Lijkt het jou leuk om zelf een moestuin te hebben? Een plek waar je zelf je groenten, fruit of kruiden kunt laten groeien. Dan kan een moestuin echt iets voor jou zijn. Het nadeel aan een ‘echte’ moestuin is echter dat het een hoop tijd en moeite kost. Tijd die de meeste mensen nou niet echt over hebben. Voor iedereen die de traditionele moestuin te veel werk vindt, hebben we goed nieuws. Je kunt namelijk ook gewoon een makkelijke moestuin beginnen. Een kleine, overzichtelijke moestuin, waar je niet te veel werk aan hebt. Wil je weten hoe? In dit artikel geven we je 10 tips voor een makkelijke moestuin.
Wat is een makkelijke moestuin?
Een makkelijke moestuin is eigenlijk simpelweg een kleine versie van een moestuin. Een makkelijke moestuin kun je op verschillende manieren beginnen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een kleine kas waarin je je groenten gaat laten groeien. Je kunt kiezen voor losse potjes, waarin je je kruiden gaat planten. Of je kunt gebruikmaken van een bak waarin je je moestuin begint. Hoe je jouw moestuin ook gaat indelen of ontwerpen, in dit artikel vind je daar een aantal handige tips voor.
1. Begin klein
De eerste tip die we je geven is: begin klein. Dit klinkt misschien helemaal niet leuk, want je wilt het liefst gelijk allerlei soorten groenten, fruit en kruiden planten, waar je vervolgens het hele jaar door van kunt eten, maar wanneer je een makkelijke moestuin wilt, is dat absoluut niet aan te raden. Door klein te beginnen behoud je overzicht, kun je gaandeweg leren én ben je niet zo heel veel tijd kwijt aan het bijhouden van je moestuin. Ook kun je op die manier gemakkelijk bepalen of het wel of niet iets voor jou is. Je leert tijdens het onderhouden van je kleine moestuintje de kneepjes van het vak en kunt daardoor eventueel later uitbreiden, als je dat leuk vindt.
Kweeksetjes van Hema
Een van de manieren om klein te beginnen, is door de kweeksetjes van Hema aan te schaffen. Koop glazen potjes waarin je bieslook, basilicum of tijm kunt laten groeien in je vensterbank of op je balkon. Ga voor een van de kweeksetjes, waarbij je razendsnel kunt genieten van je eerste oogst. Kies voor een starterskit, waarbij je verschillende soorten kruiden kunt laten groeien. Of ga bijvoorbeeld voor een van de groeizakken, waarin je onder andere aardbeien, courgette en tomaten kunt laten groeien. Ook de terracotta potjes waarin je zelf munt of aardbeien kunt laten groeien zijn superleuk. Zo kun je supermakkelijk (en snel) een eigen kleine moestuintje beginnen.
https://nl.pinterest.com/pin/182606959874964847/
2. Kies een geschikte plek
De groenten-, fruit en kruidenplantjes die je gaat planten, hebben allemaal hun eigen behoeften. De meesten hebben daarbij een hoop zon nodig, waardoor het goed is om een plek uit te kiezen waar ze die zon zoveel mogelijk zullen zien. Er zijn daarentegen ook juist plantjes die het helemaal niet zo goed doen in de volle zon en die ook graag wat schaduw krijgen. Wortels, spinazie en sla zijn daar een voorbeeld van. Deze groenten kun je ook op een minder zonnige plek plaatsen. Als je straks je plantjes gaat planten, is het dus belangrijk om te kijken naar wat de plantjes nodig hebben om te kunnen groeien.
3. Zaai de zaadjes voor
Het voorzaaien van zaadjes klink misschien als iets ingewikkelds, maar dat is het niet. Kort gezegd help je de zaadjes zo alvast een handje, zodat ze er straks klaar voor zijn om buiten in je moestuintje geplaatst te worden. De verschillende soorten zaadjes zullen namelijk op verschillende tijden geplaatst moeten worden. Meestal is het zo dat je de eerste zaadjes ongeveer halverwege april kunt gaan zaaien. Om je plantjes alvast een goede start te geven, kun je de zaadjes eerst binnen zaaien. Door binnen te zaaien kun je eerder beginnen. Je doet dit in een zaaibakje of in een kweekpotje. Deze kun je in je vensterbank zetten, zodat ze voldoende licht krijgen. Voorzaaien hoeft trouwens niet (altijd), je kunt de meeste zaadjes ook gewoon direct buiten zaaien zodra het daar de juiste tijd voor is.
Tip: Wil je weten wanneer je welke zaadjes kunt voorzaaien en hoe je dit het beste kunt doen? Dan kun je daar het beste en moestuin- of zaaikalender voor gebruiken.
4. Verspenen
Wanneer je wel gaat voorzaaien, zul je de jonge plantjes moeten verspenen zodra ze groot genoeg zijn. Vaak zijn ze dan minstens een centimeter of 4 hoog en groeien er blaadjes aan. Dit duurt meestal 1 a 2 maanden. Het verspenen moet je voorzichtig doen, zodat je de plantjes niet stukmaakt. Daarna plant je ze in een nieuwe pot of bak, waarin ze meer ruimte hebben en dus verder kunnen groeien.
Kies voor turfpotjes
Om het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken, kun je gebruikmaken van turfpotjes. Deze superhandige potjes zijn gemaakt om de plantjes eerst al wat te laten groeien, voordat je ze naar buiten verplaatst. Het handige hierbij is dat je de potjes simpelweg in de grond kunt plaatsen en de plantjes er dus niet uit hoeft te halen. Laat de zaadjes in de turfpotjes groeien in de vensterbank of in een kweekkas en verplaats ze naar buiten zodra ze daar klaar voor zijn.
5. Verplaats de plantjes op het juiste moment naar buiten
Een hele belangrijke tip is om de plantjes pas naar buiten te plaatsen als de temperatuur daar goed voor is. Doe je het terwijl het eigenlijk nog te koud is? Dan loop je het risico dat je plantjes het niet goed zullen doen of het zelfs niet overleven. Daarom is het echt belangrijk om te wachten tot het warm genoeg is. Dit is meestal halverwege april wel het geval.
6. Bouw of koop een handige bak voor je moestuin
Een hele handige manier om je eigen makkelijk moestuin te beginnen, is door een bak te bouwen waarin je de moestuin gaat beginnen. Deze bakken kun je zelf bouwen van hout en vervolgens vullen met grond, maar je kunt zo ook gewoon kant en klaar kopen. Je hebt al een bak van 120 x 120 voor nog geen 20 euro. Hierin kun je dan een raster plaatsen, waarmee je de grote bak in kleinere vakjes op deelt. Zo kun je per vak je zaadjes planten. Zorg dat je de bak vult met ongeveer 10 tot 20 centimeter (biologische) moestuingrond en klaar is je eigen moestuin.
Tip: Maak je geen gebruik van een kant-en-klare bak met raster? Verdeel je grond dan zelf in vakken om de groenten uit elkaar te houden. Geef ze daarbij voldoende ruimte om te groeien.
https://nl.pinterest.com/pin/516436282246362520/
Plant in potten
Een andere manier om heel simpel te beginnen met je eigen moestuin, is door gebruik te maken van verschillende bloempotten waarin je de groenten, het fruit en de kruiden gaat laten groeien. Door in potten planten heb je namelijk niet zo heel veel ruimte nodig. Je kunt er hierbij ook voor kiezen om de potten aan je muur of schutting te hangen, of een stelling te kopen waar je de potten in kunt zetten. Zo kun je zelfs in de allerkleinste tuin of op het allerkleinste balkon genieten van je eigen moestuintje.
https://nl.pinterest.com/pin/405042560227512212/
7. Help de planten een handje
Heb je planten in je moestuin geplant die zullen gaan klimmen? Dan is het belangrijk dat je ze daar een handje bij helpt. Dit kun je doen door rekjes in de tuin te plaatsen, waar ze tegenaan kunnen groeien, of door (bamboe)stokjes neer te zetten. Check ook even de planten zichzelf aan het rek of de stokken vast kunnen houden, of dat je ze er aan vast moet binden.
8. Water en voeding
Om je moestuin in leven te houden, is het nodig om de planten voldoende water te geven. Daarnaast is het ook verstandig om zo nu en dan een beetje plantenvoeding toe te voegen. Om te testen of de planten voldoende water krijgen, is het slim regelmatig met je vinger in de grond te voelen of het vochtig genoeg is. Er zijn planten die extra gevoelig zijn voor droogte, dus dan is het extra belangrijk om dit in de gaten te houden.
9. Bescherm je moestuin
Om je moestuin tegen ongedierte te beschermen, is het handig om gebruik te maken van een net, die je over de tuin heen spant. Zo voorkom je dat de katten uit de buurt tussen je groenten gaan zitten poepen, of dat slakken de blaadjes van je planten helemaal kapot knagen. Haal eventueel onkruid altijd weg en gebruik indien nodig alleen biologische bestrijdingsmiddelen tegen beestjes.
10. Koop bij Makkelijke Moestuin
Als je het beginnen van een moestuin helemaal makkelijk wilt maken, dan kun je wellicht het beste gaan shoppen op de website van Makkelijke Moestuin. Het fijne is hier dat je alles wat je nodig hebt bij elkaar hebt. Van de bakken waarin je je moestuin gaat beginnen, tot de zaadjes, grond en voeding die je nodig hebt. Ook handig is dat je hier een boekje kunt kopen waarin alle informatie staat die je nodig hebt voor een succesvolle moestuin. Er is ook nog eens een superhandige app beschikbaar waarin alles staat wat je moet weten.
https://nl.pinterest.com/pin/53972895519445448/
Een makkelijke moestuin
In dit artikel heb je 10 tips kunnen vinden voor jouw eigen makkelijke moestuin. Het handigst is om klein te beginnen. Hierbij kun je gebruikmaken van kweeksetjes en potjes om het jezelf zo makkelijk mogelijk te maken. Daarnaast is het slim om een goede plek uit te zoeken voor de moestuin. De zaadjes kun je het beste binnen voorzaaien. Dit doe je supersimpel door gebruik te maken van turfpotjes of kweekpotjes. Als de planten en temperatuur er klaar voor zijn, kun je de plantjes vervolgens naar buiten verplaatsen. Geef ze voldoende water, bescherm ze tegen invloeden van buitenaf, en biedt ze wat hulp als ze dat nodig hebben. Zo kun jij ook binnen een paar maanden genieten van de oogst uit je eigen moestuintje.