Wereldsteden als Parijs, Londen of Barcelona zijn met hun indrukwekkende geschiedenis, prachtige architectuur en befaamde gerechten niet voor niets zo geliefd. Maar je moet elke ervaring delen met honderden andere toeristen en betaalt al snel de hoofdprijs in hotels, restaurants en musea. Daarom selecteerden wij 8 originele bestemmingen voor een stedentrip in Europa, waar je op eigen gelegenheid voor een appel en een ei op ontdekkingsreis kunt.
Bekijk ook de 25 leukste steden van europa »
1 – Goddelijke pasta in Bologna, Italië
Na platgelopen steden als Rome, Milaan en Venetië is het gezellige Bologna een verademing. Het is verwonderlijk Bologna onbekend is, want het is de culinaire hoofdstad van de provincie Emilia-Romagna en tevens de geboortestad van de beroemde pasta bolognese. Verder vormen de historische gebouwen, gezellige restaurantjes en het bruisende studentenleven samen een levendig geheel.
Bologna’s hoogtepunten:
- Garisenda en Asinelli, enkele van de mooiste middeleeuwse torens
- Piazza Maggiore, een van de mooiste pleinen van de stad
- Quadrilatero, de Culinaire wijk van Bologna
Karakteristiek gerecht: Zonder twijfel Ragù bolognese, de traditionele Italiaanse pastasaus die we allemaal kennen. In Bologna proef je de rijke, oorspronkelijke samenstelling van ingrediënten.
Beste seizoen: De herfstperiode van september tot november is het beste, omdat de verse groenten net geoogst zijn en de prijzen van de accommodaties dalen na al het zomertoerisme.
2 – Middeleeuws sferen in Brno, Tsjechië
Met Praag is natuurlijk niets mis, maar een originele en minstens zo’n leuke variant is Brno, de een na grootste stad van Tsjechië. Met alle bezienswaardigheden krijgt verveling geen kans: dwaal door het indrukwekkende grottennetwerk, ga naar het Spilberk kasteel of bewonder enkele kathedralen. Zoek ‘s avonds de gezelligheid op in een van de vele restaurantjes en barretjes, waar je voor een habbekrats eet en drinkt.
Brno’s hoogtepunten:
- St. Peter and Paul kathedraal, een van de middeleeuwse gebouwen
- Brno City Museum, centrum voor cultuur en geschiedenis
- Moravische karstgebergte, met talloze grotten
Karakteristiek gerecht: Nooit eerder hadden aardappelen met vlees zoveel smaak als in de traditionele restaurants van Brno. Voor de volledige ervaring bestel je er een lekker lokaal biertje bij.
Beste seizoen: De zon schijnt lekker in mei, juni, juli, augustus en september. In de overige maanden loopt de temperatuur terug en is er meer kans op regen.
3 – Zinderende zomer in Girona, Spanje
In Girona wordt het strandleven met het stadsleven verenigd, want binnen een uur lig je al op de stranden van de Costa Brava. In de stad zelf geniet je van de onvervalste Catalonische cultuur, zonder van de voet te worden gelopen door hordes toeristen. Pas je aan het mediterrane tempo aan en drink een sangria aan de oevers van een van de rivieren, of ga kleurrijk picknicken in een van de sfeervolle parken.
Girona’s hoogtepunten:
- La Rambla de La Libertad, de gezelligste winkelstraat
- Salvador Dalí museum, vol meesterstukken van deze kunstenaar
- El Call, een karakteristieke Joodse wijk
Favoriete gerecht: Niet heel origineel; wel heel lekker: Girona staat bekend om de paellagerechten, die meestal geserveerd worden met vis.
Beste seizoen: Vanwege het subtropische klimaat, is elk seizoen geschikt. Voor reizigers die niet zo gesteld zijn op andere toeristen, is de late lente of de vroege herfst de beste optie.
Bekijk ook tips voor een vakantie in Noord-Spanje »
4 – Eclectische architectuur in Ljubljana, Slovenië
Architectuurliefhebbers moeten direct hun koffers pakken naar de originele stad Ljubljana, waar speelse jugendstil wordt afgewisseld met barokstijl en middeleeuwse invloeden. Daarnaast heerst er een dynamische sfeer dankzij de mengelmoes van Duitse, Sloveense en Middellandse zee culturen. Tot slot wonen er veel jonge mensen die de cafés langs de oever dag in dag uit nieuw leven inblazen.
Ljubljana’s hoogtepunten:
- Tivolipark, met veel groen en een voormalig kasteel
- Sint Nicolaaskathedraal, een ode aan vissers en scheepslieden
- Drievoudige brug, die het oude centrum met het Prešerenplein verbindt
Favoriete gerecht: Over het algemeen komen de Sloveense gerechten rechtstreeks van het platteland. Het bekendste gerecht is de ‘Carnoliaanse worst’, of in het Sloveens ‘kransjka klobasa’.
Beste seizoen: Plan je stedentrip het liefst in april, mei, september of oktober: dan zijn er nog niet zoveel toeristen, met relatief goede prijzen en een heerlijke temperatuur.
