Door de globalisering en nieuwe technologieën is het ineens mogelijk om meerdere maanden per jaar aan de andere kant van de wereld te zitten. Op social media word je misschien dagelijks geconfronteerd met reizende vrienden, maar… waar betalen ze het van? Als je geen zin hebt om jarenlang te sparen, kun je ook overwegen om tijdens het reizen wat bij te verdienen. Dit artikel geeft daarom een mooi overzicht van tips voor iedereen die wil reizen en werken in het buitenland.
Werken als digitale nomade
Volgens kranten en tijdschriften klinkt als iets dat je moet willen, dat ‘digitale nomade’ zijn. Maar wat houdt het eigenlijk in? Een digitale nomade is iemand die zijn of haar werk overal ter wereld uit kan voeren, zolang er een internetverbinding beschikbaar is. Het zijn de freelance tekstschrijvers en webdevelopers van deze wereld, degenen die in cafés achter hun laptop gebogen zitten. Om na een paar weken door te reizen naar een andere plek. ‘Nomade’ stamt nog uit de tijd van jagers en verzamelaars, waarin er werd rondgetrokken om genoeg voedsel te verzamelen. En digitaal verwijst natuurlijk naar de recente technologische ontwikkelingen, waardoor veel werk locatie-onafhankelijk is geworden.
Tip 1 – Freelance werk
Freelancer zijn biedt het enorme kansen voor diegenen die willen reizen en werken in het buitenland. Zodra je eigen baas bent en je het werk locatie-onafhankelijk kunt uitvoeren, ben je vrij om te gaan en te staan waar je wil. Bijvoorbeeld als tekstschrijver, designer of webdeveloper. Het vergt echter wel veel doorzettingsvermogen en discipline, want er is niemand die jou uit bed gaat bellen om aan de slag te gaan. Ook is het vervelend dat je financieel gezien afhankelijk bent van de hoeveelheid opdrachten.
Tip 2 – Webdesign, web development of internet marketing
Zodra je eenmaal een goede website hebt staan, begin je passief inkomsten te genereren uit advertenties. Dus als je talenten hebt op het gebied van tekst, design, technologie of informatiekunde, dan kun je een eigen website overwegen. Het vergt echter wel veel tijd en energie om een goed product neer te zetten. Daarnaast moet je constant zorgen voor nieuwe content en een goed werkende website. Maar daartegenover staat dat je dit werk altijd en overal kunt uitvoeren, met wat geluk maak je zelfs minder uren dan bij een ‘normale’ baan in het buitenland.
Tip 3 – Soorten thuiswerk
In een eerder artikel schreven we al tips om geld te verdienen vanuit huis, maar eigenlijk zou je dit ook (grotendeels) kunnen toepassen op jouw reis. Want als je de juiste spullen bij je hebt, maakt het echt niet uit of je thuis aan tafel zit of aan de andere kant van de wereld. Zolang je tenminste wel rekening houdt met de tijdzone.
Andere banen in het buitenland
Het is niet voor iedereen weggelegd om als digitale nomade rond te trekken, vooral omdat je geen garantie van inkomsten hebt. Of omdat je jouw werk simpelweg niet vanaf een computer kunt uitvoeren. Daarnaast is het werken aan een website geen sociale baan, je zit achter je laptop en ontmoet minder snel (lokale) bevolking. Gelukkig zijn er nog een legio andere manieren om te reizen en te werken in het buitenland, waaronder deze banen.
Tip 4 – Werken als docent
Voor Nederlanders is Engels vaak een taal die we gemakkelijk beheersen, maar voor heel veel kinderen en volwassenen in andere landen is de taal nog niet zo vanzelfsprekend. Daarom kun je als docent Engels bijna altijd wel ergens terecht. Denk er wel om dat je soms, afhankelijk van het niveau Engels, ook de lokale taal moet spreken om dingen uit te leggen.
Tip 5 – Werken in toerisme
In het hoogseizoen ontstaat er soms een enorme vraag naar extra medewerkers, om de grote stromen toeristen op te vangen. Denk bijvoorbeeld aan een baan bij een ijssalon, cocktailbar, surfschool of skiresort. Daarnaast kun je ook direct samenwerken met hotels, campings of reisorganisaties. In dat geval kun je bijvoorbeeld werken als reisbegeleider of in de animatie. Ook het boerderijleven kent drukke periodes van seizoensarbeid, misschien kun je wat geld verdienen terwijl je meehelpt met het oogsten.
Tip 6 – Werken als service medewerker
Callcenters en andere vormen van online support zitten over de hele wereld verspreid. Grote bedrijven die in meerdere landen gevestigd zitten, bellen dan ook klanten uit alle windstreken. Dus als jij een stevig woordje Engels, Frans of Duits spreekt, kun je in deze branche al snel terecht. Soms zoeken ze zelfs Nederlandstalige medewerkers.
Tip 7 – Werken op een boerderij
Het klinkt misschien ouderwets na de uitleg over ‘digitale nomaden’, maar er liggen wel degelijk veel kansen op het platteland. In Australië bijvoorbeeld, verdien je maar liefst $20 per uur, waarbij je soms ook nog gratis een dak boven je hoofd krijgt. Dus terwijl jij koeien staat te melken of aardappels gaat rooien, spaar jij alvast voor het reizen.
Tip 8 – Werken in een restaurant
In Nederland is uit eten gaan een speciale aangelegenheid, maar in veel andere landen is het vaak goedkoper om buiten de deur te eten dan om zelf te gaan koken. Doe hier je voordeel mee en ga aan de slag als afwasser, assistent-kok of in de bediening. In de bediening moet je de taal beheersen, maar als afwasser sta je lekker achter de schermen.
Tip 9 – Werken als sportinstructeur
Ga voor jezelf na of er sporten zijn waar je erg goed in bent, zoals surfen, skiën, mountainbiken, klimmen, duiken of iets anders. Bij dat soort avontuurlijke sporten is het belangrijk dat de communicatie tussen de instructeur en leerlingen goed is, en dat gaat natuurlijk het beste als iedereen Nederlands of Engels spreekt. Win-win dus.
Tip 10 – Werken als gids
Spreek je veel verschillende talen, ben je goed in vertellen of hou je gewoon erg van presenteren, dan is een baan als gids een optie. Gidsen kom je tegen op allerlei plekken: in musea, tijdens stadswandelingen, op rondvaarten maar ook bij belangrijke monumenten en bezienswaardigheden. Met wat geluk werk je hier dus ook gewoon in je eigen taal.
Tip 11 – Werken in een hostel
Vaak is een hostel een gezellige mengelmoes van allerlei nationaliteiten en het personeel is daar geen uitzondering op. Als je erop gaat letten zal je merken dat er achter de receptie, bij de bar en in de schoonmaak allemaal internationals werken. Vaak hangt er ook een bord met welke baantjes er beschikbaar zijn. Zo niet, dan kun je hier altijd even naar informeren.
Tip 12 – Werken als bartender
Of het nou om een rustig koffiezaakje, gezellige sportbar of duistere nachtclub gaat: werken achter de bar kun je overal ter wereld doen. Het kan soms stressvol zijn, bijvoorbeeld als het hele terras volstroomt. Maar tegelijkertijd is het een hele sociale baan waar je snel de lokale taal oppikt en na het werk nog even wat kunt gaan drinken met je collega’s.
Tip 13 – Werken op een cruiseschip
Een cruiseschip is praktisch gezien een drijvend hotel, waar honderden mensen achter de schermen keihard werken om het de passagiers zo aangenaam mogelijk te maken. Als je ervaring hebt in de horeca, zorg, schoonmaak of entertainment maak je best een kans. Tegelijkertijd kom je op veel verschillende plekken, omdat het cruiseschip vaak aanmeert.
Tip 14 – Werken als vrijwilliger
Werken in het buitenland draait lang niet altijd om geld verdienen. Je kunt er namelijk ook ontzettend veel van leren en tegelijkertijd iets betekenen voor de lokale bevolking. Denk bijvoorbeeld aan weeshuizen, scholen maar ook dierenasielen. Als je toch wat krap bij kas zit, kun je informeren naar de mogelijkheden voor kost-en-inwoning.
Tip 15 – Werken als au pair
Ben je goed met kinderen, spreek je de lokale taal goed (genoeg) en wil je graag langere tijd in een ander land werken? Dan is een baan als au pair (oppas) ideaal. Je draait volledig mee in het dagelijks leven, waardoor je veel meer meekrijgt van een land dan als toerist. Wel moet je veel tijd investeren in de kinderen, waardoor je tussendoor niet wekenlang kunt reizen.
