Wanneer je last hebt van houtworm, zie je dit vaak aan de kleine gaatjes die in het hout zijn ontstaan. Houtworm is een vervelend probleem dat het beste zo snel mogelijk bestreden kan worden, omdat het probleem zich anders kan verplaatsen naar andere houten objecten in huis. Maar hoe herken je houtworm eigenlijk precies? En wat kun je doen om het te bestrijden?
Houtworm
Houtworm is een verzamelnaam voor larven van verschillende soorten houtwormkevers, waaronder de gewone houtwormkever en de grote houtwormkever. Deze larven zijn zeer schadelijke voor houten voorwerpen, vooral voor voorwerpen die gemaakt zijn van onbehandeld hout. De larven nestelen zich in dat soort hout en eten zich er vervolgens doorheen. Ondanks de schade die de houtworm in het hout aanricht, kun je er ongemerkt last van hebben omdat het soms jaren kan duren voordat die schade zichtbaar wordt. Dat maakt een probleem als houtworm dan ook zo lastig.
Niet de kevers, maar de larven
De schade aan het hout ontstaat dus niet door de kevers zelf, maar door hun larven. Vandaar ook de term ‘houtworm’. Er zijn verschillende soorten houtwormkevers, de meest voorkomende zijn:
- De gewone houtwormkever
- De grote houtwormkever
- De zachte houtwormkever
- De spinthoutkever
Hieronder laten we je weten hoe je deze houtwormkevers en hun larven kunt herkennen.
De gewone houtwormkever
De gewone houtwormkever herken je aan zijn kleine lijfje, dat zo’n 3 tot 4 mm groot is. Het schild van deze kever is voorzien van groeven en heeft een donkerbruine kleur. De gewone houtwormkever wordt ook wel ‘doodskloppertje’ of ‘meubelkever’ genoemd. De larven van de gewone houtwormkever zijn ongeveer 6 mm lang, en herken je aan hun vaalwitte kleur. Deze houtworm vind je vooral in hout van naald- en loofbomen. De schade van deze houtworm herken je aan ronde gaatjes in het hout met een diameter van ongeveer 3 tot 6 mm. De eitjes van de gewone houtwormkever zijn wit en hebben een ovale vorm. Ze zijn ongeveer 0,3 x 0,5 mm groot.
De grote houtwormkever
De grote houtwormkever wordt gemiddeld zo’n 6 tot 8 mm groot. Het is een kever met een donkerbruin en harig schild, waarop gele vlekken te zien zijn. De grote houtwormkever wordt ook wel de ‘bonte knaagkever’ genoemd. De larven van dit beestje zijn geelachtig en zijn ongeveer 11 mm groot. Je vindt deze houtworm vooral in eikenhout of andere loofhoutsoorten, en dan meestal in vochtig en rottend hout. De eitjes zijn wit en hebben een doorsnede van 0,6 mm.
Zachte houtwormkever
De zachte houtwormkever is een beestje van ongeveer 4 tot 6 mm lang, met een roodbruine kleur. De twee lange antennes waar de zachte houtwormkever over beschikt, onderscheiden hem van de gewone en de grote houtwormkever. De larven van de zachte houtwormkever hebben een vaalwitte tot witte kleur, en zijn harig.
De spinthoutkever
De spinthoutkever is een beestje met een lengte van ongeveer 7 mm. Deze kever is bruinkleurig en heeft een zeer langwerpig lijf. De spinthoutkever wordt ook wel ‘parketkever’ genoemd, omdat hij zich ook in verwerkt hout (zoals parketvloeren of meubilair) bevindt. De larven van de spinthoutkever zijn geelwit van kleur en gemiddeld 6 mm lang.
Hoe leeft houtworm?
Een volwassen houtwormkever legt haar eitjes dus in het hout. Zodra die eitjes uitkomen, voeden de larven zich met het hout, waardoor er lange gangen in de bovenste zachte lagen van het hout ontstaan. Houtwormlarven kunnen wel tot tien jaar lang in het hout blijven zitten en ervan eten, voordat ze zich verpoppen. Na de verpopping is de larve een volgroeide houtwormkever, die zijn of haar weg uit het hout zal zoeken. Hierdoor zal er een rond gaatje zichtbaar worden op de plek waar de kever uit het hout is gekropen. Deze gaatjes worden ook wel ‘uitvliegopeningen’ genoemd. De volwassen kevers zullen vervolgens gaan paren, waarna het vrouwtje haar eitjes vaak weer in hetzelfde hout legt als waar ze zelf geboren is. Zo begint de hele cyclus weer van voor af aan, en kun je dus te maken krijgen met een houtwormplaag.
