Ben je ongelukkig in de liefde en zou je wel wat hulp kunnen gebruiken? Veel singles hebben er moeite mee om een leuke date te scoren, laat staan om deze date om te buigen tot een succesvolle relatie. Dat kan allerlei oorzaken hebben. Onzekerheid, niet matchende persoonlijkheid of het ontbreken van seksuele aantrekkingskracht zorgt ervoor dat een date geen vervolg krijgt.
Je kunt natuurlijk tot in den treure afspreken met wildvreemden en hopen dat ‘de ware’ ertussen zit, maar je kunt het lot ook een handje helpen. Hoe dan? Bijvoorbeeld door je in te schrijven voor een relatiebemiddelingsbureau.
Zij zijn erin gespecialiseerd om jou te koppelen aan een passende vrijgezel. In dit artikel lees je wat relatiebemiddeling is, waarom je je zou moeten inschrijven voor zo’n bureau en waar je op let als je een relatiebemiddelingsbureau uitkiest.
1. Wat is een relatiebemiddelingsbureau?
Een relatiebemiddelingsbureau is een professioneel bedrijf dat erin is gespecialiseerd om vrijgezellen te koppelen aan potentiële liefdespartners. Hierbij wordt onder andere gekeken naar je persoonlijkheid, verwachting van een date of relatie en andere voorkeuren rondom liefde en seks.
Op basis van jouw wensen wordt gekeken wie er mogelijk een goede match is voor jou. Door je in te schrijven bij een relatiebemiddelingsbureau verhoog je de kans om in contact te komen met jouw levenspartner.
2. Verwarring over de term relatiebemiddeling
Veel mensen denken dat een relatiebemiddelingsbureau een organisatie is die gaat bemiddelen in een bestaande relatie. Bijvoorbeeld om de spullen te verdelen of om voogdij te regelen over de kinderen, bij een echtscheiding.
Dat komt deels door de woorden ‘relatie’ en ‘bemiddeling’ en deels door de Engelse vertaling, relation mediation, dat inderdaad staat voor een bureau dat bemiddelt in bestaande relaties die op het randje van de afgrond staan. Wat dat betreft zou het concept beter ‘vrijgezellenbemiddelingsbureau’ kunnen heten.
3. Waarom inschrijven bij een relatiebemiddelingsbureau?
Er zijn veel succesverhalen van mensen die zich hebben ingeschreven bij een relatiebemiddelingsbureau. Maar waarom zijn zij zo enthousiast? Kortom, waarom zou je je inschrijven bij een relatiebemiddelingsbureau?
Direct iemand die jou aanspreekt
Bij een relatiebemiddelingsbureau worden jouw wensen en voorkeuren uitvoerig besproken. Als jij absoluut niet wilt daten met iemand die niet rookt, dan wordt dat bij een relatiebemiddelingsbureau heel serieus genomen. Jij zal nooit worden gekoppeld aan een roker.
Ditzelfde geldt voor een aantal andere voorkeuren. Het is natuurlijk niet mogelijk om jouw eisenlijstje 100% na te leven, maar de deskundige zal er hoe dan ook voor zorgen dat de matches voor het grootste gedeelte aansluiten bij jouw type persoon.
Kwaliteit boven kwantiteit
Bij een relatiebemiddelingsbureau word je uitsluitend gekoppeld aan mensen met wie je voldoende overeenkomsten hebt. Als je een datingsite gebruikt, kun je bijvoorbeeld 50 matches hebben op basis van uiterlijk en profielgegevens, zonder dat je echt weet wat voor vlees je in de kuip hebt en op degene op het beeldscherm écht een match zou kunnen zijn. Bovendien is het heel lastig om door de bomen het bos te zien.
Hoe weet je wie je moet uitkiezen voor een gesprekje of zelfs voor een date? Door je in te schrijven bij een relatiebemiddelingsbureau wordt deze onzekerheid en zoektocht weggenomen. De deskundige zoekt een paar potentiële matches voor je uit, waarbij het ‘plaatje’ bij voorbaat al klopt. Vervolgens kun je op je gemakje uitzoeken of deze matches inderdaad jouw potentiële liefdespartner zijn (wat overigens een groet kans is!).
Toekomstbestendige match
Tijdens het daten kan het op een heleboel aspecten stuklopen. In eerste instantie ben je ontzettend enthousiast: hij/zij is knap, heeft de juiste persoonlijkheid en jullie hebben een goede klik. Maar… Na verloop van tijd kom je erachter dat jullie een hele andere levensstijl hanteren. Jij wil elke week op stap, terwijl jouw date die fase inmiddels achter zich heeft gelaten. Of, erger nog, een van de twee wil kinderen terwijl de een daar nog helemaal niet aan toe is.
Of überhaupt geen kinderwens heeft. Door je in te schrijven bij een relatiebemiddelingsbureau, kom je nooit meer voor dergelijke verrassingen te staan. Je weet bij voorbaat al dat jouw matches in dezelfde levensfase hebben en daardoor ook het toekomstperspectief met jou delen. Dat komt omdat iedereen een uitgebreid intakegesprek krijgt waarbij dit soort zaken besproken worden. Je komt hoe dan ook in contact met een serieus persoon die in grote lijnen hetzelfde in het leven staat als jij.
Geen vage smoesjes meer
De volgende situatie is voor veel singles helaas herkenbaar. Je hebt een of meerdere leuke ontmoetingen gehad en je kijkt alvast uit naar het vervolg. Tot je grote verbazing en teleurstelling hoor je niets meer van je date. Hoe kan dat? Vond hij/zij je niet aantrekkelijk?
Heb je de klik verkeerd beoordeeld? Is er een ander in het spel? Deze onzekerheid kan ontzettend slopend zijn. Gelukkig is daar bij een relatiebemiddelingsbureau geen sprake van. Er wordt namelijk altijd besproken wat beide partijen van de date vonden.
Het kan dus niet zo zijn dat het daten ineens stopt zonder dat jij weet waarom. Je zal altijd een reden krijgen waarom het niet klikte. Uiteraard kun je er zelf ook voor kiezen om het daten te beëindigen. Bij een volgende match wordt rekening gehouden met eerdere mislukte dates.
Scheelt veel tijd en zoekwerk
Tijdens het ‘reguliere’ daten ben je algauw ontzettend veel tijd kwijt. Bij de meeste datingsites moet je zelf zoeken naar matches en vervolgens urenlang investeren in het eerste contact, om vervolgens weer allerlei tijd in te plannen voor dates. Meestal heb je wel een leuke avond maar is het nét niet wat je zoekt. Zo begint de zoektocht weer opnieuw en ben je maanden, soms zelfs jaren verder tot je iemand vindt die bij je past. Met een relatiebemiddelingsbureau kun je jezelf deze stress besparen. Zij kijken namens jou of er leuke mannen en vrouwen zijn waar ze jou aan kunnen matchen. Dus je hebt niet de frustraties van de zoektocht.
4. Waar moet je op letten?
Heb je bovenstaande voordelen van relatiebemiddeling gelezen en wil je je graag inschrijven? Of een vrijblijvende kennismaking organiseren met een bureau? Groot gelijk! We sluiten dit artikel af met enkele tips voor het vinden van een goed bureau. Want hoe beter het bureau bij jou past, des te sneller een match gevonden is.
Soort relatiebemiddelingsbureau
In jouw zoektocht naar een geschikt bureau stuit je op een heleboel verschillende organisaties. Er zijn echter een heleboel bureaus gespecialiseerd in een bepaald ‘segment’. Zo is er bijvoorbeeld relatiebemiddeling die zich richt op hoogopgeleiden, of juist op ouderen. Kies een bureau dat bij jou past!
De werkwijze
De werkwijze van de verschillende relatiebemiddelingsbureaus kunnen van elkaar afwijken. Wat voor het ene bureau dé succesformule is, kan voor een ander bureau ‘achterhaald’ zijn. Zo zijn er bureaus die heel psychologisch en wetenschappelijk te werk gaan. Door bijvoorbeeld heel veel testen af te nemen en die te vergelijken met andere testuitslagen. Andere bureaus laten allerlei berekeningen op je los, terwijl er ook partijen zijn die allerlei boeken uit de kast plukken die het antwoord moeten bieden. Wij gaan niet bespreken welke methode het beste is, maar adviseren jou wel om te kijken welke werkwijze jou het meeste aanspreekt.
Karakteristieken van de database
Een relatiebemiddelingsbureau heeft een bepaalde database met daarin mensen die net als jij op zoek zijn naar een geschikte partner. Het is dus niet zo dat ze de straat om gaan om daar een juiste kandidaat te ‘scouten’. Wel maakt het bureau reclame om ervoor te zorgen dat het bestand in de loop der jaren groter wordt en dat er een mooie doorloop van singles kan ontstaan. Toch zie je veel verschillen tussen de databases van relatiebemiddelingsbureaus. Het is daarom verstandig om navraag te doen naar de database. Wat is de man-vrouwverhouding bijvoorbeeld? Wat is de gemiddelde leeftijd? Wat is het gemiddelde opleidingsbureau? In welke regio wonen de meeste singles? Dit soort demografische vragen bepalen of een bureau wel of niet geschikt is om jou te ondersteunen tijdens de zoektocht naar de liefde.