Zowel wandelaars als wintersporters lopen warm voor hoge bergen. In Nederland moeten we het doen met kleine heuveltjes en we staan wereldwijd zelfs bekend om ons vlakke landschap. Maar waar vind je de hoogste bergen van Europa en wat is hun verhaal? In dit artikel vertellen we welke 10 bergen de hoogste van Europa zijn. Vervolgens schrijven we ook over de hoogste bergen van Spanje, Griekenland, Bulgarije, Duitsland en Oostenrijk.
Oneerlijke verdeling van hoge bergen
Het aantal hoge bergen in Europa is niet bepaald eerlijk verdeeld. Vooral Nederland stond achteraan de rij toen heuvels en bergen werden verdeeld. Vrijwel nergens in Europa vind je vlakker terrein. Onze hoogste ‘berg’ in Nederland ligt in Zuid-Limburg bij Vaals en is 322 meter hoog. En dat is zelf nog op de grens met twee andere landen, waardoor het grootste deel van de heuvel in het buitenland gelegen is. Het voordeel is dat we op vakantie dan extra veel kunnen genieten van lange bergwandelingen en prachtige vergezichten.
Zwitserland = Bergland
Het merendeel van de hoogste bergen in Europa is in Zwitserland te vinden. Zwitserland heeft ook weinig plekken waar je het vlak kunt noemen. Vrijwel overal waar je komt, rijd je heuvel op of heuvel af. Alleen in de dalen is het mogelijk om bijvoorbeeld voetbalvelden aan te leggen, zonder dat de bal uit zichzelf het veld afrolt. Omdat vooral Zwitserland het lijstje met de top 10 hoogste bergen van Europa domineert, hebben we daarom twee lijstjes gemaakt. Als eerst de lijst met de 10 hoogste bergen in Europa, en vervolgens een lijstje met de andere hoge bergen in Europese landen.
De top 10 hoogste bergen van Europa
We starten de lijst met de 10 hoogste bergen van Europa. Vrijwel al deze bergen zijn extreem moeilijk om te beklimmen. Slechts enkelen zijn geschikt om als bergwandelaar te overwinnen. Maar degene die je kunt bewandelen, zijn de uitdaging dan ook direct waard. Wanneer je op adem bent gekomen kun je op heldere dagen namelijk genieten van een prachtig uitzicht tot soms wel 30 kilometer ver.
10. Italië – Picco Luigi Amedeo – 4.469 meter
De kleinste berg onder de Europese reuzen is de Picco Luigi Amadeo. Deze berg ligt ten Zuidwesten van Mont Blanc op Italiaans grondgebied. De berg is vernoemd naar een bekend persoon die de berg in 1906 wist te beklimmen: Luigi Amadeo. De berg wordt omringd door kilometerslange gletsjers die het gebied een dramatische uitstraling geven.
9. Zwitserland – Matterhorn – 4.478 meter
Net een kop groter dan de nummer 10 is de Matterhorn. Het is misschien wel de meest iconische berg in het lijstje, want de berg ziet er prachtig uit. Het is als een gigantische ruwe rots die zomaar uit de grond is gekomen. De Matterhorn is ook een berg die je versteld doet staan van het natuurgeweld dat nodig is geweest om het gesteente op deze manier te vormen. De berg is erg beroemd onder bergbeklimmers, al heeft dat weinig te maken met de lage moeilijkheidsgraad. In 1865 werden de eerste beklimmingen gedaan, waar al direct 500 mensen hun leven verloren. En die route wordt zelfs nog gezien als de makkelijkste route. Gemiddeld overlijden zo’n 12 mensen per jaar op de berg. Daarmee staat de Matterhorn ook in de top 10 met dodelijkste bergen.
8. Zwitserland – Täschhorn – 4.491 meter
De Täschhorn kan nét over de Matterhorn heen kijken en is daarbij ook één van de moeilijkste bergen om te beklimmen. Daarom wordt de klim ook door maar weinigen ondernomen. Wel is het uitzicht vanaf de berg prachtig. Het bergmassief heeft een driehoekige vorm, wat komt door de drie gletsjers die de berg aan alle kanten omringen. Deze hebben het stenen landschap centimeter voor centimeter uitgesleten.
7. Zwitserland – Weisshorn – 4.505 meter
De Weisshorn is niet de hoogste berg van Europa, maar wordt door velen wel gezien als de mooiste berg van de Alpen. De bijzondere piramidevorm, in combinatie met strakke witte hellingen hebben ervoor gezorgd dat de berg op veel kalenders en posters prijkt. De berg werd voor het eerst beklommen in 1861 en wordt omringd door diverse enorme gletsjers.
6. Zwitserland/Italië – Lyskamm – 4.527 meter
De Lyskamm ligt op de grens van Zwitserland en Italië en is onderdeel van een kilometer lange bergkam. De berg werd voor het eerste beklommen in 1861, en heeft na enkele pogingen de bijnaam ‘menseneter’ gekregen. Dat komt door het grote aantal slachtoffers dat de berg maakt. De berg ziet er dus prachtig uit, maar is zeker niet geschikt voor de beginnende bergbeklimmers!
5. Zwitserland – Dom – 4.545 meter.
De Dom is net als de Täschhorn en Lenzspitze onderdeel van de Mischabelgroep. Dit is het hoogste bergmassief van Zwitserland. De pieken hiervan liggen allemaal vrij dicht bij elkaar. De berg heeft diverse klimroutes die naar de top leiden. Hoewel het niet geschikt is voor beginnende wandelaars, kunnen geoefende bergwandelaars hier hun hart ophalen. Eenmaal boven aangekomen is het uitzicht vanaf de top dan ook fenomenaal.
4. Zwitserland/Italië – Signalkuppe – 4.559 meter
Wanneer je toe bent aan een uitdagende bergbeklimming, dan is de Signalkuppe voor jou de perfecte berg. De berg is erg populair en onderweg kun je ook slapen in enkele berghutten. Daarvan is de Capanna Regina Margherit zelfs de hoogstgelegen berghut van Europa. Vanaf enkele berghutten heb je een prachtig uitzicht op gletsjers en dalen. Wakker worden boven de wolken is iets wat je ooit een keer meegemaakt moet hebben.
3. Zwitserland – Zumsteinspitze – 4.563 meter
Van alle bergen in het gebied, is de Zumspitse technisch gezien één van de eenvoudigere beklimmingen onder de Zwitserse reuzen. Dat is dan ook de reden dat steeds meer geoefende wandelaars de uitdaging uitgaan om de top te bestijgen.
2. Zwitserland – Dufourspitze – 4.634 meter
De op één na hoogste berg van Zwitserland is vernoemd naar de cartograaf Guillaume-Henri Dufour en werd voor het eerst beklommen in 1855. Het beklimmen van de berg is niet moeilijk, op het laatste deel na. Daar moeten bergbeklimmers met handen en voeten naar boven proberen te klauteren. De Dufourspitze staat daarnaast bekend om de vrijwel loodrechte muur van steen en ijs aan de Zuidkant van de berg. Deze wand is maar liefst 2000 meter lang en is een imponerend gezicht.
1. Frankrijk/Italië – Mont Blanc – 4.810 meter
De bekendste en hoogste berg van Europa is de Mont Blanc. Gelegen op de grens tussen Frankrijk en Italië, blijft deze berg nog steeds groeien. Afhankelijk van weersomstandigheden kan de ijslaag op de top flink toenemen. Daarom werd tussen 2003 en 2007 een positief hoogteverschil van maar liefst 2 meter gemeten. Hoewel de top officieel tussen de twee landen in ligt, is niet duidelijk tot welk land de top officieel behoort. Daar is nooit een officieel statement over gemaakt. Voor nu moeten Frankrijk en Italië de eerste plek dus delen.
Andere bijzonder hoge bergen in Europa
Dan zijn er nog andere bergen in Europa die ook het vermelden waard zijn. Stuk voor stuk zijn het unieke wonderen der natuur die vaak een centrale plek in hebben genomen van de mensen die rondom de berg wonen.
11. Hoogste berg Griekenland – Olypus – 2.917 meter
De hoogste berg van Griekenland is de Olympus. Zoals de Grieken al duizenden jaren bekend staan om hun mythen en legenden, is dat ook zo met de Olympus berg. Zo zou de berg de plaats zijn waar de goden samenkomen en zou de god Zeus zijn pijlen met bliksem afschieten wanneer er iets aan de hand zou zijn.
12. Hoogste berg Bulgarije – Moesala – 2.925 meter
De Moesala ligt vlakbij de hoofdstad Sofia en is onderdeel van het uitgestrekte Rilagebergte. Dat gebergte is vrijwel volledig in een natuurpark gelegen en is daarom ook een uitstekende locatie voor wandelaars en natuurliefhebbers. Ook vind je in dit park enkele natuurlijke bronnen, waarvan de heetste maar liefst 100 graden of warmer is.
13. Hoogste berg Duitsland – Zugspitze – 2.963 meter
Tegen de grens van Oostenrijk aan, ligt de berg Zugspitze. Daarbij vind je hier ook de grootste gletsjers van Duitsland, namelijk de Nördliche Sneeferner. Omdat wintersporters het gebied aantrekkelijk vinden, worden er jaarlijks duizenden tonnen sneeuw verplaatst om een perfect wintersportgebied te creëren. Daarbij wordt de gletsjer in de zomer met folie bedekt om het smeltproces tegen te gaan.
14. Hoogste berg Spanje – Pico del Teide – 3.718 meter
Wellicht niet waar je een hoge berg zou verwachten, maar het kleine eilandje Tenerife heeft echt de hoogste berg van Spanje. Het is eigenlijk een vulkaan, die net als de rest van de omgeving heeft gezorgd voor het ontstaan van de andere omringende Canarische eilanden. De vulkaan is nog steeds actief en laat af en toe iets van zich zien. Een rookwolk of zelfs een gevaarlijke pyroklastische stroom met lava.
15. Hoogste berg Oostenrijk – Grossglockner – 3.798 meter
De Grossglockner is een piramideachtige berg, die samen met de Kleinglocker behoort tot de Glockner Groep. Aan de oostzijde van de berg ligt een groot skigebied, waar skiliefhebbers de hele winter kunnen genieten van prachtige skiomstandigheden, lange afdalingen en een prachtig uitzicht op de omringende bergen.
16. Hoogste berg Rusland – Elbroes – 5.642
De reden dat deze berg niet in de bovenstaande top 10 staat, is door de discussie die oplaait als deze berg als hoogste berg van Europa wordt genoemd. De berg ligt namelijk in het Euraziatische deel van het Kaukasus gebergte, tegen de Georgische grens aan. Dat zou officieel betekenen dat de berg behoort tot Europa. Daarmee zou de berg de Mont Blanc direct van de eerste plek afstoten. De berg is onderdeel van een grote bergketen die langs de Zuidelijke grens van Rusland loopt. Wanneer alle bergen uit deze keten meegeteld zouden worden in de bovenstaande top 10, dan zouden er direct een stuk minder Zwitserse bergen in komen te staan.
Ben je een echte bergliefhebber? Dan kun je vast weer wat inspiratie opdoen met deze twee lijstjes. Ben je nou geen wandelaar, maar wil je wel genieten van het uitzicht op de bergen, dan kun je bijvoorbeeld ook een prachtige treinreis door Zwitserland maken. De Jungfraubahn brengt je naar het hoogste treinstation van Europa, op maar liefst 3454 meter hoogte! Toch liever wandelen, bekijk ook onze 7 tips voor wandelen in Oostenrijk.