Goedkoop reizen willen we allemaal wel. Voor een prikkie naar de zon of extra goedkoop backpacken in Azië. Voor de vroege vogels is er een uitstekende manier om geld te besparen op je aanstaande reis: op tijd boeken en een mooie vroegboekkorting ontvangen van de reisorganisatie. Maar hoe en wanneer heb je de beste vroegboekkorting voor 2024? Je ontdekt het in onderstaand artikel!
Wat is vroegboekkorting precies?
Ieder jaar opnieuw word je er mee doodgegooid op tv, de radio en het internet: “boek nu en krijg een enorme vroegboekkorting!”. Feitelijk kun je daar de betekenis van het woord al uithalen, want 9 van de 10 keer hoor je dit soort kreten in de maanden november, december en januari van het nieuwe jaar. Relatief vroeg dus om al aan je zomervakantie te denken en juist daarom ontvang je dus de korting als je vroegtijdig je aankomende reis boekt. De reisorganisaties vullen op deze manier al in een vroeg stadium de lege plekken op en herhalen aan ‘het einde van het seizoen’ dit trucje door mooie last minute reizen weg te geven tegen bodemprijzen.
Wat dat betreft kun je gerust stellen dat de zogenaamde vroegboekkorting een marketingtrucje is. Toch valt er wel degelijk voordeel te behalen als je ruimschoots van tevoren je reis boekt. Wie nu zijn reis boekt voor aankomend voorjaar of de zomer, weet zeker dat hij op een bepaalde vroegboekkorting kan rekenen bij de meeste reisaanbieders. Het loont dus om nu alvast te gaan oriënteren rondom de eerstvolgende bestemming die je aan wilt doen tijdens je vakantie.
Hoogte van de vroegboekkorting
Hoeveel korting je precies krijgt als je een ‘vroegboeker’ bent is moeilijk te bepalen. Bij de ene reisaanbieder hoor je kreten als “boek nu en ontvang tot wel € 1.500,- vroegboekkorting” terwijl de andere reisaanbieder weer met kortingsvouchers werkt die gemakkelijk een waarde kunnen hebben van honderden euro’s. Doorgaans kun je rekenen op een bepaald percentage korting op de normale prijs, maar achterhalen hoeveel de vroegboekkorting dan precies is blijft een lastig verhaal.
Het loont in ieder geval om vergelijkbare reizen bij andere reisaanbieders te vergelijken als je eenmaal je oog op een bepaalde bestemming en/of accommodatie hebt laten vallen. Je ontdekt dan al gauw genoeg of de vroegboekkorting die de reisaanbieder je voorschotelt ook daadwerkelijk wel een bepaalde besparing oplevert of dat het slechts om de ‘marketingtruc’ gaat. Houd daarbij ook rekening met wel of geen boekingskosten. Sommige reisaanbieders bieden je een vroegboekkorting, maar rekenen daarnaast een fors bedrag aan boekingskosten. Misschien heb je bij een andere reisaanbieder dezelfde reis (maar dan zonder vroegboekkorting) goedkoper omdat zij géén boekingskosten rekenen. Goed om na te gaan dus als je lekker goedkoop op vakantie wilt!
Tot wanneer ontvang je vroegboekkorting?
De meeste reisaanbieders hanteren 1 maart als datum tot wanneer je vroegboekkorting kunt ontvangen. Boek je later, dan ben je niet bepaald meer een ‘vroegboeker’ natuurlijk en is het dus redelijk logisch dat je ook geen vroegboekkorting meer ontvangt. Wil je liever niet in de wintermaanden al je zomervakantie boeken? Dan is een last minute reis natuurlijk ook een goede optie. Praktisch alle reisaanbieders hebben middenin het seizoen mooie reizen in het verschiet die ze wegdoen voor veel lagere prijzen dan normaal.
Voor wat voor soort reizen geldt de vroegboekkorting?
In de basis ontvang je vroegboekkorting op reizen die in het voorjaar of de zomervakantie plaatsvinden. Dit zijn voor reisaanbieders de drukste periodes. Buiten de schoolvakanties om reizen mensen maar weinig naar toeristische bestemmingen. Het is noodzaak voor de reisaanbieders om de plaatsen en kamers die zij met vliegvaartmaatschappijen en hotels hebben afgesproken voor het hoogseizoen zo snel mogelijk vol te krijgen. De vroegboekkorting helpt daarbij, maar geldt in de meeste gevallen dus alleen voor reizen in het hoogseizoen die vóór 1 maart zijn geboekt.
Voordelen van vroeg boeken
De korting is leuk, maar natuurlijk niet de enige reden om zo vroeg al je zomervakantie te boeken. Als het je echt alleen om het geld te doen is kun je beter maanden zelf puzzelen en zelf de goedkoopst mogelijke reis samenstellen. Of wachten op een mooie last minute deal natuurlijk.
Er zijn dan ook andere redenen om vroeg in het seizoen te boeken en zodoende de vroegboekkorting in de wacht te slepen. De voornaamste reden is zekerheid. Je weet zeker dat het hotel dat jij op het oog hebt op je favoriete vakantiebestemming nog beschikbaar is en ook een kamer met een geweldig uitzicht op zee is vast nog wel beschikbaar als je als één van de eersten je reis boekt. Dit biedt uitkomst voor mensen die van zekerheid houden, maar ook voor mensen die gebonden zijn aan een bepaalde reisperiode, bijvoorbeeld vanwege hun werk en/of schoolgaande kinderen. Zeker voor reizen naar bestemmingen die populair zijn moet je er snel bij zijn wil je verzekerd zijn van een goede stek. Een extra goede reden dus om je reis te boeken ten tijden van de vroegboekkortingen.
Nadelen van vroeg boeken
Natuurlijk is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn als het om vroeg boeken gaat. De vroegboekkorting is fijn, de zekerheid die het je biedt ook, maar als je in december een reis boekt voor de maand augustus zitten er 8 à 9 maanden tussen beide momenten. In 9 maanden groeien een zaadje en een eicel uit tot baby of met andere woorden: er kan ontzettend veel gebeuren in de tussentijd. Denk aan een persoonlijke situatie die verandert. Het ene moment zit je nog met je partner bij het reisbureau (of op de bank online je reis te boeken) en het volgende moment zijn jullie niet langer een stel. Of word je ontslagen en heb je helemaal geen cash om uit te geven op de vakantie die je al geboekt had.
Natuurlijk kunnen er ook veranderingen plaatsvinden op je vakantiebestemming zelf. Een natuurramp bijvoorbeeld of onrust in de regio. Allemaal zaken waarvan je niet op voorhand kunt vaststellen dat ze gaan gebeuren, maar die wel van grote invloed kunnen zijn op je vakantie en zodoende een groot nadeel vormen rondom vroeg boeken.
De beste tip die we je dan ook kunnen geven als je besluit om de vroegboekkorting bij een reisaanbieder mee te pakken is een annuleringsverzekering af te sluiten. Deze dekt niet alle schade die je lijdt als je onverhoopt toch je reis niet door kunt laten gaan, maar vangt wel een groot deel van de klap op. Wees dus wijs en spendeer de centen die je bespaart op je reis aan een annuleringsverzekering. Dan weet je tenminste zeker dat het vroeg boeken ook de zekerheid heeft opgeleverd die een vroeg-boek-reis doorgaans met zich meebrengt!