5 – Kunstzinnige routes in Tallinn, Estland
Tallinn is een schilderachtige bestemming waar je voor een paar tientjes heen vliegt. Hoewel je de stad in een paar dagen kunt verkennen, is de omgeving ook de moeite waard door de Scandinavische sfeer die er hangt. Er is veel oog voor originele kunst en cultuur, dat zie je bijvoorbeeld goed terug in Tellisivi Creative City, een voormalig fabriekscomplex waar nu tientallen exposities plaatsvinden.
Tallinn’s hoogtepunten:
- Kalamaja, in dit district krijgen leegstaande panden een creatieve invulling
- Het Kunstmuseum, een groot en divers kunstmuseum
- St. Alexander Nevsky kathedraal, die een bijzondere vorm heeft
Karakteristiek gerecht: De tongbreker Kiluvõileib is een typisch Estlandse sandwich met een gemarineerd visje, een gekookt ei en vaak komkommer en een sausje. Het smaakt beter dan dat het eruit ziet!
Beste seizoen: Hoewel juli en augustus vrij drukke periodes zijn, is Tallinn het mooiste tussen mei en september. Voornamelijk vanwege de vele zomerfestivals die plaatsvinden.
6 – Cultureel genieten in Vilnius, Litouwen
Het volledige historische centrum van de hoofdstad Vilnius staat op UNESCO’s Werelderfgoedlijst. De vele kerken, cafés en winkels ademen gewoon stuk voor stuk ‘barok’. Daarnaast is Vilnius al eens uitgeroepen tot de Europese Hoofdstad van Cultuur, vast vanwege de vele kunstenaars en schilderachtige gebouwen. Voor iedereen die een kleine portemonnee heeft, is Vilnius het ideale originele weekendje weg.
Vilnius’ hoogtepunten:
- Uzupis, dit stadsdeel wordt gedomineerd door diverse kunstwerken
- Heuvel van de drie kruizen, voor een prachtig uitzicht
- Europos parkas, waar het geografische middelpunt van Europa ligt
Karakteristiek gerecht: De Litouwse keuken kenmerkt zich door aardappelen, bieten, bessen en paddenstoelen. Probeer in elk geval ‘Cepelinai’, een traditionele aardappel dumpling.
Beste seizoen: Litouwen is een koude bestemming, alleen in de maanden juni tot en met augustuslopen de temperaturen op tot 25 °C.
7 – Intrigerende contrasten in Lyon, Frankrijk
Vergeet Parijs, Nice of Cannes en reis af naar het Oostelijke Lyon waar de historische wijken in schril contrast staan met het moderne stadscentrum. Een van hoogtepunten is het Bellecourplein van 15 hectare, waar je oog in oog staat met een stenen beeld van koning Lodewijk XIV, grondlegger van kasteel Versailles. Vanuit dit plein ben je in een mum van tijd bij alle andere bezienswaardigheden van Lyon.
Lyon’s hoogtepunten:
- Lugdunum, een antiek theater afkomstig uit de Romeinse tijd
- Notre-Dame de Fourvière, de chiqueste basiliek van de stad
- Vieux Lyon, een historische wijk vol bezienswaardigheden
Karakteristiek gerecht: In 1920 werd Lyon door de gastronomische expert ‘Curnonsky’ uitgeroepen tot de culinaire stad van Frankrijk. Een toegankelijk en lekker gerecht is kip in rode wijnazijn.
Beste seizoen: Toeristische attracties concentreren zijn voornamelijk geopend in de maanden mei, juni en juli. Mei kun je echter beter overslaan, omdat er dan heel veel nationale vakantiedagen zijn.
8 – De kleurrijke stad Wroclaw, in Polen
Waarschijnlijk zal Wroclaw spoedig ontdekt worden, vanwege de benoeming als Europese Culturele Hoofdstad in 2016 en omdat het de locatie is voor de Wereldspelen 2017. Deze fascinerende stad is charmant en divers, met vrolijke gebouwen met gekrulde gevels en gekleurde muren. Wroclaw was een spil in de geschiedenis en behoorde tot 1945 nog tot Duitsland, waardoor de geschiedenis her en der haar sporen heeft nagelaten.
Wroclaw’s hoogtepunten:
- De kabouters, sinds 2001 staan er honderden kabouterbeelden ter ere van de oppositiegroep ‘Oranje Alternatief’
- Centennial Hall, dit gigantische auditorium staat op UNESCO’s Werelderfgoedlijst
- Ostrów Tumski, een prachtig schiereiland met een kathedraal
Favoriete gerecht: Soep is de start van iedere Poolse maaltijd, dus je kan er maar beter aan wennen. Zurek is een typische Poolse soep met diverse soorten vlees, aardappelen, groenten en ei.
Beste seizoen: Wroclaw is niet bepaald het warmste gebied, dus je kunt de stad het beste in de zomer bezoeken. Ook omdat er dan veel leuke evenementen plaatsvinden.
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- De mooiste plekken in Europa
- 11 tips voor een goedkope stedentrip
- 25 leukste steden van Europa
- 7 mooie historische steden in Nederland
- 6 leuke steden in Duitsland
- De beste steden om te winkelen in Duitsland
- Dagje Londen; hoe boek je de beste dagtrip?
- 10 leuke stedentrips in Nederland
- 6 tips voor een goedkope citytrip naar Londen
- Stedentrip met de trein, 10 bestemmingen