Een (auto)vakantie naar Kroatië wordt alsmaar populairder. Het relatief onontdekte vakantieland vecht zich langzaam maar zeker naar de top van de top-vakantiebestemmingen in Europa. En dat is niet voor niets. Kroatië heeft voor elk type reiziger wel wat te bieden: van zonovergoten stranden tot eeuwenoude historie. De meeste vakantiegangers reizen per auto af naar Kroatië en daarom schreven wij dit artikel bomvol tips voor een autovakantie naar Kroatië!
De 5 populairste vakantiebestemmingen in Kroatië
Nog voordat je de auto inlaadt met koffers en koelboxen zal je natuurlijk moeten bedenken waar je heen wilt in Kroatië. Al moet het gezegd worden: Kroatië is ook wel een land waar je op de bonnefooi naartoe kunt gaan en wel ziet waar je eindigt. Er zijn namelijk tal van mooie plekken te vinden in Kroatië en omdat het nog niet zo toeristisch is als landen als Spanje of Frankrijk, zul je op veel campings nog wel een plekje kunnen vinden om te overnachten. Houd er in dat geval wel rekening mee dat de populairste campings op deze bestemmingen (en ook de hotels) al vaak wél vrij snel volgeboekt zijn. Voor onderstaande bestemmingen geldt dat zeker, want dit zijn namelijk de 5 populairste vakantiebestemmingen in Kroatië.
Istrië
Het eerste gebied dat je in Kroatië tegenkomt als je er met de auto naartoe gaat is direct ook één van de populairdere vakantiebestemmingen van het land. Istrië puilt uit van de mooie plekjes, een overweldigende natuur, veel cultuur en natuurlijk zonovergoten stranden. De oude Romeinse stad Pula is één van de belangrijkste trekpleisters van de regio, maar ook Rovinj behoort tot één van de meest bezochte plaatsen op het schiereiland. Volgens kenners misschien wel hét mooiste plekje van Kroatië, maar daar valt natuurlijk over te discussiëren.
Krk
Het op een na grootste eiland van de Adriatische Zee staat bekend als ‘gouden eiland’, mede door het grote aantal zonuren op het eiland. Krk behoort daarom zeker in de top 5 van populairste vakantiebestemmingen in Kroatië. Je bereikt het eiland middels een tolbrug vanaf het Kroatische vasteland nabij het plaatsje Šmrika. Het eiland kenmerkt zich door een indrukwekkende en weelderige natuur, kleine dorpjes waar toeristen nog steeds een beetje vreemd zijn, talloze intieme baaitjes met verborgen strandjes, maar aan de andere kant ook ontelbaar veel restaurants en een bruisend nachtleven. Krk-stad is een prachtige ommuurde vestingstad met een hoop oude gebouwen, maar ook een mondain karakter. Zeker het bezoeken waard dus als je op het eiland bent.
Ook interessant: vanuit hier een eilandentoer maken met de auto. Je kunt met de auto namelijk dagelijks een boot pakken die je naar de andere prachtige Kroatische eilanden brengt in de Adriatische Zee zoals Cres, Rab en Lošinj.
Zadar
Een flink stuk zuidelijker is een havenstad aan de Adriatische Zee uitgegroeid tot één van de populairste vakantiebestemmingen in Kroatië. We hebben het natuurlijk over de eeuwenoude stad Zadar. Maar weinig steden in Kroatië hebben zo’n lange en vooral bewogen geschiedenis als Zadar. De stad is onder meer in handen geweest van de Romeinen, Hongaren, Venetianen, Fransen, Oostenrijkers en indirect zelfs van Napoleon Bonaparte. Niet vreemd dan ook dat je hier talloze verwijzingen tegen zult komen die doen herinneren aan vervlogen tijden. Toch is Zadar aan de andere kant ook een bruisende plaats waar je goed kunt eten en drinken en tot in de late uurtjes kunt stappen. Meer een liefhebber van de natuur? Dan liggen Nationale Parken als Kornati, Velebit, Krka en Paklenica gelukkig praktisch om de hoek hier.
Split
Wederom zal je voor deze trekpleister weer een stuk door moeten rijden naar het zuiden, maar het is de moeite waard. Split is de grootste en belangrijkste stad van Dalmatië en daarmee zelfs na Zagreb de grootste stad van Kroatië. Ook deze vakantiebestemming biedt voor ieder wel weer wat wils. Fijne restaurants, een bruisend uitgaansleven en alle overige ingrediënten voor een geslaagde zon-zee-strand-vakantie. Maar tegelijkertijd vind je er ook talloze oude gebouwen zoals het Paleis van Diocletianus, de Kathedraal van sv. Dujma (St.Domnius), het standbeeld van Grgur Ninski, de Tempel van Jupiter en het plein Prokurative. Meer dan genoeg redenen dus om deze bijzondere stad eens te bezoeken tijdens je autovakantie in Kroatië.
Dubrovnik
De laatste populaire vakantiebestemming in Kroatië die we hier gaan benoemen vinden we in het uiterste zuidelijke deel van Kroatië. Vanaf Utrecht gezien zal je er zo’n 1900 kilometer voor over moeten hebben om hier te komen, maar vertrouw ons en de overige Kroatië-gangers maar: het is het waard!
Ze zeggen dat Dubrovnik één groot openluchtmuseum is en daar is geen woord Spaans bij. Echt alles in deze eeuwenoude stad ademt historie en het is dan ook niet voor niets dat de gehele stad op de UNESCO erfgoedlijst is geplaatst. Belangrijke bezienswaardigheden zijn onder meer Knezev dvor (Vorstpaleis), Gradske zidine (de stadsmuren), Lovrijenac, Orlandov stup (Orlando pilaar), Tvrđava sv. Ivana (St.Jan’s fort) en met deze nog vele, vele anderen.
Desondanks biedt Dubrovnik ook voor de vakantieganger die niet (of minder) geïnteresseerd is in al deze oude meuk voldoende vertier. Van watersporten en luieren aan het strand tot lekker eten in de sfeervolle restaurants en dansen op de dansvloer tot in de diepe nacht: Dubrovnik heeft het allemaal!
En Zagreb dan?
Bewust hebben we Zagreb niet opgenomen in dit lijstje. Het spreekt immers voor zich dat de hoofdstad van Kroatië het bezoeken waard is. De stad ligt echter dieper landinwaarts en daardoor niet bepaald op de route die veel mensen nemen als ze met de auto naar Kroatië gaan. Alle 5 de hotspots die we hierboven benoemd hebben liggen aan de Adriatische Zee. Je zou ze dus vrij eenvoudig kunnen bezoeken tijdens je autovakantie in Kroatië. Toch ook Zagreb aandoen tijdens de vakantie? Op zich geen probleem. Vanaf de kust is het ongeveer een uur of 2-3 rijden naar de Kroatische hoofdstad.
Lees hier nog meer over de leukste plekken van Kroatië »
Met de auto naar Kroatië
Met de auto naar Kroatië is dus prima te doen. Reis je naar het noorden van Kroatië, dan moet je rekenen op zo’n 1300 à 1500 kilometer. Heb je populaire plekken als Zadar of Split in het midden van het land in gedachten, dan zal je zo’n 1400 à 1700 kilometer af moeten leggen. Wil je het machtig-mooie Dubrovnik in het zuiden van Kroatië bezoeken, dan moet je rekenen op bijna 1900 kilometer vanaf Utrecht.
De eerste tip die we je dan ook willen meegeven: boek een overnachting tijdens de heen en/of terugreis. Ergens halverwege in Oostenrijk overnachten is een goed idee. Op die manier heb je het grootste gedeelte van de autoreis al achter de rug en zal je een stuk meer uitgerust aankomen op je vakantiebestemming dan wanneer je de rit in 1 ruk maakt. Des te meer je zult genieten van de vakantie natuurlijk!
Documenten
Als je met de auto op vakantie gaat naar Kroatië zal je een aantal documenten moeten kunnen overleggen wanneer hier om gevraagd wordt. Je bent welkom in het land met een geldige identiteitskaart of paspoort. Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Bijschrijven in het paspoort van paps of mams wordt sinds 2012 niet meer geaccepteerd. Je Nederlandse rijbewijs is ook in Kroatië geldig als document om een auto (of ander voertuig) mee te besturen, maar geldt hier niet als geldig legitimatiebewijs. Even goed controleren dus voordat je op pad gaat!
Je hebt in Kroatië niet verplicht een NL sticker nodig op je auto. De landcode op de kentekenplaat is voldoende. Heb je die echter niet (bijvoorbeeld op een aanhangwagen, een fietsendrager of op een oldtimer), dan heb je de NL sticker wél nodig op je voertuig.
Uiteraard moet je auto en/of caravan verzekerd zijn. Het is niet verplicht om de groene kaart bij je te hebben, maar je moet wel altijd aan kunnen tonen dat een voertuig en/of de caravan (met eigen kenteken) verzekerd is. Het is dus wel aangeraden om de groene kaart voor beiden mee te nemen als je met de caravan op pad gaat. Hier staan tenslotte alle verzekeringsgegevens op. Neem dan overigens wel het originele document mee. Een kopie wordt in de meeste gevallen in Kroatië niet geaccepteerd.
Tol
Zoals in wel meer Europese landen kent Kroatië tolwegen. Houd hier dan ook rekening mee als je met de auto richting Kroatië gaat. In de meeste gevallen ben je door Oostenrijk heen gereden om in Kroatië te komen. Doorgaans gebruik je daar een speciaal tolvignet voor die je kunt aanschaffen bij tankstations of de ANWB. In Kroatië werken ze nog met de ‘ouderwetse’ systemen. Je zal dus aan de poortjes moeten betalen. Dit kan met contant geld (in kuna’s of euro’s) of met een creditcard. Je kan hier NIET met je pinpas betalen. Zorg dus dat je voldoende cash bij je hebt of een creditcard.
Je kunt echter ook gebruik maken van het prepaidkaartsysteem, genaamd ENC. Het kastje dat hiervoor benodigd is kun je aanschaffen bij de tolstations en biedt je ongeveer 20% korting op de toltarieven. Extra pluspunt: je hoeft bij drukte niet in de lange rijen plaats te nemen bij de tolpoortjes waar contant of per creditcard moet worden afgerekend.
Verplichte attributen in de auto
Een ongeluk zit helaas in een klein hoekje en daarom is het verplicht om een aantal attributen in de auto te hebben als je met de auto afreist naar Kroatië. Een gevarendriehoek (twee als je met een caravan reist), een reflecterend veiligheidshesje, een verbanddoos en reservelampen (met uitzondering van auto’s die zijn uitgerust met xenon-, neon- of ledverlichting) zijn verplicht om in de auto te hebben in Kroatië.
Alcoholgebruik
Een lekker biertje of wijntje op het terras in Kroatië? Pas dan op als je van plan bent om daarna nog auto te gaan rijden. In Kroatië zijn ze erg streng als het om alcohol in het verkeer gaat. Zelfs het kleinste alcoholpromillage wordt beboet. Je doet er dus verstandig aan om helemaal niets te drinken als je met de auto op verkenning gaat, maar kan je dat ijskoude biertje of verfrissend wijntje echt niet laten staan? Wacht dan minimaal twee uur voordat je weer achter het stuur kruipt. Scheelt je weer het nodige zondegeld!
Tanken
Net als bij de tolpoortjes kun je bij veel tankstations niet met je pinpas terecht en zelfs de creditcard wordt op een aantal plaatsen niet geaccepteerd. Zorg dus dat je voldoende contant geld bij je hebt als je op pad gaat met de auto in Kroatië. Er zijn echter wel uitzonderingen: de grotere tankstations langs de hoofd- en snelwegen accepteren vaak wél je pinpas of een creditcard.
Regels omtrent snelheid
De regels omtrent de maximum snelheid zijn wat anders dan we in Nederland gewend zijn. Er wordt namelijk verschil gemaakt tussen beginnende bestuurders (minder dan 2 jaar in het bezit van een rijbewijs) en wat meer ervaren bestuurders. Binnen de bebouwde kom mag je maximaal 50 km/u rijden. Buiten de bebouwde kom mag je op de hoofdwegen maximaal 90 km/u rijden als je een ervaren bestuurder bent. Beginnende bestuurders mogen hier maximaal 80 km/u. Op autowegen geldt een limiet van 110 km/u voor ervaren bestuurders en een limiet van 100 km/u voor minder ervaren bestuurders. Op de rijkswegen geldt een maximale snelheid van 130 km/u voor ervaren bestuurders. Beginnende bestuurders mogen hier maximaal 110 km/u. Ga je met de caravan op vakantie naar Kroatië? Dan mag je niet harder dan 80 km/u rijden.
Wegennetwerk
Over het algemeen is het wegennetwerk in Kroatië prima, maar vooral de (kleine) binnenwegen laten soms nog wel eens te wensen over. Pas daar dan ook op, vooral als het stevig geregend heeft. Mocht je in het najaar of in de winter naar Kroatië gaan met de auto, weet dan dat je ook overdag verlichting moet voeren. Op zowel de hoofdwegen, als de binnenwegen. Deze regel geldt van de laatste zondag in oktober tot de laatste zondag in maart. Het niet voeren van verlichting in deze periode kan je zo’n € 40,- kosten.
Extra tips bij een autovakantie naar Kroatië
- Zowel in Oostenrijk, als Slovenië is een tolvignet verplicht. In Slovenië is deze nog best wel prijzig. Omrijden kan via Italië over de mooie E70 langs de kust en via het beroemde plaatsje Triëst, dat eigenlijk een tussenstop wel waard is als je er de tijd voor hebt.
- Een andere reden om deze route te nemen: vrijwel alle vakantiegangers die met de auto naar Kroatië gaan, nemen de bekende route Keulen-Frankfurt-München-Oostenrijk-Slovenië-Kroatië. Zeker in de zomermaanden leidt dit tot enorm lange files rondom het kustplaatsje Koper waar de meeste automobilisten de grens oversteken. Je vermijdt deze tweebaansweg het beste in het weekend en midden op de dag. Heb je voor de overnachting in Triëst gekozen? Dan ben je in zo’n 3 kwartier al bij de grensovergang en kun je mooi al het overige autoverkeer voor zijn!
- Een ander alternatief om alle drukte rondom de populaire grensovergang nabij Koper te vermijden, is om de grens vanuit Slovenië naar Kroatië over te steken bij het plaatsje Rupa. Dit is weliswaar in de meeste gevallen iets om (zeker als je in Istrië vakantie gaat vieren), maar het is vele malen rustiger op dit traject waardoor je lekker door kunt rijden. Bovendien is het groene heuvelachtige landschap onderweg een waar genot tijdens het autorijden. In veel gevallen dus een absolute win-win!
- Wel met de auto naar Kroatië, maar weinig zin om het gehele stuk zelf rijdend af te leggen? Neem dan vanuit Düsseldorf de autoslaaptrein naar Wenen! Je bespaart daarmee al gauw zo’n duizend kilometer en rijdt doorgaans in een uur of 7/8 vanuit de Oostenrijkse hoofdstad naar je vakantiebestemming in Kroatië. Een prima alternatief als je toch al van plan was om een tussenstop te maken tijdens de autoreis vanuit Nederland!
Nog een allerlaatste tip, al geldt deze niet alleen specifiek voor autovakanties naar Kroatië: is ‘zwarte zaterdag’ toch echt de dag dat je op vakantie ‘moet’ gaan? Vertrek dan lekker laat in de middag. De ergste drukte onderweg is dan in veel gevallen al voorbij. De meesten gaan ergens een hapje eten of zoeken een onderkomen voor de nacht. Terwijl zij op één oor gaan, tuf jij lekker door. Richting Istrië. Krk. Split. Dalmatië. Dubrovnik. Of alle andere geweldige vakantiebestemmingen die Kroatië als vakantieland te bieden heeft!