatie is dus eigenlijk een soort ‘tussenrelatie’, een relatie die vooral dient om de vorige te vergeten. Een relatie die afleiding biedt, die de pijn van een gebroken hart verzacht, en die vaak niet veel langer standhoudt dan nodig is om de ex te vergeten.
Een rebound relatie is vaak geen gezonde relatie, wat vooral voor degene die de rebound partner is vaak erg pijnlijk is. Wanneer je het idee hebt dat je een rebound relatie hebt, is het belangrijk dat je eerlijk bent. Niet alleen naar jezelf, maar zeker ook naar de ander.
Waarom ben je deze relatie aangegaan? Wat is de intentie van de ander? En heeft deze relatie werkelijk een kans van slagen, of doe je dit alleen maar om iemand anders te kwetsen of te vergeten? Mochten jullie er allebei geen probleem mee hebben dat de relatie slechts een rebound is, dan is er natuurlijk niets aan de hand.
6. Geef jezelf tijd
Natuurlijk kan het aantrekkelijk lijken om jezelf na een relatiebreuk direct weer in een nieuwe relatie te storten, maar vaak is dit niet het meest verstandige om te doen. Een relatiebreuk doet zeer en het is belangrijk dat je die pijn herkent en daar iets mee doet.
Uit wraak of eenzaamheid direct een nieuwe relatie aangaan, kan alleen nog maar voor meer verdriet zorgen. Niet alleen bij jou, maar zeker ook bij de ander. Het is niet voor niets dat experts aanraden om eerst een tijdje alleen te zijn, nadat een relatie strandt.
7. Conclusie: rustig aan
Mocht je toch al snel in een nieuwe relatie zijn belandt en daar een goed gevoel over hebben, dan is het belangrijk dat je tijdens die relatie de tijd neemt om dingen te verwerken. Neem geen overhaaste beslissingen, maar probeer dingen rustig aan te doen. Samenwonen hoeft niet binnen een paar maanden, en over kinderen of trouwen nadenken kan ook nog wel even wachten.
Zorg dat je voor jezelf én voor de ander de pijn uit een vorige relatie goed verwerkt, zodat het geen invloed zal hebben op je huidige relatie. Dat zou immers zonde zijn. Door eerlijk te zijn naar jezelf en de ander, kun je ervoor zorgen dat de rebound relatie uiteindelijk veel meer wordt dan dat.