Wat is de beste jongeren zorgverzekering?

Wat is de beste jongeren zorgverzekering?

Laatst bijgewerkt: 5 september 2024

En toen was het moment daar: je 18de verjaardag. Het leven als tiener is voorbij en het volwassen leven wacht op je. Er komen veel leuke zaken kijken bij volwassen worden. Zo mag je nu eindelijk officieel de club in, kun je je opmaken voor de allereerste keer stemmen en is alcohol kopen ook geen probleem meer. Aan volwassen worden hangen echter ook nadelen. Opeens komen er serieuze ‘volwassen dingen’ om de hoek kijken. Je zorgverzekering bijvoorbeeld. Voorheen liep die via je ouders, maar zodra je 18 wordt zal je je zelf aan moeten melden voor een zorgverzekering. Verplicht zelfs, want volgens de wet is iedere inwoner van Nederland verplicht om een zorgverzekering te hebben. Het vinden van een zorgverzekeraar die bij je past is niet altijd even eenvoudig, lees ons artikel over overstappen naar een andere zorgverzekeraar maar eens om te ontdekken wat er allemaal bij komt kijken. Om het je gemakkelijk te maken hebben we voor nu alvast de beste jongeren zorgverzekeringen in Nederland voor je op een rijtje gezet.


Zorg is niet voor iedereen hetzelfde

De statistieken liegen er niet om: we worden massaal ouder met z’n allen. Waar vroeger de natuurlijke selectie zijn werk deed kunnen we nu mensenlevens redden dankzij de verregaande technieken die gebruikt worden in de zorg. Nog niet heel lang geleden stierven bijvoorbeeld veel vrouwen op het kraambed. De bevalling eiste zijn tol met de dood tot gevolg. Vandaag de dag komt het in de westerse wereld nog maar nauwelijks voor dat vrouwen sterven vanwege de bevalling. Oude mensen waren in vroegere tijden kansloos als ze vielen en een heup braken. Het was in de meeste gevallen einde verhaal.

Tegenwoordig plaatst men een nieuwe kunstheup en kan ‘het oudje’ weer jaren vooruit. Mooie ontwikkelingen die oh-zo duidelijk maken dat niet iedereen dezelfde zorg nodig heeft. Als je net 18 bent geworden heb je behoefte aan andere zorg dan wanneer je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt. Tandheelkunde kan bijvoorbeeld belangrijk zijn in je jongere jaren. Of fysiotherapie omdat je een fanatiek sporter bent en wel eens te maken hebt met blessures. En natuurlijk spelen de centjes ook een belangrijke rol, want eerlijk is eerlijk: als student of jonge werknemer heb je nog niet de financiële middelen die je in je latere leven (hopelijk) wél hebt.


Zorgverzekeringen voor 18 jarigen

Gelukkig snappen zorgverzekeraars ook maar al te goed dat jij andere zorg nodig hebt dan je opa of oma. Ze hebben speciale pakketten samengesteld waar alle belangrijke zaken waar je als jongere mee te maken kan krijgen in zijn opgenomen. Denk dan bijvoorbeeld aan vergoedingen van fysiotherapie, brillen en anticonceptie. Uiteraard wil je als kind van de digitale wereld alles online kunnen regelen en ook dit is weer iets wat de meeste zorgverzekeraars vandaag de dag goed snappen. Een declaratie indienen online bij je zorgverzekeraar is niet veel moeilijker dan een Facebook-post plaatsen.

Aanvullende zorgverzekering

Waar je wél goed rekening mee moet houden is de aanvullende zorg die je eventueel nodig hebt. Heb je bijvoorbeeld een uitstekend gebit en ga je maar 1 keer in het jaar op controle bij de tandarts? Dan is het natuurlijk waanzin om een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten. Je kunt dan beter de check-up uit eigen zak ophoesten en de rest van het jaar het geld dat je eigenlijk zou spenderen aan de tandartsverzekering in eigen zak steken. Ben je een fervent backpacker en reis je de wereld over? Dan zal je soms een aanvullende verzekering af moeten sluiten, bijvoorbeeld in het geval dat je zorgverzekeraar zorg in het buitenland niet (geheel) vergoedt. Ditzelfde geldt voor zaken als fysiotherapie en anticonceptie. Bij sommige verzekeraars vallen deze zaken niet onder de basisverzekering en indien jij het nodig hebt (of denkt te hebben het aankomende jaar) zul je er dus een aanvullende verzekering voor af moeten sluiten.

Eigen risico

Nog een puntje waar je rekening mee moet houden bij het afsluiten van je zorgverzekering: het eigen risico. Iedereen heeft te maken met een verplicht eigen risico. Dit is vastgesteld op minimaal € 385,-. De eerste 385 euro die je aan zorgkosten maakt zijn voor eigen rekening, de overige kosten (die binnen de dekking vallen uiteraard) zijn voor rekening van de zorgverzekeringsmaatschappij. Als je topfit bent kun je gerust je eigen risico omhoog instellen. Dit betekent automatisch dat je maandelijkse premie daalt. Het geld dat je overhoudt iedere maand kun je dan in een potje stoppen waar je eventuele onverwachte zorgkosten mee kunt opvangen. Blijf je het hele jaar topfit en heb je 0,0 kosten gemaakt aan zorg? Dan heb je een leuk spaarpotje opgebouwd om leuke dingen mee te doen!

Keuzevrijheid

Een ander punt wat je in ogenschouw moet nemen als je een zorgverzekering gaat afsluiten nadat je net 18 bent geworden is de keuzevrijheid. Zorgverzekeraars maken afspraken met zorginstellingen. Bij sommige zorgverzekeringen kun je enkel terecht bij aangewezen zorginstellingen. Wil je gebruik maken van een andere specialist? Dan vergoedt je zorgverzekeraar dit niet. Andere zorgverzekeringen hebben juist 100% keuzevrijheid. Je mag dan helemaal zelf bepalen bij welke zorginstellingen je aanklopt voor de betreffende zorg. Iets om over na te denken voordat je definitief een verzekering afsluit, zeker als je niet helemaal mobiel bent en dus beperkt bent tot de zorginstellingen en specialisten bij jou in de buurt.


De beste zorgverzekering voor jongeren

Nu helder is waar je op moet letten als je als jongere een zorgverzekering gaat afsluiten is het tijd om de beste zorgverzekeraars voor 18 jarigen en andere jongvolwassenen eens nader onder de loep te nemen. Hierbij hebben we diverse verzekeringen met elkaar vergeleken en de situatie bekeken vanuit het oogpunt van een jongvolwassene. Daarnaast hebben we gelet op de hoogte van de premie, de mogelijkheid om het eigen risico aan te passen (en in welke mate), de algemene polisvoorwaarden, een passende dekking voor jongeren en de ervaringen van andere jongeren die een zorgverzekering hebben afgesloten bij de betreffende zorgverzekeraar. Voor dit jaar is de top 5:

  1. ZieZo (Zilveren Kruis)
  2. De Friesland zorgverzekeraar
  3. United VGZ
  4. FBTO
  5. Zilveren Kruis/Achmea

Bij al deze zorgverzekeraars heb je veel keuzevrijheid, zijn de premies betaalbaar, heb je de mogelijkheid om het eigen risico naar eigen wens in te stellen en geven klanten aan dat ze erg tevreden zijn met de zorgverzekeraar.


Zorgverzekering aanvragen

Oke. Je hebt alle polisvoorwaarden en premies tegen elkaar afgestreept en hebt een keuze gemaakt. Hoe gaat het dan verder in z’n werking? Hoe vraag je een zorgverzekering precies aan en voor wanneer moet dat precies gebeuren? Om maar met dat laatste te beginnen: dit is afhankelijk of je net 18 bent geworden of al reeds een zorgverzekering als volwassene hebt afgesloten. Tussen medio november en 31 december 23.59 uur kan iedereen (met uitzondering van mensen in detentie en wanbetalers) overstappen van zorgverzekeraar. Ben je echter na 1 januari 18 geworden, dan kan je ook tussentijds nog een zorgverzekering afsluiten. In alle andere gevallen zal je toch echt moeten wachten tot het einde van het jaar. Ieder jaar maken zorgverzekeraars half november de nieuwe polisvoorwaarden en premies voor het aankomende jaar bekend. Het is hét moment waarop ongeveer 1 miljoen Nederlanders druk in de weer gaan met zorgverzekeraars vergelijken en de overstap maken. Mocht je dus al bij een zorgverzekeraar zijn aangesloten en op zoek zijn naar een zorgverzekering speciaal voor jongeren, zorg dan dat je vanaf medio november prijzen en polisvoorwaarden gaat vergelijken zodat je ruim op tijd de eventuele overstap kan maken.

Een zorgverzekering aanvragen is verder kinderspel. Dit kan tegenwoordig gewoon digitaal via de website van de zorgverzekeraar. Het is daarbij goed om te weten dat je voor de basisverzekering nooit geweigerd kunt worden door een zorgverzekeraar. Voor aanvullende verzekeringen ligt dit anders. Een zorgverzekeraar mag je weigeren voor bepaalde aanvullende verzekeringen. Denk dan bijvoorbeeld aan een tandartsverzekering. Hier zijn vaak hoge kosten mee gemoeid en zorgverzekeraars kunnen je dus weigeren als je een negatieve ‘track record’ hebt als het om tandheelkundige zorg gaat. Ga dus vooral van tevoren goed na of je geaccepteerd wordt voor een aanvullende verzekering die je absoluut nodig hebt. Voorkomen is altijd beter dan genezen en als je te laat tot de conclusie komt dat je nieuwe zorgverzekeraar je weigert voor een bepaalde aanvullende verzekering kan dat een duur grapje zijn. Je zit tenslotte automatisch voor een jaar vast aan de nieuwe zorgverzekeraar en als je een jaar lang alle (specialistische) zorgkosten uit eigen zak moet betalen…



foto auteur Tony Wassenaar
Dit artikel is geschreven door Tony Wassenaar

In 2018 gooide Tony het roer om. Hij leverde de sleutels van zijn appartement in Rotterdam in, verkocht al z’n overbodige spullen en vertrok met zijn omgebouwde Volkswagen camperbus om als digitale nomade de wereld te ontdekken. Sindsdien schrijft hij onderweg artikelen voor onder andere Dik.nl.

Dit artikel is geplaatst in de volgende categorie(ën): Verzekering Gezondheid

Suggestie insturen

Opmerkingen, verbeteringen of suggesties op dit artikel? We horen graag van je zodat we de inhoud van dit artikel nog beter kunnen maken. Vul het onderstaande formulier in:


Tip van onze redactie

Copyright Dik.nl 2024 | DIK.NL geeft antwoord op je vraag