Schade door houtworm
Als je last van houtworm hebt, zul je dus allemaal kleine ronde gaatjes in het hout zien. Op het moment dat er boormeel uit de gaatjes komt, weet je dat je te maken hebt met actieve houtworm. Boormeel herken je aan kleine hoopjes zaagsel, die ontstaan door het uitboren van de gaatjes. Doordat de houtworm van het hout eet, en zo gangen maakt, wordt de draagkracht van het hout aangetast. Dit kan voor vervelende situaties zorgen. Niet alleen kunnen meubels en vloeren gammel worden wanneer ze zijn aangetast, maar ook draagconstructies kunnen door de schade dusdanig zwak worden, dat er instortingsgevaar kan dreigen. Om de schade zoveel mogelijk te beperken en om verdere schade te voorkomen, is het daarom belangrijk om de houtworm zo snel mogelijk grondig te bestrijden.
Wat voor soort houtborende insecten?
Wanneer je houtworm wilt gaan bestrijden, is het allereerst belangrijk om te weten of je daadwerkelijk met houtworm te maken hebt, of dat je last hebt van boktor. Houtworm bevindt zich eigenlijk altijd net onder het oppervlakte van het hout, terwijl boktor helemaal tot in de kern van het hout gaat. Daarnaast zullen de uitvliegopeningen van een boktor groter zijn dan die van houtwormkevers, en deze gaatjes zijn ovaal in plaats van rond. Het is belangrijk om te weten met welke van deze twee soorten houtborende insecten je te maken hebt, omdat de bestrijding ervan van elkaar verschilt.
Houtworm specialist
Als er een ding is wat je eigenlijk niet moet gaan doen, dan is het proberen om houtworm zelf te bestrijden. Niet alleen omdat je goed moet weten met welk diertje je precies te maken hebt, maar ook omdat je de schade zo veel mogelijk wilt beperken. Om het bestrijden zo goed mogelijk te laten verlopen, kun je daarom beter een houtworm specialist inschakelen. Zo’n specialist kent de verschillen tussen de diverse houtborende insecten, waardoor ze ook weten welke bestrijdingsmethode ze het beste toe kunnen passen. Om zeker te zijn van het soort insect, en om te bekijken waar de houtworm zich precies allemaal bevindt, zal de vakman eerst een grondige inspectie doen.
Houtworm bestrijden
Bij een houtwormplaag is het belangrijk dat de bestrijding zo grondig mogelijk wordt aangepakt. Hiervoor zal de houtworm specialist alle houten oppervlakken op houtworm controleren. Daarna zal hij of zij de oppervlakken waarin de houtworm leeft met een giftig middel behandelen. De dampen van het giftige middel zijn schadelijk voor de gezondheid van de mens, waardoor je het huis een a twee dagen niet in mag. Daarna is het belangrijk dat je het huis goed ventileert.
Houtworm voorkomen
Om houtworm nu of in de toekomst te voorkomen is het belangrijk om te weten dat houtwormen een voorkeur hebben voor onbewerkt hout. Ze houden niet van verf, beits, lak of was. Daarom kun je het hout dus het beste niet onbehandeld laten, om op die manier te voorkomen dat het hout aantrekkelijk is voor houtworm. Het behandelen van het hout geeft echter geen garantie tegen houtworm, aangezien er ook soorten zijn die zich wél in behandeld hout vestigen, zoals de spinthoutkever.
Houtworm in huis
Houtworm is een hele vervelende vorm van ongedierte die ervoor kan zorgen dat houten meubels, vloeren of balken worden aangetast. Die schade kan zo erg zijn dat het voor gevaarlijke situaties kan zorgen, vooral wanneer je te maken krijgt met houtworm in draagconstructies. Houtworm herken je vooral aan de kleine gaatjes in het hout, die worden veroorzaak door de houtwormkevers die uitvliegen. Wanneer je het idee hebt, of zeker weet, dat je te maken hebt met houtworm, dan is het verstandig om zo snel mogelijk een professional in te schakelen. Het bestrijden van houtworm vergt namelijk een hoop tijd en kennis, en het zelf bestrijden van houtworm wordt daarom ook afgeraden. Ga dus vooral op zoek naar een goede vakman die je van dit probleem af kan helpen. De houtworm specialist zal het hout inspecteren en vervolgens een bestrijdingsmethode bepalen, waarmee voorkomen wordt dat de houtworm nog meer schade aan kan richten.