Je kijkt al weken uit naar je vakantie en ziet jezelf al helemaal relaxend op het strand liggen met een cocktail in je ene hand en een selfie stick in je andere. Maar hoe dichterbij je vertrekdatum komt, hoe spannender de vliegreis lijkt te worden. Je kijkt iets minder uit naar je vakantie en je begint er zelfs een beetje tegenop te zien. Op een gegeven moment maak je jezelf misschien zelfs wijs dat je instinct zegt dat dit zeker weten de vlucht is die neer gaat storten. Als je jezelf hierin herkent, ben je net als ongeveer een derde van alle Nederlanders bang om vliegend op reis te gaan. Maar maak je geen zorgen. Wij hebben namelijk 8 tips voor je, waarmee je de volgende keer gegarandeerd vol zelfvertrouwen instapt.
1. Waar ben je bang voor?
Welke gedachtes doemen er in je hoofd op als je het vliegtuig instapt? Is het de kleine ruimte waar je benauwd van wordt, de afstand tot de nooduitgangen, het aantal mensen? Of ben je bang dat het vliegtuig neerstort of dat je geen controle hebt over de besturing? Er zijn diverse redenen waarom je angstig kunt zijn in een vliegtuig, dus probeer eerst in kaart te brengen wat het precies is waar je bang voor bent. Dan kun je de volgende tips namelijk gericht inzetten om jezelf een stuk relaxter op reis te laten gaan.
2. Aerodynamica
Een holle aluminium koker die met een paar honderd kilometer per uur door de wolken heen vliegt. Het is niet gek dat je er op die hoogte aan begint te twijfelen of mensen wel gemaakt zijn om dat te kunnen, of dat zo’n zwaar object nooit op zou moeten kunnen stijgen. Een paar artikelen lezen over aerodynamica is misschien niet het meest vermakelijke leesvoer, maar het kan je wel laten begrijpen hoe een vliegtuig werkt, hoe de piloten het beheersen en wat bijvoorbeeld de automatische piloot precies doet. Als je erachter komt dat het personeel aan boord van het vliegtuig voor aanvang van iedere vlucht een volledige checklist doorloopt, begin je wellicht iets meer vertrouwen te krijgen in hoe betrouwbaar het vliegtuig is. Je bent immers in handen van professionals die soms al tientallen al jaren in de cockpit van een vliegtuig gezeten hebben. Zouden de piloten, stewards en stewardessen dit werk ontspannen doen als vliegen echt zo onveilig was als dat jij jezelf laat geloven?
3. Verdiep je in de cijfers
Ja, het klopt dat een vliegtuigcrash altijd in het nieuws wordt getoond. Het is nog steeds een ramp als ca. 1 op de 11 miljoen vliegtuigen door bijvoorbeeld weersomstandigheden zijn eindbestemming niet haalt. Maar het beeld wordt wel vertekend, ook door programma’s als ‘Air crash investigation’. Hoewel het een terugkerend programma is, wat erop lijkt te duiden dat een crash vaak voorkomt, dateren de ongelukken soms uit 1980 of eerder. Als je ziet hoeveel vliegtuigen er per jaar vliegen, kom er al gauw achter dat het extreem veilig is om te vliegen.
Hier alvast een rijtje om te zien hoe veilig vliegen echt is:
Aantal dodelijke ongelukken per activiteit:
Fietsen: 1 op 140.000
Bungeejumpen: 1 op 500.000
Skiën: 1 op 1.400.000
Wandelen in de bergen: 1 op 15.700
Autorijden: 1 op 6.700
Dansen op een feest: 1 op 100.000
Vliegen: 1.27 doden per 100.000 vlieguren
Waarom gebruiken de statistieken voor het vliegen het aantal vlieguren en niet de kans op het aantal personen? Dat is heel simpel. We kunnen zeggen dat vliegen voor 1 op 11 miljoen personen dodelijk is, maar dat is een gemiddelde over de gehele bevolking. Sommige mensen vliegen iedere dag en anderen slechts een keer per jaar als ze op vakantie gaan. De zakenman die dagelijks in het vliegtuig zit, heeft natuurlijk een veel grotere kans om in een vliegtuigongeluk om het leven te komen. Hetzelfde geldt voor fietsen of autorijden. Als je dat nooit doet, trek je het gemiddelde ook omlaag.
Daarom wordt voor het gemak het aantal vlieguren gebruikt. Maar zelf dan ben je er nog niet. 1.27 doden per 100.000 vlieguren, betekent dat je in principe 4.000 dagen achtereenvolgens zou kunnen vliegen, voordat er iets meer dan één persoon overlijdt. Maar een vlucht is altijd veel voller, dus moet je dit getal ook nog eens vermenigvuldigen met het gemiddelde aantal slachtoffers per crash. Je krijgt dan een getal dat zo groot is, dat je vrijwel je hele leven in een vliegtuig zou kunnen doorbrengen en nog steeds een kleine kans maken om neer te storten. Statistieken kunnen je dus enorm helpen om te relativeren hoe gevaarlijk vliegen is.
4. Eten en drinken
Wist je dat je van suikers en cafeïne extra nerveus kan worden? Zeker als je een lange vlucht voor de boeg hebt, is het niet verstandig om jezelf op te peppen met middelen die je alert en energiek maken. Als je vliegen spannend vindt, staan al je zintuigen al volledig op scherp. Die cafeïne heb je dan echt niet nodig om de komende paar uur wakker te blijven en extra alert te zijn op alles. Zorg ervoor dat je goed drinkt van tevoren, het liefst water en suikervrije sappen. De lucht in het vliegtuig is namelijk erg droog en daarom kan je lichaam best wat vocht gebruiken. Daarnaast kan het drinken van genoeg water gedurende de dag al een rustgevende werking hebben op je lichaam. Drink ook geen alcohol tijdens je vlucht, omdat je hierdoor je lichaam juist weer uitdroogt. Andere zweren bij één of twee drankjes omdat ze dan makkelijker in slaap vallen, maar het kan ook een tegengesteld effect hebben.
5. Zorg voor vermaak
Of je vlucht maar een uurtje duurt, of dat je naar de andere kant van de wereld vliegt, het voelt altijd lang. Zeker als je vliegen spannend vindt, kun je het beste zoeken naar iets om jezelf te vermaken. Natuurlijk is slapen het best, maar als je nerveus bent, langer dan 1,80 m of een slechte slaper, valt die optie vaak al af. Dat betekent dat je je gedachten moet wegleiden van het feit dat je in het vliegtuig zit. Je zintuigen hebben de grootste verantwoordelijkheid in het jou laten ervaren van je omgeving. Het beste is dus om die zoveel mogelijk af te leiden. Je kunt bijvoorbeeld oordopjes indoen waar je je favoriete muziek op kunt zetten en het geluid van de vliegtuigmotoren niet zo goed meer hoort. Ook kun je een oogmasker voordoen zodat je een beetje weg kunt dromen bij de muziek en wellicht een beetje in de vakantiestemming kunt komen. Maar als dat te saai is, zijn er nog vele andere opties.
Omdat dat je in veel vluchten nog geen gebruik kunt maken van internet, kun je bijvoorbeeld je favoriete series offline beschikbaar maken. Of wat dacht je van het opzoeken van enkele websites over je bestemming en deze pagina’s vervolgens offline opslaan op je telefoon. Dan kun je zeker weten je gedachten verzetten. Reis je samen met een vriend, vriendin of familielid, kunnen jullie natuurlijk ook spelletjes spelen. Ben je nou helemaal alleen en heb je niets om te doen, kun je altijd kijken of de persoon naast je bereid is om een gesprekje te voeren. Wie weet heeft deze persoon nog enkele tips voor je om de vlucht aangenamer te maken.
6. Toekomst denken
Een groot verschil tussen iemand met en zonder vliegangst is de mogelijkheid om verder weg in de toekomst te denken. Waar jij misschien iedere minuut op je telefoon kijkt hoelang je nog moet vliegen, zit je reisgenoot misschien in gedachten al aan een cocktail aan het strand. Vergeet niet de reden dat je in het vliegtuig bent gestapt. Tenzij de reis puur zakelijk is, ga je waarschijnlijk een geweldige tijd beleven op je eindbestemming. Probeer je gedachten uit het vliegtuig te halen en kijk uit naar iets positiefs wat tijdens je reis gaat of kan gebeuren. Een leuke excursie, prachtig weer, zwemmen in zee of lokale culinaire specialiteiten. Er zijn vast tientallen dingen te bedenken waar jij naar uit kunt kijken. Voor je het weet sta je weer met beide benen op de grond en kun je al die dingen gaan doen.
7. Wees niet bang voor turbulentie
Voor veel mensen is het een gevreesd verschijnsel. Turbulentie. Waar het vliegtuig net nog geruisloos door het luchtruim leek te glijden, begint bagagevakken te trillen en ook je stoel begint je ongevraagd een massage te geven. Maar turbulentie is heel gewoon. Ons luchtruim is namelijk afhankelijk van weersinvloeden en een vliegtuig wordt daardoor beïnvloed. Zo kan turbulentie ontstaan wanneer het vliegtuig door wolken heen vliegt, bij een groot verschil in temperatuur van de lucht en bij hoge en lage drukgebieden. Omdat een vliegtuig nergens op rijdt, kun je de lucht zien als het wegdek waar wat drempels en gaten inzitten. Als je in een auto zit voel je namelijk ook alles beven bij een iets slechter wegdek. Maar dat betekent niet dat je direct hoeft te verongelukken. Het werkt hetzelfde in het vliegtuig, dus je hoeft je helemaal geen zorgen te maken. Wil je zo min mogelijk turbulentie ervaren? Ga dan aan de voorkant van het vliegtuig zitten. Daar is het namelijk een stuk minder dan achterin. Bijkomend voordeel van een stoel voorin? Ook het geluid van de motoren neemt aanzienlijk af.
8. Cursus en medicijnen
Ben je écht heel erg bang om te vliegen en stap jij nooit een vliegtuig in vanwege die angst? Leidt de angst jou in het leven en moet je daarom bepaalde dingen missen waar je wel graag bij had willen zijn? Dan zijn er enkele andere manieren om van je vliegangst af te komen. Als eerst kun je een thuiscursus ‘omgaan met vliegangst’ volgen. Daarna kunnen er ook gesprekken met therapeuten aan te pas komen om erachter te komen waar de angst vandaan komt. Vervolgens is het mogelijk om jou te coachen om die angsten onder controle te krijgen. Gaat het nou echt niet en wil je wel graag op reis kunnen met het vliegtuig, is de laatste optie het aanvragen van medicijnen die jouw angsten kunnen onderdrukken. Er bestaan homeopathische en natuurlijke kalmeringsmiddelen, maar er zijn ook heftigere middelen beschikbaar. Deze kun je halen bij een apotheek of tijdens een afspraak bij de huisarts.
Zoals je ziet zijn er diverse manieren om jouw vliegangst een stuk minder te laten worden. Gelukkig is jouw vliegangst gebaseerd op je eigen gedachten en ben je daarom ook zelf weer in staat die angst minder te laten worden. Met deze tips stap jij volgende keer hopelijk weer zelfverzekerd in het vliegtuig, klaar om op te stijgen voor een nieuwe avontuur. En een geslaagde vakantie, die neemt niemand je meer af.