Iedereen in Nederland is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Doordat dit type verzekering op zo’n grote schaal plaatsvindt, is er ruimte voor ‘de collectieve zorgverzekeraar’. Oftewel, een verzekering die je samen met een grote groep mensen afsluit. In dit artikel zullen we dieper ingaan op dit concept. Wat is een collectieve zorgverzekering precies? Welke voordelen en nadelen zijn hieraan verbonden? Kom ik in aanmerking voor een collectieve zorgverzekering, en zo ja, voor welk type? In dit artikel beantwoorden we deze vragen stapsgewijs.
Wat is een collectieve zorgverzekering?
Een collectieve zorgverzekering is dus een zorgverzekering die je met een groep mensen afsluit. Een organisatie start een collectief, waar jij je als individu bij kunt aansluiten. Dat kan zowel voor een basisverzekering als voor een aanvullende verzekering. Als je eenmaal bent aangesloten bij een collectieve zorgverzekeraar, dan heb jij met jouw zorgverzekering dezelfde rechten, vergoedingen en voorwaarden als ieder ander die is aangesloten bij het collectief.
Korting voor familie
In de meeste gevallen telt de korting van de collectieve zorgverzekering óók voor jouw partner en kinderen. Dit is echter niet standaard het geval, dus reken jezelf niet te snel rijk!
Meerde soorten collectieven
Je kunt je bijvoorbeeld aansluiten bij een collectieve zorgverzekering van je werkgever, sportclub, patiëntenvereniging of van een ander collectief. Over de verschillende soorten collectieve verzekeringen vertellen we je later in dit artikel meer.
Wat zijn de voordelen van een collectieve zorgverzekering?
Er zijn een aantal voordelen verbonden aan het afsluiten van een collectieve zorgverzekeraar. De meest gehoorde reden is het financiële voordeel dat je hiermee kunt behalen. Maar dat is lang niet de enige reden. Hieronder sommen we de belangrijkste voordelen van een collectieve zorgverzekeraar op.
Korting op de zorgverzekering
We beginnen met het belangrijkste voordeel van collectieve zorgverzekeringen: de korting. Omdat de zorg met een grote groep wordt ingekocht, is de zorgverzekeraar in één klap voorzien van een behoorlijk aantal klanten. Als tegenprestatie zijn de meeste zorgverzekeraars bereid een korting aan te bieden. Gemiddeld gezien bedraagt deze korting 5 tot 10% van de totale, maandelijkse premie. Je moet je echter goed realiseren dat een collectief niet per definitie de goedkoopste manier is om jezelf te berekenen. Blijf de tarieven goed vergelijken! Hier lees je meer over onder het kopje ‘nadelen’.
Pakket is afgestemd op bepaalde doelgroep
Collectieve zorgverzekeringen worden vaak georganiseerd vanuit bepaalde organisaties, zoals een werkgever, een patiëntencollectief, een onderwijsinstelling of een sportclub. De leden/werkgevers van de desbetreffende organisatie hebben vaak een grote overlap in risico’s/behoeften. Zo is het voor leden van een sportclub bijvoorbeeld belangrijk dat zij recht hebben op fysiotherapie. Voor bepaalde patiënten is het echter weer essentieel dat bepaalde medicijnen vergoed worden. Daarom zijn de meeste collectieve zorgverzekeringen zó ingericht dat het pakket aansluit op de behoeften van de verzekerden. Je krijgt dan dus een polis die – over het algemeen – goed aansluit bij jouw behoeften. Bekijk echter goed bij welk collectief je je aanmeldt en of dit collectief inderdaad bij jouw zorgbehoefte(n) past.
Eventuele kortingen en leuke extra’s
Over het algemeen zijn de eerste twee voordelen dei we hebben beschreven van toepassing op elke collectieve zorgverzekering. Maar soms doet het collectief er nog een stapje bovenop. Dan krijg je bijvoorbeeld interessante kortingen, een vergoeding voor je lidmaatschap of een goedkopere prijs voor specifieke hulpmiddelen. Lees goed de specifieke voorwaarden van ieder collectief, zodat je direct zicht hebt op eventuele extra voordelen.
De nadelen van een zorgcollectief
Er zijn altijd twee kanten van de medaille. Dat geldt evengoed voor collectieve zorgverzekeringen. Wij vinden het belangrijk om jou in staat te stellen zelf een objectief oordeel te vormen. Daarom kun je in onderstaande alinea’s meer lezen over de nadelen van het zorgcollectief.
Collectieve zorgverzekering niet per definitie goedkoper
Wij, mensen, zijn heel gevoelig voor een korting. Al helemaal als deze er visueel uitspringt. Maar laat je niet te snel verleiden om een zorgcollectief af te sluiten! Niet vóórdat je de prijzen hebt vergeleken. Zowel van zorgcollectieven, als van individuele zorgverzekeringen. In de praktijk kan het zo zijn dat een ‘normale’ zorgverzekeraar per saldo goedkoper is dan het collectief dat je voor ogen hebt.
Polis past niet altijd bij jou
Het is heel fijn als jij je aan kunt sluiten bij een collectief dat opkomt voor jouw medische belangen. Maar… Weet je wel zeker dat het collectief écht aansluit op wat jij nodig hebt? Stel, je sluit je aan bij een werkgever zorgcollectief. Heb jij dan automatisch dezelfde wensen als jouw collega? Een jonge vrouw die haar derde kindje verwacht, terwijl jij als man van begin zestig de eerste ouderdomskwaaltjes verwacht? Waarschijnlijk niet. Een zorgcollectief is namelijk niet op maat gemaakt. Dat betekent tevens dat jij je kunt ‘oververzekeren’ ( je betaalt voor meer zorg dan je nodig hebt) en ‘onderverzekeren’ (je bent eigenlijk niet goed gedekt). Stel je dan ook kritisch op ten aanzien van jouw eigen, medische situatie. Wellicht ben je beter af bij een ander collectief of bij een individuele verzekering.
Verzekering vervalt als je niet meer tot doelgroep behoort
Heb je een collectieve verzekering via jouw werkgever en verander jij van baan? Of kom je onverhoopt zonder werk te zitten? Zeg maar ‘dag’ tegen de korting. Deze komt namelijk te vervallen. En het is in de meeste gevallen niet mogelijk om gedurende een jaar te veranderen van zorgverzekeraar… Dit voorbeeld kun je ook toepassen op andere situaties waarin je niet langer recht hebt op de collectieve korting.
Dus… wel of geen collectieve zorgverzekering?
Dit is een keuze die je zelf moet maken, op basis van jouw individuele zorgsituatie. Dit is een algemeen artikel, dus we kunnen jou geen bindend antwoord geven op deze vraag.
Vergelijken, vergelijken, vergelijken
Wij adviseren jou om een overzicht te maken van de zorg die jij in jouw pakket wilt hebben, en vervolgens zorgverzekeringen te vergelijken. Zowel collectieve zorgverzekeringen, als individuele zorgverzekeringen. Vervolgens moet je zelf een inschatting maken wat voor jou de beste keus is!
En anders: advies inwinnen!
Als je er écht niet uit komt kun je altijd nog contact opnemen met zorgverzekeraars. Zij zijn altijd gebrand op nieuwe klanten en/of contractverlenging, dus zij zullen je met alle liefde adviseren.
Welke soorten collectieve zorgverzekeringen zijn er allemaal?
Gedurende het artikel werd het duidelijk dat er verschillende soorten collectieven zijn. Het meest bekende – en tevens meest gebruikte collectief – is de verzekering via de werkgever. De werkgever vraagt offertes aan bij verschillende zorgverzekeringen en kiest een pakket dat over het algemeen goed aansluit bij de medewerkers.
Gemeentepolis
Een tweede collectieve zorgverzekeraar is de zogeheten ‘gemeentepolis’, die bedoeld is voor minima (inwoner met minimumloon of minder dan minimumloon) uit een gemeente. Hoe deze polis er precies uitziet, hangt af van de gemeente. Elke gemeente maakt eigen afspraken met zorgverzekeraars. Een gemeentepolis is vaak voordelig omdat zorgverzekeraars korting geven en omdat de gemeente vaak een bijdrage leveren aan de premie. Daarnaast wordt er vaak een regeling getroffen voor de afbetaling van het eigen risico. Helaas ben je vaak verplicht een aanvullende verzekering af te sluiten, waardoor je alsnog ‘oververzekerd’ kunt zijn.
Collectieve zorgverzekeringen voor studenten
Nederland telt een groot aantal studenten, die het over het algemeen niet zo breed hebben. Besparing is dus meer dan welkom! Als meerdere studenten zich aansluiten bij een collectief, krijgen zij stuk voor stuk korting. Als je momenteel studeert dan loont het om een zorgverzekeraar uit te kiezen die studentenkorting aanbiedt.
Zorgcollectief voor ZZP’ers
Er bestaat een misvatting over het feit dat ZZP’ers zich niet aan kunnen sluiten bij een collectief. Dat kan wel degelijk! Door je aan te sluiten bij bijvoorbeeld Menzis, VGZ, CZ, Zilveren Kruis of ONVZ, profiteer je van leuke voordelen. De korting bedraagt maximaal 1-% op de basisverzekering en maximaal 15% op de aanvullende verzekering.
Andere collectieven
Er zijn nog meer soorten collectieven. In dit artikel zijn al enkele voorbeelden genoemd. Naast het collectief voor studenten, werknemers en ZZP’ers zijn er ook nog collectieven voor andere groepen:
- Sportverenigingen
- Belangenorganisaties, zoals de vakbond FNV
- UnitedConsumers
- Patiëntenverenigingen
- Opleidingsinstituten
Hoe moet je een collectieve zorgverzekering afsluiten?
Een aantal jaar geleden moest je de collectieve zorgverzekering afsluiten via de organisatie die het collectief initieerde. Dus als jij een zorgverzekering via jouw werk wilde aanvragen, dan moest je dit via je werkgever aanvragen. Soms is dit nog steeds het geval. Het is echter steeds vaker mogelijk om jouw collectieve zorgverzekering zelf af te sluiten, bijvoorbeeld via het internet.
Via het internet
Collectieve verzekeringen via het internet worden steeds populairder. Best wel logisch, want het internet is een veelgebruikte manier om zorgverzekeringen te vergelijken. Vaak kun je direct doorklikken naar een zorgverzekering die bij jou past. Het is dus mogelijk om een collectief af te sluiten via het internet. Informeer van tevoren goed of dit dezelfde financiële voordelen heeft ten opzichte van andere manieren.
Bekijk ook deze gerelateerde artikelen
- Manieren om geld te besparen op verzekeringen voor je huis
- Waar let je op bij het afsluiten van een e-bike verzekering?
- Waar let je op bij het afsluiten van een studentenverzekering?
- Waar let je op bij het afsluiten van een laptop verzekering?
- Waar let je op bij het afsluiten van een verzekering voor je caravan?
- Welke verzekeringen heb je nodig?
- 7 manieren om korting op je zorgverzekering te krijgen
- Waarom overstappen naar een andere zorgverzekering?
- Hoe vind je een goede studenten zorgverzekering? (2024)