Hoe kun je gaan wintersporten met de trein?

Hoe kun je gaan wintersporten met de trein?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Op wintersport gaan hoeft heus niet altijd met de auto, want ook met de trein kun je vanuit Nederland makkelijk en snel naar diverse populaire skigebieden reizen. Als je voor een nachttrein kiest kom je ook nog eens heerlijk uitgerust aan, klaar om direct de piste op te stappen. In dit artikel lees je hoe je op wintersport kunt met de trein, wat de meest voor de hand liggende bestemmingen zijn en waar je allemaal op moet letten.


Per trein naar populaire wintersportbestemmingen

Vanuit Nederland kun je met de trein naar diverse populaire wintersportbestemmingen reizen. Dat kan zowel met nachttreinen waarin je kunt slapen, als met treinen die gewoon overdag rijden. Vaak gaat het om een rechtstreeks verbinding waarbij je in Nederland in de trein stapt en vlakbij je eindbestemming pas voor het eerst over moet stappen op ander vervoer. Het kan echter ook gebeuren dat je al eerder een keer over moet stappen (meestal in Duitsland). Veel treinverbindingen brengen je naar Oostenrijk of Zwitserland, maar je kunt ook met de Thalys naar de Franse Alpen of kiezen voor Duitsland. De interessantste en populairste skitreinen hebben we hieronder alvast voor je op een rijtje gezet.

1. De Alpen Express (Oostenrijk)

Bestemming: Schladming/Innsbruck (Oostenrijk)

Soort trein: nachttrein

De Alpen Express is een nachttrein die vanaf half december tot half maart vanaf Den Haag via Leiden, Haarlem, Amsterdam, Utrecht, Den Bosch, Eindhoven en Venlo naar de Oostenrijkse Alpen rijdt. De trein wordt op een gegeven moment gesplitst waardoor er allerlei verschillende bestemmingen mogelijk zijn. Het ene deel gaat via o.a. Kirchberg, Zell am See en Bischshofen naar Schladming, de andere helft van de trein rijdt door naar Innsbruck en Landeck met uiteindelijk St. Anton am Arlberg als eindstation.


2. De Krokus Express (Oostenrijk)

Bestemming: Oostenrijk

Soort trein: dagtrein

Met de Krokus Express rijd je overdag naar de populairste skigebieden van Oostenrijk, maar wel alleen op een beperkt aantal dagen in het voorjaar. De trein is qua opstapplaatsen en bestemmingen vergelijkbaar met de hierboven al genoemde Alpen Express. Het grootste verschil is dat op een beperkt aantal dagen rond de krokusvakantie deze route door de Krokus Express ook overdag wordt gereden.


3. ÖBB NightJet (Oostenrijk)

Bestemming: Wenen (Oostenrijk)

Soort trein: nachttrein

Tot enkele jaren geleden kon je rechtstreeks met de nachttreinen van CityNightLine naar Zwitserland en Oostenrijk reizen. Deze trein was heel populair bij skitoeristen om naar hun wintersportbestemming te gaan zodat ze in de trein konden slapen en de volgende ochtend uitgerust direct de piste op konden. Inmiddels bestaat CityNightLine niet meer maar als je bereid bent om via Düsseldorf te reizen kun je wel gebruikmaken van de nieuwe NightJet treinen. Deze zijn van de Oostenrijkse spoorwegmaatschappij ÖBB. Je reist vanuit Nederland eerst naar Düsseldorf en stapt daar in de NightJet naar Wenen. In Wenen kun je overstappen op regionale treinen die allerlei verschillende wintersportplaatsen aandoen.


4. NightJet Basel of Zürich (Zwitserland)

Bestemming: Basel/Zürich (Zwitserland)

Soort trein: nachttrein

Er rijden niet alleen NightJet nachttreinen van Duitsland naar Oostenrijk want er gaat er ook elke dag eentje naar Zwitserland. Deze trein vertrekt elke dag rond 11 uur ‘s avonds vanaf station Hannover in het noorden van Duitsland en rijdt dan via Göttingen en bekende plaatsen als Mannheim, Karlsruhe en Offenburg naar Basel. Daar kun je overstappen op je uiteindelijke eindbestemming, maar je kunt ook blijven zitten tot aan Zürich. Deze optie betekent dus wel weer een overstap in Duitsland, maar in een tijdsbestek van minder dan 10 uur reis je wel heel comfortabel naar Zwitserland. Dezelfde route is overigens ook overdag af te leggen, maar dan met reguliere intercity’s en ICE’s. De nachttrein heeft al snel de voorkeur, ook omdat je overdag meer kans hebt op vertraging en doordat de reis in het gunstigste geval sowieso al meer dan een uur langer duurt.


5. De Ski-Thalys (Frankrijk)

View this post on Instagram

Op wintersport met de trein? Zorg ervoor dat je er op tijd bij bent… De Alpen Express is een wekelijkse nachttrein die tussen 16 december en 24 maart direct vanuit Nederland naar de Oostenrijkse Alpen rijdt. Liever naar de Franse Alpen? Tussen december en maart gaat er een directe Thalys naar de Franse Alpen toe. Tijdens de krokusvakantie rijdt er zelfs nog een extra trein, overdag vanuit Nederland naar Oostenrijk. Dit allemaal zonder overstappen. De Alpen Express en de Krokus Express naar Oostenrijk zijn al te boeken via de Treinreiswinkel, met name voor het hoogseizoen raden we aan om niet te lang te wachten met boeken. Voor overige (reguliere) treinen kunnen wij een voorboeking maken, wij noteren uw wensen, geven een prijsindicatie en boeken de treinen zodra het mogelijk is. Als de totale prijs meer dan 10% hoger is dan het offertetarief, dan kunt u binnen 3 werkdagen nadat alles is geboekt van uw boeking afzien. Check onze website, kom langs in één van onze winkels of neem contact op met ons callcenter voor meer informatie.

