De treinrit van Moskou naar Beijing (Peking) is al sinds jaar en dag één van de meest geliefde treinreizen die je als reiziger kunt maken. Mede dankzij het populaire tv-programma “Peking Express” is de populariteit van de treinreis toegenomen. Het is een rit die men ooit wel eens in het leven gemaakt moet hebben voor velen en eerlijk is eerlijk: daar zit wel een grote mate van waarheid in. Het is een schitterende treinreis door Rusland, Mongolië en China waarbij je je ogen uitkijkt. In dit artikel leggen we je alle ins- en outs uit die komen kijken bij het zelf boeken van een reis met de Transsiberië Express.
Trans-Siberië Express, Trans-Mongolië Express, Peking Express of Trans-Manchurian Express?
Om maar direct helderheid te scheppen: er zijn verschillende benamingen voor één-en-dezelfde treinreis en in de volksmond worden ze vaak door elkaar gehaald. De benaming “Peking Express” is dankzij het gelijknamige tv-programma momenteel waarschijnlijk het bekendst, maar feitelijk is deze onjuist. Ook de naam Trans-Siberië Express is niet helemaal correct, al is dit in de volksmond (en internationaal gezien) de bekendste benaming van de treinreis. De officiële route van de Trans-Siberië Express loopt namelijk van Moskou naar Vladivostok, in het uiterste zuidoosten van Rusland op de grens met China. Het is daarmee niet de route die de meeste reizigers bedoelen wanneer ze van plan zijn om de Trans-Siberië Express te nemen. Ze hebben het dan doorgaans over de treinreis die door Mongolië gaat en welke beter bekend staat als de Trans-Mongolië Express. Alhoewel de titel van dit artikel dus schetst alsof het om de Trans-Siberië Express-treinreis gaat, hebben we het dus feitelijk in de rest van het artikel over de Trans-Mongolië Express-treinreis. Dat gezegd hebbende: hoe boek je deze razendpopulaire treinreis nu precies?
Boeken van de treinreis
In Nederland klagen we maar wat graag over de NS. Wanneer er één blaadje op het spoor valt is de gehele dienstregeling ontregeld. Ze rijden nooit op tijd en uitgerekend als je een belangrijke afspraak hebt zijn er werkzaamheden aan het spoor op je traject. Verschrikkelijk is het, dat reizen met de trein door Nederland.
Anders dan je gewend bent
Wie een kaartje wilt bemachtigen voor de Trans-Siberië Express (of dus beter gezegd: de Trans-Mongolië Express) zal al snel terugkomen op zijn of haar mening over de NS. Een kaartje bemachtigen op dit populaire traject is namelijk niet zo eenvoudig als het lijkt en zeker niet als je de dienstverlening van “onze” NS gewend bent. Als buitenstaander die geen Russisch spreekt is het niet onmogelijk om zelf een treinkaartje te bemachtigen, maar knap lastig is het wel. Het kost veel tijd en energie om zelf uit te zoeken welke treinen je precies moet boeken, zeker als je tussendoor een (of meerdere) tussenstop(s) wilt maken. De werking van de Trans-Siberië Express is namelijk net even anders dan je wellicht gewend bent. Wil je tussendoor een tussenstop maken (en wie wilt dat nu niet tijdens zo’n geweldige treinreis?!), dan zal je voor de rest van het traject een nieuw treinkaartje moeten reserveren. Populaire tussenstops tijdens de treinrit zijn onder meer Irkutsk in Rusland en Ulaanbaatar in Mongolië. Stel dat je beide bestemmingen als tussenstop wilt aandoen, dan moet je dus treinkaartjes boeken voor het traject “Moskou-Irkutsk”, “Irkutsk-Ulaanbaatar” en “Ulaanbaatar-Bejing” in plaats van een kaartje voor het traject “Moskou-Bejing”.
Reistijden en een strakke planning
Naast de verschillende treinkaartjes die je zelf moet boeken via (internationale) websites als http://eng.rzd.ru/ (Russische Spoorwegen) en mongoliatraintickets.com (Spoorwegen in Mongolië) moet je ook goed rekening houden met de tijdstippen waarop de treinen rijden. Ze vertrekken namelijk niet elke dag en veelal zitten er 3, 5 of 7 dagen tussen voor je op de volgende trein naar je eerstvolgende bestemming kunt springen. Logischerwijs vergt dit het nodige uitzoekwerk en een secure planning als je met een beperkte tijd zit voor je treinreis met de Trans-Siberië Express.
Wanneer kun je het best reizen met de Transsiberië express?
De transsiberië express is het hele jaar door prachtig, alhoewel elk seizoen natuurlijk zijn charme heeft. We raden je dan ook aan hier goed rekening mee te houden en in de winter genoeg warme kleding mee te nemen. Wij zouden je adviseren om eind zomer/begin herfst je reis te plannen als het mogelijk is. Temperaturen zijn dan zacht en aangenaam en als je gelukt hebt kunt genieten van het opkomende herfstlandschap. Probeer je reis niet aan het einde van het winterseizoen te plannen; grote kans dat de smeltende sneeuw een boel prachtige uitzichten verpest. Ook Golden Week (Chinese feestweek begin oktober) is een gelegenheid die je het best kunt vermijden: 100.000en Chinesen reizen in deze week met de Transsiberië Express.
Visa
Als je dacht dat het boeken van je treinkaartje(s) hoofdpijn was, dan is het goed om te weten dat je voor zowel Rusland, Mongolië, als China over een visum moet beschikken om het land in te kunnen reizen en ook dit vergt de nodige moeite en energie om dit goed te regelen.
Om Rusland in te mogen reizen dien je bij de Russische ambassade of een (online) visumbureau een aanvraag in te dienen. Je moet onder meer een kleurenpasfoto, een verklaring van je zorgverzekering, een geldig paspoort en een uitnodiging uit Rusland kunnen overleggen om het visum te bemachtigen. De uitnodiging vanuit Rusland klinkt misschien wat vreemd, maar het hotel waar je van plan bent om te verblijven na aankomst in Moskou (of misschien wel tijdens een tussenstop gedurende de treinreis) kan deze uitnodiging voor je verzorgen. De aanvraag voor je visum kan ongeveer 7 dagen in beslag nemen en uiteraard zal je de documenten zelf moeten brengen en ophalen als je de visumaanvraag niet middels een visumbureau laat verlopen.
Voor het visum om Mongolië in te mogen reizen dien je af te reizen naar het Consulaat van Mongolië in Breda of de ambassade van het land in Brussel. Liever uitbesteden? Ook in dit geval kan je de visumaanvraag weer uitbesteden aan een visumbureau als bijvoorbeeld VisumCentrale.nl. Je moet onder meer een geldig paspoort, een kopie van je laatste 3 bankafschriften, een bewijs van je reisarrangement (in dit geval dus je ticket of voucher voor de Trans-Siberië Express) en een hotelbevestiging kunnen overleggen om de visumaanvraag met succes af te kunnen ronden. Net als het Russische visum kan de aanvraag tot 7 dagen in beslag nemen.
Voor het visum om China in te mogen reizen moest je voorheen naar de Chinese ambassade, maar tegenwoordig verlopen de visumaanvragen via het Chinese Visa Application Service Center (CVASC). Je kunt zelf langs gaan bij het CVASC in Den Haag of je aanvraag per post insturen. Ook hier kun je echter weer je visumaanvraag laten doen door een speciaal visumbureau. Om het visum te bemachtigen dien je een geldig paspoort, een officiële pasfoto, het aanvraagformulier van het CVASC, een kopie van je treinkaartje/voucher, een hotelreservering en een reisschema waarop staat vermeld wat je elke dag in China van plan bent te gaan doen te overleggen. Net als de twee overige visa kan je aanvraag tot 7 dagen in beslag nemen.
Heen- en terugreis
Al het bovenstaande geregeld? Dan ben je er natuurlijk nog niet. Je zult tenslotte eerst nog maar eens op de plaats van bestemming dienen te komen en na je treinreis zal je natuurlijk ook weer richting huis moeten. In de meeste gevallen beginnen Europese reizigers hun avontuur in Moskou of Sint Petersburg en reizen ze oostwaarts naar China met de Trans-Siberië Express. Je hebt daarbij grofweg twee opties: met de trein afreizen naar Rusland of met het vliegtuig. Vanuit Amsterdam en Brussel kun je in 1 dag en 10 uur met de intercity naar Moskou afreizen. Je hebt daarbij de keuze om de ‘slaaptrein’ vanaf Berlijn of vanuit Warschau naar Moskou te nemen. De slaaptreinen zijn vandaag de dag comfortabeler dan je misschien zou verwachten. Er kunnen 2- of 4-persoonscompartimenten gereserveerd worden met goede bedden en een tafeltje om wat te lezen en je maaltijden te verorberen.
Kies je voor een heen- en/of terugreis met het vliegtuig, dan begint je reis natuurlijk uitermate ontspannend. In iets meer dan 3 uur zit je al vanaf Nederlandse luchthavens in de hoofdstad van Rusland en wie wat flexibel is qua reistijden kan ook nog eens voor een prikkie naar Moskou afreizen. De tijd dat je honderden euro’s neer moest tellen voor een vliegticket naar de Russische hoofdstad is wel voorbij. Je vliegt tegenwoordig al voor minder dan 100 euro naar Moskou en Sint Petersburg. Om vanuit Peking weer huiswaarts te keren is het vliegtuig je beste vriend. Tenzij de treinreis je zó overdonderd heeft (in positieve zin) dat je ‘m nogmaals de andere kant op wilt maken natuurlijk!