Overige tips voor reizen en werken in het buitenland
Werken in het buitenland is natuurlijk heel wat anders dan op vakantie gaan. Dus als jij van plan bent om aan de slag te gaan in een ander land, hebben we alvast wat tips voor jou.
Tip 16 – Benut je vaardigheden
Veel mensen denken veel te moeilijk na als ze willen werken in het buitenland, terwijl je met een beetje creativiteit al heel ver komt. Ben je bijvoorbeeld goed in muziek spelen, dansen of iets anders? Er zijn ongetwijfeld mensen die het van je willen leren. Ook andere vaardigheden zoals koken, adviseren en animeren kun je gebruiken om in het buitenland te kunnen werken.
Tip 17 – Vraag een studentenwerkvisum aan
Als je onder de 30 bent, kun je in aanmerking komen voor een visum die je toegang geeft tot diverse vakantiebaantjes. Er zijn namelijk programma’s die volledig zijn ingericht op studenten, backpackers en andere jonge mensen die graag aan de slag willen in landen als Canada, Engeland, Nieuw-Zeeland of Australië. Je werkt dan vaak als bartender, servicemedewerker of kantoorassistent.
Tip 18 – Bepaal je werk/reis verhouding
Er zijn verschillende manieren om reizen en werken af te wisselen. De een gaat een maand fulltime aan de slag om vervolgens een maand te reizen, terwijl de ander liever gedurende de hele reis parttime werkt. Daarnaast moet je ook bedenken weten hoeveel geld je nodig hebt voor het reizen, dus met andere woorden: hoeveel je moet werken.
Tip 19 – Zoek online een baan
Op het wereldwijde web staan erg veel vacatures online – een handige manier om je te oriënteren of zelfs te solliciteren. Daarnaast moet je gebruikmaken van online netwerken, zoals LinkedIn. Maar ook andere communities, zoals facebookgroepen en websites die vraag en aanbod van banen aan elkaar koppelen.
Tip 20 – Vind ter plekke een baan
Sommige mensen boeken op de bonnefooi een enkeltje om vervolgens op zoek te gaan naar een baan. Hierbij is het belangrijk dat je zoveel mogelijk mensen ontmoet, want zij kennen misschien wel hostels, boerderijen of restaurants die wat extra handen kunnen gebruiken. Ga daarom zoveel mogelijk naar (internationale) bars en toeristencentra.
Tip 21 – Zoek assistentie
De organisatie AIESEC helpt studenten om een stage in het buitenland te verwezenlijken. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden van organisaties die jou kunnen helpen aan vrijwilligerswerk of een andere baan in het buitenland. Probeer daarom via het internet in contact te komen met dergelijke instanties.
Tip 22 – Leer de taal
Houd er altijd rekening mee dat je in sommige landen de lokale taal moet spreken om daar aan de slag te kunnen. Je kunt overwegen om vantevoren een taalcursus te doen, bijvoorbeeld Spaans of Frans. Maar Chinees heb je een stuk minder snel onder de knie. Gelukkig kom je met wat goed speurwerk ook vaak genoeg Nederlandse of Engelse vacatures tegen.
Tip 23 – Lees ervaringen van anderen
Na het lezen van dit artikel heb je hopelijk wat meer een beeld gekregen van wat er allemaal mogelijk is en waar je rekening mee kunt houden. Maar je kunt het beste op zoek gaan naar reisblogs, video’s en websites waar mensen vertellen over hun ervaringen met reizen en werken in het buitenland. Zodat je nog een beter beeld krijgt.
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- 20 tips voor een budgetvakantie
- 7 tips om te sparen voor later
- 7 tips voor als je alleen op vakantie gaat
- 9 tips voor het boeken van goedkope verre reizen
- Hoe kan je een huis kopen zonder eigen geld?
- Hoe kom ik aan geld? 11 tips om aan geld te komen
- Hoe vind je vakantiewerk in het buitenland?
- Wat is een minicruise en waar kun je deze boeken?
- Hoe vind je vrijwilligerswerk in het buitenland?
- Hoe kun je werken in Amerika?