12 Budget oplossingen om je tuin op te knappen

12 Budget oplossingen om je tuin op te knappen

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Je hebt een ander huis gekocht of een nieuwbouwhuis. Er zit al genoeg geld in de verbouwing van het huis en eigenlijk moet de tuin ook opgeknapt worden. Wanneer je tuin een opknapbeurt nodig heeft maar je portemonnee niet echt toereikend is en je geen grote investeringen wilt of kunt doen dan zul je bepaalde keuzes moeten maken. Het is tegenwoordig bijna een traditie om bij de eerste zonnestralen je balkon of tuin een volledige make-over te geven. En soms kost dat een fortuin. Met deze 12 budget oplossingen kun je je tuin een prima opknap beurt geven. Eerder schreven we al een artikel over het goedkoop aanleggen van je tuin.


1. Lijstje maken en inspiratie opdoen

Zo, de kogel is door de kerk en je wilt je tuin (of balkon) een fijne opknap beurt geven. Begin eerst eens met een brainstormsessie en maak een lijstje. Wat vind je nu wel mooi aan je tuin en wat niet. Wat heb je in elk geval nodig en wat niet. Waar is de meeste zon en waar de meeste schaduw, wil je die plaatsen gebruiken voor een terras of niet. Bedenk dus wat je met de zon- en schaduw plaatsen wilt doen. Kijk vervolgens eens op Pinterest en zoek aan de hand van je lijstje naar stijlen. Pinterest is een ontzettend handig medium om inspiratie te zoeken. Je zou een moodboard van je tuin kunnen maken waar al je wensen en ideeën op komen te staan. Zo hoef je dus geen uitgave te doen aan dure tijdschriften over tuinen.


2. Tuinontwerp

Een tuin ga je niet zomaar even opnieuw inrichten of voor het eerst zomaar aanleggen. Je wilt natuurlijk wel een beetje weten waar je aan toe bent en hoe het eruit komt te zien. Het is aan te raden om eerst te bedenken wat je erin wilt hebben. Wil je een complete make-over van je tuin maar past een tuinarchitect niet in je budget? Ga zelf met het ontwerp aan de slag of vraag eens rond in je kennissenkring. Met het programma 3D tuinontwerp software online kun je heel gemakkelijk en gratis een tuin ontwerpen. Wellicht is er in jouw omgeving wel een deskundige die je gratis op weg wil helpen.


3.Tuinbegroting

Als het goed is heb je nu je lijstje of moodboard met wensen gemaakt. Dan is het tijd om een begroting te maken en een lijst met de materialen die je nodig hebt. De ervaring leert dat wanneer je eenmaal gaat shoppen je meer koopt dan dat er op je lijstje staat. Hou dus goed je aankopen bij en probeer je ook aan je begroting te houden. Zo lopen de kosten ook niet ongemerkt op.


4. Planten en struiken

Een tuin zonder planten en struiken is natuurlijk wat saai. Maar ja, wanneer je naar het tuincentrum gaat en al die mooie planten en struiken wilt aanschaffen dan is dat een behoorlijke aanslag op je portemonnee. Let dan eens op het volgende: een plant of stuik is duurder naar mate het langer duurt voordat hij klaar is voor de verkoop. Met andere woorden, langzame groeiers zijn dus bijna altijd kostbaar, de planten en struiken die snel groeien zijn goedkoop. Het tuincentrum wil van die laatste natuurlijk snel af want anders kunnen zij deze niet meer verkopen. Let wel op dat een snelgroeiende plant ook nadelig kan zijn want een haag die snel groeit moet je natuurlijk ook vaker snoeien.


5. Zelf stekken

Vind je het leuk om zelf plantjes te zaaien of te stekken? Dat is helemaal een stuk goedkoper dan naar het tuincentrum gaan en planten kopen. Het zaaien en stekken van planten heeft natuurlijk wel als nadeel dat je er wat geduld voor moet hebben en een beetje verstand van tuinieren is ook mooi meegenomen.  Vraag ook eens rond in je omgeving misschien hebben buren of vrienden stekken of zaden over en kun je deze gratis krijgen. Nog een tip om goedkoop aan planten en struiken te komen is om naar ruilbeurzen te gaan. Gaat je voorkeur toch uit naar planten en struiken uit het tuincentra? Koop ze dan wanneer de planten in bloei staan. Veel tuincentra verkopen dan bij voorkeur de producten want dan zijn ze op hun mooist. Heel vaak blijft er wel wat over en gaat dit met flinke kortingen de deur uit. In de gaten houden dus!


6. Marktplaats

Zoek marktplaats af voor leuke koopjes voor je tuin. Het komt wel eens voor dat mensen tuinplanten op marktplaats zetten en dat deze gratis af te halen zijn. Ook met tegels en dergelijke kun je dat geluk hebben. Kijk dus eens op marktplaats en misschien vind je iets in de buurt wat voor weinig of gratis wordt aangeboden.


7. Een onderhoudsvrije tuin

Neem een onderhoudsvrije tuin. Door geen onderhoud te hebben bespaar je ook weer veel geld. Je hebt geen kosten voor materialen zoals zand of houten vlonders.


8. Kies goedkoop materiaal

Materiaal is er in verschillende soorten en diverse prijsklassen. Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Betontegels zijn in vergelijking met natuursteen een stuk goedkoper. Natuurlijk zijn tuinmeubelen ook in vele verschillende materialen te verkrijgen. Een aluminium tuintafel is goedkoper dan een hardhout tafel. Een aluminium tafel heeft ook minder onderhoud nodig dan een hardhouten tafel. Maar ook hier geldt, goedkoop materiaal kan op den duur ook prijzig zijn omdat het misschien sneller stuk gaat en je het moet laten maken of weer een nieuwe tafel moet aanschaffen. Let daarom goed op de gemiddelde levensduur van de materialen en producten.


9. Leen tuingereedschap

Gratis tuingereedschap nodig? Er zijn nu eenmaal van die apparaten die je niet elke dag gebruikt. Er is vast wel iemand bij jou in de buurt, denk aan de buurtapps of Facebookgroepen maar ook buren, vrienden of familie, van wie je de kruiwagen, de veticuteermachine of kettingzaag kunt lenen.


10. Voorbereidende werk zelf doen

Je hebt toch hulp nodig van een specialist omdat je niet genoeg tijd hebt om de aanleg zelf te doen of omdat je niet echt handig bent. Probeer dan zoveel mogelijk het voorbereidende werk zelf te doen. Vraag ook waar je buren, familie of vrienden goed in zijn en vraag of zij je willen helpen. Maak een planning en verdeel de werkzaamheden. Misschien kan die ene buurman wel hele specifieke klussen. Je bespaart dan al een hoop kosten. Ook wanneer de hovenier aan het werk is kun je meehelpen. Haal bijvoorbeeld zelf de tuin leeg.


11.Vermijd de extra’s

Kies vooral niet voor een vijver of pergola maar ga voor een strakke tuin. Een pergola of vijver brengt natuurlijk ook weer extra onderhoudskosten met zich mee en misschien zit je daar helemaal niet op te wachten. Je kunt ook kijken of je je tuinmeubelen kunt recyclen. Geef je oude tuintafel een verfje. Bij de Kringloop kun je vaak leuke spulletjes of tuindecoratie voor een prima prijs aanschaffen.


12. Offertes vergelijken

Heb je twee linkerhanden en is een tuin aanleggen echt niet voor je weggelegd en wil je toch een specialist inschakelen? Dan is het vergelijken van offertes een slim idee. De prijzen van verschillende hoveniers kunnen flink uiteenlopen, zelfs wel tot 40%. Door meerdere offertes aan te vragen kun je zelf zien welke hovenier het beste bij jou wensen aansluit op het gebied van prijs en/of kwaliteit. Het aanvragen van offertes is gratis en vrijblijvend. Dus zonde om hier geen gebruik van te maken.


Geef je tuin de tijd

Uiteindelijk moet de natuur zijn werk doen en groeit en bloeit je tuin vanzelf. Geef je tuin dus de tijd om mooier te worden. Snoei regelmatig, splits en stek. Vraag je dus ook af bij de aanschaf van een plant, boom of haag of die al direct volgroeid moet zijn. Kies je een jongere versie dan is die vaak veel goedkoper. Het groeien gaat vanzelf met een beetje aandacht.


Een nieuwe tuin kun je dus zo duur en goedkoop maken als je zelf wilt. Door goed te kijken naar de mogelijkheden kun je met een klein budget je tuin (of balkon) een prima make-over geven of een compleet nieuwe tuin aanschaffen. De voordelen van een tuin goedkoop aanleggen is dat je weinig tijd en onderhoud kwijt bent, je maakt een leefbare tuin en je leert creatief omgaan met de materialen uit je oude tuin. Succes met het opknappen van je tuin!



foto auteur Dik de Graaf
Dit artikel is geschreven door Dik de Graaf

Fanatiek blogger voor Dik.nl en altijd op zoek naar diepgang. Bijt zich helemaal vast in een onderwerp om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Gek op reizen, sporten en lezen.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Tuin

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag