Tips om goedkoop te overnachten

Tips om goedkoop te overnachten

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Heb je heel veel zin om er even lekker tussenuit te gaan, maar geen torenhoog bedrag op je spaarrekening staan? Als je een beetje slim en creatief zoekt zijn er vele oplossingen om goedkoop te overnachten tijdens je vakantie. Zo kun je ook met een laag budget vakantie vieren. Wij zochten de handigste manieren voor je uit en die vind je hieronder.


Huizenruil

Heb je kennissen, vrienden of familie in het buitenland wonen (of aan de andere kant van het land)? Stel dan in jullie vakanties een huizenruil voor. Zo hebben jullie beiden een gratis vakantiebestemming en wordt er ook nog eens op je huis gepast.

Er zijn ook huizenruilwebsites, waar je dus van huis kunt ruilen met iemand aan de andere kant van de wereld. Kijk bijvoorbeeld eens op huizenruil.com. Om je aan te melden voor zulke sites moet je vaak wel iets betalen, maar is het verblijf alsnog gratis.


Gratis overnachten

Allereerst kun je natuurlijk gebruik maken van je netwerk. Ken je mensen op plekken waar je wel eens op vakantie zou willen, vraag dan of je bij hen op de bank of op de logeerkamer mag slapen. Of wellicht zijn ze zelf ook op vakantie en kun je ze aanbieden om op hun huis (of eventuele huisdieren) te passen.

Couchsurfing

Ken je geen mensen op de plek waar je graag naar toe wilt, maar wil je wel graag goedkoop overnachten? Maak dan gebruik van Couchsurfing. Zo kun je locals overal ter wereld vinden, bij wie je op hun bank mag tukken. Je kunt recensies lezen, om te kijken wat andere mensen zeiden over hun verblijf bij de locals. Deze sociale controle zorgt ervoor dat je van tevoren weet of iemand te vertrouwen is of niet.

Het helpt bij het regelen van een overnachting via Couchsurfing om een duidelijk en uitgebreid profiel op te stellen, waar je op een leuke en enthousiaste manier iets over jezelf vertelt en waarom jij helemaal leuk bent om in huis te halen.

Verschillende requests versturen op couchsurfing

Nadat je dat hebt gedaan, kun je gaan zoeken naar slaapadressen. Kies de stad waar je naar toe wilt gaan en vergelijk de verschillende profielen. Kijk goed naar recensies van anderen. Er wordt aangeraden om ongeveer vijf verschillende Couchrequests te sturen, om zo er zekerder van te zijn dat je een geschikte plek vindt.

Als je gaat Couchsurfen, wees dan zo openminded mogelijk. Je slaapt letterlijk bij een vreemde op de bank, dus dat is ongetwijfeld een beetje uit je comfortzone. Aan de andere kant, hoe leuk is het om bij een local in huis door te kunnen brengen en op die manier echt te ervaren hoe het is om in deze andere cultuur te leven? Er is misschien wel geen betere manier om het echte localleven te ervaren! Wat het leuke is, je kunt als je weer thuis bent er ook voor kiezen om zelf je bank ook beschikbaar te stellen voor Couchsurfers, zodat je anderen jouw localleven kunt laten zien!


Particuliere woning/appartement/kamer huren Airbnb & Wimdu

Via websites als Airbnb en Wimdu kun je tegen betaling bij iemand thuis verblijven. Je hebt dan in ieder geval een eigen kamer, maar soms is de bewoner zelf ook weg, waardoor je het hele huis tot je beschikking hebt. Boeken bij een particulier bespaart je veel geld ten opzichte van een hotelkamer, terwijl de luxe en service er vaak niet voor onderdoet. Als je goed de beoordelingen doorspit kun je er echte pareltjes tussen vinden. Pas je zoekopdracht aan aan je wensen (bijvoorbeeld een kamer of een geheel huis voor jezelf, je budget, aantal slaapplekken en je gewenste faciliteiten) en je vindt ongetwijfeld iets dat je blij maakt.


(Wild)Kamperen

In Scandinavië geldt het zogenaamde allemansrecht. Dit betekent dat je in Noorwegen, Zweden, Finland wild mag kamperen. Daarnaast mag je ook in Ijsland en Schotland wild kamperen. Allemaal prachtige landen met een geweldige natuur. Wildkamperen mag ook in Zwitserland, maar dan alleen boven de boomgrens (maximaal één nacht op dezelfde plek). Als je houd van kamperen kunnen dit dus perfecte vakantielanden voor je zijn! Ook als je niet houdt van het slapen in een tentje, kan wildkamperen alsnog een optie zijn. Huur een camper en je hebt wel de luxe van een warm bed en sanitair (!), maar ook het vrije gevoel van kamperen!

Een andere grappige optie is Campinmygarden. Op deze website vind je mogelijkheden om in contact te komen met huisbewoners bij wie je gratis je tentje op mag zetten in hun tuin. Dat kan variëren tot een mini-stadstuin, tot een groot stuk land bij een boerderij waar je alle ruimte voor jezelf hebt.


In ruil voor het doen van werk of klusjes

Via websites als Helpx, Workaway en Wwoof kun je hosts vinden waar je gratis mag verblijven, in ruil voor het doen van werk of klusjes. Bij Wwoof kom je bijvoorbeeld terecht op organische boerderijen, waar je aan de slag gaat op de boerderij. Je kunt ook bijvoorbeeld terecht komen in een hostel, waar je dan een aantal uren per dag klusjes moet doen en dan een gratis dak boven je hoofd hebt. Het leuke hieraan is dat je op andere plekken komt dan normaal en daardoor bijzondere dingen meemaakt.


Goedkope hostels

Zoals je waarschijnlijk welbekend is, kun je veel geld besparen op je accommodatie door voor een hostel te gaan, in plaats van een hotel. Veel mensen weten echter niet dat je in een hostel niet per se een bed hoeft te boeken op een slaapzaal, maar dat er ook vaak privékamers of tweepersoonskamers zijn. Via hostelworld.com vind je een enorm aanbod aan hostels wereldwijd. Via deze website kun je erg betrouwbaar hostels boeken.

Slapen in een dorm (slaapzaal) geeft je echter wel de échte hostelbeleving. Naast dat het veelal goedkoper is in een dorm, is het namelijk ook het gezelligst. Eerst is het misschien gek om in stapelbed in een zaal vol vreemden te gaan slapen, maar dit is ook juist de manier om snel nieuwe mensen te leren kennen. Ideaal dus, als je alleen op reis bent. Een nadeel is dan weer dat het veel rumoeriger is, omdat niet iedereen natuurlijk hetzelfde dag-en nachtritme heeft. Als je toe bent aan een nachtje goed uitrusten, dan is het misschien verstandiger om een privékamer te boeken. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om tijdens je reis per hostel af te wisselen tussen slaapzaal en privékamer, zodat je én leuke nieuwe mensen kunt ontmoeten en geld bespaart en daarnaast ook af en toe een paar nachten ongestoord door kan slapen.


Goedkope hotels

Op de website Roomertravel vind je hotelkamers die mensen willen doorverkopen, omdat ze zelf niet meer kunnen. Van het hotel kunnen ze dan helaas het geld niet terug krijgen. Vaak is dit lastminute en hebben de mensen dus enige haast om de kamer kwijt te raken, waardoor ze de kamers aanbieden voor veel lagere prijzen. Hiermee kun je dus een goede zak geld besparen.

Je kunt ook veel geld besparen op hotels door blind te boeken. Hiermee boek je de kamers rechtstreeks van het hotel, maar weet je niet naar welk hotel je gaat. In de beschrijving staan alleen de buurt, faciliteiten en prijs. Hotels willen lege kamers namelijk wel graag kwijt, maar doen liever geen spotgoedkope aanbiedingen op hun eigen website, omdat iedereen dan wel zo’n goedkope prijs wil. Via bijvoorbeeld lastminute.com kun je blind hotels boeken.


Andere tips voor een goedkope overnachting

  • Kies voor een hostel/hotel/appartement/Airbnb dat iets verder uit het centrum ligt, dat is veelal goedkoper. Als je toch een metro/tramabonnement neemt voor de dagen dat je er verblijft, kan dit vaak al uit.
  • Via social media en nieuwsbrieven kun je soms mooie vakantiedeals vinden. Abonneer je bijvoorbeeld op Vakantieveilingen, Actievandedag, Wetravelcheap, Weflycheap of Vakantiedealz en je wordt op de hoogte gehouden van goedkope deals. Zo kun je soms hele luxe verblijven vinden, voor een fractie van de normale prijs.
  • De weekenden en de dagen rondom het weekend zijn over het algemeen het duurst. Als het voor jou qua reistijd kan, boek dan je overnachtingen in een midweek, dat kan heel wat tientjes schelen.
  • Over het algemeen wordt een verblijf goedkoper per nacht, als je meerdere nachten boekt bij dezelfde aanbieder. Verblijf dus liever meerdere nachten op dezelfde plek, dan dat je op meerdere plekken slechts één nacht slaapt.
  • Ook buiten (school)vakanties om boeken kan je heel veel geld besparen op overnachtingen.
  • Neem in je vergelijkingen mee of eten bij de prijs inbegrepen zit. Zo kan een hotel dat op het eerste gezicht duur lijkt, de betere optie zijn, omdat er een arrangement inclusief eten bij zit. Kijk ook naar andere faciliteiten. In sommige hostels/appartementen is er bijvoorbeeld de mogelijkheid om te koken, dat is vele malen goedkoper dan iedere avond uit eten gaan.


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen Financieel Kamperen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag