Ja, je kersverse offspring is het beste dat je is overkomen. Maar laten we eerlijk zijn: op bepaalde manieren ben je sinds zijn of haar geboorte ook direct een stuk beperkter geworden. ‘Even’ een vliegreis naar Bali of Canada ondernemen doen de meeste mensen niet met een (pasgeboren) baby. Het ‘gedoe’ dat er allemaal bij komt kijken en ook alle ‘boze ogen’ in het vliegtuig van je medereizigers kan een behoorlijk hoge drempel vormen om op pad te gaan met je kersverse mini-jij. En toch is het juist nu nog ontzettend fijn op vakantie gaan. Er zitten namelijk behoorlijk wat voordelen aan het reizen met een baby ten opzichte van reizen met kinderen als ze al wat ouder zijn. We hebben het een en ander voor je op een rijtje gezet en hebben daarbij ook een aantal reisbestemmingen verzameld waar je prima naartoe kunt met je baby of dreumes.
Nu is de tijd om op reis te gaan samen!
Ondanks alle ‘rompslomp’ die komt kijken bij reizen met een baby, is het een geweldig moment op samen op reis te gaan. In de eerste plaats zal jullie eerste reis als gezin onvergetelijk zijn. Hoeveel reizen er daarna nog mogen komen: die allereerste keer zal je voor altijd bijblijven. Waarschijnlijk zal je je echt even in de arm moeten knijpen als je met man- of vrouwlief op een wit zandstrand zit, turend naar de azuurblauwe zee terwijl jullie mini-versie lief ligt te slapen in de buggy of draagdoek. En dat is dan ook direct de eerste goede reden om nu al op reis te gaan. Baby’s zijn ontzettend makkelijk te vervoeren.
Zodra je kindje wat ouder is zal hij of zij zelf willen gaan stappen. Met als gevolg dat je in veel gevallen na een paar honderd meter alsnog met je kind op de arm loopt. Het vervoeren van je kindje nu hij of zij nog zo klein is kan eenvoudig met een kinderwagen, een babydrager of zoals gezegd in een draagdoek. Het meenemen van de kinderwagen is in alle gevallen kinderspel. Ga je met de auto op vakantie, dan kan de kinderwagen eenvoudig in de kofferbak en ben je van plan om met het vliegtuig te reizen, dan gaat de buggy simpelweg het bagageruim in en kun je doorgaans rekenen op veel behulpzaamheid van het dienstdoende personeel. Ook dat is weer een goede reden om nu al op reis te gaan met je baby. Kersverse ouders + superschattige baby = veel behulpzame en vriendelijke mensen. Waar je ook komt: de mensen zijn vriendelijk en zullen je in veel gevallen willen helpen. Daarnaast hoef je voor een baby praktisch nooit bij te betalen als je een bezienswaardigheid bezoekt op je vakantiebestemming.
Zodra je kind wat ouder is zal je voor musea een ook in hotels extra moeten betalen. Nu hij of zij nog zo klein is hoeft dat in de meeste gevallen nog niet. Daarbij geldt natuurlijk ook dat je nu nog niet te horen zult krijgen dat je kind het saai vindt. Zodra de eerste woordjes uit het kleine mondje beginnen te komen zal je kind kenbaar gaan maken wat hij of zij van jullie uitstapjes vindt. In het gunstige geval heeft je nageslacht dezelfde interesses, maar helaas blijkt de praktijk vaak toch net even anders uit te pakken. Juist nu is het dus de tijd om het er nog even goed van te nemen. Voordat je het weet krijg je te maken met een overduidelijk weerwoord waar je als ouder mee zult moeten dealen!
Vakantie met baby van 1 jaar
Zodra je baby baby-af begint te raken, wordt het reizen een stukje anders. De dreumes slaapt tenslotte niet meer zoveel en zo gemakkelijk als we hierboven omschreven en ook qua voeding verandert er natuurlijk het één en ander. En laten we over het leren lopen maar helemaal niet beginnen, want dit heeft uiteraard ook impact op het reizen met je kindje. Zeker als hij of zij ondernemend is zal je de behoefte moeten bevredigen en kun je hem of haar niet constant zoet houden in een kinderwagen of een babydrager.
Iets waar je ook rekening mee zal moeten houden (alhoewel dit niet per definitie alleen voor de dreumes geldt), is het overnachten. Een hotel kan wel aangeven dat er een apart babybedje aanwezig is op de hotelkamer, maar dit is niet altijd van even goede kwaliteit. Ouders met een kleine baby kiezen er daarom op vakantie nog wel eens voor om met hun kind in één bed te slapen, maar als je kindje gewend is om thuis in een eigen bedje te slapen is het slim om dit patroon op vakantie niet te doorbreken. Het beste zorg je dus voor een eigen kinderbedje. Je kunt daarbij je eigen campingbedje meenemen, maar misschien veel makkelijker is een mobiel reistentje. Dit is een compact tentje (en dus makkelijk mee te nemen) met een opblaasbaar matrasje en is voorzien van een muggengaas. Vooral dit laatste is natuurlijk erg gewenst als je naar een ‘exotische’ bestemming op vakantie gaat. Je zal niet de eerste zijn die aankomt in een hotelkamer waarbij het bed voor de ouders wél voorzien is van een klamboe en het kinderbedje niet. Misschien overbodig, maar reizen met een baby (van 1 jaar of ouder) behoeft nu eenmaal een andere aanpak en daarbij is voorkomen altijd beter dan genezen.
5 reisbestemmingen als je op reis gaat met een baby
Laten we voorop stellen dat we het algemeen houden in dit artikel. De ene ouder is de andere nu eenmaal niet. De één gaat zonder zorgen bergen beklimmen met zijn of haar baby in de draagdoek en de ander zal doodsangsten uitstaan bij een dagje strand in Nederland. We hebben dan ook voor ieder wat wils verzameld en 5 leuke reisbestemmingen gevonden die prima geschikt zijn om te bezoeken met je baby of dreumes.
De Waddeneilanden
Om maar lekker dichtbij huis te beginnen: de Waddeneilanden zijn allen stuk voor stuk fijn om te bezoeken met je (pasgeboren) kindje. Zeker voor ouders die liever niet willen vliegen met hun kersverse nageslacht, maar wel dat ‘buitenlandgevoel’ willen ervaren zijn Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog een overpeinzing waard. Je zit er in alle gevallen in no-time en kunt er – met uitzondering van Vlieland en Schiermonnikoog – gewoon je auto mee naartoe nemen. Erg handig dus als je de kinderwagen als vervoermiddel hebt voor je kindje. We schreven op Dik.nl al meerdere artikelen over vakanties naar de Waddeneilanden. Je kunt de overige artikelen hier op je gemak nalezen.
De Ardennen
Wederom niet al te ver van huis en toch weer dat echte buitenlandgevoel. In de meeste gevallen zit je in zo’n 3 uur in de Belgische Ardennen en waan je je ver-ver van huis. De natuur zoals je die hier vindt, zal je namelijk niet in Nederland terugvinden en ook wordt er in veel gevallen Frans gesproken waardoor je je al helemaal in het buitenland waant. Je hebt in de Belgische Ardennen voldoende keuze qua onderkomen: van luxe vakantie- en bungalowparken tot gezellige familiecampings.
Menorca
Als een eiland ‘buggy eiland’ wordt genoemd, weet je dat het goed zit. Menorca is wat dat betreft een prima optie als je de zon wilt opzoeken met je kleine, maar niet uren in het vliegtuig wilt zitten. De vliegreis naar Menorca duurt iets meer dan 2 uur en is daarmee dus overzichtelijk. Vooral als je nog niet eerder met je baby of dreumes hebt gevlogen is deze tip een absolute aanrader. Wie weet bevalt het wel zó goed dat je de volgende keer voor één van onderstaande reisbestemmingen kiest.
Verenigde Staten
De eerste echte verre reisbestemming, maar wel meteen een goede natuurlijk. Amerika bezoeken staat bij veel mensen op de bucketlist en een baby hoeft daarbij dus absoluut geen belemmering te vormen. Ja, de vliegreis is lang, maar als je deze reisbestemming aandoet wanneer je baby nog niet zo oud is zal je kind waarschijnlijk het grootste gedeelte van de reis slapen. Zoals eerder in dit artikel is gesteld kun je alle belangrijke bezienswaardigheden bezoeken zonder extra bij te hoeven betalen voor je kleine en aangezien de welvaart in het land goed is zal je je om zaken als hygiëne en voorzieningen maar weinig zorgen hoeven maken. Wel zal je in de meeste gevallen een duidelijke keuze moeten maken tussen de Oost- en Westkust, want er zijn maar weinig mensen die het voor elkaar krijgen om in 1 vakantie beide kanten van de Verenigde Staten te bezoeken.
Australië
Ook deze laatste bestemming is er weer eentje die veel mensen op de bucketlist hebben staan. Een goede reden dus om Australië te bezoeken nu je baby nog klein is. De vliegreis naar Australië duurt langer dan de vliegreis naar Amerika en in sommige gevallen zal je zelfs over moeten stappen. Wederom is de welvaart in Australië goed en hoef je je dus niet al teveel zorgen te maken om voorzieningen. Uiteraard zal je wel rekening moeten houden met het klimaat. Het kan in Australië ontzettend warm zijn op sommige plekken en hitte en baby’s gaan nu eenmaal niet goed samen. Misschien overbodig, maar tevens moet je rekening houden met de vele gevaarlijke diersoorten die er in Australië te vinden zijn. Je moet er tenslotte niet aan denken dat de Sydney funnel-web spider (dé gevaarlijkste spin van Australië) bij je kindje in de buggy kruipt natuurlijk!
De mogelijkheden zijn eindeloos
Bedenk het en het is mogelijk. Zo simpel is het natuurlijk ook weer. De 5 reisbestemmingen in dit artikel zijn slechts het topje van de ijsberg en zoals gezegd zijn er jonge ouders die hun kind de gehele globe over slepen waarbij hoge bergen en diepe ravijnen hen niet tegenhouden. Het belangrijkste is dat je je zelf comfortabel voelt tijdens de reis. Ben je nog wat onzeker, boek dan niet die vlucht van 20+ uur naar Sydney, maar begin eens met de reis van 2 uur naar Menorca. Op die manier raak je zelf meer vertrouwd met het reizen met een baby en durf je wellicht de volgende reis weer ietsjes meer.
Naast de babyproof-accommodatie en de babyvoeding op locatie (overal ter wereld zijn baby’s, maar niet overal zal voor handen zijn wat je gewend bent) zal je tevens rekening moeten houden met het klimaat en eventuele gezondheidsrisico’s. Zoals eerder gesteld kun je landen waar het (extreem) warm of koud is beter vermijden en denk qua gezondheidsrisico’s bijvoorbeeld aan landen waar malaria nog voorkomt. Vaccinnaties zijn in sommige gevallen ook voor baby’s voor handen, maar malariapillen toedienen is wat moeilijker. Raadpleeg altijd je huisarts en/of het consultatiebureau als je naar een gebied wilt afreizen met je baby waar bepaalde voorwaarden worden gesteld aan vaccinnaties e.d. Zij kunnen je optimaal adviseren over de risico’s en de maatregelen die je zal moeten treffen. Zoals eerder gezegd: better safe than sorry en al helemaal als het om je eigen kleine gaat natuurlijk!