De trouwe viervoeter. Veel mensen hebben er één (of meerdere). Een hond is man’s beste vriend, maar kan soms ook een blok aan het been zijn. Op vakantie kun je tenslotte niet overal je hond mee naartoe nemen. Daardoor vallen een hoop bestemmingen en accommodaties al af, nog voordat je je goed en wel verdiept hebt in je aankomende reisbestemming. In dit artikel hebben we een aantal bestemmingen op een rijtje voor je gezet waar je hond wél welkom is en hebben we ook nog wat tips verzameld voor als je je hond meeneemt op vakantie.
Met de hond op vakantie
In Nederland zijn we honden wel gewend. In tegenstelling tot veel andere (Europese) landen kennen we nagenoeg geen zwerfhonden. Loopt er een hond zonder baasje op straat, dan staat in een mum van tijd de dierenambulance paraat om de hond op te vangen en in de meeste gevallen komt de hond weer netjes bij het baasje terecht door de chip die de meeste honden in Nederland wel hebben.
Fervente reizigers weten dat dit niet overal in de wereld het geval is. Er zijn zat landen waar zwerfhonden de normaalste zaak van de wereld zijn. Men kijkt er niet op of om naar. Het hoort bij de dagelijkse gang van zaken. Voor de meeste Nederlanders is dit maar een vreemde gewaarwording, maar de onderlinge verschillen tussen landen zijn er nu eenmaal. Dit houdt echter wel in dat er nogal wat haken en ogen zitten aan het op vakantie gaan met je hond. In de meeste landen is je hond wel welkom, maar zullen er aan bepaalde voorwaarden voldaan moeten worden. Voldoe je hier niet aan kan dat je op een (hoge) geldboete komen te staan. Zonde, want dat geld kun je natuurlijk veel beter besteden tijdens je vakantie.
Om je een handje te helpen bij de regelgeving in populaire Europese vakantielanden hebben we hieronder dan ook de belangrijkste zaken per land voor je op een rijtje gezet.
Nederland
Om maar dicht bij huis te beginnen: in Nederland zijn onder meer het dierenpaspoort, een chip en een inenting tegen rabiës (hondsdolheid) ten alle tijden verplicht. Op veel campings en in sommige hotels zijn honden toegestaan. Houd er wel rekening mee dat er in veel gevallen een toeslag wordt gevraagd en in de meeste situaties is er ook maar slechts 1 hond toegestaan per accommodatie. Heb je twee kleine hondjes, dan wilt men nog wel eens een oogje toeknijpen. Twee grote honden is echter vaak uit den boze. Twijfel je? Informeer dan van te voren even bij je accomodatie om teleurstelling te voorkomen.
België
In België gelden dezelfde regels als in Nederland. Je hond moet dus in het bezit zijn van een dierenpaspoort, gechipt zijn en ingeënt zijn tegen rabiës. Dit betekent dat je je hond die jonger is dan 3 maanden NIET mee mag nemen naar België. Een hond mag pas vanaf 12 weken ingeënt worden tegen hondsdolheid en je pup is daarom dus niet welkom in België. Houd er rekening mee dat de vaccinatie de gehele vakantie geldig moet zijn. Als de vaccinatietermijn vervalt gedurende de vakantie kun je beter van tevoren al de nieuwe griep bij de dierenarts halen. Tegenwoordig is de vaccinnatie 3 jaar geldig in plaats van 1 jaar.
Frankrijk
Ook in Frankrijk gelden dezelfde regels als in Nederland en België. Een paspoort, een chip en de vaccinnatie tegen rabiës zijn vereist. Eigenaren van pitbullachtige honden hebben een probleem als ze Frankrijk in willen. In Nederland en België geldt geen verbod op bepaalde rassen, maar in Frankrijk zijn alle honden met een pitbullachtig uiterlijk verboden, tenzij aangetoond kan worden dat de hond in het bezit is van een FCI stamboom. Toch zitten ook hier nog haken en ogen aan. Zo moet je bijvoorbeeld (in het Frans) aan kunnen tonen dat je hond onder àppel staat en zal er een gedragstest ondergaan moeten worden. Spreek je de Franse taal niet, dan zal je dus sowieso eerst een cursus Frans moeten doen. Over het algemeen is Frankrijk dus een wat moeilijkere bestemming voor eigenaren van Staffordshire terriërs, American Staffordshire terriërs, Mastiff’s en Tosa’s.
Duitsland
Wederom zijn de 3 hoofdzaken weer verplicht als je met je hond op vakantie wilt naar Duitsland: het paspoort, de chip en de inenting tegen rabiës. Ook Duitsland kent strenge regels omtrent ‘gevaarlijke’ honden. Hieronder vallen onder meer de Pitbull-Terriër, de American Staffordshire-Terriër de Staffordshire-Bullterriër en de Bullterriër. Om met deze honden Duitsland binnen te mogen komen zal je onder meer de FCI stamboom moeten kunnen overleggen en mag je niet langer dan 4 weken in het land verblijven met je hond.
Op sommige plekken zal je je hond ook moeten muilkorven. Denk dan bijvoorbeeld aan openbare plekken waar veel mensen komen. Alle regelgeving omtrent het meenemen van ‘gevaarlijke’ hondenrassen in Duitsland lees je hier. Ook goed om te weten: in vrijwel alle landen gelden geen speciale regels voor honden in de auto. Het spreekt voor zich dat je hond niet op de passagiersstoel plaats mag nemen, maar in Duitsland zal de hond tevens vastgemaakt moeten worden met een hondenautogordel.
Oostenrijk
Wanneer je naar Oostenrijk op vakantie wilt met je hond zal je hond zoals bij alle voorgaande vakantielanden in het bezit moeten zijn van een dierenpaspoort, een chip en de inenting tegen rabiës. In Oostenrijk zijn wél alle hondenrassen welkom, alleen zal je in sommige gevallen je hond moeten muilkorven. Dit kan per kanton en zelfs per gemeente verschillen. Uitleg daarover vind je hier. Pups die jonger zijn dan 3 maanden mogen Oostenrijk gewoon binnen, maar daar zitten wel twee voorwaarden aan vast: de pups moeten vergezeld worden door de moeder en de fokker of eigenaar moet een verklaring opstellen waarin aangegeven staat dat de pups tot aan de reis zijn opgegroeid op de geboorteplek en en niet in contact zijn geweest met dieren die mogelijk besmet waren met rabiës.
Ben je van plan om te gaan wandelen met je hond in Oostenrijk, dan moet je er rekening mee houden dat er in sommige gebieden voorzorgsmaatregelen zijn getroffen in verband met hondsdolheid. Met andere woorden: gif. Er staan in dat geval rode waarschuwingsborden en deze plekken kun je dus maar beter vermijden met je hond.
Zwitserland
In Zwitserland gelden praktisch alle regels die ook in Oostenrijk gelden, maar in tegenstelling tot het buurland zijn hier niet alle hondenrassen welkom. Het gaat hierbij wederom om de ‘gevaarlijke’ hondenrassen en de regels verschillen per kanton. Zo moet je bijvoorbeeld in sommige kantons aan kunnen tonen dat je een opvoedcursus hebt gevolgd met je hond en/of kunnen bewijzen dat je hond goed opgevoed, dan wel getraind is. Alle regelgeving rondom ‘gevaarlijke’ hondenrassen vind je hier.
Italië
In Italië gelden weer de bekende regels: paspoort, chip en inenting. Alle hondenrassen zijn hier welkom, maar in het openbaar moet de hond aangelijnd en gemuilkorfd zijn. Naar dit laatste wordt doorgaans niet zo nauw gekeken, maar het is aan te raden om de muilkorf in ieder geval altijd bij je te dragen. Het vervoeren van honden in je auto mag bij 1 hond volgens de regels in de meeste landen: niet op de voorstoelen, maar niet per se een autogordel. Ga je echter met twee of meer honden op vakantie naar Italië, dan zullen de honden achter een rek, in een bench of in de autogordel vervoerd moeten worden. Pups jonger dan 3 maanden mogen Italië overigens NIET in.
Spanje
Ook in Spanje zal je hond weer ingeënt moeten zijn en over een paspoort en chip moeten beschikken. Het vervoeren van je hond in de auto is wat strenger in Spanje dan in overige landen. De hond moet op de achterbank of in de kofferbak en dat moet middels een bench, rek of gordel gebeuren. Doe je dit niet, dan kan dit een hoge boete opleveren. De ‘gevaarlijke’ hondenrassen mogen Spanje in, maar wel onder strenge voorwaarden. Zo moet je hond altijd aangelijnd en gemuilkorfd zijn en moet je een speciale vergunning aanvragen om met je hond de grens over te mogen. In Spanje is de lijst met ‘gevaarlijke’ hondenrassen iets langer dan in overige vakantielanden. Naast de bekende pitbullachtige honden, worden ook de Rottweiler, de Dogo Argentino, de Fila Brasileiro, de Tosa Inu en de Akita Inu als gevaarlijk bestempeld.
Portugal
In Portugal gelden vrijwel alle regels die ook in Spanje gelden, maar de ‘gevaarlijke’ hondenrassen zijn hier in z’n geheel niet welkom. Het gaat hierbij om de Pitbull Terriër, Staffordshire Terriër, Staffordshire Bull Terriër, American Staffordshire Terriër, Dogo Argentino, Fila Brasileiro en de Japanse Tosa Inu. Baasjes van dit soort honden kunnen een vakantie naar Portugal dus helaas op hun buik schrijven.
Kroatië
In Kroatië gelden de 3 basisregels als vanouds en qua pups zijn de regels gelijk aan landen als Zwitserland en Oostenrijk. Er geldt een verbod op de Pitbull terriër en kruisingen hiervan. Andere ‘gevaarlijke’ honden zijn welkom, maar dan wel onder strikte voorwaarden. Zo moet een aantal hondenrassen ten alle tijden aangelijnd en gemuilkorfd zijn in openbare ruimten. Het gaat hierbij om: de Dobermann, de American StaffordShire Terriër, de Bull Terriër, de Rottweiler, de Duitse en Belgische herder, Japanse gevechtshonden, de Grote Japanse spits, de Mastiff, de Sarplaninac en hun kruisingen. De Bordeaux Dog en de Napolitaanse Mastiff hoeven niet gemuilkorfd te worden, maar dienen uiteraard wél aangelijnd te zijn in openbare ruimtes.
Groot Brittanië
Het land met strenge regelgeving hebben we voor het laatst bewaard. Er gelden namelijk nogal wat regeltjes als je met je hond de plas over wilt steken. Allereerst gelden de 3 basisregels: paspoort, inenting en chip. Daarnaast moet je hond tussen de 24 uur en 120 uur voor het moment van aankomst in Engeland door een dierenarts behandeld zijn tegen lintworm. Je mag dit niet zelf doen. Vergeet je dit te doen, dan wordt dit alsnog aan de grens gedaan en zal je hond 24 uur in quarantaine moeten.
De Pittbull, Japanse Tosa, Dogo Argentino en Fila Brasileiro zijn niet welkom in het Verenigd Koninkrijk. Ook alle kruisingen die hier op lijken zijn niet welkom. In Engeland ben jij als eigenaar ten alle tijden verantwoordelijk voor het gedrag van je hond. In geval van schade ben jij aansprakelijk. In de meeste gevallen zal het uitdraaien op een boete, maar de wetgeving maakt het mogelijk dat je zelfs veroordeeld kan worden voor een strafbaar feit. Erg belangrijk dus dat je hond geen gevaarlijk/agressief verdrag vertoont wanneer je hier op vakantie bent. Alle regelgeving kun je hier nalezen.
Tips als je op vakantie gaat met je hond
Zoals je hebt kunnen lezen ben je in de meeste gevallen gewoon welkom met je hond in de populairste vakantielanden in Europa. Overal zijn wel campings, vakantieparken of hotels te vinden waar je trouwe viervoeter welkom is. Zolang je je netjes aan de regels houdt is dus er vrij weinig aan de hand. Los van alle regel- en wetgeving zijn er echter nog tal van andere zaken waar je rekening mee moet houden als je met je hond op vakantie gaat. We hebben de voornaamste zaken overzichtelijk voor je op een rijtje gezet.
Neem je je hond wel of niet mee?
Misschien een beetje mosterd na de maaltijd, deze tip. Maar het is goed om van tevoren een goede overweging te maken of je je maatje(s) wél of niet meeneemt op vakantie. Er zijn tal van zaken die meewegen in de beslissing. Hoe reislustig is je hond bijvoorbeeld? Wordt hij snel wagenziek of kan hij uren in de auto zitten zonder problemen? Naar welk land ga je precies en hoe is het klimaat daar? Sommige honden gedijen nu eenmaal beter in een bepaald klimaat en de hitte kan er in een aantal gevallen voor zorgen dat je hond geen fijne vakantie heeft. Wat wil je zelf allemaal doen op vakantie? Wil je er vooral lekker saampjes op uit trekken en de natuur verkennen of ben je van plan om elk musea, kerkje of andere bezienswaardigheid te gaan verkennen tijdens je vakantie? In dat laatste geval doe je je hond geen plezier en kun je hem beter thuis naar een hondenhotel brengen.
Voordat je vertrekt
Na het lezen van dit artikel moge duidelijk zijn: paspoort, chip en inenting is verplicht in ALLE Europese vakantielanden. Deze zaken zal je dus ook (ruimschoots) van tevoren moeten regelen. Check per land welke regels er gelden zodat je niet tijdens je vakantie voor verassingen komt te staan. Ook is het slim om je verzekeringen even te controleren. In veel gevallen zijn ziektekosten van je hond in het buitenland bijvoorbeeld niet gedekt. Kijk ook naar de dekking van je WA verzekering.
Stel dat je hond voor ongelukken of ongemakken zorgt op vakantie dan is het fijn als je daarvoor bent ingedekt natuurlijk. Denk ook aan een halsband met zijn of haar naam en jouw contactgegevens er op. Natuurlijk is je hond gechipt, maar stel dat hij op vakantie de benen neemt, dan kunnen mensen makkelijk contact met je opnemen wanneer hij door iemand opgevangen wordt. Is je hond een echte avonturier? Doe hem dan een kleurrijke of reflecterende halsband om. Op die manier is hij makkelijker terug te vinden en zien de locals direct dat het niet om een zwerfhond gaat.
Praktische tips op vakantie met je hond
Net als jij kan je hond het best wat spannend vinden om samen op vakantie te gaan. Houd er rekening mee dat hij iets uit zijn doen kan zijn in de begindagen van de vakantie. Meestal is dit maar eventjes (de eerste paar dagen). Vaak zal je hond al snel gewend zijn aan de nieuwe omgeving. Verblijf je in een hotel? Neem dan een handdoekje mee om zijn pootjes mee af te vegen voordat je de openbare ruimtes in het hotel betreedt. Hiermee toon je aan het hotelpersoneel aan dat je niemand tot last wilt zijn met je trouwe viervoeter. Kennis laten maken met het hotelpersoneel is ook vaak een slim idee. In het buitenland vinden toch nog wel veel mensen (grote) honden wat eng en door te laten zien dat je hond de allerliefste van de hele wereld is, bouw je een goed fundament voor de rest van de vakantie. Informeer ook goed waar je hond wél welkom is en waar niet. In sommige hotels mag je hond bijvoorbeeld gewoon mee het restaurant in, bij andere juist weer niet. Respecteer – hoe dan ook – altijd de geldende regels. Zowel in het hotel, als op andere (openbare) plekken op je vakantiebestemming.
Zorg voor voldoende water
Ga je op pad, neem dan altijd voldoende water mee. Je kunt een handige opvouwbare waterbak kopen zodat je hond altijd en overal kan drinken. Zeker in vakantielanden waar de temperatuur tot grote hoogten kan oplopen is voldoende drinken erg belangrijk (en niet alleen voor je hond natuurlijk!!). Houd er ook rekening mee dat asfalt ontzettend heet kan worden in de brandende zon. Laat je hond niet zonder bescherming op het asfalt of stenen lopen als het zo ontzettend warm is. Er zijn speciale ‘schoentjes’ te koop die de kussentjes op zijn voeten kunnen beschermen tegen de hitte.
We hopen dat het onnodig is om te zeggen, maar LAAT JE HOND NOOIT ALLEEN IN DE AUTO!!! Geen 5 minuutjes. Niet in de schaduw. Niet met de ramen open. Gewoon nooit!
Stop je onderweg ergens om de benen te strekken? Houd je hond dan aangelijnd. Op veel plekken langs de weg laten mensen rommel achter. Dit trekt ongedierte aan en daarom vind je in veel vakantielanden gif langs de weg om dat tegen te gaan. Houd je hond dus altijd aan de lijn en in het oog om problemen te voorkomen.
Lokale regelgeving
Als je op bezoek bent in een ander land, is het wel zo netjes als je je aan de regels houdt die daar op dat moment gelden. Lees je dus van te voren goed in over de regelgeving omtrent chips, inentingen en stambomen, maar bekijk ook goed waar en wanneer je je hond mag uitlaten. Op veel stranden in toeristische gebieden is bijvoorbeeld het verboden om in het hoogseizoen je hond uit te laten, maar in andere gebieden zijn er speciale stranden om te wandelen met je hond. Twijfel je over de regelgeving, vraag het gerust aan een local die zelf ook een hond heeft; grote kans dat ze je willen helpen. Natuurlijk is het in dit geval wel prettig als je beide dezelfde taal spreekt. Het kan daarom handig zijn om een woordenboek mee te nemen of vertaal app op je telefoon te hebben.
Je hond alleen laten
In veel gevallen ontkom je er niet aan op vakantie: je hond even alleen laten. Omdat je een boodschap moet doen bijvoorbeeld of omdat je hond niet welkom is in het restaurant. Erg vervelend voor je hond, maar in de meeste gevallen kun je de stress wat verminderen. Laat je hond bijvoorbeeld zelf zijn plekje vinden in het hotel of het vakantiehuisje. Sluit hem niet op in een aparte kamer, want dit levert ontzettend veel stress op. Zet vervolgens de radio of de tv aan en geef hem een kauwstokje. Dit helpt vrijwel altijd en voorkomt dat je hond bij het minste geluidje begint te grommen en te blaffen. Een blaffende hond kan voor veel overlast zorgen bij de overige vakantiegangers. Probeer dit dus zo veel mogelijk te voorkomen.
Wil je voor een langere tijd even alleen op pad? Bijvoorbeeld omdat jullie bezienswaardigheden willen bezoeken of een dagje naar een pretpark gaan? Probeer dan een oppas op locatie te vinden. Vrijwel overal zijn er wel kennels te vinden die dagopvang aanbieden. Dit is voor je hond veel fijner dan de hele dag in een vreemde omgeving in z’n uppie te zitten wachten tot jullie weer thuis komen.
Klimaatverschillen
Jouw hond is waarschijnlijk gewend aan het Nederlandse klimaat. Dit kan betekenen dat de hond er veel moeite mee kan hebben om aan te passen naar een warmer of kouder klimaat. Voornamelijk kleinere honden zoals Chihuahua’s, Jack Russell’s of teckels kunnen hier last van hebben. Ga je naar een kouder land met een kleine hond, overweeg dan een jasje voor je hond aan te schaffen. Ga je naar een warmer land, houdt er dan rekening mee dat je hond voldoende hydrateert.
Wat doe je als je je hond kwijt raakt op vakantie
Je hoopt het natuurlijk niet, maar het kan altijd gebeuren dat je hond de benen neemt en je hem kwijt raakt. Voor veel mensen de grootste nachtmerrie die er is. Naast de verplichte chip en de eerdere tip die we gaven (de halsband met jouw contactgegevens er op) zijn er nog een aantal andere zaken die je kunnen helpen bij het terugvinden van je maatje.
De meeste mensen hebben wel een foto op hun telefoon staan van hun hond. Print deze voordat je op vakantie gaat uit zodat je eventuele kopietjes achter kunt laten bij instanties. Zorg er daarbij wel voor dat het een complete foto is: het gehele lichaam dus.
In 99% van de gevallen vind je je hond echter zelf terug in de directe omgeving. Is hij bijvoorbeeld vriendjes gaan maken bij de buren of heeft hij ergens eten geroken en is hij op pad gegaan om z’n buikje rond te eten. Vind je je hond echter niet binnen afzienbare tijd, zorg dan dat zoveel mogelijk mensen er vanaf komen te weten. De hotel- of campingeigenaren, de buurtjes, lokale winkeliers, etc. Hoe meer mensen er vanaf weten, des te groter de kans is dat je je hond in no-time weer terug hebt.
Wil je dit alles voorkomen? Schaf dan een gps-tracker aan. Deze bevestig je aan de halsband van je hond en via de app op je mobiel zie je precies waar je hond zich bevindt. Op sommige trackingsystemen kun je zelfs een grens instellen. Bijvoorbeeld wanneer je hond het tuintje van je vakantiehuisje verlaat. In dat geval krijg je direct een seintje zodat je je hond in de smiezen kunt pakken. Want met je hond op vakantie gaan is fijn, maar het is natuurlijk wel ‘samen uit, samen thuis’!
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- Waar kun je overnachten met een hond in Nederland?
- 7 dingen die je moet weten voor je een puppy koopt
- Wat is de beste gps tracker voor honden?
- 7 tips voor reizen en vakantie met je huisdieren
- 15 tips voor vakantie met je hond aan zee
- 7 tips voor een weekendje weg met hond in Nederland
- Welke hond past bij mij?
- Alles wat je moet weten over een dierenverzekering
- 10 Kadotips voor (iemand met) een hond