De buxus is één van de mooiste planten voor in je tuin. Hij blijft groen, is schitterend in model te snoeien en hij heeft een chique uitstraling. Net als andere planten, kan hij last hebben van insecten die het blad aantasten. Hier sta je natuurlijk niet op te wachten. Gelukkig zijn er verschillende methodes om dit vervelende beestje te bestrijden, zodat je volop van je plant kan genieten. In dit artikel vind je alle maatregelen die je kan nemen tegen de buxusmot, zonder andere diertjes in je tuin schade toe te brengen.
Handig om te weten over de buxusmot
Veel buxusplanten in je tuin, zijn een heerlijke snackbar voor de rups van de buxusmot. Het is niet de vlinder zelf, maar de rups die jouw buxus aanvreet. De buxusmot komt uit Azië en is meegekomen met de bij ons geïmporteerde buxusplanten.
De fases van de rups en hoe je deze rups herkent.
De rups van de buxusmot ziet er per fase als volgt uit:
- Jonge rupsen zijn vuilgeel en ontwikkelen daarna bruine lengtestrepen.
- Een volgroeide rups is felgroen met zwarte stippen en lichte en zwarte lengtestrepen. De kop is zwart. Een volgroeide rups is ongeveer 4 cm lang.
- De pop van de buxusmot felgroen met donkere strepen en vlekken.
- In april en mei verschijnen de vlinders van de buxusmot. Deze leven slechts acht dagen.
Je kan de rups het hele jaar door op je plant aantreffen. Poppen en vlinders zie je alleen in korte periodes, tussen april en september.
https://nl.pinterest.com/pin/386817055489698802/
https://nl.pinterest.com/pin/658651514230578447/
Hoe herken je schade door de buxusmot?
De buxusmot kan veel schade aan je buxus veroorzaken, omdat hij zich meerdere keren per jaar voortplant. De jonge rupsen overwinteren. Zodra in het voorjaar de temperatuur boven de 10 graden komt, worden ze actief en beginnen ze te eten aan de buxus. De rupsen kunnen dus in het hele groeiseizoen aanwezig zijn. In het uiterste geval eten ze een buxus volledig kaal.
Als je de buxusmot pas sinds kort in je buxus hebt zitten, zal je niet meteen schade zien. Het zijn dan alleen nog kleine gangetjes. Daarna beginnen ze bladeren aan elkaar te spinnen en zie je dat de plant daadwerkelijk wordt aangetast. Na het aan elkaar spinnen van de bladeren, worden er steeds meer blaadjes opgegeten.
Hieronder vind je diverse (natuur – en tuinvriendelijke) tips om de buxusmot zoveel mogelijk buiten de deur te houden.
1. Creëer een tuin met een grote biodiversiteit.
Eén van de factoren die de buxusmot in de kaart kan spelen, is een tuin met een kleine biodiversiteit. Als je heel veel buxus in je tuin hebt staan en weinig andere planten, krijgt de buxusmot volop de kans om zich voort te planten. Er is immers genoeg te eten, maar er zijn weinig natuurlijke vijanden. Voor een natuurlijk evenwicht in je tuin, is het dus goed om zoveel mogelijk verschillende planten in je tuin te hebben staan, die elk verschillende diertjes aantrekken.
2. Rupsen en poppen met de hand verwijderen.
Deze methode is milieuvriendelijk en vriendelijk voor je tuin, maar wel tijdrovend. De rupsen herken je gelukkig makkelijk, en de poppen ook. Je vindt de lichtgroene tot bruine poppen tussen het spinsel waarmee de blaadjes zijn samengesponnen. Verwijder alle rupsen en poppen die je ziet.
Na het verwijderen van de buxusrupsen – en poppen, voer je ze het liefst af in een afgesloten zak, samen met de aangetaste plantendelen. Als je de rupsen los in de biocontainer gooit, kunnen ze ontsnappen en komen ze terug. Als je buren hebt die ook buxus in de tuin hebben, kan je ze het beste waarschuwen.
Zijn er meerdere buren die ook flinke buxusplanten hebben, dan zou de rupsen en de poppen samen met buurtbewoners kunnen verwijderen. Dat is gezellig, en je bent een stuk sneller klaar.
3. Buxusrupsen bestrijden met aaltjes
Er zijn microscopisch kleine aaltjes die als een parasiet in de buxusrups leven zodra ze er een aantreffen. Ze gebruiken de rups als voedselbron en als broedkamer. Dit zijn de Steinernema carpocapsae aaltjes. Deze aaltjes kunnen vanaf 14 graden goed overleven, dus met deze temperatuur kan je ze over de buxus heen spuiten. Aaltjes zijn erg effectief, maar je moet de rups wel goed raken. Het is een zogeheten contactmiddel. Omdat je de rupsen de eerste keer niet allemaal kan raken, zal je het bestrijden met aaltjes één of meerdere keren moeten herhalen.
4. Feromoonvallen
In een feromoonval voor de buxusmot, zit het vrouwelijke seksferomoon van de buxusmot. De mannelijke vlinders worden hierdoor aangetrokken, waardoor je ze weg kan vangen. Deze val moet je op tijd ophangen, dus voordat de eerste buxusmotten tevoorschijn komen. De vlinders verschijnen in april en mei, dus voor april moet je de val ophangen.
Als er op een kleine oppervlakte een nogal grote populatie buxusmotten is, zullen de mannelijke vlinders naast de val, nog steeds vrouwelijke vlinders ruiken. In dit geval zal je dit middel een paar jaar achter elkaar moeten herhalen. Gaat dit voor jou niet snel genoeg, dan kan je dit middel inzetten in combinatie met een ander bestrijdingsmiddel.
5. Bacteriepreparaat met bacterie bacillus thurigiensis
De bacterie bacillus thurigiensis is een natuurlijke vijand van de buxusmot. Daarom is het een goed bestrijdingsmiddel. Er worden verschillende stammen van deze bacterie gebruikt om de mot mee te bestrijden. Namen zoals Bt. Aizawai en Bt. Kurstaki kan je ook tegenkomen. Je spuit het bacteriepreparaat over de planten, waarna de rupsen de blaadjes met de bacteriën eten. De rupsen krijgen spijsverteringsproblemen, stoppen met eten en gaan dood.
Het is een selectief bestrijdingsmiddel, want deze bacteriën leven alleen in rupsen. Andere, nuttige dieren in je tuin blijven dus veilig. Wél kunnen deze bacteriën dus ook andere rupsen aantasten. Gebruik het middel daarom alleen op je buxusplant, zodat andere rupsen en vlinders in je tuin wel overleven.
6. Zorg voor veel vogels in je tuin
Wat betreft insecten heeft de buxusmot in Nederland nauwelijks natuurlijke vijanden. Dat betekent in principe dat hij een tijdlang zijn gang kan gaan in jouw buxusplanten. Gelukkig zijn er wel vogels die genieten van de buxusrups, zoals de ekster, de koolmees en de kauw. Ook spitsmuizen eten graag buxusrupsen.
Heb je kippen en wat grotere buxusplanten? Kippen eten graag rupsen, dus zij kunnen een handje helpen met het opruimen van de rupsen.
7. Liever niet doen: een giftig bestrijdingsmiddel gebruiken
Een chemisch bestrijdingsmiddel gebruiken voor de buxusmot is af te raden. Vaak zijn deze middelen giftig voor in het water en ook voor nuttige en belangrijke dieren zoals hommels en bijen. En juist in de periode dat de buxusmot actief is, zijn er veel bloeiende bloemen in je tuin waar bijen en hommels op af komen. Een chemisch bestrijdingsmiddel is schadelijk voor je tuin en voor de natuur in zijn geheel. Je kan het dus beter vermijden.
Voorzichtig bestrijden
De buxusmot heeft weinig natuurlijke vijanden, maar er zijn prima biologische middelen om de buxusmot te bestrijden. Bacteriën en aaltjes zijn zeer effectief, maar met name bij de bacteriën moet je uitkijken dat ze niet terecht komen in andere dieren. Dat betekent dat je dit bestrijdingsmiddel heel nauwkeurig, alleen op de blaadjes van de buxus aanbrengt. Een feromonenval is nog preciezer, want daar komen alleen de mannelijke buxusmotten op af. Ook vogels helpen graag een handje. Welk bestrijdingsmiddel uiteindelijk het beste werkt voor jouw tuin, is ook een kwestie van ervaring.
Chemische bestrijdingsmiddelen kunnen heel effectief zijn, maar zijn geen aanrader. In principe is het gif, en voor andere dieren wil je dat liever niet in je tuin hebben. Tot slot helpt het om een diverse tuin te creëren, waarin ook veel andere planten staan, naast de buxus.
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- Hoe kun je motten bestrijden?
- Wat kun je doen tegen vliegenoverlast?
- Hoe kun je een wespennest bestrijden?
- Hoe kun je een wespenval maken?
- Hoe herken je rioolvliegjes en wat kun je er tegen doen?
- Hoe kun je het beste maden bestrijden?
- Hoe kun je bloedluis in huis bestrijden?
- 9 tips om bladluis te bestrijden