Wie kent het niet: je denkt terug aan je ex en vraagt je af of je weer een relatie moet aangaan, terwijl de relatie met een overduidelijk goede reden is beëindigd. Tenminste dat dacht één van jullie toen. Het kan soms lastig zijn als je er ineens weer alleen voor staat na een relatie. En dan kan het een valkuil zijn om weer terug te hunkeren naar die ex. Misschien dat jij na een hele tijd je ex weer tegen het lijf loopt en het vonkje weer over slaat, of dat je na een week al terug verlangt.
Het is niet gek om terug te verlangen naar je ex, maar het is ook niet altijd verstandig om iets met deze gevoelens te doen. Jullie relatie is immers niet voor niets uit gegaan. Dus moet je dat nu wel of niet doen? In dit artikel beantwoorden wij de vraag of het verstandig is om weer een relatie aan te gaan met je ex.
1. Verlangen naar de relatie met je ex
Zoals we in de inleiding al vertelden, is het helemaal niet gek is dat je soms terugdenkt aan je beëindigde relatie en deze terug wilt. Je hebt waarschijnlijk een hoop leuke dingen met elkaar beleefd en intieme momenten gedeeld. Het kan dan lastig zijn als je er ineens weer alleen voor staat. Je hebt dan ineens niet meer een maatje om alles mee te delen wat er op een dag is gebeurd. De persoon die altijd naar je luistert – of je nu enthousiast of boos bent – en je een knuffel geeft wanneer je het nodig hebt, die heb je niet meer.
2. Hunker je naar die relatie of die ex?
Als je deze gevoelens hebt is het van belang om in kaart te brengen of het de ex is die je mist, of de relatie an sich. Je weet nu dat het normaal is om af en toe terug te hunkeren naar het delen van al die leuke en intieme momenten met een persoon. Maar is het nu echt het persoon zelf die je mist, of de situatie waarin je iemand had waarmee je alles kon delen?
Denk er goed over na
Vaak is het zo dat het de relatie is die wordt gemist, en dat je totaal voorbij gaat aan het feit dat je relatie natuurlijk niet zonder reden is uit gegaan. Omdat jouw ex de laatste is geweest waarmee je zo’n leuke tijd hebt gehad en zo close bent geweest, is het makkelijk voor je hersenen om terug te denken aan die gelukkige momenten en zo je vorige relatie én je ex te idealiseren. Het is natuurlijk lastig om te bepalen wat jouw gevoel zegt. Vandaar dat we aanraden om eens goed na te denken over de reden dat het uit is gegaan, voordat je dat berichtje naar je ex stuurt om weer eens bij te kletsen.
3. Waarom is het uit gegaan?
We kunnen natuurlijk niet zeggen dat het altijd of nooit verstandig is om weer een relatie aan te gaan met je ex. Elke situatie is namelijk verschillend. Wanneer jij nog gevoelens hebt voor je ex en twijfelt of je weer een relatie moet aangaan, raden we je aan om eens goed te kijken naar de reden dat jullie relatie is uit gegaan.
Persoonlijkheid en vreemdgaan
Veel relaties gaan uit omdat twee persoonlijkheden gewoon niet bij elkaar passen. In de eerste 6 tot 12 maanden van een relatie zijn er nog allemaal stofjes werkzaam in de hersenen die ervoor zorgen dat je stapelverliefd bent op elkaar. Maar wanneer deze eenmaal zijn uitgewerkt kan het zijn dat je ineens merkt dat je bepaalde eigenschappen of trekjes van elkaar wel heel vervelend vindt.
In zo’n geval zie je dat mensen veel ruzie hebben, of juist helemaal niet meer met elkaar over dingen praten omdat ze er geen zin meer in hebben. Ook vreemdgaan komt dan wel eens voor. De passie gaat weg, je vindt elkaar niet meer aantrekkelijk, je vind elkaar eigenlijk mega irritant en als je heel eerlijk bent zie je in dat je zo niet samen oud kan worden. In dit geval hebben jullie persoonlijkheden dus de breuk in de relatie veroorzaakt.
Externe omstandigheden
Maar er zijn ook externe omstandigheden die voor een breuk in een relatie kunnen zorgen. Zoals fricties met vrienden of familie of afstand. Overbezorgde ouders die zich ermee bemoeien of een beste vriend of vriendin die aan het stoken is. Jullie kunnen nog zo goed bij elkaar passen, maar wanneer iemand heel erg zijn best doet om jullie uit elkaar te drijven kunnen zij hier zomaar in slagen. Ook niet iedere relatie is gebouwd om een lange afstand te kunnen overleven.
4. Is het verstandig?
Mensen zijn van nature wezens die op zoek zijn naar een levenspartner. Zoals bij sommige diersoorten het mannetje het vrouwtje verlaat na de bevruchting, is het bij de mens altijd normaal geweest dat de man en de vrouw voor het leven samenblijven.
Dus van nature zijn de meeste mensen op zoek naar iemand om het leven mee te delen. Wanneer je deze partner hebt gevonden maar de relatie ineens uit gaat, dan mis je dit. Omdat jouw ex de laatste persoon is geweest waarmee je dit gevoel hebt gedeeld, is het logisch dat je af en toe terug denkt aan die periode en erover denkt of het niet beter is om de relatie weer aan te gaan. Maar dit is niet altijd verstandig.
Botsende persoonlijkheden
Als je relatie uit is gegaan wegens botsende persoonlijkheden is het niet verstandig om weer een relatie aan te gaan met je ex. Als jullie persoonlijkheden in het verleden botsten, dan is dat niet ineens anders na een week, maand of zelfs een aantal jaar. Kort nadat je de relatie hervat, zul je tegen dezelfde fricties aanlopen. Een van jullie zal er toch weer achter komen dat het beter is om uit elkaar te gaan. Dit kan een oneindige cirkel worden wanneer je niet sterk genoeg bent om die knoop voor eens en voor altijd door te hakken. Ook wanneer jouw ex is vreemd gegaan is het waarschijnlijk niet verstandig om weer een relatie aan te gaan. Zo’n enorme deuk in het vertrouwen is maar moeilijk helemaal te herstellen.
Goede afspraken
Maar is jullie relatie uit gegaan omdat je om welke reden dan ook ver uit elkaar moest gaan wonen en wonen jullie nu weer dicht bij elkaar? Dan heeft de nieuwe relatie met je ex een grotere kans van slagen. Je moet dan wel duidelijke afspraken maken met elkaar. Stel dat de ene een baan aangeboden krijgt aan de andere kant van de wereld, ga je dan samen of helemaal niet? Het is van groot belang voor een geslaagde relatie, dat je op dit gebied op één lijn zit. Dit geldt ook wanneer jullie relatie is uitgegaan doordat iemand enorm heeft lopen stoken. Breng in kaart of de aanstichter nog in beeld is, en hoe jullie hier in de toekomst mee om zullen gaan.
5. Trek je conclusie
Het eerste dat we aanraden om te doen is om eens goed in de spiegel te kijken. Kijk goed naar jezelf, je ex, en jullie beëindigde relatie. Wees heel eerlijk tegen jezelf en beantwoord de volgende vragen:
- Wie heeft de relatie beëindigd?
- Om welke reden is de relatie beëindigd?
- Ben je het (nog) met deze beslissing eens?
- Welke interne (persoonlijkheids) factoren hebben aan de beëindigde relatie bijgedragen?
- Welke externe factoren hebben aan de beëindigde relatie bijgedragen?
- Zijn deze interne en externe factoren veranderd of te veranderen?
Het antwoord op deze vragen zal voor jou de vraag kunnen beantwoorden of je er verstandig aan doet om je relatie met je ex weer op te pakken of niet. Wees hierbij wel heel erg eerlijk tegen jezelf: persoonlijkheid is meestal niet te veranderen, hoe hard jij of je ex dit ook probeert. Je persoonlijkheid is namelijk al bepaald door je DNA en de jaren opvoeding en levenservaring die je hebt opgedaan.
Op het moment dat de factoren die ervoor hebben gezorgd dat jullie relatie is uitgegaan niet zijn veranderd, dan doe je er verstandig aan om je relatie niet te hervatten. Zoals we hebben verteld is het niet gek om terug te denken aan jouw ex of relatie. Maar als jij na het lezen van dit artikel niet het gevoel hebt dat er iets veranderd is sinds het uit is, dan raden we je aan om gewoon heel sterk te zijn en bij de eerste beslissing te blijven. Als er wel degelijk factoren zijn veranderd, dan hopen we dat jullie nog een lang en gelukkig leven samen hebben! Maak dan nog wel even duidelijke afspraken over de factoren die eerst voor frictie hebben gezorgd.