Hoe kun je je boot verzekeren?

Hoe kun je je boot verzekeren?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

Nederland staat bekend om zijn prachtige wateren. Het is dus niet voor niets dat zo veel mensen hier in het bezit zijn van een eigen boot. Wanneer je trotse bezitter bent van een zeilboot, speedboot, sloep of andere boot, is het wel zo fijn als je weet dat die boot goed verzekerd is. Een ongeluk zit immers (ook op het water) in een klein hoekje. Wil je weten hoe je je boot kunt verzekeren? En waar je daarbij op moet letten? Lees dan vooral snel verder. In dit artikel geven we het antwoord op al je vragen over het verzekeren van je boot.


Is het verzekeren van je boot verplicht?

Veel mensen vragen zich af of ze verplicht zijn om hun boot te verzekeren. Het antwoord op die vraag is: nee, meestal niet. Het verzekeren van je boot is slechts in bepaalde gevallen verplicht, bijvoorbeeld wanneer je deelneemt aan bepaalde wedstrijden, gebruik maakt van een jachthaven of bootstalling, of wanneer je in bepaalde gebieden vaart. Als je met je boot ook op internationale wateren vaart, is een bootverzekering vaak wél verplicht.


Dus je boot verzekeren hoeft niet per se?

Nee. In Nederland is er in principe geen wet die jou verplicht om je boot te verzekeren, zoals dat bijvoorbeeld wel bij auto’s of campers geldt. Dat het wettelijk niet verplicht is, wil overigens niet zeggen dat je het niet zou moeten doen. Het verzekeren van je boot kan namelijk wel verstandig zijn. Jaarlijks gebeuren er meer dan 11000 ongelukken op het water en de kosten die daarbij komen kijken kunnen enorm oplopen. Aangezien ook jij betrokken kunt raken bij zo’n ongeluk, is het wel zo fijn als je weet dat je goed verzekerd bent wanneer er wel iets gebeurd. Varen zou immers vooral leuk en ontspannen moeten zijn, en met een bootverzekering doe je dat ook nog eens zonder zorgen. En dat is wel zo fijn.


Wat voor soorten bootverzekeringen zijn er?

Je boot verzekeren kan op verschillende manieren. In sommige gevallen kun je je boot meeverzekeren met je particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Dit is lang niet voor alle boten mogelijk, dus vraag altijd goed na wat de voorwaarden daarvoor zijn bij een verzekeraar. Wanneer je je boot meeverzekerd is met je AVP wordt de schade die je veroorzaakt aan andere schepen wel vergoedt, maar schade aan je eigen boot vaak niet. Laat je goed inlichten over de mogelijkheden, daar die vaak zeer beperkt zijn. Je boot echt goed verzekeren kunt je op de volgende manieren doen:

WA-bootverzekering

Bij een WA-bootverzekering ben je verzekerd tegen schade die jij bij derden veroorzaakt. Vaar jij dus tijdens een middagje op het water tegen een andere boot aan, dan wordt de schade die je daarmee aanricht aan de andere boot vaak volledig vergoedt. De hoogte van het maximale bedrag dat bij schade wordt uitgekeerd verschilt per verzekeraar, net als het eventuele eigen risico dat je daarover betaalt.

WA + Beperkt casco

Een WA + Beperkt casco bootverzekering keert niet alleen uit bij schade aan anderen, maar verzekert je ook tegen andere vormen van schade. Zo ben je in veel gevallen verzekerd tegen diefstal, bij brand of bij schade door bijvoorbeeld een storm of extreme hagel.

WA + Volledig casco

De WA + Volledig casco is de meest uitgebreide bootverzekering die er is. Hierbij ben je niet alleen verzekerd voor schade aan anderen, maar ook voor schade aan je eigen boot door bijvoorbeeld vorst, of bij een lek in de boot door bijvoorbeeld een botsing met een rots of ander object.

NB Wat er precies wel en niet onder de dekking van een bootverzekering valt, verschilt per verzekeraar. Check dus altijd goed de polisvoorwaarden van een verzekering.


Welke verzekering is het beste voor jouw boot?

Welke verzekering het beste is voor jouw boot, is afhankelijk van verschillende factoren. Niet alleen is het slim om te kijken naar de waarde van de boot, maar ook naar de plekken waar je vaart. Bij het kiezen van een bootverzekering kijk je naar:

De vaargebieden

Om de dekking van je boot te bepalen, kijken verzekeraars naar verschillende vaargebieden. Deze vaargebieden zijn:

  • Vaargebied 1. De Nederlandse binnenwateren, de Randmeren, de vaart van Muiden naar het Eemmeer en de vaart van het Eemmeer naar Muiden.
  • Vaargebied 2. De binnenwateren van West-Europa, de kustvaart langs de Middellandse Zee en de (vijfmijls)kustzone in Europa.
  • Vaargebied 3. Zeevaart in het kleine zeekwadrant begrensd door 48° tot 62° N.B. en 6° W.L. tot 25° O.L. Ook ben je verzekerd in de havens binnen dit kwadrant.
  • Vaargebied 4. Zeevaart in het grote zeekwadrant begrensd door 27° tot 72° N.B. en 32° W.L. tot 40° O.L. Ook ben je verzekerd in de havens binnen dit kwadrant.

De waarde van je boot

Ook de (dag)waarde van je boot is iets waar je naar moet kijken als je een bootverzekering af wilt sluiten. Wanneer je boot een lage dagwaarde heeft, is het vaak voldoende om je boot WA te verzekeren. Is de dagwaarde van je boot echter vrij hoog, dan kun je erover nadenken om ook de schade aan je eigen boot mee te laten verzekeren, en dus te kiezen voor een WA + Beperkt casco of een WA + Volledig casco bootverzekering.

Trailer meeverzekeren?

Wanneer je een bootverzekering af wilt sluiten, zal je ook gevraagd worden of je de trailer wilt meeverzekeren. Wanneer je een trailer hebt, is dit zeker iets om te overwegen daar de aanschafprijs van een goede trailer vaak vrij hoog is.

Alle factoren

De premie voor je bootverzekering hangt nauw samen met verschillende factoren, waarvan de voorwaarden per verzekeraar verschillen. Kort gezegd wordt de premie voor je bootverzekering bepaald door:

  • De leeftijd van je boot
  • De waarde van je boot
  • De maximale snelheid (motorvermogen)
  • Het wel of niet meeverzekeren van de trailer
  • De waarde van de trailer
  • Het vaargebied waarin de boot gebruikt zal worden
  • Het aantal schadevrije jaren
  • Welke dekking je kiest
  • Eventuele aanvullende dekking

Verzekeringen vergelijken

Wanneer je nadenkt over het afsluiten van een bootverzekering is het altijd verstandig om de verschillende verzekeraars en verzekeringen met elkaar te vergelijken. Zo kun je vaak in een oogopslag zien wat er wel en niet meeverzekerd is, wat de voorwaarden van een bepaalde verzekeraar zijn, en hoe hoog de premie zal zijn. Uiteindelijk kun je op basis van die gegevens bepalen welke verzekering het beste bij jou en jouw boot past. Sommige verzekeraars hanteren bijvoorbeeld een veel hoger eigen risico dan andere. Net als dat de no-claim korting per verzekeraar kan verschillen. Al deze dingen zijn belangrijk wanneer je op zoek bent naar een geschikte bootverzekering.


Je boot verzekeren

Twijfel je of je je boot wel of niet moet verzekeren? Dan kun je jezelf een aantal vragen stellen. Hoe hoog is bijvoorbeeld de waarde van je boot? En is het nodig of verstandig om die waarde te verzekeren? Hoe vaak vaar je, en waar doe je dat? Hoe groot is je financiële vangnet? Ben je in staat om schade aan anderen of aan je eigen boot uit eigen zak te betalen? Mede door jezelf deze vragen te stellen, kun je tot een conclusie komen over of je jouw boot wel of niet moet verzekeren. Er zijn al bootverzekeringen af te sluiten voor slechts een paar tientjes per maand, dus vooral wanneer je financiële vangnet niet zo groot is of wanneer de waarde van je boot erg hoog is, kan dit erg verstandig zijn. De schade bij een aanvaring kan namelijk enorm oplopen, en het zou vervelend zijn als je daardoor in de (financiële) problemen zou komen.


Een bootverzekering afsluiten

Het afsluiten van een bootverzekering is dus niet altijd verplicht, maar kan zeker wel verstandig zijn. Daarom is het altijd slim om te onderzoeken of je jouw boot wel of niet moet/wilt verzekeren. Online kun je gemakkelijk verschillende verzekeringen en aanbieders met elkaar vergelijken, waardoor je een goede keuze qua verzekering en verzekeraar kunt maken. Twijfel je of wil je graag meer weten? Neem dan vooral contact op met een verzekeraar. Zij kunnen je alles vertellen over de verschillende bootverzekeringen en je van goed advies voorzien, zodat je zeker weet dat de schade die jij graag gedekt wilt hebben, dat ook daadwerkelijk is. Check wanneer je verzekeraars gaat vergelijken altijd goed de voorwaarden. Hoe hoog is bijvoorbeeld het eigen risico? Wat is het maximale bedrag dat uitgekeerd wordt bij schade? Al die dingen wegen mee in het kiezen voor de juiste verzekering voor jouw boot.



foto auteur Nadine Swagerman
Dit artikel is geschreven door Nadine Swagerman

Schrijft met plezier over de meest uiteenlopende onderwerpen. Heeft een eigen tekstbureau en is daarnaast auteur. Houdt van eten, muziek, series en lezen. En trekt in haar vrije tijd het liefst de natuur in met haar hond.

Website
Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Verzekering

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag