Slakken zijn een stukje natuur waar je niet omheen kunt. Toch kan het flink vervelend zijn als er een ware plaag ontstaat in je tuin. Vooral naaktslakken kunnen schade aanrichten waar je niet op staat te wachten. In dit artikel lees je wat je kan doen tegen slakken in je tuin. Daarbij geven we zoveel mogelijk milieuvriendelijke tips. Als je chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt blijven er namelijk ook andere diertjes weg, die misschien wel nuttig zijn voor je tuin (en gezellig). Om te beginnen vertellen we kort iets over slakken en bestrijdingsmiddelen. Daarna kan je aan de slag met onze tips!
Welke slakken kom je het meeste tegen en wat doen ze?
Voor je aan de slag gaat met onze tips, is het handig om de verschillende slakken te herkennen. Huisjesslakken en naaktslakken hebben namelijk allebei een andere manier van leven.
Huisjeslakken in Nederland
De huisjesslakken die je in Nederland veel tegenkomt zijn:
- Veldslak (slanke slak, enkele centimeters lang, met een meestal bruin gekleurd huisje)
- Wijngaardslak (forse slak, kan tot 12 cm lang worden)
- Kleine wijngaardslak
Op huisjesslakken in de tuin hoef je wat minder alert te zijn dan op naaktslakken. Huisjesslakken eten voornamelijk dode bladeren, algen en wieren. Ze ruimen je tuin dus als het ware op. Soms eten ze zelfs jonge naakslakken, of eitjes van naaktslakken op. En het zijn vooral de naaktslakken die schade veroorzaken! Huisjesslakken zien er leuk uit en brengen zelfs wel een beetje sfeer in de tuin.
Naaktslakken in Nederland
De meest voorkomende naaktslakken in ons land zijn:
- Grijze veldslak
- Akkeraardslak (maximale lengte tot 5 cm)
- grote aardslak (wordt erg groot: 15 tot 20 cm, is gevlekt)
Naaktslakken zijn net kruipende zakjes met water. Ze kunnen niet goed tegen zon en zijn vooral ‘s avonds en ‘s nachts actief. Ze eten veel planten waar wij juist dol op zijn. Met name de grotere soorten kunnen in één nacht flink wat groenten of zaailingen aanvreten.
Wat voor manieren zijn er om (naakt) slakken te bestrijden?
Zoals we al aangaven kan je slakken het beste zo natuurlijk mogelijk bestrijden. De kans is anders groot dat je ook schade toebrengt aan andere dieren, of aan de grond in je tuin.
De milieuvriendelijke manieren om slakken te weren uit je tuin werken niet zo snel als chemische middelen, maar ze zijn wel veel duurzamer en vriendelijker voor je tuin én alles wat daar leeft. Zo kan je bijvoorbeeld planten neerzetten waar naaktslakken niet van houden, of koffieprut neerleggen in je moestuin. Een anderen methode om slakken te bestrijden die wel milieu – maar niet slakvriendelijk is, is het zetten van een bierval (hier gaan we verderop in het artikel op in).
Tegen slakken in je bloempotten: anti-slakkentape
Als je een aantal bloempotten in je tuin hebt staan waar je geen slakken in wilt, is anti-slakkentape een handige oplossing. Het is nog een milieuvriendelijke oplossing ook. Anti-slakkentape is een koperen tape die je aanbrengt rond je bloempot. Omdat de tape zelfklevend is, doe je hem eenvoudig om de pot heen. De tape is niet giftig, maar de slak voelt een schokje zodra hij ermee in aanraking komt. Hij zal rechtsomkeert maken en niet in de pot kruipen.
Een slakkenval zetten met bier of slakkenkorrels
Slakkenkorrels hebben als nadeel dat ze giftig zijn. Niet alleen voor slakken, maar ook voor andere dieren in de tuin en eventueel kinderen. Het is daarom geen ideale bestrijdingsmethode. Iets minder nadelig wordt het, wanneer je de korrels in een slakkenval stopt. Door het kleine gat in zo’n val verspreiden de korrels zich niet door je tuin, maar blijven ze op dezelfde plek. Ook komen kinderen en honden makkelijk bij het gif (al zal je dit altijd in de gaten moeten houden).
In dezelfde soort slakkenval kan je ook gistrijk bier doen. De slakken komen hierop af, willen ervan drinken en verdrinken dan in het bier. Niet giftig, maar wel vervelend voor de slak. Wel is dit een zeer effectieve methode. Het bier moet je wel regelmatig verschonen (verversen).
De slakkenval is een stenen figuur met een gat erin en een ruimte om slakkenkorrels en bier in te doen.
Omring je plantenperken met scherpe, droge voorwerpen
Zowel naaktslakken als huisjesslakken houden niet van scherpe, droge voorwerpen. Hier kruipen ze niet makkelijk overheen, omdat ze zichzelf eraan kunnen verwonden. Daarom kan je met scherpe, droge bodem een goede barrière bouwen om je moestuin of bloembedden. Wat kan je hiervoor gebruiken:
- schelpengrit
- Rijnzand
- zaagsel
- gesteentemeel
- houtas
- cacaodoppen
- kiezelwierpoeder
- grind
- dolomiet
- zwavel
Het is aan jou wat je handig, of fijn vindt in de tuin.
Deze planten houden slakken op een afstand
Er zijn een aantal planten waar slakken helemaal niet van houden. Om ze buiten te houden kan je ze het beste (indien mogelijk) zoveel mogelijk aan de rand van je tuin planten. Zo heb je op het eerste gezicht een heel onaantrekkelijke tuin voor slakken!
Van deze planten houden slakken niet:
- tijm
- salie
- tomaat
- knoflook
- Oostindische kers
- hysop
- bieslook
- venkel
- vingerhoedskruid
Deze bomen en planten moet je níet neerzetten als je slakken wilt weren
Er zijn ook bomen en planten waar slakken juist op af komen. Als je een hekel hebt aan slakken in je tuin, kan je de volgende bomen en planten beter niet neerzetten:
- primula
- iris
- hosta
- hydranga
- magnolia
- salvia
- coniferen
- mahonia
- smeerwortel
Slakken (en dan vooral naaktslakken) zijn ook gek op planten zoals aardbeien – en frambozenplanten. Dit zijn natuurlijk planten waar je veel plezier van hebt en die je misschien juíst graag in je tuin wilt. Bescherm deze planten daarom goed als je ze hebt. Plant ze ergens waar slakken niet makkelijk bij kunnen komen!
Naaktslakken biologisch bestrijden met aaltjes
Er is tegenwoordig een slimme, biologische manier om naaktslakken in je tuin te bestrijden. Het product bestaat uit eitjes van heel kleine parasitaire wormpjes (aaltjes). Meng het poeder (de eitjes) met water en spuit dit voorzichtig over de grond. Verspreid het goed. De aaltjes trekken in de grond en gaan op zoek naar naaktslakken. De naaktslakken worden geïnfecteerd met de wormpjes en gaan binnen enkele dagen dood. Het product is veilig voor kinderen en andere dieren. Het werkt ongeveer zes weken.
Zorg met aantrekkelijke planten voor vogels in je tuin.
Een aantal vogels, zoals de lijster en de ekster, zijn dol op slakken. Planten met bessen trekken vogels aan, en vogels eten op hun beurt de slakken op. Daarom is gif gebruiken een minder goed idee, want dit houdt vogels juist op een afstand!
Kippen en eenden eten ook graag slakken. Trosbessen, blauwe bessen en een krentenboompje trekken veel vogels aan.
Deze dieren zijn ook dol op slakken
Padden, egels, spitsmuizen, bruine kikkers en salamanders ruimen ook veel slakken op. Een ander dier dat gek is op slakken is de mol, maar wellicht wil je die ook liever niet in je tuin.
Ruim je tuin regelmatig op
Slakken zijn dol op vochtige en donkere plaatsen. Rottende plantenresten (zoals op een composthoop) en afval trekken slakken aan. Als het compost zich verspreidt door je tuin, heb je helemaal een slakkenparadijs. Je tuin opgeruimd houden helpt altijd!
Waarom slakken bestrijden met zout geen goed idee is.
Er zijn veel mensen die regelmatig slakken bestrijden door ze te bestrooien met zout. De slak sterft hierdoor een langzame en pijnlijke dood. Niet erg diervriendelijk dus. Een ander nadeel is dat als je dit vaak doet, de bodem in je tuin slechter kan worden voor de planten die er groeien. Daarbij is het een weinig duurzame oplossing, want als jouw tuin verder aantrekkelijk is voor slakken, zullen ze blijven terugkomen.
Zorg voor droge grond tussen je bloemen en planten
Slakken verplaatsen zich minder makkelijk over droge grond. Het helpt daarom om regelmatig tussen je planten te schoffelen of harken. De bovenste grondlaag wordt daardoor droger en dat is een aardige barrière voor slakken.
Genieten van je favoriete planten zonder teveel slakken
Zoals je al las is de naaktslak de grootste boosdoener onder de slakken. Deze eet veel planten waar we zelf ook dol op zijn. Probeer de (naakt) slak zoveel mogelijk biologisch te bestrijden. Daarmee hou je de nuttige dieren niet op een afstand, maar alleen de naaktslak! De meeste milieuvriendelijke oplossingen hebben bovendien veel langer effect, dus zo creëer je een win-win situatie.
Houd verder je tuin zo opgeruimd mogelijk en probeer zoveel mogelijk vogels aan te trekken. Zo is je tuin voor jou en veel verschillende diertjes een paradijs, behalve voor de naaktslak!