A post shared by Treinreiswinkel (@treinreiswinkel) on

Bestemming: Diverse bestemmingen in de Franse Alpen

Soort trein: dagtrein

Met de Ski-Thalys rijd je zonder overstappen vanaf Amsterdam, Schiphol of Rotterdam naar je bestemming in de Franse Alpen. De Ski-Thalys rijdt vanaf half december tot en met half maart, maar alleen op zaterdag. Het vertrek is ‘s morgens vroeg rond kwart voor 6 en de aankomst in Borg St. Maurice is om half 3 ‘s middags. Onderweg kun je ook nog uitstappen in de bekende skioorden Chambery, Albertville, Moutiers Salins, Aime la Plagne en Landry. Wanneer je wilt gaan skiën in de Franse Alpen is de Ski-Thalys een snelle, comfortabele en als je op tijd boekt ook een relatief voordelige optie.


6. Met de ICE naar Winterberg (Duitsland)

Bestemming: Winterberg (Duitsland)

Soort trein: dagtrein

Om heerlijk te kunnen wintersporten hoef je heus niet direct naar Oostenrijk, Zwitserland of de Franse Alpen af te reizen, ook in het relatief dichtbij gelegen Winterberg vind je namelijk een uitgebreid en mooi skigebied. Deze Duitse wintersportplaats is eenvoudig per trein te bereiken door via Dortmund te reizen vanaf Amsterdam Centraal of Utrecht Centraal. In Dortmund stap je over op een regionale trein naar Winterberg. De reistijd bedraagt vanaf Amsterdam Centraal iets meer dan 5 uur.


Met de trein op wintersport, is dat niet lastig?

Is het niet lastig om met de trein op wintersport te gaan? Dat valt reuze mee, want het kan juist heel makkelijk en comfortabel zijn. Je hoeft je bijvoorbeeld geen zorgen te maken over milieustickers of sneeuwkettingen voor je auto. En niet iedereen vindt het fijn om zo lang te moeten rijden, en al helemaal niet op besneeuwde bergwegen. Er zijn echter wel een aantal zaken om op te letten wanneer je kiest voor wintersporten met de trein:

Bagage

Als je op vakantie bent neem je natuurlijk aardig wat bagage mee, maar al helemaal wanneer je op wintersport gaat. Dan moeten namelijk ook nog je ski’s of snowboard, helm en andere skispullen mee. Waar laat je al die extra bagage? Aan boord van een skitrein is dat vaak geen enkel probleem, want er is meer dan genoeg bergruimte beschikbaar om al je spullen kwijt te raken. Reis je met een gewone trein of bijvoorbeeld per ICE, dan is de bergruimte wat sneller een probleem.


Overstappen

Vooral met een grote hoeveelheid bagage is het natuurlijk het fijnste wanneer je zonder over te hoeven stappen op plaats van bestemming aan kunt komen. Toch rijden een aantal skitreinen niet rechtstreeks naar de wintersportgebieden. Dat je over moet stappen op ander vervoer als je dichterbij je bestemming komt is logisch, want de trein rijdt zelden tot aan de wintersportplaats waar je een hotel hebt geboekt. Vervelender kan het echter zijn om ook binnen Nederland of in Duitsland al over te moeten stappen. Check dus goed hoeveel keer je moet overstappen bij de wintersporttrein die je op het oog hebt.


Slapen aan boord?

Wanneer je met de nachttrein reist is het fijn wanneer je in staat bent wat te slapen, want dan stap je zo uitgerust mogelijk uit op de plaats van bestemming. Afhankelijk van de trein die je kiest kan het dus ook echt het geld waard zijn om een comfortabeler coupé te boeken. Hoe minder mensen per coupé, hoe meer ruimte je hebt en hoe fijner je een uiltje zult kunnen knappen. Wanneer je zo voordelig mogelijk wil reizen kies je het beste een gewone stoel. Dit is niet altijd een slaapstoel die je achterover kunt doen, let daar dus goed op bij het boeken.


Dure treintickets

Wanneer je met het hele gezin per trein door Europa gaat reizen kan dat helaas vrij prijzig worden. Maar hoe vroeger je boekt, hoe voordeliger de tickets zullen zijn. Met name bij een trein waarvoor je moet reserveren (zoals een nachttrein met slaapcoupés) kan de trein op een gegeven moment ook gewoon helemaal vol zijn geboekt. Dat is met name het geval op populaire dagen zoals tijdens de krokusvakantie. Boek dus zo snel mogelijk om zeker te zijn van een plaats en ook tegen de meest aantrekkelijke tarieven.


Vervoer ter plaatse

Als je geen eigen auto mee hebt kun je je op je eindbestemming natuurlijk wat minder makkelijk verplaatsen. Het is daarom een goed idee om daar bij het boeken van het hotel alvast goed rekening mee te houden. Het liefst zit je zo dicht mogelijk bij de piste, zodat je weinig tijd in bussen en andere vervoersmiddelen door hoeft te brengen maar zo lang mogelijk kunt skiën (en après-skiën!).



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Reizen Sporten

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

VakantieDiscounter
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag