Op de bonnefooi reizen? Alles dat je moet weten

Op de bonnefooi reizen? Alles dat je moet weten

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Ben jij wel eens zonder iets van tevoren te plannen op reis geweest? Op de bonnefooi reizen is in dit tijdperk waar iedereen onbeperkt toegang heeft tot internet een stuk minder vanzelfsprekend dan vroeger. Dat is jammer, want deze manier van reizen zorgt voor een vrij gevoel: je ontmoet vaker interessante mensen, je ziet plekken die je bij een geplande reis misschien wel zou overslaan en hebt altijd dat spannende gevoel van dat je niet weet wat er gaat komen. Als je op de bonnefooi wilt gaan reizen, zijn er wel een paar dingen die je moet weten. In dit artikel vertellen we je alles over dit fenomeen en wat je zeker even in je achterhoofd moet houden om een zo fijn mogelijke reis te hebben. Dus pak je tas maar alvast in en ga eens op de bonnefooi op reis!

View this post on Instagram

I think I'm really addicted to Italy…and the mountains. When I am surrounded by them, i feel so happy and at peace ❤✌I was supposed to go to Greece and decided to stay in Italy…and go all the way to the very south of Italy, followed by a grueling 20 hour journey all the way back so I could get a few more days of hiking before I kiss Italy goodbye for good again 😥 even though I've sacrificed my dream of going to the Greek Islands, I've had the most amazing time in Italy. It's refreshed my memory of why I loved traveling so much in the first place…and now I don't want to leave (or go home 🤣) . . . . . #dolomites #mountains #mountaingirl #hiking #iloveitaly #italy #sacrafices #traveltales #girlslovetravel #spontaneoustravel #youwinsomeyoulosesome #bestdecision #followyourheart #followyourgut #travelbloggers

A post shared by Mei Chan (@the_lostpanda) on


Dit is op de bonnefooi reizen

Vroeger deden ze bijna niet anders: op de bonnefooi reizen. Voordat het internet iets was waar iedereen toegang tot had, konden mensen nog niet via sites als Booking.com of Tripadvisor elk aspect van hun reis vastleggen. Tegenwoordig heeft vrijwel elke Nederlander een smartphone en een laptop, waar zij voor de vakantie van alles op kunnen voorbereiden. Een hotel boeken in een ver land, alvast even kijken wat er te doen is en zelfs recensies lezen van andere reizigers: het is tegenwoordig geen probleem meer.

Hoewel deze ontwikkelingen natuurlijk hartstikke luxe zijn, is dat spannende aspect van de vakantie er zo wel een beetje af. Je weet namelijk precies wat je gaat doen, hoe het er op de bestemming naar keuze uit ziet en waar je gaat slapen, nog voordat je de reis hebt gemaakt!

Op de bonnefooi reizen is eigenlijk niet meer dan je reis niet vastleggen. Als je op de bonnefooi reist, dan bekijk je vaak van dag tot dag wat je gaat doen, waar je gaat slapen en wat je gaat eten. Omdat het reisschema nog niet rots vast ligt, is er genoeg ruimte voor spontane acties: dan ga je ineens eten bij dat restaurant dertig kilometer verderop, omdat een lokale inwoner dat je aanraadt. Of besluit je op het laatste moment toch niet naar het noorden te reizen, maar juist naar het zuiden.

Op de bonnefooi reizen is spontaan, avontuurlijk en zal je veel leren. Het is zeker de moeite waard om eens op deze manier te reizen! We zetten de voordelen en de nadelen van op de bonnefooi reizen voor je op een rijtje.

Voordelen van op de bonnefooi reizen

  • Er is een hoop ruimte voor spontaniteit: je kunt precies doen waar je zin in hebt
  • Je verblijf ligt nog niet vast: als je ergens langer (of juist korter) wilt blijven, kan dat gewoon
  • Je maakt makkelijk vrienden met mensen die ook op de bonnefooi reizen en met lokale inwoners
  • Op de bonnefooi reizen kan stukken goedkoper zijn dan om van tevoren je reis te boeken
  • Vlucht gemist of de nachtbus vertraagd? Je kunt flexibel(er) met zulke situaties omgaan als je op de bonnefooi reist
  • Je leert veel van op de bonnefooi reizen: op jezelf vertrouwen, bijvoorbeeld

Nadelen van op de bonnefooi reizen

  • Op de bonnefooi reizen kan best spannend zijn voor mensen die gewend zijn aan structuur
  • Tijdens op de bonnefooi reizen heb je weinig zekerheid, wat tot stress kan leiden
  • Soms kan deze manier van reizen goedkoper zijn, maar soms ook juist duurder: je moet het doen met de prijzen die je tegenkomt
  • Op de bonnefooi reizen kan fysiek wat intensiever zijn, omdat je bijvoorbeeld lang(er) moet lopen met je backpack om bij je hostel te komen
  • Het is verstandig om ruim de tijd in te plannen voor je reis op de bonnefooi: omdat je nooit van tevoren weet hoe het loopt, is het wel zo handig om geen strakke deadlines voor bijvoorbeeld werk te hebben

Dan maar geen zwembad; leg je eisen niet te hoog tijdens het reizen op de bonnefooi

Iedereen kan op de bonnefooi reizen. Het is wel fijn om een bepaalde houding aan te nemen: als je zonder te boeken gaat reizen, zul je soms in situaties terecht komen die je bij een vooraf geplande reis misschien liever zou vermijden. Soms moet je bijvoorbeeld logeren in dat ene hotel slapen, omdat er niets anders meer vrij was toen jij op je bestemming aan kwam.

Waar je normaal misschien kijkt naar een accommodatie met super zachte bedden, een verwarmd zwembad of een intercontinentaal ontbijt, moet je tijdens het reizen op de bonnefooi meestal geluk hebben om in precies het hotel van je dromen terecht te komen. Leg daarom tijdens het reizen op de bonnefooi je eisen niet te hoog: probeer mee te gaan in de spontaniteit, en niet te veel te balen als er dan geen zwembad is in dat hotel dat nog beschikbaar was. Go with the flow, dus!

Ga kamperen!

Op de bonnefooi reizen wordt nog gemakkelijker als je lekker gaat kamperen: er zijn vrijwel altijd op campings nog last minute kampeerplekken beschikbaar, en als je jouw eigen tentje bij je hebt, kun je – als je in het ergste geval geen slaapplek kunt vinden – ook altijd nog gaan wildkamperen. Dat kan ook een hoop geld schelen! Kijk van tevoren wel of wildkamperen legaal is in het land waar jij je bevindt. Als dat niet zo is, is het een beter idee om op zoek te gaan naar een camping, of vraag bij een boer of je legaal op zijn erf mag logeren. Die boete bij illegaal wildkamperen zou wel vervelend zijn…

Regel al wel je eerste nacht

Extra tip: het is trouwens wel een goed idee om je eerste nacht tijdens je bonnefooi reis wél vast te leggen, helemaal als je naar een verre, onbekende bestemming afreist. Als je urenlang in het vliegtuig of in de auto hebt gezeten, is het wel zo fijn dat je, vermoeid als je bent, zeker weet waar en dat je ergens kunt slapen. Dat helpt ook bij het overwinnen van de eventuele jetlag en cultuurshock. Heerlijk toch, om na een lange reis neer te ploffen op een fijn hotelbed?


Spannend? Ga naar een plek waar het gebruikelijk is om niet te boeken van tevoren

Als je het een beetje spannend vindt om op de bonnefooi te reizen, dan kun je er ook voor kiezen om naar een bestemming te gaan waar deze manier van reizen gebruikelijk is. In Europese landen als Noorwegen en Kroatië kijkt niemand er raar van op als je op de dag zelf komt vragen of er plek is om te slapen op de camping of in een hotel, bijvoorbeeld.

In drukke, toeristische steden zoals Rome of Barcelona is het wat moeilijker om op de bonnefooi aan een accommodatie te komen: het is niet onmogelijk, maar je zult waarschijnlijk wat meer moeite moeten doen en meerdere hotels af moeten gaan om een slaapplek te vinden.

Als je liever wat verder weg gaat, is een bestemming als Zuidoost-Azië een prima plek om op de bonnefooi te reizen: ook hier zijn ze gewend aan reizigers die van tevoren niet hun hele reis plannen. Geen zin om bij de accommodatie pas te horen te krijgen dat er geen plek meer is? Bel dan even van tevoren: zo hoef je niet veel tijd en energie te steken in het vinden van een slaapplek, maar kun je toch genieten van de spontaniteit van het op de bonnefooi reizen.


Met deze handige app’s wordt reizen op de bonnefooi een stuk makkelijker

Vandaag de dag hebben we het geluk dat we bijna allemaal een smartphone tot onze beschikking hebben. Zoals we eerder al schreven, kan dat het vrije gevoel van het op de bonnefooi reizen flink in de weg zitten, maar soms kan een smartphone juist bijdragen aan de spontaniteit én veiligheid van je reis. Op reis kun je gemakkelijk een simkaartje kopen zodat je overal goed internet hebt – ook buiten Europa. Dat kost vaak maar een paar euro. Deze mobiele applicaties zijn bijvoorbeeld erg fijn om te hebben als je op de bonnefooi gaat reizen.

Tripadvisor

Tijdens je niet-geplande reis is het goed om flexibel te zijn, maar het kan voorkomen dat je NU iets moet eten omdat je honger hebt, echt ergens wilt gaan slapen of naarstig op zoek bent naar een supermarkt. In dat geval is de functie Nu in de buurt van Tripadvisor heel handig: je kunt dan altijd checken welk restaurant, hotel of barretje er in jouw buurt is. Ook kun je meteen kijken wat andere reizigers ervan vonden: zo voorkom je dat je in een hotel terecht komt met bed bugs, of dat je een voedselvergiftiging oploopt door slechte hygiëne.

ANWB Camping APP en ASCI

Ga je op de bonnefooi kamperen? Dan zijn de camping app’s van de ANWB en ASCI handig om op je smartphone te hebben. Met deze mobiele applicatie zie je in een oogwenk welke campings er in de buurt zijn en wat de contactgegevens zijn. Zo kun je makkelijk bij je camping naar keuze komen, want je hebt direct het adres, of alvast even bellen of er nog een plekje voor je is. Handig!

Een vertaalapp van de taal die je op je bestemming moet spreken

Als je op de bonnefooi reist, ben je soms afhankelijk van andere mensen. Dan is het wel zo fijn dat jij je verstaanbaar kunt maken! Download daarom van tevoren een mobiele applicatie waarmee jij Nederlandse of Engelse zinnen kunt vertalen in de taal van de bestemming waar je bent. Dat zullen de lokale inwoners ook nog eens heel erg waarderen. Onze tip: Google Translate werkt altijd prima, en heeft ontzettend veel talen in de database.

https://nl.pinterest.com/pin/397513104601683868/


Praat zo veel mogelijk met medereizigers en locals

Het leuke van op de bonnefooi reizen is dat elke dag een verrassing is. Om het spontane aspect nog meer te stimuleren, is het een goed idee om zo veel mogelijk een praatje aan te knopen met de mensen die je tegenkomt. Misschien hebben die medereizigers die een andere route reizen wel hele goede tips voor je volgende bestemming, of weet die lokale inwoner over het allerbeste restaurant in zijn woonplaats te vertellen. Door veel contact te maken met anderen, kom je op de leukste plekken. Misschien maak je wel vrienden voor even of voor het leven! Je hoort wel vaker verhalen van reizigers die op een buitenlandse bruiloft zijn uitgenodigd, of bij lokale inwoners mogen dineren. Dat zijn de mooiere ervaringen op reis, toch?


Kies voor de beste tijden om op de bonnefooi te reizen en kijk naar je reisgezelschap

Het fijne van op de bonnefooi reizen is dat je zo je tas kunt pakken en kunt vertrekken. Toch is het handig om wel een beetje rekening te houden met het seizoen waarin je op reis gaat: tijdens drukke periodes kan de hoeveelheid mensen die ook hotels boeken en in hostels verblijven je reis wat vermoeilijken. Als je buiten het hoogseizoen reist, heb je meer kans op een fijn plekje, die bus die op een normaal tijdstip reist en goedkope vliegtickets. Hou, naast het hoogseizoen (dat verschilt per land), ook rekening met eventuele nationale feestdagen, festivals en de vakanties van de omringende landen. Dat scheelt uiteindelijk ook een hele hoop geld!

Ook is het goed om je reisgezelschap onder de loep te nemen. Het reizen van de bonnefooi is het allermakkelijkste in je eentje: je hoeft alleen rekening te houden met jezelf en kan vaak nog dat ene laatste plekje bemachtigen in het openbaar vervoer. De keerzijde van alleen op de bonnefooi reizen is dat het best eenzaam kan zijn en dat je soms een eenpersoons toeslag moet betalen bij accommodaties. Kijk daarom naar hoe jij wilt reizen, maar maak je reisgezelschap vooral niet al te groot: dan kan het reizen op de bonnefooi best een uitdaging worden. Je wilt graag die heerlijke vrijheid van deze manier van reizen, en niet de lasten, toch? Ga daarom het liefste alleen of samen met je partner of vriend(in) op de bonnefooi reizen, zodat je van alle fijne voordelen van op de bonnefooi reizen kunt genieten. Of bereid je voor op dat het iets lastiger is om op de bonnefooi te reizen als je reisgezelschap wat groter is. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan onderweg.


Less is more (wat je bagage betreft)

Heb je besloten om op de bonnefooi te gaan reizen? Dan hoef je maar één ding te doen: je tas inpakken. Tijdens een maanden van tevoren geboekte all-inclusive in een mooi hotel kun je prima je rolkoffer vol kleding meenemen, maar tijdens je reis op de bonnefooi is het een goed idee om zo licht mogelijk te reizen. Je weet nooit of je in dat enige hotel dat nog vrij was zeventien trappen op moet met je koffer – daarom is een backpack altijd een goed idee – of dat je de gehele treinreis je tas op schoot moet houden. Als je op reis bent, hoef je echt niet elke dag een andere outfit aan: ook kun je vrijwel overal ter wereld een wasje laten draaien, of zelf een handwas doen in de gootsteen. Neem dus zo min mogelijk mee, dan wordt het reizen op de bonnefooi een stuk comfortabeler! Daarbij draag je waarschijnlijk toch vrijwel altijd die ene fijne broek en zul jij je als je thuis bent bij jezelf denken: pff, waarom had ik ál die outfits mee… Op de bonnefooi reizen is geen schoonheidswedstrijd. Als je slim inpakt (kledingstukken die bij elkaar passen en in dezelfde kleurtinten zijn) kun je er hartstikke leuk uit zien op reis, zonder dat jij je bijna een hernia sjouwt aan de kilo’s in je backpack.

Extra tip: gebruik speciale packing cubes als je je tas inpakt. Tijdens het reizen op de bonnefooi moet je soms in een overvolle trein iets uit je tas kunnen pakken, of kom je terecht op een slaapzaal waar mensen liggen te slapen als jij in je tas zit te rommelen. Het is dan wel zo fijn dat je snel en efficiënt je spullen uit je tas kunt pakken, zonder dat je de gehele inhoud over de vloer moet draperen. Door de packing cubes heb jij broeken bij broeken, je ondergoed bij je ondergoed en heb je ook nog eens extra ruimte over, omdat deze packing cubes vacuüm werken. Packing cubes hoeven niet eens zo duur te zijn, en zijn een fijne investering als je op de bonnefooi gaat reizen.


Ga jij het avontuur aan en vertrek je op de bonnefooi op reis? Met bovenstaande tips wordt het vast een groot succes! Zolang jij je eisen niet te hoog legt, niet al te veel bagage meeneemt en een aantal handige mobiele applicaties download op je smartphone, komt het echt wel goed met je reis. Van op de bonnefooi reizen leer jij jezelf beter kennen en kun je vrienden voor het leven maken met lokale inwoners en andere reizigers. Dat klinkt goed, toch? Goede reis!



Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag