Hoe kun je vragen stellen in een relatie? 8 voorbeelden

Hoe kun je vragen stellen in een relatie? 8 voorbeelden

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Communicatie is dé sleutel tot een goede relatie. In het begin van jullie relatie zal vooral de taal van de liefde en lichaamstaal worden gesproken, maar als de relatie serieuzer wordt, worden de gesprekken dat vaak ook.

Daarbij hoef je niet direct te denken aan hamvragen als “wanneer beginnen we aan kinderen?” en “wanneer vraag je me ten huwelijk?”,  maar wel aan vragen als “hoe serieus is onze relatie?” en “wat versta je onder vreemdgaan?”. Sommige vragen zijn daarbij moeilijker te stellen dan andere. In dit artikel dan ook tips en tricks hoe je antwoorden kunt vergaren op vragen die voor jou belangrijk zijn!


blank

Voorbeeld vragen voor een betere relatie

Laten we voorop stellen dat onderstaande vragen niet dé heilige graal zijn om je relatie te doen opbloeien of te doen veranderen. Als het goed zit, zit het goed en als het al niet helemaal lekker loopt is het niet zo dat onderstaande vragen plots een kentering teweeg brengen. Dat gezegd hebbende: deze vragen zou je kunnen stellen aan je partner om meer inzicht te krijgen in zijn of haar doen en laten en mogelijk helpen ze je om te ontdekken of hij of zij de ware voor je is of niet.

1. Hoe gelukkig ben je in onze relatie?

Je leeft je leven uiteindelijk altijd voor jezelf. Gaandeweg komen er mensen op je pad. Sommige mensen blijven voor langere tijd op je pad, andere mensen verdwijnen na korte tijd al weer. Daar is op zich niets mis mee. Noem het het leven.

Als het om je partner gaat wil je natuurlijk dat hij of zij tot het einde der tijden bij je blijft. Tot de dood jullie scheidt. Een mooi voornemen, maar wel een voornemen waar jullie beiden gelukkig van moeten worden. Het is tenslotte hét ultieme levensdoel: gelukkig zijn. Als je (of je partner) gelukkiger zou zijn als vrijgezel, dan weet je dat er ergens iets niet goed zit.

Door deze vraag te stellen en/of er zelf goed over na te denken kun je de slotsom maken: jullie maken elkaar gelukkiger of jullie zijn bij elkaar omdat het easy is, maar jullie maken elkaar niet per definitie gelukkiger. In dat laatste geval kun je uiteraard het beste eieren voor je geld kiezen dan blijven met iemand waar je niet 100% gelukkig mee bent.

2. Wat maakt je bang in onze relatie?

blank

Een gegronde vraag, want iedereen heeft angsten en onzekerheden. Door deze kenbaar te maken valt er een oplossing te bedenken. Vaak durven mensen hun angsten niet uit te spreken. Uit angst om de ander te kwetsen of te verliezen. Angst is altijd de slechtste raadgever. Het is veel beter om je angsten en/of je onzekerheden kenbaar te maken dan ze weg te stoppen. Vroeg of laat komen ze namelijk vanzelf bovendrijven en komt dit pas na lange tijd, dan kan dit als donderslag bij heldere hemel komen voor je partner met alle gevolgen van dien.

3. Wat heb je nodig in onze relatie?

Liefde is een goede uitvalsbasis, maar als mens zijnde heb je meer nodig. Bepaalde zekerheden bijvoorbeeld of seksuele voorkeuren misschien. Je partner kan je nooit dingen geven waarvan hij of zij het bestaan niet af weet. Als jij enorm veel waarde hecht aan een kus wanneer je partner ‘s ochtends de deur uitloopt, zeg het dan vooral!

4. Als je één ding aan me zou mogen veranderen, wat zou dat dan zijn?

Je neemt iemand zoals hij of zij is, maar dat wilt niet zeggen dat je niet samen kunt werken aan je onvolkomenheden. Stel dat je je enorm irriteert aan het feit dat je partner het dopje van de tandpasta niet op de tube draait na het tanden poetsen of dat je partner de wc-rol – in jouw ogen – de verkeerde kant ophangt, dan zijn dit kleine aanpassingen die gedaan kunnen worden waar je beiden gelukkiger van wordt. Je partner is zich waarschijnlijk helemaal niet bewust van zijn of haar kleine onvolmaaktheden en door er over te praten kan hij of zij – met zeer weinig inspanning – jouw leven een stukje aangenamer maken.

5. Ben je bereid om offers te maken voor onze relatie?

blank

Elke relatie is een kwestie van geven en nemen. Als de balans goed is, dan is er weinig aan de hand. Soms moet je nu eenmaal mee naar die verjaardag van die tante die je eigenlijk helemaal niet mag en ook dat personeelsfeestje met die saaie collega’s van je partner hoort er nu eenmaal bij. Offers brengen is dan ook de normaalste zaak van de wereld in een relatie, maar ze moeten dus wel gemaakt worden.

Als je partner niet bereid is om af en toe een offer te maken, dan kan dat tot frustratie en onbegrip leiden. Spreek daarom vooral uit dat het voor jou juist heel erg belangrijk is als hij van tijd tot tijd meegaat naar z’n schoonfamilie of dat je het belangrijk vindt dat je partner in crime op komt dagen op je personeelsborrel vol mannen die de hele avond foute grappen maken. Als je partner je lief is ben je doorgaans meer dan bereid om het offer te maken dat nodig is om de ander te plezieren.

6. Wat versta je onder vreemdgaan?

Een gevoelig onderwerp, want je hoopt natuurlijk altijd dat het je bespaard blijft. Maar waar de één onschuldig flirten al als vreemdgaan ziet, vindt de ander een kus geeneens overspel. Door duidelijkheid te scheppen in het begrip vreemdgaan voorkom je nare situaties naderhand. Wanneer deze vraag is gesteld en jullie het erover hebben gehad, is voor beiden duidelijk waar de grenzen liggen en kun je je er ook aan houden.

7. Hoe zie je jezelf als ouder?

blank

Het onderwerp “kinderen” passeert – al dan niet op serieuze basis – altijd wel een keer de revue. In elke relatie. Het is tenslotte onze ‘taak’ hier op aarde toch? Voor nageslacht zorgen. In veel gevallen komt het onderwerp vervolgens nooit meer echt ter sprake tot het zo ver is dat de kinderwens daadwerkelijk vervuld moet gaan worden. Natuurlijk is het belangrijk om te weten of je partner vroeg of laat kinderen wilt, maar daarmee is de kous nog niet af.

Een veel interessantere vraag is bijvoorbeeld hoe iemand over de opvoeding denkt. Wil je bijvoorbeeld de touwtjes strak in handen houden of laat je je toekomstige kinderen zo vrij als het maar kan? Ben je een voorstander van openbaar onderwijs of wil je liever dat je kinderen naar een gelovige school gaan. Onderwerpen waar vaak niet over gesproken, dan wel nagedacht worden, maar die wél degelijk interessante gespreksstof opleveren.

8. Waarom zou je de rest van je leven bij me willen blijven?

Dé vraag der vragen natuurlijk. Want wat maakt jou nu juist dé persoon waar je partner de rest van zijn of haar leven mee zou willen delen? Volgens het gezegde is er namelijk niet een hand vol mannen of vrouwen, maar een land vol mannen of vrouwen. Er zijn zoveel meer vissen in de zee. Waarom dan uitgerekend jij? Een interessante vraag die een interessant antwoord dient op te leveren natuurlijk!


blank

Straight to the point

Het was Chris Rock die in zijn stand up comedyshow “Kill the Messenger” stelde dat je alles wat je in een relatie zoekt, binnen de eerste 7 maanden van de relatie kenbaar moet maken. Alhoewel hij het in de sketch voornamelijk over seksuele wensen had, gaat de vlieger natuurlijk op voor tal van zaken.

Gewoontedier

De mens is een gewoontedier. We gedijen bij zekerheid en houden vaak vast aan het bekende. Wanneer na verloop van tijd plots iets verandert hebben we daar moeite mee. Zeker in een relatie, waar je elkaar steeds beter leert kennen of althans; denkt te leren kennen. Out of the blue aangeven dat een open relatie je wel iets lijkt komt bij de meeste mensen aan als een klap in het gezicht.

Open en eerlijk

Wat dat betreft heeft de beste man ergens wel een goed punt en kun je beter direct vanaf de start open en eerlijk zijn. Straight to the point en zeggen wat er op het hart ligt. Dat dat niet altijd even eenvoudig is moge duidelijk zijn. Vooral in het begin van de relatie probeer je jezelf van je beste kant te laten zien. De negatieve zijde van jouw persoontje probeer je te verbloemen. Geen handige zet, want vroeg of laat komt de aap toch wel uit de mouw.

Persoonlijke voorkeur

De beste tip die we je in het begin van dit artikel dan ook kunnen geven is om vooral jezelf te zijn en eerlijk te zijn over je persoonlijke wensen en voorkeuren. De juiste vragen stellen om erachter te komen hoe de ander er in staat is daarbij key. Want we kunnen  ons voorstellen dat je niet zonder slag of stoot je hele hebben en houwen op tafel durft te gooien zonder dat je weet hoe de ander in het hele verhaal staat.


blank

Er zijn vragen én vragen

Wie al wat langer in een relatie zit weet wel dat er op dagelijkse basis 1001 vragen worden gesteld aan elkaar. “Schat, heb je m’n overhemd al gewassen? Lieverd, heb je de vuilnisbak al buiten gezet? Wat eten we vanavond? Hoe laat ben je thuis? Wie brengt de kinderen morgen naar school?” en ga zo maar door. Allemaal vragen die weliswaar een bepaalde vorm van betekenis hebben, maar natuurlijk niet bepaald vragen die relevant zijn voor je relatie.

Om je relatie goed te maken (en vooral ook te houden) zal je de juiste vragen moeten stellen. Daarbij gaat het er niet om hoe je de vragen precies stelt of wanneer (het juiste moment is er namelijk nooit), maar vooral DAT je ze stelt. We hebben een aantal vragen voor je verzameld die je helpen om meer inzicht te krijgen in je relatie en die er (hopelijk) voor gaan zorgen dat je relatie de stabiele basis blijft die hij mogelijk nu is.


Conclusie: Timing is everything!

Eerder in dit artikel stelden we dat het moment waarop je bepaalde vragen stelt niet zo zeer relevant is, maar dat het vooral belangrijk is DAT je de vragen stelt. Alhoewel het zeker belangrijk is dat je – voor jou – prangende vragen durft te stellen, is timing zeker wel van belang natuurlijk. Stel dat je partner een bijzonder stressvolle dag heeft gehad op werk en niets liever wilt dan even doelloos zappen om de gedachten op nul te brengen, ga hem of haar dan niet lastig vallen met de vraag “Schat, waarom wil je eigenlijk de rest van je leven met me delen?”. 

Zit je lekker romantisch in een restaurant te eten, dan is de vreemdgaan-vraag natuurlijk ook niet al te handig om te stellen. Antwoorden krijgen op vragen die voor jou belangrijk zijn is prima, maar zoals eerder gesteld: een relatie is een kwestie van geven en nemen en soms moet je even een pas op de plaats maken om het je partner naar de zin te maken!



foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Liefde

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Lexa
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag