Hoe kun je online een tuin ontwerpen?

Hoe kun je online een tuin ontwerpen?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Sommige mensen hebben het vermogen om het plaatje dat in hun hoofd zit om te zetten naar een werkbaar iets. Een tastbaar geheel. Een tuin die van begin tot eind klopt. Precies zoals ze het bedacht hadden. Een heleboel andere mensen hebben juist veel moeite met het ontwerpen van hun eigen tuin. Ze hebben wel ideeën, maar weten niet goed hoe het eindresultaat er uit komt te zien. Ideeën blijven bij ideeën of er wordt een dure hovenier ingeschakeld om een tuinontwerp te maken. Niet nodig, want tegenwoordig kun je in een handomdraai zelf online je tuin ontwerpen zodat je van tevoren precies weet hoe je nieuwe tuin er uit komt te zien. Hoe je dat precies kunt doen, online een tuin ontwerpen, ontdek je in onderstaand artikel.


Als je het kunt bedenken, kun je het ook maken

“If you can dream it, you can achieve it…”. Een zinnetje dat je – vooral in de lifestyle- en persoonlijke ontwikkelingshoek – veelal tegenkomt vandaag de dag. Er is niets aan gelogen, maar het is vaak ook makkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe breng je dat schitterende tuinontwerp dat in je hoofd zit nu in een tastbaar model en sterker nog; hoe zorg je er uiteindelijk voor dat het in je tuin terecht komt? Natuurlijk kun je met een blocnote met ruitjespapier, een set kleurpotloden en een liniaal gaan zitten en proberen een boompje hier en een plant daar te tekenen, maar dankzij het internet zijn er tal van mogelijkheden die van het ontwerpen van je eigen tuin kinderspel maken en daarmee vele malen sneller en efficiënter zijn dan ‘oldskool’ je ontwerp uittekenen. De software die je her en der op het wereldwijde web kunt vinden is inmiddels zó ver doorontwikkeld dat je zelfs zonder enige voorkennis in een mum van tijd aan de slag kunt gaan met het ontwerpen van je nieuwe droomtuin. Om het je gemakkelijk te maken hebben we de beste websites waar je online een tuin kunt ontwerpen overzichtelijk voor je op een rijtje gezet.

Garden Planner

Heel veel simpeler dan de Garden Planner software van Smallblueprinter.com gaat het niet worden. Je kunt de ‘trial versie’ helemaal gratis gebruiken en gewoon in je internetbrowser openen. Middels ‘drag & drop’ kun je eenvoudig elementen toevoegen aan je tuinontwerp waarbij vrijwel alle denkbare elementen die een tuin kan bevatten zijn ingebouwd. Van tuinmeubilair tot hekwerken en van ondergronden als grind en gras tot uiteenlopende planten, bloemen en struiken. Met de gratis versie kun je je project helaas niet opslaan, maar je kunt je ontwerp wel direct uitprinten zodat je alsnog een goed beeld krijgt van je nieuwe tuin. Wil je meer opties, zoals bijvoorbeeld het kunnen opslaan van je projecten, dan kun je de betaalde versie overwegen. Nadeel van Garden Planner is echter dat je je tuinontwerp alleen maar in 2D kunt maken. Wil je liever je tuin in 3D kunnen ontwerpen, dan zijn enkele van onderstaande opties betere alternatieven.

Gardena

Het Duitse bedrijf Gardena heeft een tuincreator ontwikkeld die enerzijds heel intuïtief werkt, maar anderzijds – net als de volgende mogelijkheid waarmee je online een tuin kunt ontwerpen – een behoorlijk beperkte keuze heeft qua attributen en elementen. De software biedt je de mogelijkheid om in 2D een tuin te ontwerpen waarbij alle standaard attributen zoals afscheidingen, tuinmeubilair en bloemen en planten aanwezig zijn. In tegenstelling tot de Garden Planner is het echter een stuk moeilijker om de juiste afmetingen en dimensies toe te wijzen aan de diverse attributen. Je voegt attributen en elementen toe middels ‘drag & drop’ en kunt deze vervolgens met je muis wijzigen qua afmetingen. Bij de Garden Planner kun je dit handmatig invoeren waardoor je sneller en gemakkelijker de juiste maten te pakken hebt. Je gebruikt de software gewoon in de browser en bovendien helemaal kosteloos. Extra pluspunt is nog dat de tuinontwerper beschikbaar is in het Nederlands. Handig dus voor de mensen die niet zo goed met Engels uit de voeten kunnen.

Marlux tuinontwerper

De online tuinontwerper van sierbestratingsbedrijf Marlux biedt je de mogelijkheid om je tuin in 3D te ontwerpen en wederom gewoon in je browser zonder dat je er voor hoeft te betalen. Je kunt aan de slag gaan met een reeds bestaand ontwerp of vanuit een blanco ontwerp beginnen. Een voordeel van de tuincreator van Marlux is dat de software volledig Nederlandstalig is. Een (groot) nadeel is de beperkte keuze die je hebt aan attributen. Standaard elementen zoals hekwerken, hagen, tegels en tuinmeubilair is te vinden binnen de software, maar daar houdt het dan ook wel mee op. Je kunt je ontwerp downloaden via de website, maar zult daar dan wel je gegevens voor achter moeten laten. Een betaalde versie van de software is niet verkrijgbaar. Deze tuinontwerpsoftware is dan ook voornamelijk geschikt om even snel een schets te maken van je nieuwe tuin, maar om een gedetailleerde versie te designen kun je beter gebruik maken van onderstaande optie.

SketchUp

SketchUp is verreweg het meest geavanceerde 3D-ontwerpprogramma wat er op het internet te vinden is. De software wordt door duizenden architecten, designers en gameontwikkelaars gebruikt om al in een vroeg stadium ontwerpen te visualiseren. Bij uitstek dus een programma waarmee je online je droomtuin kunt ontwerpen. De software is gratis te gebruiken, maar je zult er wel even een account voor aan moeten maken. Omdat de software zo uitgebreid is is het niet mogelijk om deze in de browser te gebruiken. Je zult het programma moeten downloaden, maar dit is dus gelukkig wel geheel kosteloos. SketchUp is ooit ontwikkeld om mensen eenvoudig gebouwen e.d. te laten ontwikkelen. Normaliter gebruikte men daar speciale CAD -programma’s voor, maar je had er een complete cursus voor nodig om er mee te werken. De makers van SketchUp vonden dat dit gemakkelijker moest kunnen en zo ontstond de eerste versie van het ontwerpprogramma. Gaandeweg zijn er door de jaren heen tal van functies bijgekomen en kun je in een handomdraai in 3D je nieuwe tuin ontwerpen. Elk denkbaar element valt toe te voegen en altijd in de juiste verhoudingen en afmetingen. Zo krijg je met dit ontwerpprogramma een uiterst gedetailleerd beeld van hoe je nieuwe tuin er uit komt te zien. Je kunt je ontwerpen opslaan, uitprinten en delen met vrienden, familie of de achterliggende community. Vooral dit laatste is erg interessant rondom SketchUp. Gebruikers van over de gehele wereld kunnen hun ontwerpen pitchen en feedback verwachten van andere gebruikers van het ontwerpprogramma en daar zitten dus ook professionele hoveniers bij die het programma óók gebruiken voor hun schetsen. Perfect dus om te ontdekken of je gemaakte tuinontwerp haalbaar is en op bepaalde punten te verbeteren valt!



foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Tuin Woning

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag