Wat moet je weten als je wilt leren golfen?

Wat moet je weten als je wilt leren golfen?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Golf. Het blijft toch wel een sport met een bepaald imago. Vooral de rijke stinkerds der aarde doen het en ze doen het vooral om op de baan te netwerken. Niet bepaald een sport dus voor de doorsnee man of vrouw zou je zeggen. Toch is golfen een uitdagende sport waar meer bij komt kijken dan simpelweg tegen een balletje meppen. Voor iedereen die van plan is om te beginnen met golfen schreven we dit artikel met alle ins en outs die je moet weten als je wilt leren golfen.


Beginnen met golfen

De stap om te beginnen met golfen is net even groter dan een balletje slaan op de squash- of tennisbaan. Dit komt mede door het imago rondom de sport (golfen is vast heel duur) en het feit dat je niet zomaar iedere golfbaan op mag stappen. Voor sommige golfbanen moet je tenslotte baanpermissie krijgen en/of je handicap 54 (voorheen GVB) halen. Een groot verschil met de lokale tennisbaan die door iedereen te reserveren valt. En wellicht voor sommige mensen dus een grote drempel om te beginnen met golfen.

Introductieles of golfclinic

Wie echter besloten heeft om de drempel over te stappen ontdekt al snel dat het vrij eenvoudig is om te beginnen met golfen. Tal van golfclubs- en banen door heel het land geven namelijk les voor beginners. Hetzij via groeps- of privélessen, hetzij via een golfclinic. Tijdens deze introductielessen van doorgaans 1 à 2 uur leer je de beginselen rondom golf zoals afslaan, chippen en putten. Soms ga je direct al een korte baan op, een andere keer zal je starten bij de drivingrange (de oefenbaan waar je leert om op correcte wijze tegen de bal te meppen).

Golflessen

Heb je na de introductie met golf de smaak te pakken, dan zijn meerdere vervolglessen een logisch vervolg. Je leert dan nog meer over de techniek en tevens krijg je les in de baanetiquette (erg belangrijk bij golf) Je kunt altijd wel privélessen en/of groepslessen volgen bij een golfleraar bij jou in de buurt. De kosten voor een privéles liggen rond de 25 euro per half uur. Groepslessen zijn doorgaans iets goedkoper en het voordeel is dat je wellicht nóg enthousiaster wordt over de sport vanwege je contact met andere beginners in de sport. Daar staat dan natuurlijk wel weer tegenover dat de instructeur veel minder persoonlijke aandacht aan je kan besteden en je dus (doorgaans) ook minder snel vorderingen maakt.

Golfbaanpermissie halen

Zoals gezegd is golf een sport met een bepaalde drempel. Op sommige korte banen mag je zonder enige vorm van ervaring direct al spelen, maar op heel veel andere (lange) banen mag je pas golfen als je golfbaanpermissie hebt. Dit heeft vooral met techniek en de golfbaanetiquette te maken (baan- en veiligheidsregels). De golfbaanbeheerder wilt natuurlijk niet dat je de hele baan aan gort mept omdat je techniek te wensen over laat en ook moet je je op veilige en verantwoorde wijze gedragen op de golfbaan. Je golfleraar bepaalt in de meeste gevallen wanneer de golfbaanpermissie kan worden aangevraagd. Gemiddeld gezien heb je er zo’n 6 lessen voor nodig. Als je leraar denkt dat je er klaar voor bent vraagt hij of zij een baanpermissiepasje aan waarmee je praktijkervaring op de langere golfbanen op kunt doen. In alle gevallen geeft het pasje toegang tot de golfbaan waar je op dat moment speelt, maar soms kun je er ook op andere banen mee terecht.

Handicap 54 halen

Met de golfbaanpermissie ben je al een aardig eind op weg, maar je hebt nog geen toegang tot alle golfbanen in Nederland. Om daar toegang tot te krijgen zal je de zogenaamde ‘handicap 54’ (voorheen GolfVaardigheidsBewijs – GVB) moeten halen. Het voormalig GVB-examen is tegenwoordig vervangen door een regelexamen en ‘handicap 54’. Handicap 54 is een soortement van instapniveau waarmee je aantoont over voldoende kwaliteiten te beschikken om op praktisch alle banen in Nederland te kunnen spelen. Met het slagen van het regelexamen toon je aan dat je niet alleen de techniek beheerst, maar ook op de hoogte bent van de golfetiquette en regels rondom de sport. Het golfregelexamen doe je op je golfclub. Je kunt bij veel clubs theorielessen krijgen die je klaarstomen voor het examen, maar je kunt natuurlijk ook middels zelfstudie een golfconnaisseur worden.

Het behalen van handicap 54 gaat min of meer vanzelf als je uren maakt op de golfbaan. Vanaf het moment dat je golfbaanpermissie hebt speel je tenslotte rondes en elke keer dat je de golfbaan op gaat houd je je score bij. Je vult na elke hole in hoeveel slagen je ervoor nodig had en dit bepaalt uiteindelijk je totaalscore. Golf is een sport met een zogenaamd handicapsysteem. Het zorgt ervoor dat spelers van verschillende speelsterktes tegen elkaar kunnen spelen met gelijke winkansen. Je krijgt een handicap door qualifying rondes te spelen. Tijdens zo’n qualifying ronde krijg je zogenaamde “stablefordpunten” en het aantal punten bepaalt of je handicap stijgt, daalt of gelijk blijft. Zonder verder al te diep in te gaan op het stablefordsysteem geeft je handicap dus min of meer aan in hoeveel slagen je een hole uit speelt. Een speler met handicap 0 speelt bijvoorbeeld een par-3 meestal in 3 slagen uit. Een speler met handicap 54 mag meer slagen over een hole doen. In vergelijking met de handicap 0 speler: 54/18 = 3 slagen meer per hole.

Zodra je het niveau van handicap 54 (of beter) een keer gespeeld hebt kun je via je club een handicappasje aanvragen bij de NGF (Koninklijke Nederlandse Golf Federatie). Met dit pasje heb je niet alleen toegang tot praktisch alle golfbanen in Nederland: je krijgt ook nog eens 2 keer per jaar het magazine van GOLF.nl en bent verzekerd onder een collectieve aansprakelijkheidsverzekering voor het geval er onverhoopt toch iets mis gaat op de golfbaan. Gemiddeld gezien hebben beginnende golfers ongeveer 10 lessen en 30 uur oefenen nodig om tot handicap 54 te komen, maar uitzonderingen bevestigen uiteraard de regel!


Materialen

Tot dusver hebben we enkel de praktische stappen doorgenomen die je doorloopt als je wilt leren golfen. Eén van de – misschien wel – leukste stappen is echter het aanschaffen van de benodigde materialen. Als je voor het eerst gaat golfen wordt er niet van je verwacht dat je direct met een eigen set clubs aan komt zetten. In praktisch alle gevallen kun je gebruik maken van de materialen die de golfclub ter beschikking stelt tijdens de introductieles(sen) of golfclinic. Maar als je serieus door wilt blijven gaan met het beoefenen van de sport komt vroeg of laat altijd wel het moment dat je je eigen materialen moet (en/of wilt) gaan aanschaffen. Het belangrijkste bij het aanschaffen van clubs is functionaliteit. Een ijzer-5 kan er nog zo gelikt uit zien: als hij niet bij je lichaamshouding en swing past heb je er niets aan en sterker nog; verkeerd materiaal kan voor serieuze blessures zorgen. Het is daarmee verleidelijk om voor een aanbieding te gaan van de Lidl waar ze een set golfclubs verkopen voor 2 tientjes, maar sla deze aanbieding liever over en investeer in de juiste materialen. Daarbij hoef je niet direct alle golfclubs die er voor handen zijn in je bezit te hebben. In je beginperiode is een ijzer-5, een ijzer-7, een ijzer-9, een pitchingwedge, een sandwedge en een putter al meer dan voldoende. Laat je vooral ook uitgebreid informeren door je coach. Deze weet doorgaans precies wat er bij je past.

Naast de golfclubs is kleding en goed schoeisel vaak ook benodigd als je gaat golfen. Op sommige golfbanen mag je dragen wat je wilt, maar andere golfclubs hanteren (strenge) regels rondom klederdracht. Informeer dus goed wat gebruikelijk is bij jouw golfbaan zodat je voldoet aan de eisen die de club stelt aan haar leden. Een polo met kraag is dan misschien wel niet direct jouw ding, maar als het benodigd is om een potje te golfen bij je club dan moet je het er misschien voor over hebben nietwaar?

Vergeet ook je schoenen en eventuele golfhandschoenen niet. Golfschoenen zijn uitgerust met soft spikes. Dit zijn een soort nopjes die voorkomen dat je uitglijdt op de (regenachtige) golfbaan. Handschoenen zorgen voor meer grip op het handvat van de club en kunnen zodoende een welkome aanvulling zijn om je techniek nóg meer te verbeteren.


Wat kost golf?

Eerlijk is eerlijk: het imago van golf waar we het in het begin van dit artikel over hadden is er natuurlijk niet voor niets. In vergelijking met andere sporten is golfen relatief duur, zeker als je een beginnend golfer bent. Je zult dan tenslotte lessen moeten nemen om baanpermissie te krijgen en uiteindelijk  – als je het spelletje leuk genoeg vindt – handicap 54 te behalen. Alhoewel de kosten natuurlijk per baan en club verschillen, hebben we globaal de kosten die je maakt als je wilt gaan golfen voor je op een rijtje gezet.

Golflessen

Of je het nu leuk vindt of niet: als je gaat beginnen met golfen kom je er niet onderuit en zul je lessen moeten nemen. Praktisch iedere golfbaan biedt beginnerslessen aan en de kosten van een les zijn ongeveer 20 euro. Soms is de introductieles overigens gratis, al dan niet middels bepaalde voorwaarden. In de regel zijn groepslessen net even iets goedkoper dan privélessen. Een extra voordeel van groepslessen is daarbij dat je wellicht geënthousiasmeerd wordt door de overige groepsleden, nadeel is natuurlijk de verminderde persoonlijke aandacht. Bij een privéles heeft je golfleraar 100% aandacht voor jou en kun je het spelletje dus sneller onder de knie krijgen. Hier betaal je dan uiteraard wel voor: gemiddeld gezien zo’n 25 euro voor een half uur met je privécoach.

Materiaal

Materiaal ga je pas aanschaffen als je door het golfvirus gegrepen bent en gelukkig is dit virus er, want anders zou je je misschien laten afschrikken door de prijzen die golfmateriaal met zich meebrengt. De grootste investering zit hem in de golfclubs, maar besef je ten alle tijden dat het om een investering gaat voor de langere termijn. Als je zuinig bent op je spullen kunnen je golfclubs praktisch een leven lang mee gaan en zodoende is het dus wijs om liever iets meer geld te besteden aan golfclubs die helemaal aansluiten bij je, dan te beknibbelen op de kosten en ergens een goedkoop setje clubs op de kop te tikken.

Gemiddeld gezien kost een setje golfclubs voor beginners een paar honderd euro (afhankelijk van het merk, het materiaal en het aantal clubs). Een set voor gevorderde spelers kan al gauw tot ruim boven de duizend euro uit komen. Naast de golfclubs zal je ook ballen, tees (hier leg je de bal op bij de afslag), een pitchfork, een pitchmark, een golftas en eventueel een (elektrische) trolley moeten aanschaffen als je je golftas niet wilt dragen. Waar je bij de golfclubs het best nieuw en kwalitatief materiaal kunt aanschaffen, kun je bij de overige benodigde materialen wat geld besparen door ze tweedehands (bijvoorbeeld via Marktplaats) aan te schaffen. Handig, want je zult nog wat extra geld nodig hebben om naar hartenlust te kunnen gaan golfen.

Een ronde op de golfbaan

Het geld dat je eventueel bespaart door een tweedehands golftas en trolley te kopen kun je mooi in de baanhuur steken, want dit is niet bepaald goedkoop te noemen. Als gast op een golfbaan betaal je een zogenaamde ‘greenfee’. Voor korte banen betaal je bij de meeste golfbanen tussen de 10 en 25 euro, een baan van 9 holes kost gemiddeld tussen de 25 en 50 euro en voor 18 holes betaal je bij de meeste banen in Nederland ongeveer 55 euro. Wel is het zo dat er bij veel golfclubs en banen verschillende tarieven worden gerekend. Denk dan bijvoorbeeld aan hogere tarieven in het weekend en lagere tarieven in de daluren. Ook bieden veel golfclubs speciale winter- en zomerabonnementen aan of kun je een 10-rittenkaart aanschaffen waarbij je wat korting krijgt per rondje op de golfbaan.

Jaarkaart of clublidmaatschap

Bevalt het golfen je zó goed dat je er een dagelijkse of wekelijkse activiteit van wilt maken? Dan kun je het beste voor een jaarkaart of clublidmaatschap kiezen. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot de golfbaan voor een vast bedrag dat gemiddeld gezien varieert tussen de 600 en 1200 euro. Ook hier vind je bij veel clubs weer flexibele tarieven zoals bijvoorbeeld een lidmaatschap waarbij je alleen onbeperkt welkom bent in de daluren of juist in het weekend.

Een lidmaatschap heeft niet alleen financiële voordelen (mits je vaak speelt natuurlijk, anders is de ‘greenfee’ wellicht een betere optie). Als lid kom je automatisch sneller in contact met andere golfers en kun je deelnemen aan de clubtoernooien. Blijk je talent te hebben, dan kun je eventueel ook mee gaan doen aan de NGF Competitie en/of de NGF Najaarstour.



foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Sporten

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Keto
Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag