15 tips voor vakantie met je hond aan zee

15 tips voor vakantie met je hond aan zee

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Voor de één is het een no-brainer: de hond gaat sowieso mee op (zomer)vakantie! Voor de ander ligt het wat moeilijker en biedt een hondenpension of hondenoppas uitkomst tijdens de vakantie. Jij kunt zodoende lekker vakantie vieren in binnen- of buitenland en je hond is in goede handen en is eigenlijk zelf ook even op “vakantie”. Herken je je vooral in dit laatste? Dan is dit artikel niet voor jou (of misschien juist wel, om in te zien dat het prima te doen is; een vakantie met je hond aan zee). In alle andere gevallen: we hebben 15 tips voor je verzameld zodat je vakantie aan zee met je trouwe viervoeter een waar succes wordt!


Hond mee of niet mee op vakantie?

Natuurlijk is er ook nog een derde groep hondenbezitters. Zij die hun trouwe kameraad het liefst meenemen op vakantie, maar twijfelen of het wel slim is om de hond mee te nemen naar het vakantieadres. Een husky is bijvoorbeeld een prachtig type hond, maar je doet hem niet echt een plezier door hem mee te nemen naar een strand aan de Costa del Sol met temperaturen waar hij niet voor gemaakt is. Andersom moet je een Chinese naakthond ook niet zonder truitje mee de piste op nemen in Oostenrijk of Zwitserland. Pure logica, maar wel iets waar hondenbezitters mee kunnen worstelen als het om de (zomer)vakantie gaat. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven, want als je je hond graag mee wilt nemen op vakantie naar zee, zal je soms zelf wat water bij de wijn moeten doen en niet voor een bloedhete camping in Portugal moeten kiezen, maar het wellicht dichter bij huis moeten zoeken. Daarom trappen we af met 5 leuke bestemmingen aan zee in Nederland waar je hond zeker weten ten volle zal genieten van de vakantie!


Op vakantie in Nederland met je hond

En masse zoeken we het zonnige zuiden op in de zomervakantie, maar Nederland is in principe een geweldig vakantieland. Als het weer een beetje mee zit kun je langs de gehele kust aan de Noordzee genieten van een heerlijke zon-, zee- en strandvakantie en bijkomend voordeel: Nederland is zéér gastvriendelijk als het om honden gaat. Zeker de eerste bestemming in dit lijstje staat bekend als ‘hemel op aarde’ voor hondenbezitters en hun trouwe viervoeters.

Texel

Wie al wel eens zelf op Texel is geweest zal het kunnen beamen: waar je ook bent op het eiland, overal zijn honden te zien. In restaurants, op het strand, op de camping en op het bungalowpark. Er zijn onnoemelijk veel vakantieadresjes op Texel te vinden waar jij en je maatje op vier poten meer dan welkom zijn. Op veel stranden mag je hond gewoon loslopen en ook in de bossen op Texel geldt geen aanlijnplicht, mits er grazers of vee rondloopt. Een ideale vakantiebestemming aan zee dus, want uiteraard zorgt ‘het Ibiza van het noorden’ voor dat ultieme eiland- en vakantiegevoel!

Bloemendaal aan Zee

Bloemendaal aan Zee geldt al sinds jaar en dag als geliefde vakantiebestemming, zeker onder hondenbezitters. Waar het nabij gelegen (en tevens populaire) Zandvoort honden overdag weert op het strand in het hoogseizoen, mag je trouwe viervoeter op het hondenstrand in Bloemendaal aan Zee wél de gehele dag mee het strand op en hoeft daarbij niet eens aangelijnd te zijn. Je vindt het hondenstrand bij de strandopgang bij strandtent Parnassia en deze loopt door tot het naaktstrand van Bloemendaal aan Zee. ‘s Avonds toch een kijkje nemen in het mondaine Zandvoort? Dan mag je hond na 19.00 uur wél gewoon mee het strand op!

Noordwijk aan Zee

Een stukje zuidelijker gelegen vind je een andere populaire vakantiebestemming aan zee: Noordwijk! De badplaats bruist in de zomermaanden en wordt rijkelijk bezocht door mensen uit binnen- en buitenland. Hondenbezitters kunnen terecht op het hondenstrand in het zuidelijke deel van Noordwijk, helemaal aan het einde van de Koningin Astrid Boulevard. Het hondenstrand is maar liefst 2,5e kilometer lang en loopt helemaal door tot Katwijk. Uitermate geschikt dus om een mooie wandeling te maken, maar je mag je hond ook gewoon overdag meenemen als je gaat ‘liggen bakken’ op het strand. Extra tip: bij strandpaviljoen Take2 (binnenkort beter bekend als Bubble Beach) is je hond meer dan welkom. Er zijn speciale ligkussens op de loungesets voor je trouwe viervoeter en je kunt zelfs heuse gerechten voor je hond bestellen. Niet voor niets dan ook dat dit hondenstrand in 2017 in de lijst met 21 perfecte strandbestemmingen wereldwijd van National Geographic, op de 13de plek terecht is gekomen!

Scheveningen

Weer zo’n badplaats die in het hoogseizoen volstroomt met vakantiegangers uit binnen- en buitenland. Terecht, want Scheveningen is een heerlijke plek om te vertoeven in de zomermaanden. Hartje Den Haag is met de tram in no-time te bereiken en de boulevard bruist tot in de late uurtjes. Hondenbezitters zijn het gehele jaar door welkom op het Noorderstrand, ook wel bekend als ‘t Puntje. Je vindt het hondenstrand vanaf het Zwarte Pad, bij strandpaal 47 net iets voorbij Carlton Beach. Om het strand te bereiken zal je een klein stukje moeten lopen met je hond aangelijnd (het hondenstrand is niet met de auto te bereiken), maar vanaf strandpaal 47 kun je met een gerust hart de lijn afdoen en genieten van het strand en de zee samen met je trouwe viervoeter.

Zeeuwse kust

Als er één regio in Nederland aan zee is die mateloos populair is voor een zon, zee- en strandvakantie, dan is het Zeeland wel. Met gemiddeld het meeste aantal zonuren van geheel Nederland en stranden in overvloed kun je hier heerlijk genieten in de zomermaanden en het mooie: je hond is praktisch overal welkom. Van Westkapelle tot Oostkapelle en van Breskens tot Zoutelande: er zijn overal wel stukken strand te vinden waar je trouwe viervoeter lekker los mag banjeren. Tevens is je hond in de meeste horecagelegenheden wel welkom in Zeeland en sterker nog: de ober komt meestal zelf al aangelopen met een bakje water zodat je er zelf niet om hoeft te vragen!


10 tips voor een vakantie aan zee met je hond in het buitenland

In het tweede gedeelte van dit artikel laten we de vakantiebestemmingen aan zee in het buitenland waar je hond welkom is voor wat het is en hebben we 10 praktische tips als je je trouwe viervoeter wilt meenemen op vakantie. In de meeste landen zul je tenslotte genoeg plekken aan zee vinden waar je hond meer dan welkom is, maar naar het buitenland met je hond is toch net even anders dan een weekje in Noordwijk of Bloemendaal aan Zee verblijven. Daarom 10 praktische tips die ervoor zorgen dat zowel jij, als je hond, onbezorgd kan genieten van de (zomer)vakantie aan zee!

1. Een goede voorbereiding is het halve werk

Zeker als je met de auto afreist naar je vakantiebestemming (aan zee) is het belangrijk dat je een goede voorbereiding treft. Heb je voldoende tijd om af en toe de benen te strekken en je hond z’n plasje en/of grote boodschap te laten doen of ben je gebonden aan een strak tijdschema en is er maar weinig tijd om af en toe even te stoppen en een (kleine) wandeling te maken? Ook niet geheel onbelangrijk: hoe reislustig is je hond? Gaat hij of zij op de achterbank liggen en slaapt je trouwe viervoeter de hele weg of zit hij constant mee te kijken over je schouder en blaft hij naar elke auto die je voorbij raast? De dierenarts kan je hond pilletjes meegeven waardoor hij rustig is tijdens de reis en niet al te gestrest de reis hoeft te ervaren.

2. Inentingen, paspoort en verzekering

Natuurlijk zorg je ieder jaar netjes voor de nodige inentingen, maar voor sommige landen zijn aanvullende voorwaarden van toepassing zoals een bloedonderzoek of een gezondheidsverklaring. Bezoek dan ook vooral de dierenarts voordat je aan je reis begint zodat je zeker weet dat je voldoet aan alle gestelde eisen voor het ‘invoeren’ van je trouwe viervoeter. Vergeet tevens het paspoort niet mee te nemen. In Europa is het in de meeste landen verplicht om het hondenpaspoort bij je te hebben en ben je helemaal slim, dan voeg je daar ook nog een kopietje van je WA-verzekering aan toe. In veel landen in Europa moet je kunnen aantonen dat jij en je hond verzekerd zijn tegen eventuele schade die je hond en/of jij toebrengt aan anderen en/of materiële zaken. Door de benodigde gegevens altijd bij je te dragen kun je een hoop ellende voorkomen.

3. Regels in het buitenland

We zijn 1 Europa, maar nog steeds gelden er tal van andere regels in het buitenland. In Duitsland mag je je hond bijvoorbeeld niet los in de auto vervoeren. Je moet je hond aan de autogordel hebben of in een bench vervoeren. Voorkom onnodige boetes en informeer goed naar de geldende regels in de landen die je bezoekt en/of doorkruist. Op Dogsincluded.nl vind je alle bestaande regelgeving voor alle landen in Europa.

4. ‘Stoere’ honden niet overal welkom

Aanvullend op bovenstaande: in een flink aantal landen zijn bepaalde hondenrassen niet welkom. Het gaat dan praktisch altijd om ‘gevaarlijke’ hondenrassen zoals de pitbull, de American Staffordshire Terriër, de Dogo Argentina en soms zelfs om de rottweiler en de dobermann. Informeer goed of je hond welkom is in het land waar je naartoe wilt reizen. In het meest gunstige geval zal je rechtsomkeert moeten maken bij de grensovergang, maar in het minst gunstige geval wordt je hond in beslag genomen en/of zelfs afgemaakt. Niet iets waar je op zit te wachten natuurlijk tijdens je vakantie aan zee in het buitenland!

5. Houd rekening met het klimaat

We stelden in het begin van dit artikel al dat een Husky de vakantie aan zee in het bloedhete Spanje vast niet zo prettig zal ervaren als jij. Houd dan ook goed rekening met het klimaat van het land waar je naartoe gaat. Je kunt nog zo graag je trouwe viervoeter mee willen nemen naar je favoriete vakantiebestemming, maar als hij of zij er niet voor gemaakt is, doe het dan vooral niet of tref diepgaande maatregelen zodat de vakantie alsnog draaglijk is voor je hond. Denk dan aan een koelmat bijvoorbeeld in hele warme gebieden of juist een truitje voor koude regio’s. Je hond meenemen op vakantie naar zee is leuk, maar als je hond er zelf geen plezier aan beleeft is het uiteindelijk voor niemand leuk natuurlijk!

6. Houd rekening met het lokale beleid

Het spreekt voor zich dat je hondenpoep netjes opruimt en je hond op openbare plekken netjes aanlijnt, maar in sommige delen van Europa is het bijvoorbeeld noodzaak om je hond een muilkorf om te doen in openbare gelegenheden (het ene land is hier strenger in dan het andere en ook het type ras dat je hebt is hierbij van belang). Lap deze regels niet aan je laars, maar voldoe aan de regelgeving in het land waar je je bevindt. Enerzijds voorkom je hiermee onnodige boetes en anderzijds kweek je “goodwill” bij de lokale bevolking en/ of lokale overheden.

7. Neem voldoende eigen voer mee

Het ene hondenras is er vatbaarder voor dan het andere, maar het laatste wat je wilt tijdens je vakantie is natuurlijk een hond die compleet van slag is (qua werking van de darmen) vanwege ander voedsel. Is je hond gewend aan een bepaald merk hondenvoer en weet je dat hij of zij problemen krijgt als je plots wisselt van voer, zorg dan dat je voldoende voer bij je hebt voor de gehele vakantie. Typische merken hondenvoer die in Nederland overal te verkrijgen zijn zal je in het buitenland wellicht niet kunnen vinden en om problemen te voorkomen kun je dus beter iets teveel voer meenemen, dan halverwege de vakantie over moeten schakelen op ander voer met alle mogelijke gevolgen van dien.

8. Je hond alleen laten op vakantie

Het moment komt er altijd wel een keer tijdens je vakantie: je wilt een museum of andere bezienswaardigheid bezoeken waar je hond niet welkom is. Je kunt dan twee (eigenlijk 3) dingen doen: de plek niet bezoeken (wat zonde is, want je bent tenslotte niet voor niets naar deze plek afgereisd), je hond onderbrengen bij een hondenoppasser of een hondenpension of je hond alleen laten in het hotel, de camper/caravan of de vakantiebungalow. Welke optie het beste is laten we in het midden (dit is tenslotte volledig afhankelijk van jezelf en je hond), maar besluit je je hond alleen te laten voor de tijd dat het duurt dat jij de bezienswaardigheid bezoekt, zet dan vooral de radio of de tv aan in je hotelkamer, vakantiebungalow of de camper/caravan. Een hond kan zich in een vreemde omgeving (zonder jou in de directe nabijheid) zeer ongemakkelijk voelen. Door wat achtergrondgeluid te bieden vergemakkelijk je de situatie voor je hond. Let op: dit werkt niet voor elke hond. Uiteindelijk weet alleen jij waar je het meest wijs aan doet in zo’n situatie!

9. Hond kwijt

Je hoopt het natuurlijk nooit, maar heb je toevallig een eigenwijze kwibus die bij het minste of geringste de hort op gaat: raak vooral niet in paniek. Een hond komt meestal terug naar de plek waar hij je voor het laatst gezien heeft. De kans is dan ook groot dat hij/zij na zijn of haar avontuur gewoon weer terugkeert naar de plek waar hij/zij ‘ontsnapt’ is. Blijft je hond toch voor langere tijd spoorloos? Zorg dan dat je voordat je op reis gaat recente foto’s hebt uitgeprint die je her en der in de buurt kunt ophangen. Denk dan aan supermarkten in de buurt, een dierenarts in de directe omgeving of andere openbare plekken waar veel mensen komen die je hond mogelijkerwijs gezien kunnen hebben. Het zekere voor het onzekere nemen? Rust je hond dan uit met een ‘tracker’. Deze kun je bevestigen aan de halsband zodat je via de app op je smartphone of tablet precies kunt zien waar je hond zich op dat moment bevindt. De trackers komen meestal in een abonnementsvorm voor een paar euro per maand. Het kost je misschien dan wel wat, maar de geruststelling dat je je hond altijd weet op te sporen is het het wellicht meer dan waard!

10. Water. Water. Water.

Zeker in de zonnige delen van Europa is het essentieel dat je hond voldoende drinkt. In veel landen zul je op openbare plekken drinkgelegenheden vinden (voor honden), maar het is nooit verkeerd als je zelf zorg draagt voor het drinken voor je trouwe viervoeter. Koop dus vooral zo’n opvouwbaar waterbakje en verlaat je vakantieadres nooit zonder flesje water. Je hond zal je dankbaar zijn na een intense hiketocht door de mooie binnenlanden van Spanje, Portugal of Italië, zelfs als hij/zij zelf niet direct aanstoot maakt om te drinken!



foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag