Op vakantie naar Noord-Korea; wat zijn de mogelijkheden?

Op vakantie naar Noord-Korea; wat zijn de mogelijkheden?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Met alle perikelen die zich momenteel in de wereld afspelen, is Noord-Korea nu niet meteen de eerste bestemming waar je aan denkt wanneer je een vakantie gaat boeken. Sterker nog; reizen naar dit land wordt sterk afgeraden aangezien voor Noord-Korea een negatief reisadvies afgegeven is door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Wanneer je – ondanks alle negatieve berichtgeving omtrent het land – er toch naar toe wil, dan lijken de mogelijkheden beperkt. Of toch niet? We nemen het onder de loep in dit artikel.


Een stukje voorgeschiedenis

Noord-Korea, ook wel Democratische Volksrepubliek Korea genoemd, is een land dat onderdeel uitmaakt van Oost-Azië en een buurland is van China, Rusland en Zuid-Korea. Waarom Korea niet gewoon één geheel is, komt door diverse situaties die na de Tweede Wereldoorlog plaatsvonden. Zo bezetten de Verenigde Staten na 1945 het zuiden van Korea en bezette de Sovjet-Unie het noorden.

Wanneer je vroeger een keertje door het geschiedenisboek gebladerd hebt en sindsdien niet onder een steen hebt geleefd, zal het je niet ontgaan zijn dat de VS en de Sovjet-Unie (nu Rusland) geen goede vrienden van elkaar waren (en zijn) en twee zeer verschillende ideologieën hanteren (kapitalisme versus communisme). Dat leidde tot frictie en vervolgens in 1948 tot een afsplitsing.

Sindsdien zijn er een hoop vervelende en bijzonder trieste dingen gebeurd (zoals een oorlog en economische crisis) die we je verder zullen besparen, aangezien dit een artikel is dat vakantie als onderwerp heeft. En vakantie horen we te associëren met plezier en ontspanning. Tot zover het stukje voorgeschiedenis dus.


Dictatuur met harde hand

De huidige situatie in Noord-Korea is helaas ook niet bepaald om over naar huis te schrijven. Laat staan dat je dat kunt wanneer je je eenmaal in het land bevindt. Althans, als we de berichtgeving mogen geloven. Het feit is echter wel dat Noord-Korea bestuurd wordt door een dictatuur, waarbij leider Kim Jong-un aan de macht is en met harde hand regeert. Zodoende worden de grenzen streng bewaakt en is er zeer beperkt sprake van toerisme in het land.

Daarnaast wordt er gezegd dat de bevolking sociaal contact (of zelfs oogcontact) liever vermijdt en dat alle informatie die je in het land krijgt vooraf gecontroleerd wordt door de overheid. Dat klinkt behoorlijk negatief, maar is dit ook allemaal berust op de waarheid? Er is namelijk niet zoveel bekend over het leven in het land an sich. Noord-Korea is behoorlijk gesloten wat dat betreft.


Ook positieve geluiden

Al zoekende op het internet zul je dus voornamelijk negatieve dingen over het land lezen, zeker nu het land tegenwoordig bijna elke dag (negatief) in het nieuws is. Toch zijn er ook positieve geluiden te horen en bestaat er zeker de mogelijkheid naar het land te reizen. Er zijn verschillende organisaties op het web te vinden die een rondreis aanbieden in het land.

Zo bieden de platforms Koningaap.nl en Jouwkoreareis.nl je de mogelijkheid een rondreis te maken in het land en de Noord-Koreaanse cultuur op te snuiven. Zo zul je tijdens zo’n rondreis onder andere de hoofdstad Pyongyang bezoeken, die omschreven wordt als een moderne stad, gevuld met parken en oogstrelende architectuur. Ook wordt de mogelijkheid geboden de Myohyang bergen te bezoeken (een gebied met prachtige natuurgebieden), de Manpok vallei en de Boeddhistische Bohyon tempel. Ondanks dat er slechts een paar plekken opengesteld zijn voor buitenlanders, is er toch genoeg moois dat een toerist kan bezoeken en bezichtigen.


Een goede reisbegeleiding, het halve werk

Tijdens deze rondreizen zul je goed begeleid worden door gidsen of reisbegeleiders, die je tekst en uitleg geven over de cultuur en bezienswaardigheden en je reis zo aangenaam mogelijk proberen te maken. Veel mogelijkheden om op je eigen houtje rond te banjeren zijn er niet. Het is zeer moeilijk (zo niet onmogelijk) om zelf een reis te boeken en je mag niet op eigen initiatief het land verkennen. Dat moet je wat ons betreft ook niet echt willen, gezien de bijzondere omstandigheden waarin het land zich momenteel bevindt. Je kunt echter wel een individuele (privé)reis boeken met een programma op maat, waarbij je begeleid wordt door twee Noord-Koreaanse gidsen en rondgereden wordt door een chauffeur. Wel zo prettig, aangezien er behoorlijk wat haken en ogen zijn aan een vakantie in Noord-Korea.

Zo zijn tijdens sommige officiële evenementen en vieringen toeristen niet welkom en zul je te allen tijde respect moeten tonen voor het regime en de leiders. Ook mag je niet fotograferen als er gezegd wordt dat dit niet mag. Wanneer je hier lak aan hebt, dan kan dat vervelende gevolgen hebben (en kun je bijvoorbeeld in het ergste geval in de gevangenis terecht komen). In de regel is het zo dat het gros van de toeristen die Noord-Korea bezoeken ook weer veilig thuiskomt, maar garanties zijn helaas niet te geven. Het is en blijft een dictatuur.


Imagovorming en bevolking

Wat verder belangrijk is om te vermelden, is dat Noord-Korea geen open internet heeft zoals wij dat kennen en dat je bij de grens je mobiele telefoon zult moeten inleveren. Wellicht dus verstandig om je nieuwe iPhone thuis te laten. In Noord-Korea is er vrijwel geen mogelijkheid om contact te onderhouden met het thuisfront, iets dat in het huidige tijdperk bijzonder onaangenaam kan zijn. En misschien zelfs wel beangstigend genoemd kan worden. Zeker wanneer je familie of vrienden even willen horen hoe het met je gaat.

Verder zal je tijdens een rondreis door Noord-Korea voornamelijk schoonheden voorgeschoteld krijgen en zal het hele gebeuren ingericht zijn op een positieve beeldvorming. Het land bepaalt namelijk wat je wel en niet mag zien. Er is echter ook armoede te vinden in het land, al worden toeristen hiervan weggehouden en als je het ergens onder ogen krijgt, dan is het streng verboden dit te fotograferen. Op deze manier probeert het land een soort van imago hoog te houden dat alles koek en ei is, terwijl dat in werkelijkheid natuurlijk niet zo is.

Over het algemeen wordt de bevolking als vriendelijk ervaren en vinden ze het prachtig dat je er bent. De meeste mensen hebben namelijk nog nooit een Westerling gezien, waardoor je kunt rekenen op veel aandacht. Ook bestaat de mogelijkheid scholen te bezoeken om te bekijken hoe kinderen les krijgen en kun je na afloop een muzikale performance van de kinderen verwachten. Kleine lichtpuntjes die je reis naar Noord-Korea wellicht toch de moeite waard maken.


De sleutel tot succes

Wanneer je dus op vakantie wil naar Noord-Korea, dan zijn de mogelijkheden (zeer) beperkt – in vergelijking met vakanties naar bijvoorbeeld Spanje of Frankrijk – maar zijn ze er zeker wel. Wat belangrijk is, is dat je je van tevoren goed laat informeren over onder andere wat wél en niet mag in het land, wat je mee kunt nemen en welke documenten je nodig hebt. De eerder genoemde organisaties kunnen je daarbij helpen. Hoewel het land vandaag de dag wordt omschreven als een no-go zone, zijn er – zoals je in de bovenstaande alinea’s hebt kunnen lezen – zeker schoonheden en positiviteit te vinden.

De sleutel tot succes voor een vakantie in Noord-Korea ligt echter in een uiterst zorgvuldige voorbereiding. Laat je dus goed adviseren en begeleiden als je besluit om – ondanks het negatieve reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken – toch naar het land af te reizen.


foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag