Als je een tuinhuis in je tuin wilt plaatsen, dan zijn er een aantal dingen waar je over na moet denken. Welke afmetingen moeten het huisje bijvoorbeeld hebben? En van welk materiaal wil je dat het huisje gemaakt is? Hoe moet het huisje eruit komen te zien? En heb je een vergunning nodig? In dit artikel bespreken we 6 afwegingen voor een tuinhuis in je tuin. Daarnaast geven we je ook nog een aantal handige tips.
Een tuinhuis
Een tuinhuis zorgt voor extra ruimte die voor verschillende doeleinden gebruikt kan worden. Zo kun je het tuinhuis gebruiken als opslag voor bijvoorbeeld fietsen, de barbecue, je tuinset of (tuin)gereedschap. Maar het tuinhuis kan ook dienen als extra leefruimte. Misschien ben je van plan om er een kantoortje in te maken, een plek waar je in stilte kunt werken. Of misschien denk je erover om extra slaapruimte te creëren voor logés, of een plek waar de kinderen met vriendjes en vriendinnetjes kunnen spelen. Wat de reden ook is dat je kiest voor een tuinhuis, er zijn een aantal dingen die je moet overwegen. Welke dingen dat zijn? Dat lees je hieronder.
1. Wat voor soort tuinhuis?
De eerste afweging die je zult moeten maken, is wat voor soort tuinhuis je nodig hebt. Dat hangt deels af van waar je het huisje voor gaat gebruiken. Het opbergen van wat gereedschap neemt namelijk een stuk minder ruimte in beslag, dan bijvoorbeeld een biljarttafel. Bedenk je dus goed hoeveel ruimte je nodig hebt en hoe groot het tuinhuis dan ongeveer zal moeten zijn. Daarnaast is het handig om je ook gelijk te bedenken of je alleen een binnenruimte zoekt, of dat je ook graag een gedeelte wilt dat fungeert als overkapping. Onder zo’n overkapping kun je bijvoorbeeld zelfs op een regenachtige zomerdag toch buiten zitten. Kijk niet alleen naar de ruimte die je nodig hebt, maar ook naar hoe groot je tuin is. Het is immers niet de bedoeling dat je na het plaatsen van je tuinhuis geen tuin meer over hebt. Wat zijn je mogelijkheden, wat is wel en niet handig, en wat past binnen je budget?
2. Wat voor materialen?
Wanneer je een idee hebt van hoe groot het tuinhuis ongeveer zal moeten zijn en wat de functie ervan is, is het handig om te gaan kijken naar hoe het huisje eruit moet komen te zien. Je kunt jezelf hiervoor de volgende vragen stellen:
- Wat vind je mooi?
- Wat past goed bij de rest van je tuin?
- Wat voor vorm moet het tuinhuis krijgen? Vierkant, rechthoekig, of vind je het mooier om bijvoorbeeld voor een zes- of achthoekig huisje te gaan?
- Wat voor soort hout wil je? Kies je voor blank hout, geïmpregneerd hout (met een kleurtje), of kies je voor douglas hout? Vurenhout en grenen zijn bijvoorbeeld vaak het goedkoopst, maar Lariks en Douglas hout zijn een stuk duurzamer.
- Wat voor soort dak wil je? Een plat dak, piramidedak, rieten dak of zadeldak? En voor wat voor dakbedekking kies je?
- Wil je ramen en deuren? Zo ja, hoeveel en wat voor soort? Kies je voor een enkele of een dubbele deur? En moet die deur dicht zijn of wil je liever dat deze gemaakt is met veel glas, zodat het binnen lichter is?
- Wat heb je nog meer nodig? Wil je bijvoorbeeld een dakgoot en regenpijp? En moet er een vloer in?
Al deze dingen wegen mee als je voor een tuinhuis gaat kijken. Bedenk goed wat het precies is dat je mooi vindt, wat handig is en wat bij jouw tuin en budget past. Wanneer je daar een beeld van hebt, kun je gericht op zoek gaan naar het tuinhuis dat daarbij past.
3. De dikte van het hout
De dikte van het hout waarvan het tuinhuisje is gemaakt lijkt misschien niet belangrijk, maar dat is het wel. Het probleem is een beetje dat veel mensen op zoek gaan naar een goedkoop tuinhuisje en daarbij niet of nauwelijks naar de kwaliteit kijken. Wij raden je aan om zeker ook naar de kwaliteit en de dikte van het hout te kijken. Hoe dikker de wanden hoe:
- Beter de isolatie van het tuinhuisje
- Steviger het tuinhuis is
Dit is iets om over na te denken. Gebruik je het tuinhuis enkel en alleen voor de opslag van fietsen, dan is dit misschien niet zo heel belangrijk. Maar ga je het tuinhuis gebruiken om in te werken, hobbyen of chillen, dan is het stukje isolatie wel belangrijk. Je wilt immers niet klappertandend op de tocht zitten.
Tip: Kies voor een goede isolatie en stevige wanden voor een houtdikte van minimaal 28 mm.
4. Wat voor fundering?
Zodra je duidelijk hebt hoe het tuinhuis eruit moet komen te zien, hoe groot je hem wilt en van wat voor materialen hij gemaakt moet zijn, is het tijd om te gaan kijken naar de fundering die nodig is. De fundering is de ondergrond van het tuinhuis en het is heel belangrijk dat deze goed is. Een tuinhuis moet altijd op een harde ondergrond geplaatst worden. Voor een klein tuinhuisje kan dit aangestampte grond met tegels eroverheen zijn, maar voor een groot tuinhuis is dit niet voldoende. Een groot tuinhuis is namelijk een stuk zwaarder, waardoor je beter voor een betonnen ondergrond kunt kiezen.
Belangrijk: Zorg ervoor dat de fundering altijd goed waterpas is.
5. Regulering: Heb je een vergunning nodig?
Voordat je een tuinhuis aanschaft, en al helemaal voordat je hem in elkaar gaat of laat zetten, is het belangrijk om te bekijken of je een vergunning nodig hebt. Het zou immers zonde zijn als je het tuinhuis achteraf weer af moet breken. In principe gelden de volgende regels voor het plaatsen van een tuinhuis:
Je hebt geen vergunning nodig als:
- Het tuinhuis binnen 2,5 meter van de woning gebouwd wordt
- De hoogte van het tuinhuis maximaal 4 meter, maar nooit hoger dan het hoofdgebouw, is
Bouw je het tuinhuis verder dan 2,5 meter van het huis af? Dan gelden hiervoor de volgende regels:
- Het tuinhuis mag niet hoger dan 3 meter zijn
- De totale oppervlakte van alle ‘bijgebouwen’ mag niet meer dan 30 m2 zijn (heb je bijvoorbeeld al een schuurtje staan? Dan telt de oppervlakte hiervan mee binnen die 30 m2)
- Het tuinhuis mag niet gebruikt worden als slaapkamer of keuken
Kort samengevat is het zo dat de meeste tuinhuizen zonder vergunning geplaatst kunnen worden. Toch is het handig om altijd nog even (online) alle regels door te nemen, voordat je overgaat tot het aanschaffen of bouwen van een tuinhuis. Zo weet je zeker dat je achteraf geen gezeur krijgt.
6. Zelf bouwen of laten bouwen?
Als je het tuinhuis zelf gaat bouwen, is het heel belangrijk dat je je houdt aan de montage instructies die bij het tuinhuis geleverd worden. Neem rustig de tijd en zorg dat alles goed waterpas staat. Onthoud dat het plaatsen van een tuinhuis veel tijd kost, en dat het echt goed moet gebeuren. Wanneer je niet zo handig bent, of niet zo geduldig, dan is het wellicht beter om het tuinhuis te laten plaatsen. Veel leveranciers bieden je namelijk de mogelijkheid om het tuinhuis op te laten bouwen door hun werknemers. Het voordeel hiervan is dat deze mensen precies weten wat ze aan het doen zijn en dat het dus goed gebeurt. Het nadeel is dat het vaak extra geld kost.
Een tuinhuis in je tuin
Een tuinhuis in je tuin kan ideaal zijn als je op zoek bent naar meer opberg- of leefruimte. Bedenk voordat je een tuinhuis koopt altijd goed waar je hem precies voor gaat gebruiken. Dient het alleen als opslag? Of ga je er bijvoorbeeld in hobbyen of werken? Daarnaast zul je moeten weten hoe groot het tuinhuis moet/kan worden, en van wat voor materialen hij gemaakt moet zijn. Ook is het handig om te kijken naar de extra’s die je nodig hebt. Wil je een veranda? Heb je een dakgoot nodig? Een overkapping? Wil je een houten vloer in het huisje? Wat voor deur(en) kies je? En de ramen? En als laatste is het handig om na te denken of je het huisje zelf gaat plaatsen, of dat je dit laat doen. O ja, en check je ook nog even goed wat precies de regels zijn en of je een vergunning nodig hebt?