Wat zijn de leukste markten en braderieën in Duitsland?

Wat zijn de leukste markten en braderieën in Duitsland?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

De markt. De plek waar je gulden een daalder waard was. Alhoewel de gulden al lang en breed vervangen is voor de euro, is de markt nog steeds een geliefde plek om inkopen te doen. Het heeft ook zo z’n charme. Schreeuwende marktkooplui die hun waren aanprijzen, 1001 geuren die van de kraampjes vandaan komen en oneindig veel mensen die als mieren door elkaar heen krioelen, op zoek naar de beste aanbieding. Wie wel een beetje uitgekeken is op de wekelijkse markt in zijn of haar woonplaats, moet zeker eens een markt of braderie in Duitsland bezoeken. Je vindt er lokale producten die je bij ons niet al te snel tegenkomt en veelal zijn de prijzen ook nog eens een stuk gunstiger dan bij ons. We hebben de leukste markten en braderieën in Duitsland voor je op een rijtje gezet.


Markten en braderieën in Duitsland

An sich is er weinig verschil tussen de Nederlandse en Duitse markten. Praktisch elke gemeente heeft er wekelijks wel één. Sommige Duitse steden en dorpen hebben – net als in Nederland – op meerdere dagen van de week een warenmarkt. Je koopt er groente, fruit, vlees, vis, eieren, kaas en andere etenswaren, maar ook kleding, tassen, elektrische apparaten en tal van andere leuke (antieke) hebbedingetjes. En doorgaans dus voor een veel lagere prijs dan dat je er in de winkel voor zou betalen. Nee, wat dat betreft zit er niet zoveel verschil tussen ons en onze oosterburen. Als er dan een verschil te benoemen valt is het de omvang. In Duitsland is tenslotte alles groter. De markten en braderieën in Duitsland zijn dan ook over het algemeen een stuk ruimer opgezet dan de markten en braderieën in ons kleine kikkerlandje en voor de koopjesjagers vormen ze dus een waar walhalla. We hebben de meest interessante verzameld voor je!

Münster

blank

De weekmarkt in Münster is één van de populairste weekmarkten in Duitsland onder Nederlanders, mede door de korte reistijd. vanaf Utrecht zit je er in zo’n twee uurtjes. De markt vindt plaats op woensdag en zaterdag, van 7.00 uur tot 14.30 uur. Je kunt er bij meer dan 150 kramen terecht voor regionale producten, bloemen, kruiden, delicatessen en specialiteiten. Iets leuks of lekkers gezien, maar geen zin om de rest van de markt over te slenteren met een zware tas? Maak dan gebruik van de gratis tassenwagen. Op zaterdag kun je tussen 9.00 uur en 16.00 uur al je inkopen afgeven zodat je beide handen weer vrij hebt om van hartenlust te proeven van alle lekkernijen die je hier op de weekmarkt zult vinden.

Osnabrück

Opnieuw een Duitse stad die eenvoudig is te bereiken vanaf Nederland en daarom zul je op de zaterdagen dat de markt gehouden wordt her en der wel een woordje Nederlands horen. Er zijn meer dan 100 kramen met food en non-food gerelateerde producten te vinden op het plein aan de St. Peter’s kathedraal. Van de typische Duitse curryworsten tot de welbekende stands met telefoonhoesjes. Erg leuk om dus overheen te slenteren, zeker als je je bezoek aan de markt in Osnabrück combineert met een dagje shoppen in het mooie oude centrum van de stad.

Steinfurt

De derde Duitse stad in dit lijstje ligt mogelijk nog dichterbij huis dan de twee voorgaande steden. Steinfurt ligt op iets minder dan 2 uur rijden vanaf Utrecht en is zodoende kinderlijk eenvoudig

te bereiken vanuit elke uithoek in Nederland. De weekmarkt vindt plaats op dinsdag en vrijdag, van 08.00 uur tot 12.30 uur, in de Wasserstraße en Steintstraße. De markt zelf is zoals alle andere markten, maar wordt een aantal maal per jaar uitgebreid met een rommelmarkt. Interessant dus voor de liefhebbers van vlooien- en rommelmarkten, zeker als je beseft dat Duitsers helemaal weg zijn van vintage artikelen. Mocht je op zoek zijn naar antieke meubelen en andere leuke hebbedingetjes, dan is de markt van Steinfurt (wanneer deze wordt aangevuld met een rommelmarkt) een absolute aanrader.

Düsseldorf

Iets verder weg van huis, maar nog steeds goed te behappen qua reisafstand. Düsseldorf is sowieso een fijne stad om te winkelen in Duitsland, maar met 66 markten per week, verdeeld over de gehele stad, is het een waar walhalla voor mensen die graag hun producten op de markt kopen. Praktisch elke dag van de week is er wel een markt gaande in Düsseldorf. Je vindt er de gebruikelijke zaken als verse groenten en fruit, bloemen, vleeswaren en vis, maar net als in Steinfurt zijn er in Düsseldorf ook regelmatig vlooien- en rommelmarkten te vinden waar je de mooiste prullaria voor een appel en een ei kunt kopen.

Keulen

Wat voor Düsseldorf geldt, geldt feitelijk ook voor Keulen. Köln ligt iets verder dan Düsseldorf, maar is nog steeds in zo’n 2,5 uur te bereiken vanaf Utrecht gezien. Er vinden wekelijks wederom tal van weekmarkten plaats (44 om precies te zijn) waar je de gangbare producten kunt aanschaffen, maar ook in Keulen worden de weekmarkten regelmatig aangevuld met de bekende flohmarkten. De weekmarkten in Altstadt vinden plaats op dinsdag en vrijdag, in Neustadt tref je de weekmarkten op dinsdag, donderdag en vrijdag aan.

Trier

Voor de beroemde Hauptmarkt in Trier zal je een stuk langer moeten rijden. Je doet er vanaf Utrecht gezien zo’n 3,5 à 4 uur over om hier te komen, maar dan heb je ook wel wat. 6 dagen per week is het hier feest op het eeuwenoude plein aan de Grote Markt. Van maandag tot vrijdag kun je van 7 uur ‘s ochtends tot ongeveer half 7 ‘s avonds rondstruinen langs alle kraampjes, op zaterdag sluit de markt al om 1 uur, maar met alle gezellige terrasjes op de Grote Markt hoef je je niet gauw te vervelen.

München

In het hart van de historische binnenstad van München vind je de grote Viktualienmarkt. Je kunt er van maandag tot vrijdag terecht tot 18.00 uur voor allerlei delicatessen en Beierse specialiteiten. Op zaterdag sluit de markt net als in Trier iets eerder dan op de overige dagen van de week. Om 15.00 uur sluiten de marktkramen hun deuren. Nagenieten kan in de Biergarten die je op het plein vindt. Hier tref je de bieren van alle zes de brouwerijen die München rijk is.

Berlijn

De Duitse hoofdstad mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Net als in alle andere grote Duitse steden kun je hier praktisch elke dag van de week een markt of braderie bezoeken. Van de ‘gewone’ weekmarkt tot vlooienmarkten en van boekenmarkten tot kunstmarkten. Eén van de mooiste markten in Berlijn vind je bij Straße des 17. Juni, direct gelegen bij het Museuminsel. Hier vinden op zaterdag en zondag twee verschillende markten plaats: een kunstmarkt waar de mooiste kunstwerken voor een prikkie op de kop te tikken zijn en een vlooienmarkt waar antiekwaren worden verkocht. De Winterfeldt Markt aan de Winterfeldtplatz is één van de meest diverse markten in Berlijn. Hij vindt plaats op woensdag en op zaterdag. Er worden typische Duitse etenswaren verkocht, maar er zijn ook kraampjes te vinden met kleding en speelgoed. Bovendien vind je rondom het marktterrein tal van cafés en restaurants waar je rustig op je gemak na kunt genieten van je dagje markt struinen in Berlijn.


Kerstmarkten in Duitsland

Feitelijk vallen alle bovenstaande markten in het niets als je de kerstmarkten in de Duitse steden in ogenschouw neemt. De kerstmarkten in Duitsland zijn wereldberoemd en trekken duizenden bezoekers per dag uit alle windstreken. Daarbij gaat het niet zozeer om de producten die je er kunt kopen, maar vooral om de algehele sfeer rondom de kerstmarkten. Het uitzicht dat je bijvoorbeeld hebt in Keulen, zo vlak naast de immense Dom terwijl je geniet van je glühwein. Of als je in Dortmund de grootste kerstboom van Duitsland (ca. 45 meter hoog) staat te bewonderen met duizenden andere mensen die op het spektakel zijn afgekomen. Kippenvel tot op het bot…

De kerstmarkten zijn dan ook echt van een andere categorie dan de weekmarkten, braderieën en vlooienmarkten die we hierboven hebben beschreven. Wil je meer weten over dit jaarlijks terugkerende fenomeen? Lees dan vooral ons artikel over de grootste kerstmarkt in Duitsland eens door. Zeker weten dat je je nu al begint te verheugen op de mooie periode rondom kerst. Maar tot die tijd, zijn er dus meer dan voldoende markten en braderieën te bewonderen in Duitsland die nét wat meer brengen dan de wekelijkse (rommel)markt die je in je eigen woonplaats tegenkomt!



foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen Dagje uit

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag